ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ
«Παράσταση» για δύο

Η αναμενόμενη χειραψία με τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες

Associated Press

Η αναμενόμενη χειραψία με τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες
ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Μια ακόμη παράσταση δόθηκε, καθώς βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας οι Τζορτζ Ου. Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια Συνάντηση Κορυφής που επισφράγισε την ευρωπαϊκή περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου, για τη «γεφύρωση του διατλαντικού χάσματος». Στο επίκεντρο το Ιράν, η ΛΔ Κορέας και η κατάσταση της δημοκρατίας στη Ρωσία... η δέσμευσή τους για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της διάδοσης των πυρηνικών, καθώς και σύμπραξη με στόχο τη ρωσική ένταξη στον ΠΟΕ εντός του 2005, ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπους - Πούτιν στη Σλοβακία. Το στίγμα έδωσε, όμως, η πρόβλεψη του Αμερικανού Προέδρου ότι Μολδαβία και Λευκορωσία θα περάσουν σύντομα, μετά τη Γεωργία και την Ουκρανία, στο στρατόπεδο των «δημοκρατικών χωρών»...

Τα χαμόγελα περίσσεψαν με το πέρας της συνάντησης των δύο, που ήταν η δωδέκατη κατά σειρά. «Πολύ σημαντική και εποικοδηματική», χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Τζορτζ Ου. Μπους, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP, καθώς επίσης ότι και οι δύο συμφώνησαν από κοινού, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Μπους ότι ΗΠΑ και Ρωσία είναι σύμφωνες στο ότι το Ιράν και ΛΔ Κορέας δεν πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα: «Συμφωνήσαμε ότι το Ιράν δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα. Εκτιμώ το ότι ο Βλαντιμίρ έδειξε κατανόηση για το θέμα αυτό»... «επίσης, συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα η Βόρεια Κορέα», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος που δήλωσε ότι οι δυο χώρες «θα συνεργαστούν στενά» για το ζήτημα αυτό.

Οσο για τις ανησυχίες του Μπους που τις εξέφρασε εκ νέου και στην κοινή συνέντευξη Τύπου για το σεβασμό των «δημοκρατικών αρχών της οικουμένης εκ μέρους της Ρωσίας», ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για τη δημοκρατική πορεία της Ρωσίας, εντούτοις προειδοποίησε ότι όσοι κρίνουν τις μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη τους την περίπλοκη ιστορία της Ρωσίας και το παρόν στάδιο ανάπτυξής της. «Δεν πρέπει να οδηγήσουν στην κατάρρευση του κράτους και της ευζωίας των πολιτών», δήλωσε ο Πούτιν και κατέληξε ότι δεν «πρέπει να επιτραπεί» στις διαφωνίες σχετικά με τη δημοκρατία «να πλήξουν» τις διμερείς σχέσεις.

Συμφωνία για τα πυρηνικά

Επίσης, οι Τζορτζ Ου. Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσαν τη σύναψη συμφωνίας, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν μακριά από τα χέρια των τρομοκρατών συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Ανακοίνωσαν, επίσης, την πρόθεσή τους για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας - και μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών - ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων στις δύο χώρες, και παγκοσμίως.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν στην Μπρατισλάβα διμερή συμφωνία για τον έλεγχο των πυραύλων εδάφους - αέρος. «Αυτό το κείμενο είναι η υλοποίηση της συνεργασίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Στο ντοκουμέντο αυτό, τα μέρη δεσμεύονται να ενημερώνονται αμοιβαία για τις πωλήσεις φορητών πυραύλων εδάφους - αέρος σε τρίτες χώρες», τόνισε ο Ιβανόφ, για να διευκρινίσει ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση περί περιορισμού ή απαγόρευσης της πώλησης των εν λόγω πυραύλων».

Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, μοναδικοί στον κόσμο παραγωγοί αυτού του τύπου όπλων, «θα λάβουν μέτρα, για να δεσμεύσουν τους συμμάχους τους να αγωνιστούν κατά της διάδοσης των φορητών πυραύλων εδάφους - αέρος, οι οποίοι, σε συνθήκες τρομοκρατίας αποτελούν ένα επίφοβο όπλο».

Οι φορητοί πύραυλοι εδάφους - αέρος, δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μεμονωμένα άτομα, συνιστούν σημαντική απειλή για τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα, τα τελευταία χρόνια, από τρομοκρατικές ή ανταρτικές οργανώσεις.

Και τέλος, ως προς το ζήτημα της ρωσικής ένταξης στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας ανέλαβαν δέσμευση για επιτάχυνση της διμερούς συνεργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Μόσχας για είσοδο στους κόλπους του Οργανισμού εντός του τρέχοντος έτους.

«Προβλέψεις» για Μολδαβία και Λευκορωσία

Οσον αφορά στην προώθηση της «δημοκρατίας»... ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τη Μολδαβία να αποδείξει τη δέσμευσή της στη δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές της 6ης Μάρτη, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι μελλοντικά θα ενταχθεί στα «δημοκρατικά» κράτη ακόμη και η διεθνώς απομονωμένη σήμερα Λευκορωσία.

«Σε δέκα ημέρες η Μολδαβία έχει την ευκαιρία να δείξει τις δυνατότητές της για τη δημοκρατία. Αναπόφευκτα και ο λαός της Λευκορωσίας θα είναι μια ημέρα πολύ υπερήφανος που θα ανήκει στο στρατόπεδο των δημοκρατικών χωρών», τόνισε ο Μπους, έχοντας αναφερθεί προηγουμένως στις «επαναστάσεις» της Τιφλίδας και του Κιέβου.

«Τελικώς, το κάλεσμα της ελευθερίας φθάνει σε κάθε νου και κάθε ψυχή. Και μία ημέρα η υπόσχεση της ελευθερίας θα φθάσει σε κάθε άνθρωπο και κάθε έθνος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε ομιλία του στο κέντρο της Μπρατισλάβα, προ της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο κατηγόρησε προσφάτως τη Δύση ότι χρηματοδοτεί την αντιπολίτευση στη χώρα του, με στόχο να προκαλέσει μια «ειρηνική επανάσταση» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, μετά την αντίστοιχη στη γειτονική Ουκρανία.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος αναχώρησε από την Μπρατισλάβα με προορισμό την Ουάσιγκτον, τερματίζοντας την ευρωπαϊκή περιοδεία του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναθερμαίνονται τα σχέδια για τον αγωγό αερίου

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η διακοπτόμενη και επανερχόμενη συζήτηση περί του αγωγού φυσικού αερίου που θα διαπερνά το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν (ένα έργο γνωστό ως TAP από τα αρχικά των τριών χωρών) αναθερμάνθηκε τις τελευταίες ημέρες, μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η επίσκεψη, αυτή την εβδομάδα, του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Σινγκχ στην Καμπούλ δίνει «αισιοδοξία» στους εμπλεκόμενους παίκτες όσον αφορά την υλοποίησή του, όμως, κι αν ακόμη υπάρξει συμφωνία Ινδίας - Πακιστάν για το έργο, τα εμπόδια είναι πολλά.

Το TAP, που είχε πρωτοσυζητηθεί το 1991 (με τους Αμερικανούς να τον ευνοούν), προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Νταουλαταμπάντ του Τουρκμενιστάν μέσω του Αφγανιστάν στο Πακιστάν και, στη συνέχεια, στην Ινδία. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα τμήμα αγωγού 1.700 χιλιομέτρων, με δυνατότητα μεταφοράς 20 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως. Μελέτη εφαρμοσιμότητας που χρηματοδότησε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) εκτιμά το κόστος του αγωγού από το Τουρκμενιστάν έως το Πακιστάν στα 2-2,5 δισ. δολάρια και το χρόνο κατασκευής του στα 4 χρόνια μετά την έναρξή της.

Σύμφωνα με το κλαδικό έντυπο της βιομηχανίας «International Oil Daily», το έργο χαρακτηρίζεται «βιώσιμο» από στελέχη της ADB.

Ομως η Ινδία «διστάζει», λόγω του αντιπαλότητάς της με το Πακιστάν. Η Μόσχα αντιτίθεται στο σχέδιο - και, εκτός αυτού, η σχέση της με το Τουρκμενιστάν διέρχεται κρίση λόγω της επιμονής του τελευταίου για αύξηση των τιμών της ενέργειας που διαθέτει στη Ρωσία. Το Αφγανιστάν παραμένει ασταθές (πράγμα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να «διορθώσουν»: εξ ου και η τοποθέτηση του Αμερικανού πολιτικού ΜακΚέιν προχτές περί «μόνιμων βάσεων» του αμερικανικού στρατού στη χώρα και η πρεμούρα στο ΝΑΤΟ για «επέκταση» της αποστολής του).

  • Οπλοφόροι σκότωσαν δύο εργαζόμενους σε μη κυβερνητική οργάνωση αρωγής, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας του Αφγανιστάν, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό αν επρόκειτο για ενέργεια «ληστών» ή Ταλιμπάν.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης προσκαλεί στον ετήσιο χορό που διοργανώνει προς τιμή των 46 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, σήμερα Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005 και ώρα 9 μ.μ., στην ταβέρνα ΜΑΝΘΟΣ (έναντι πύλης Στρατοπέδου Καρατάσιου).

Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από δύο συγκροτήματα με λατινοαμερικάνικους και ελληνικούς σκοπούς, ενώ θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει ο πρεσβευτής της Κούβας Jorge Quesada.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ