ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για το «ναι» της Κομισιόν

Πληθαίνουν οι «φωνές» σε διάφορες χώρες της ΕΕ που εκφράζουν τη διαφωνία τους στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ενώ επικρίσεις δέχτηκε και ο Γκίντερ Φερχόιγκεν γιατί βιάστηκε να ανάψει το «πράσινο φως», προεξοφλώντας τη θέση της Κομισιόν.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, με δηλώσεις του χτες στο Ελσίνκι, βρέθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γκ. Φερχόιγκεν, τασσόμενος υπέρ «της αποστολής θετικού μηνύματος στην Τουρκία αναφορικά με τις πιθανότητες μελλοντικής ένταξής της στην ΕΕ». «Πρέπει να παραμείνουμε αξιόπιστοι. Εχουμε πει στην Τουρκία ότι μία μέρα μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ ή να ξεκινήσουμε μαζί της διαπραγματεύσεις εφόσον πληροί αριθμό κριτηρίων, ήρθε ο καιρός να της στείλουμε ένα μήνυμα θετικό», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο τέλος των συνομιλιών του με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάνεν.

Με σκεπτικισμό, για τον τρόπο και την ταχύτητα του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Γκίντερ Φερχόιγκεν, αντέδρασε χτες ο γερμανικός Τύπος, ενώ η ηγεσία των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης - σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σρέντερ - Φίσερ που εξέφρασε «ικανοποίηση» - προανήγγειλε εκστρατεία διαφώτισης για την αποτροπή της ένταξης της Τουρκίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγκελα Μέρκελ, επανήλθε χτες με δηλώσεις της, υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας «δεν μπορεί να αποφασιστεί ερήμην των πολιτών». Επέκρινε, μάλιστα, τον Γερμανό καγκελάριο γιατί «δημιουργεί την εντύπωση στους Γερμανούς πολίτες ότι η ένταξη της Τουρκίας είναι πολύ μακριά και δε θα ζήσουν τόσο για να τη δουν να υλοποιείται και, συνεπώς, δε χρειάζεται να ανησυχούν».

Από την πλευρά του ο Βαυαρός πρωθυπουργός Εντμουντ Στόιμπερ και πρόεδρος του CSU, σε συνάντησή του με ξένους ανταποκριτές, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση ούτε από πλευράς δομών ούτε από πλευράς οικονομικής να αντέξει την ένταξη της Τουρκίας. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μια άλλη δήλωσή του για τη στάση των ΗΠΑ. «Αυτό που θέλουν πράγματι οι ΗΠΑ - υποστήριξε ο Στόιμπερ - είναι αφ' ενός μεν μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση και, αφ' ετέρου, μία ισχυρή Τουρκία, ως προπύργιο, μέσω του ΝΑΤΟ, για τη σταθερότητα της περιοχής. Αν όμως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξασθενεί την ΕΕ, τότε δεν εξυπηρετείται το πρώτο σκέλος. Γι' αυτό οι ΗΠΑ - πρόσθεσε - κάθε άλλο παρά αντίρρηση θα είχαν αν η ΕΕ και η Τουρκία συμφωνούσαν σε μία ειδική προνομιακή σχέση».

Τη θέση ότι κάθε συζήτηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πρόωρη, λόγω της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα αυτή, διατύπωσε χτες από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά το τέλος σεμιναρίου που διοργάνωσε το ΕΛΚ για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Πέτερινγκ ανέφερε ότι στους κόλπους του ΕΛΚ υπάρχουν άλλοι που είναι θετικοί σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και άλλοι που είναι αρνητικοί, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος είναι υπέρ της διαμόρφωσης μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μπέλα Αντα ξεκαθάρισε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν αυτή ταχθεί υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν τάχθηκε υπέρ μίας «στρατηγικής σύμπραξης» ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξής της. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του ΕΛΚ που υποστήριξε ότι κάθε συζήτηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι πρόωρη. Το Βερολίνο λέει ότι θα ακολουθήσει τη σύσταση της ΕΕ.

«Δεν είναι πολύ έντιμο να κάνουμε τους Τούρκους να πιστεύουν ότι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε την επικύρωση μιας συνθήκης ένταξης. Αυτό δεν είναι αλήθεια» δήλωσε ο Ιμπέρ Βεντρίν στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Europe 1», προσθέτοντας ότι είναι πιο λογικό και έξυπνο «να αρχίσουμε με μία στρατηγική σύμπραξη με την Τουρκία».

Στην ίδια την Τουρκία, τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης συγκάλεσε και επίσημα έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για την Κυριακή, με θέμα την έγκριση των τροπολογιών του νέου ποινικού κώδικα, όπως αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση ενόψει της κρίσιμης έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 6 Οκτώβρη.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βαρύ πλήγμα η ελληνική περίπτωση!

«Βαρύ πλήγμα» στην αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρεί ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Εντμπουντ Στόιμπερ την «ελληνική περίπτωση», υπογραμμίζοντας - κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής του με ξένους ανταποκριτές - ότι «υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των παραβατών του Συμφώνου Σταθερότητας και εκείνων που συνειδητά και κατ' εξακολούθηση παρουσίαζαν εσφαλμένους δείκτες...».

«Οι Ελληνες κατάφεραν ένα βαρύ πλήγμα στην ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και στη σταθερότητα του ευρώ και αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», πρόσθεσε, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι αυτήν τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα μία «εκπαραθύρωση» της Ελλάδας από την ΟΝΕ, αλλά η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της τρωθείσας εμπιστοσύνης στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου.

Ο γερμανικός Τύπος, παράλληλα, συνεχίζει να δίνει έκταση στο θέμα με εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια, ενώ ορισμένες εφημερίδες δίδουν ταυτόχρονα χώρο και στις εξηγήσεις των πρώην υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου (στη «Συντόιτσε Τσάιτουνγκ») και Νίκου Χριστοδουλάκη (στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ»).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει σχόλιο της γερμανικής έκδοσης των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (FTD), που διασυνδέει την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με το «πράσινο φως» που έδωσε ο Φερχόιγκεν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, υπό τον κοινό παρονομαστή του «ρετουσαρίσματος» της αλήθειας και της προσαρμογής των πραγματικών δεδομένων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα προαποφασισμένο «πολιτικά επιθυμητό» αποτέλεσμα.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Εγκαίνια των γραφείων της ΝΕ του ΚΚΕ

H ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ καλεί στα εγκαίνια των νέων ιδιόκτητων Γραφείων του ΚΚΕ τους συντρόφους, τους φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΛΑΣ. Γίνονται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην οδό Ι. Μελά 151, στην κεντρική αγορά της Λευκάδας. Θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της ΝΕ του ΚΚΕ και του ΝΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα και μικρό γλέντι.

Επίσκεψη του πατριάρχη Αντιόχειας

Ανταποδοτική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος, κάνει από τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη, ο πατριάρχης Αντιόχειας Ιγνάτιος. Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πατριάρχης θα επισκεφτεί τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα επισκεφτεί τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, τη Θεολογική Σχολή Αθηνών και τους πρέσβεις Συρίας και Λιβάνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο της Αντιόχειας είναι ένα από τα τέσσερα πρεσβυγενή πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής. Στη δικαιοδοσία του είναι χριστιανοί της Συρίας, του Λιβάνου, του Ιράκ, του Κουβέιτ και της ΝΑ Τουρκίας. Πέρυσι, στα τέλη Νοέμβρη, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε πάει στο Χαλέπι της Συρίας για να θέσει τον θεμέλιο λίθο σε σχολείο που χτίζεται με τη φροντίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ