ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αποδίδουν την εσωκομματική κρίση στην... απουσία θέσεων

Κρίση διαρκείας διέγνωσε στο ΠΑΣΟΚ ο φιλικά προσκείμενος προς αυτό Τύπος, με δημοσιεύματά του το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ενώ κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συνεντεύξεις τους επιχείρησαν να αποδώσουν την «κρίση» στην... απουσία θέσεων του κόμματός τους.

Βέβαια η... αγωνία που εκφράστηκε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού οι πολιτικές του θέσεις όχι μόνο δεν απουσιάζουν, αλλά διατυπώνονται και κινούνται ακριβώς στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με την κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Μάλιστα, σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, η ανεργία η ιδιωτικοποίηση της Πανεπιστημίων, αλλά και η εξωτερική πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, με τις προτάσεις τους, ανοίγουν το δρόμο στην κυβέρνηση για να οξύνει την αντιδραστική της επίθεση. Αυτό που ανησυχεί τα εκδοτικά συγκροτήματα και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι ότι τη δυσαρέσκεια από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αδυνατεί να την εκμεταλλευτεί το ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθειά του να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να υφαρπάξει την υποστήριξή τους. Είναι φανερό ότι η αμφισβήτηση που διατυπώνεται, γύρω από το πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι εσωκομματικές τριβές θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ειδικά όσο ενισχύονται τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Ευάγ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην άσχημη εικόνα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι «τα κόμματα πρέπει να πείθουν την κοινή γνώμη για τις θέσεις τους, εφόσον στόχος τους είναι η κατάκτηση της πλειοψηφίας». Ο ίδιος, αναφερόμενος στις επερχόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δήλωσε ότι ο πήχης όσον αφορά τον «εκλογικό χάρτη βρίσκεται στο ίδιο ύψος σε σχέση με τις αντίστοιχες εκλογές το 2002».

Ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας την περασμένη Κυριακή στη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στα δέκα χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου, κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σπάσουν την «εξάρτηση από το κατεστημένο του χρήματος»... Την εξάρτηση, όπως είπε, «των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Την εξάρτηση από την κομματική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, της δεξιάς, της συντήρησης. Την προσπάθεια της δεξιάς να εξαρτήσει με το φόβο ή την εξαγορά τη νέα γενιά».

Εξάλλου, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε προσπάθειες υπονόμευσης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, δήλωσε ότι «οποιαδήποτε κίνηση, οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης του Προέδρου Παπαδόπουλου, απ' όποιον και αν γίνεται, εάν γίνεται, είναι απολύτως αποδοκιμαστέα και καταδικαστέα». Ο ίδιος, κάλεσε την κυβέρνηση «να διερευνήσει τις πληροφορίες αυτές και να πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ τάσσεται ο Κ. Καραμανλής, ενώ περιμένει και εξελίξεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται πρωταρχικά από την ικανότητά της να εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και από τη δέσμευσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Μάτι Βάναχεν, στο Ελσίνκι. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ανέφερε ότι ο ΟΗΕ εξετάζει τις συνθήκες, προκειμένου να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος για το περιεχόμενο αυτής της «λύσης».

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, καθώς και η δράση για την επιβολή του «ευρωσυντάγματος».

«Η Φινλανδική Προεδρία αντιμετωπίζει μια επιπλέον πρόκληση: Να κρατήσει το συνταγματικό ζήτημα στο κατάλληλο επίπεδο προτεραιότητας και να προάγει την προσπάθεια της εφαρμογής των μέτρων που έχουμε αποφασίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να ανακτήσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σχέδιο και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες και στις ανησυχίες των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης από τη Φινλανδία θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα.

Περισσότερο σαφής, ο Φινλανδός ομόλογός του ανέφερε ότι έχει τον ίδιο στόχο με τον Κ. Καραμανλή στο θέμα του «ευρωσυντάγματος»: «Να διατηρήσουμε το πακέτο ως ολότητα. Αυτός θα είναι και ο στόχος μας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη και το μέλλον της».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Πιέζει για προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Την προώθηση των σχεδίων των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την ευρύτερη περιοχή, προωθεί στην Τεχεράνη, όπου βρέθηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της «σοσιαλιστικής διεθνούς» και είχε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Ιράν. Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε αργά χτες το βράδυ με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, ενώ το πρωί είχε συναντήσεις με τον γραμματέα του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και επικεφαλής διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν Αλ. Λαριτζανί και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσαχέρ Μοτακί.

Μετά τις πρωινές του συναντήσεις, ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την «ιδιαίτερη ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν»... Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρέθηκε στο Ιράν «ώστε να βρεθεί μια λύση, μια λύση που θα είναι ειρηνική, μια λύση που θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής, που δε θα έχει ηττημένους αλλά θα δώσει προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας και θα αλλάξει τον ρουν της ιστορίας για ολόκληρη την περιοχή. Οι ιδιαίτερες σχέσεις, που έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τον μουσουλμανικό και αραβικό κόσμο ως Ελλάδα, και με το Ιράν, πιστεύω θα συμβάλουν τα μέγιστα προς αυτό το στόχο».

Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, καθώς και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ