ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Βήμα καταδίκης του αντικομμουνισμού

Από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στη χώρα μας ενάντια στην αντικομμουνιστική επίθεση στην Τσεχία (φωτ. αρχείου)
Από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στη χώρα μας ενάντια στην αντικομμουνιστική επίθεση στην Τσεχία (φωτ. αρχείου)
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 25 και 26 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τσεχίας Διεθνής Συνάντηση, που διοργάνωσε το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, με θέμα: «Οι κομμουνιστές και οι δημοκρατικές δυνάμεις στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Ευρώπη και στον κόσμο δραστήρια αντιστρατεύονται στον αντικομμουνισμό».

Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι 40 κομμουνιστικών, εργατικών κι αριστερών κομμάτων από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Ελ. Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Να σημειωθεί ότι οι τσεχικές αρχές αρνήθηκαν να χορηγήσουν βίζα στην Τατιάνα Γκόλουμπεβα, Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας (του ΚΚ που στηρίζει τον Πρόεδρο Λουκασένκο), κάτι που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας.

Στις εργασίες της συνάντησης, η συζήτηση εστιάστηκε γύρω από τα ζητήματα της όξυνσης του αντικομμουνισμού, που πλέον σε πολλές χώρες της Ευρώπης παίρνει το χαρακτήρα νομοθετικών και διοικητικών διώξεων κατά των κομμουνιστών και της θέσπισης νέων εμποδίων για τη δράση τους. Η επίθεση αυτή παίρνει στην Ευρώπη γενικευμένο χαρακτήρα, μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, που έγινε προσπάθεια να περάσει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και το πρόσφατο απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με την ευκαιρία της επετείου των αντεπαναστατικών γεγονότων στην Ουγγαρία.

Ταυτόχρονα, αναδείχτηκε η γενικευμένη παραβίαση των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων, στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, με την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου στις κατακτήσεις των εργαζομένων, με τους «προληπτικούς» πολέμους, το νέο «δόγμα» του ΝΑΤΟ, την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της ΕΕ κ.ά.

Ολες οι ξένες αντιπροσωπείες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας, που απαγορεύτηκε πρόσφατα με απόφαση των τσεχικών αρχών και ζήτησαν, με Κοινό Ψήφισμά τους, την άμεση κατάργηση της σχετικής απαγόρευσης. Επίσης με άλλο ψήφισμα εκφράζεται η αντίθεση στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια (Κόσσοβο), ενώ Ανακοίνωση για τον Τύπο, σχετικά με τη συνάντηση, εξέδωσε το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υιοθετήθηκε ο νόμος για τη ... «γενοκτονία»

ΚΙΕΒΟ.-

Στην υιοθέτηση νόμου, σύμφωνα με τον οποίο η μεγάλη πείνα της περιόδου 1932-1933 αποτέλεσε γενοκτονία ενάντια στον ουκρανικό λαό, προχώρησε χτες το Κοινοβούλιο της χώρας, σηματοδοτώντας έτσι ένα βήμα παραπέρα στην αντικομμουνιστική επίθεση και στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων.

Την πρόταση νόμου είχε καταθέσει ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Γιουστσένκο, ο οποίος, μάλιστα, χαρακτήριζε εκείνη την περίοδο ως «γενοκτονία του ουκρανικού έθνους από τη Σοβιετική Ενωση, που σκόπιμα προκάλεσε την πείνα, ώστε να αναγκάσει την αγροτιά να δεχτεί τη σοσιαλιστική προοπτική»... Ζητούσε, επίσης, να επιβληθεί πρόστιμο 35-50 δολαρίων σε όποιον προβαίνει σε δημόσια άρνηση αυτού και αυστηρότερες ποινές για τους δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 450 βουλευτών, 233 ψήφισαν υπέρ, ανάμεσά τους όλοι οι βουλευτές του κόμματος «η Ουκρανία μας», του «Μπλοκ» της Ι. Τιμοσένκο, του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» (που είναι μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς), 2 βουλευτές από το «Κόμμα Περιοχών» του πρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς και 4 ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ενάντια στο νόμο αυτό ψήφισαν οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας και οι υπόλοιποι βουλευτές του «Κόμματος Περιοχών», οι οποίοι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, είχαν καταθέσει τροπολογίες (όπως αντικατάσταση της λέξης «γενοκτονία» με «τραγωδία»), που, όμως, δεν πέρασαν μια και δε συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες 226 ψήφους, ενώ συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι ο λιμός έγινε και σε άλλες χώρες της Σοβιετικής Ενωσης και όχι μόνο στην Ουκρανία.

Σημειώνεται, επίσης, ότι εξαιτίας της μεγάλης αντίδρασης των βουλευτών, δεν υιοθετήθηκε το σημείο που χαρακτήριζε «παραβίαση του νόμου» τη στάση κάποιου που αρνείται δημόσια τη γενοκτονία. Ταυτόχρονα, για λόγους τακτικής στο προτεινόμενο νομοσχέδιο έγινε η ασήμαντη τροποποίηση από «γενοκτονία του ουκρανικού έθνους» σε «γενοκτονία του ουκρανικού λαού», κάτι που δεν αλλάζει στο ελάχιστο την αντικομμουνιστική σημασία του όλου απαράδεκτου νόμου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Γεωπολιτικά παιγνίδια» και... πιέσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- Η πολύκροτη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου XVI στην Τουρκία συνοδεύτηκε από διάφορα φληναφήματα περί «ειρήνης», «συμφιλίωσης», «διαθρησκευτικού διαλόγου» και ούτω καθεξής, με τον προκαθήμενο της καθολικής εκκλησίας στη συνάντησή του με τον Αλι Μπαρντάκογλου, διευθυντή της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων, να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το σάλο που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του περί «βίαιου» και «επιθετικού» χαρακτήρα του «βάρβαρου» Ισλάμ - που «μάζεψε» λέγοντας ότι δεν ήταν δικές του απόψεις - και να καλεί να «διευρυνθούν οι θρησκευτικές ελευθερίες» που χαρακτήρισε «ουσιώδεις για μια ελεύθερη κοινωνία». Φυσικά, το θέμα δεν εξαντλήθηκε στις αμιγώς εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος συζητήσεις των εκπροσώπων του σκοταδισμού γενικώς, αλλά και στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έπαιζε επί βδομάδες την κολοκυθιά (με τους έξαλλους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους), αλλά τελικά έσπευσε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ για να δει την «αγιότητά» του τον πρώην νεολαίο των ναζί και στη συνέχεια είπε πως ο ποντίφικας «τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».

  • «Οι πιθανότητες να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το 2007 είναι 50-50», γράφει στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Νιούζγουικ ένας αναλυτής του Ινστιτούτου Χάντσον που υπογράφει ως Μπαράν και σημειώνει τις δηλώσεις του στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ περί του ότι «η ιδεολογία του Ατατούρκ δέχεται επίθεση» από τους ισλαμιστές.
ΚΙΝΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Διερευνητικές συναντήσεις στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ.- Ετοιμη να επιστρέψει «ανά πάσα στιγμή» στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου για το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι η ΛΔ Κορέας, δήλωσε χτες ο Κιμ Κιε Γκουάν, Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών, που κατέφθασε στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους και Αμερικανούς ομολόγους του. Ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτό είναι εφικτό μετά την ολοκλήρωση «κρίσιμων σταδίων» του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος μετά τη δοκιμή πυρηνικής βόμβας στις 9 Οκτώβρη.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του, ενώ αργότερα ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωνε την πραγματοποίηση «διμερών και τριμερών επαφών», δίχως να αναφερθεί στο αποτέλεσμα των συναντήσεων. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι χτεσινές συναντήσεις είναι προπαρασκευαστικές του επόμενου γύρου συνομιλιών του Πεκίνου που αναμένονται εντός του Δεκέμβρη.

ΣΟΥΔΑΝ
Απόρριψη πρότασης Ανάν

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Τελικώς ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ απέρριψε χτες και επίσημα την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για τη μεικτή δύναμη κυανοκράνων ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης στο Νταρφούρ με το επιχείρημα ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιχειρούσαν να ξανακάνουν αποικία το Σουδάν. Ο Μπασίρ διέψευσε ότι είχε υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την πρόταση Ανάν στα μέσα Νοέμβρη, σημειώνοντας ότι «οιεσδήποτε δυνάμεις έρθουν στο Σουδάν υπό την απόφαση 1706 είναι δυνάμεις αποικιοκρατικές». Υποστήριξε επιπλέον ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Νταρφούρ έχει βελτιωθεί και κατηγόρησε τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής ότι παρουσιάζουν σκοπίμως εσφαλμένη εικόνα για τη δυτική επαρχία προκειμένου «να συνεχίσουν τις δουλειές τους».

Ωστόσο, εκπρόσωποι σουδανικών πολιτικών κομμάτων επέκριναν την απόρριψη της πρότασης Ανάν από τον Πρόεδρο Μπασίρ, αναφέροντας σε συνέντευξη Τύπου στο Χαρτούμ ότι μ' αυτόν τον τρόπο «δείχνει άρνηση της πραγματικότητας και έλλειψη σεβασμού» στη ζωή των Σουδανών πολιτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ