ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απασχολησιμότητα και πολιτική ομηρία

Μετά τα Λιόσια και το Περιστέρι σειρά πήρε και η Νέα Ιωνία

Από την κατάληψη στο δημαρχείο Νέας Ιωνίας
Από την κατάληψη στο δημαρχείο Νέας Ιωνίας
Σχεδόν 1.500 εργαζόμενοι από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα πετάχτηκαν και πετάγονται στους δρόμους σε μια σειρά δήμους της Αττικής. Ολοι αυτοί οι εργαζόμενοι, από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής τους, βρέθηκαν έρμαια των πιο αντεργατικών εκφάνσεων της κυβερνητικής πολιτικής που έσπευσαν να υλοποιήσουν οι δημοτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Κανένας από τους εργαζόμενους αυτούς παρόλο που κάλυπτε για πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν απολάμβανε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή απασχόληση. Ενα μεγάλο μέρος των προσλήψεων έγιναν στα πλαίσια Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που νομιμοποιούν μισθούς χαμηλότερους από τον κατώτερο βασικό μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή μέσα από τα λεγόμενα κοινωνικά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, Σχολικοί Φύλακες, Κέντρα Φροντίδας για το παιδί). Ακόμα πολλές ήταν οι προσλήψεις που έγιναν από Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ολα αυτά οριοθετούν έναν εργασιακό μεσαίωνα που περιλαμβάνει ληξιπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων στο ελάχιστο. Σκοπός η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος διαρκούς πολιτικής τους ομηρίας για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων κυβέρνησης και δημοτικών αρχών. Παράλληλα, μέσω των προγραμμάτων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων προωθείται η σταδιακή ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως η εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και προϊόντων κοινωνικού χαρακτήρα.


Στο Δήμο Ανω Λιοσίων έχουν κοινοποιηθεί επισήμως περίπου 200 απολύσεις και έπονται ακόμα 400 (όλοι εργαζόμενοι σε δημοτικές επιχειρήσεις), στο Δήμο Περιστερίου 183 απολύσεις (Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης), στο Δήμο Ν. Ιωνίας 40 (κοινωνικά προγράμματα) και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί και οι δήμοι εφαρμόζουν τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης με τους ίδιους ακριβώς στόχους.

Στη Νέα Ιωνία

Διήμερη κατάληψη του δημαρχείου έκαναν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ν. Ιωνίας διαμαρτυρόμενοι για τις επικείμενες απολύσεις (ήδη σε 27 εργαζόμενους έχουν κοινοποιηθεί οι απολύσεις τους) από την παραμονή μέχρι και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, και ο Π. Τσουκαλάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας» (ΔΗΠΙ). Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλιά και ότι καταδικάζει όσους υλοποιούν και στηρίζουν αυτή την πολιτική ομηρίας.

Χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 4ωρη στάση εργασίας και σε ανοιχτή συνεδρίασή τους με τη συμμετοχή και μαζικών φορέων της περιοχής (συνταξιούχων, οικοδόμων, ΔΗΠΙ κ.ά.) αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Το Σαββατοκύριακο θα απέχουν από την εργασία και σήμερα το πρωί θα μοιράσουν ανακοινώσεις στο λαό της Ν. Ιωνίας για την κατάσταση που επικρατεί στο δήμο. Ανάλογη κινητοποίηση θα λάβει χώρα και το πρωί της Δευτέρας, ενώ την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί θα γίνει νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων.

  • Την κατάληψη στο δημαρχείο του Περιστερίου συνεχίζουν οι 183 απολυμένοι. Ο Π. Σοφός, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Αγωνιστική Συμπαράταξη», δήλωσε στο «Ρ»: «Είμαστε ενάντια στις απολύσεις. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή που έχουν κάνει μπαλάκι τους εργαζόμενους, προσπαθώντας να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. Καταγγέλλουμε το δήμαρχο που προχώρησε στις απολύσεις και την κυβέρνηση που με τα ΜΑΤ προσπαθεί να καταστείλει τους αγώνες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το ζήτημα των απολύσεων είναι κατά βάση πολιτικό και όχι οικονομικό θέμα».

«ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Χωρίς καμιά εργασιακή διασφάλιση

Εργασιακές γαλέρες στα χέρια ιδιωτικών εταιριών είναι τα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που υποτίθεται ότι προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους Ελληνες πολίτες. Η παραπάνω διαπίστωση προκύπτει από ενυπόγραφη καταγγελία εργαζόμενου στο ΚΕΠ Συντάγματος, που έγινε προς το «Ρ» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στην καταγγελία αναφέρεται ότι το πρώτο ΚΕΠ υλοποίησε «πριν από τρία χρόνια... μια ιδιωτική εταιρία η "Κάπα Research ΑΕ". Ηταν ένα πρότυπο σύστημα εξυπηρέτησης του Ελληνα πολίτη σε ό,τι αφορά τη σχέση του με σχεδόν όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου. Το πρώτο κέντρο που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός μας, Κ. Σημίτης, άνοιξε στο Σύνταγμα απέναντι από τη Βουλή και όλα άρχισαν να δουλεύουν δειλά δειλά». Στο ΚΕΠ αυτό παρόλο που φαινομενικά ανήκει στο Δημόσιο «υπήρχαν περίπου 15 ιδιωτικοί υπάλληλοι και πέντε δημόσιοι».

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με το φόβο της ανεργίας εξαναγκάζονται κατά καιρούς να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργοδοτών τους. Κάποια στιγμή, επισημαίνεται στην καταγγελία, η «Κάπα Research ΑΕ» «μας "ανάγκασε" να παραιτηθούμε οικειοθελώς από αυτήν και μας μετέφερε σε μια νέα, την "EMOS Interactive ΑΕ"», ενώ στις 31-12-2003 ζήτησαν και πάλι από τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν οικειοθελώς και από αυτή την εταιρία «χωρίς βέβαια να έχουμε κάποια οικονομική απαίτηση από το καινούριο έτος» και να επιδιώξουν να εργαστούν με 18μηνες συμβάσεις έργου στη Νομαρχία καθώς το ΚΕΠ Συντάγματος από 1-1-2004 περνά διοικητικά σε αυτή. Επί της ουσίας οι εργαζόμενοι απολύονται, χωρίς κανένας να εγγυάται ότι θα ξαναπροσληφθούν έστω από τις Νομαρχίες. Κι αυτό λίγες μέρες μετά την κυβερνητική διακήρυξη ότι οι έκτακτοι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ παίρνουν μόρια για την πρόσληψή τους στο δημόσιο.

Οσο για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ που υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες, στο κείμενο της καταγγελίας σημειώνεται: «Η ταλαιπωρία και οι ουρές των πολιτών υπάρχουν πια και εδώ. Τώρα οι υπηρεσίες που προσφέρουμε έχουν γίνει πάνω από 700, χωρίς βέβαια να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές».


ΟΜΙΛΟΣ «ΑΓΕΤ»
Δώρο - απόλυση σε εργαζόμενη

Στην αδικαιολόγητη απόλυση της εργαζόμενης Αναστασίας Παπάρα από την «LAFARGE BETON», προχώρησε η διοίκηση του γαλλικού πολυεθνικού ομίλου «LAFARGE» που κατέχει την «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ». Η απόλυση ήταν το «χριστουγεννιάτικο δώρο» όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση - καταγγελία τα 8 σωματεία του ομίλου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα σωματεία της ΑΓΕΤ: «Η ΕΝΩΣΗ», Βόλου, Μηλακίου, Δραπετσώνας, «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και ΕΒΙΕΣΚ Βόλου, ΕΒΙΕΣΚ Μηλακίου, «LAFARGE BETON», τα οποία χαρακτηρίζουν την απόλυση παράνομη - σκόπιμη και εκδικητική και απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψή της. Τα σωματεία σημειώνουν ότι η επιχείρηση πριν την απολύσει, προσπαθούσε επί ενάμιση χρόνο να την εξαναγκάσει σε παραίτηση, ζητώντας να δεχτεί κατάργηση της συλλογικής σύμβασης που έχει υπογράψει το σωματείο και την υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης «πακέτο», χωρίς αμοιβή υπερωριών, επιδομάτων, εκτός έδρας κ.ά. πράγμα που δεν αποδέχτηκε η εργαζόμενη, που απασχολείται στον όμιλο 23 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ