ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις - εξαγορές

Γιγαντιαία συγκέντρωση κεφαλαίων. Στο «σφυρί» και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. «Στρατηγικές εξόδου» από τα γαλλικά μονοπώλια που ετοιμάζονται να παραχωρήσουν τις τράπεζες Εμπορική και Γενική

Εντονες διεργασίες, επιχειρηματικές κόντρες και μπόλικο παρασκήνιο καταγράφονται το τελευταίο διάστημα γύρω από τις νέες σαρωτικές αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές που μαγειρεύονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας ήταν η εκχώρηση - απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στον όμιλο της Πειραιώς. Η μοιρασιά της λείας συνεχίζεται με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ), το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανεβαίνει πολύ ψηλά στη λίστα με τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει ετοιμάσει η συγκυβέρνηση. Θέμα χρόνου είναι η προκήρυξη διαγωνισμού ή όποιας άλλης διαδικασίας για το πέρασμα του κρατικού μετοχικού πακέτου σε άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες, οι οποίες θα βάλουν στο χέρι τις πολυπόθητες από τους τραπεζίτες καταθέσεις της πελατείας του ΤΤ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο ΤΤ όσο και συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στα σενάρια που εξετάζει η συγκυβέρνηση βρίσκεται και το ενδεχόμενο κατάτμησης του ΤΤ σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, στα πρότυπα δηλαδή που επέλεξαν για την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ. Σήμερα, σε άμεση κρατική ιδιοκτησία βρίσκεται το 34,4% του ΤΤ, ενώ 10% βρίσκεται στα ΕΛΤΑ και από 6% κατέχουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.

Πολύ κοντά σε συμφωνία συγχώνευσης - απορρόφησης της Γενικής Τράπεζας, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο γαλλικός όμιλος Societe Generale, βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Μετά και την κατάτμηση και απορρόφηση της Αγροτικής Τράπεζας, ο όμιλος της Πειραιώς ανακοίνωσε χτες ότι «βρίσκεται σε εμπιστευτικές συζητήσεις με τη Societe Generale σε σχέση με πιθανή εξαγορά της μετοχικής συμμετοχής της στην Γενική Τράπεζα», σημειώνοντας ότι οι «συζητήσεις έχουν φθάσει σε προχωρημένο στάδιο».

Οι συγχωνεύσεις - εξαγορές συνεχίζονται με την περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, ο σημερινός ιδιοκτήτης της οποίας, η γαλλική μητρική τράπεζα Credit Agricole, έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ελλάδα εκχωρώντας κομμάτια ή και το σύνολο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο χορό της διεκδίκησης, κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, έχουν περάσει οι τραπεζικοί όμιλοι των Εθνικής, Alpha Bank και Eurobank. Οπως προκύπτει, οι γαλλικές τράπεζες (Gredit Agricole και Societe Generale), σημερινοί ιδιοκτήτες και μοναδικοί μεγαλομέτοχοι σε Εμπορική και Γενική, εξετάζουν πλέον τη «στρατηγική εξόδου» από την ντόπια τραπεζική πιάτσα, στην οποία έβαλαν πόδι από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, στο πλαίσιο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων εκείνης της περιόδου. Η Gredit Agricole ήδη μετέφερε τις θυγατρικές της στον ευρύτερο ζωτικό χώρο και αγορές της ΝΑ Ευρώπης σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Αλβανία από το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής απευθείας στο μητρικό όμιλο στη Γαλλία.

Είναι απόλυτα βέβαιο το γεγονός ότι οι αποφάσεις τόσο της γαλλικής τράπεζας όσο και των φερόμενων διεκδικητών της Εμπορικής Τράπεζας θα προσδιοριστούν από τους τελικούς όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή από τους όρους για τη διοχέτευση και τη μοιρασιά του προβλεπόμενου πακτωλού κεφαλαιακών ενισχύσεων ύψους 50 δισ. ευρώ. Η Gredit Agricole, σε πρόσφατο ραπόρτο, και απευθυνόμενη σε «επενδυτές», βάζει στο τραπέζι τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην ελληνική οικονομία, την «ικανότητα της χώρας να διασφαλίσει τη θέση της στην Ευρωζώνη» καθώς επίσης και τη «χρήση των κεφαλαίων από τους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ (EFSF, ΕSM)».

Σύμφωνα με τη διαθέσιμη πληροφόρηση και τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη η υπό κυοφορία συμφωνία εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας προσδιορίζεται από τους παρακάτω όρους:

-- Από τη διαφαινόμενη, για την ώρα ανεπιβεβαίωτη, θέση της γαλλικής μητρικής τράπεζας να μην καταβάλει ή να συρρικνώσει τις υποχρεώσεις της στη δρομολογημένη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Εμπορική Τράπεζα. Επίσης, η συμμετοχή της στο νέο μετοχικό σχήμα (μετά την απορρόφηση από άλλη τράπεζα) να υποχωρήσει κάτω από 10%.

-- Από τη δική τους πλευρά οι διεκδικητές της Εμπορικής Τράπεζας φαίνεται να ορέγονται τις κεφαλαιακές ενισχύσεις που θα δοθούν στη συνέχεια από τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς στήριξης.

-- Με βάση και τα παραπάνω το τίμημα για την εξαγορά και συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας διαμορφώνεται σε συμβολικό επίπεδο, με ένα απολύτως συμβολικό τίμημα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ανεμοθύελλα σε αγροτικές καλλιέργειες και κυρίως στα μήλα στην Επαρχία Αγιάς του Νομού Λάρισας, έφερε το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας άμεση και πλήρη αποζημίωση.

Η Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης έχει ως εξής:

«Εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις προκάλεσε η δυνατή ανεμοθύελλα που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 27 Αυγούστου στο Ν. Λάρισας και συγκεκριμένα στην Επαρχία Αγιάς.

Μετά το χαλάζι το Μεγάλο Σάββατο, την ακαρπία που είχε πλήξει την περιοχή, ήρθε και η ανεμοθύελλα να ολοκληρώσει την καταστροφή της παραγωγής λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή των μήλων και ενώ οι παραγωγοί έχουν κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες και με το κόστος παραγωγής αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Είναι αναγκαιότητα να υπάρξει άμεση εκτίμηση των ζημιών, καθώς οι αγρότες θα μπουν στη συγκομιδή των μήλων σε λίγες μέρες και αντικειμενικά θα καταστραφούν τα χτυπημένα από τον άνεμο μήλα με συνέπεια να δυσκολευτεί η αντικειμενική εκτίμηση της ζημιάς.

Αναγκαιότητα επίσης είναι να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αφού δεν υπάρχει άλλο εισόδημα για τους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καλλιεργητικά έξοδα, αλλά και στις ανάγκες των οικογενειών τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση, γρήγορη και πλήρη (100%) αποζημίωση των παραγωγών της Επαρχίας Αγιάς του Νομού Λάρισας που επλήγησαν από την κακοκαιρία».

ΕΚΠΟΙΖΩ
Ρυθμίσεις δανείων στα... μέτρα των τραπεζών

Κομμένα και ραμμένα στα συμφέροντα των τραπεζών είναι τα μέτρα που «διαρρέεται» ότι πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση τάχα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτό καταγγέλλει η ΕΚΠΟΙΖΩ, με ανακοίνωσή της μετά και τις προχτεσινές γενικόλογες εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκη, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεργασία» με τις τράπεζες, τις καταναλωτικές οργανώσεις και «σε συνεννόηση» με την τρόικα για την «επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό» του νόμου περί ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών «όσο καλύτερα μπορούμε». Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τη μέγιστη ικανοποίηση των συμφερόντων του τραπεζικού κεφαλαίου. Υπογραμμίζει ότι μέτρα που δεν προβλέπουν μείωση των επιτοκίων και επιβάλλουν αιώνιες δόσεις γεμίζουν με ρευστό τις τράπεζες και αφήνουν το πρόβλημα στις επόμενες γενιές. Καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μέτρα που θα υπολογίζουν τις δόσεις στο 30% των εισοδημάτων σε μισθούς και συντάξεις των 400 ευρώ ή στα επιδόματα των 360 ευρώ!

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητάει ... όργανα για το «παρεμπόριο»

Τη δημιουργία «Σώματος Ελέγχου και Δίωξης Παρεμπορίου (ΣΕΔΙΠ)» ως φορέα που θα ενοποιήσει τις αρμοδιότητες των συναρμόδιων υπηρεσιών ζητάει με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικών Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κ. Μίχαλος. Η διοίκηση της ΚΕΕΕ εμφανίζεται να κρίνει ως ανεπαρκείς τις υπουργικές εξαγγελίες μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες γύρω από το θέμα σε μια συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και επιχειρηματιών να μεταθέσουν το κέντρο βάρους για την αναδουλειά των μαγαζιών από την κυρίαρχη φιλομονοπωλιακή πολιτική στο λεγόμενο παρεμπόριο. Ετσι, δίνοντας τροφή στο θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου της Αθήνας, με την επιστολή του ισχυρίζεται ότι τα όσα εξαγγέλθηκαν περί συντονιστικού οργάνου για την «αντιμετώπιση» του παρεμπορίου δεν είναι αρκετά και ζητάει να συγκεντρωθούν όλες οι αρμοδιότητες των συναρμόδιων υπηρεσιών (έξι τον αριθμό) σε ένα ενιαίο φορέα του οποίου θα προΐσταται Ειδικός Γραμματέας και θα υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ