ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις για την Υγεία σε δήμους της Αττικής

Συνεχίζεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Νέα Ιωνία
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Νέα Ιωνία
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Νέας Ιωνίας και Περιχώρων, ο Σύλλογος Γυναικών Νέα Ιωνίας και Ηρακλείου, η ΠΑΣΕΒΕ Νέας Ιωνίας και το παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Νέας Ιωνίας, όπως και εργαζόμενοι από τα γραφεία του ΙΚΑ. Αιτία της συγκέντρωσης τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας σε βάρος εργαζομένων και ασθενών.

Για να γίνει αντιληπτή η ραγδαία επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας, πριν από έξι χρόνια υπήρχαν δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ένα στη Νέα Ιωνία και ένα στο Ηράκλειο, όπου υπηρετούσαν συνολικά 125 διοικητικοί υπάλληλοι. Σήμερα, τα δύο υποκαταστήματα έχουν συγχωνευτεί και υπηρετούν μόλις 32 υπάλληλοι (μείωση 74%), που καλούνται να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους της Νέας Ιωνίας, του Νέου Ηρακλείου και κομμάτι της Μεταμόρφωσης! Το αποτέλεσμα είναι οι χρόνοι αναμονής να είναι τεράστιοι. Αιτήματα εξυπηρετούνται ύστερα από ένα και δύο χρόνια, ενώ η ταλαιπωρία «χτυπάει κόκκινο»!

Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στις δημόσιες μονάδες Υγείας στην περιοχή. Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων, το 2009 υπήρχαν 75 γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη Νέα Ιωνία και τώρα υπάρχουν 34, στο Νέο Ηράκλειο υπήρχαν 32 και τώρα μόνο 6, στον Περισσό 17 και τώρα 3!

Επίσης, στη Νέα Ιωνία, δεν υπάρχει ρευματολόγος, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και παιδοοδοντίατρος, ενώ στις ειδικότητες ψυχιάτρου, δερματολόγου, καρδιολόγου, γυναικολόγου, οδοντιάτρου, υπάρχει μόνο ένας.

Ιδια κατάσταση και στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου μέχρι το Μάη, είχε ήδη δαπανηθεί το 80% του προϋπολογισμού, με κίνδυνο να μην υπάρχουν χρήματα για τους υπόλοιπους επτά μήνες και να ακυρωθούν ακόμα και επεμβάσεις. Οι εφημερίες είναι απλήρωτες από το Γενάρη και έχουν αυξηθεί οι χρόνοι αναμονής για τους ασθενείς.

Με τη χτεσινή συγκέντρωση, οι φορείς που συμμετείχαν, ανέδειξαν την ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή. Παλεύουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους και σ' αυτή την κατεύθυνση διεκδικούν άμεση πρόσληψη γιατρών και προσωπικού, κατάργηση της εισφοράς στον κλάδο Υγείας, κατάργηση των πληρωμών των ασφαλισμένων για φάρμακα και εξετάσεις κ.ά.

Κινητοποιήσεις για την Υγεία έγιναν, επίσης, στα γραφεία του ΙΚΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Χαλάνδρι και στο ΙΚΑ Αμαρουσίου, από τις τοπικές Λαϊκές Επιτροπές.

  • Κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι, την Τρίτη 9 Ιούνη, στις 8.30 το πρωί, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΗΛΟΥ
Κινδυνεύουν ζωές από την έλλειψη γιατρού στο νησί

Ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού μετά το θάνατο συναδέλφου τους

Το ζήτημα της έλλειψης γιατρού στη Δήλο, που στάθηκε μοιραία για έναν συνάδελφό τους, επαναφέρουν οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα, ένας 52χρονος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού, πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν με 7μηνη σύμβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Οι συνάδελφοί του ειδοποίησαν το Κέντρο Υγείας Μυκόνου και με ένα αυτοσχέδιο φορείο τον μετέφεραν με τα χέρια στο λιμάνι. Εκεί, τον παρέλαβε ένα πλοιάριο που είχε φέρει τουρίστες στη Δήλο και τον μετέφερε στην Μύκονο, αλλά τελικά ο 52χρονος ξεψύχησε.

Οπως καταγγέλλουν οι συνάδελφοί του, θα μπορούσε να είχε σωθεί αν σε ένα νησί με 60 περίπου εργαζόμενους στον αρχαιολογικό χώρο και με χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, υπήρχε έστω και ένας γιατρός.

Τώρα, το αν θα σωθεί κάποιος που κινδυνεύει, εξαρτάται από το αν θα έχει καλό καιρό για να ταξιδέψει το καράβι από τη Μύκονο και αν το δρομολόγιο θα συμπέσει με το περιστατικό.

Σημειώνουμε ότι στη Δήλο, χωρίς ακόμα να έχει κορυφωθεί η τουριστική κίνηση, καταφτάνουν καθημερινά για να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον 1.000 επισκέπτες.

«Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του συναδέλφου μας, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την παρουσία ιατρικού προσωπικού στο νησί», σημειώνουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι, που διαμένουν για λίγους μήνες στο νησί.

Απαιτούν επίσης: Να φτιαχτεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εξοπλισμένο ιατρείο στο νησί. Να υπάρχει ειδικό όχημα, για έγκαιρη πρόσβαση σε όλα τα σημεία και γρήγορη μεταφορά στο λιμάνι. Να υπάρχει σταθερά στο νησί ταχύπλοο σκάφος, με χειριστή, για τυχόν μεταφορά ασθενών όπου κριθεί αναγκαίο (Μύκονο, Σύρο).

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, έρχονται στην επιφάνεια και μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον αρχαιολογικό χώρο και τα οποία καταγγέλλουν στον «Ριζοσπάστη».

Οπως λένε, τα σπίτια τα οποία τους παραχωρεί το ΥΠΠΟ, είναι σε άθλια κατάσταση, ασυντήρητα, με πολλές βλάβες στα ηλεκτρολογικά και στα υδραυλικά, με ταβάνια που στάζουν σε περίπτωση βροχής. Καμιά εργασία συντήρησης δεν γίνεται, με τη δικαιολογία ότι «δεν υπάρχουν λεφτά».

Από πάνω, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και δεν πρόκειται να δουν λεφτά πριν από τις 13 Ιούλη, όπως τους ενημέρωσε το υπουργείο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτοι συμβασιούχοι που έφτασαν στο νησί στις αρχές Απρίλη, θα μείνουν απλήρωτοι για 3,5 μήνες! Μεγάλο είναι, τέλος, το πρόβλημα με τα σκουπίδια, αλλά και με τα κουνούπια, πιθανότατα λόγω έλλειψης ψεκασμών.

Ολόπλευρη στήριξη στη φαρμακοβιομηχανία

Τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα «απ' όποιον μπορεί να το κάνει» επανέλαβε ξανά και ξανά χτες ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, στην πρώτη συνάντηση με τους υγειονομικούς συντάκτες, που είχε ως θέμα τη φαρμακευτική πολιτική. Η συγκυβέρνηση υποσχέθηκε ένα «καθαρό πλαίσιο ανάμεσα στο κράτος και τη φαρμακοβιομηχανία», η οποία «αποτελεί μέρος της πραγματικής οικονομίας».

Θυμίζουμε ότι η φαρμακοβιομηχανία είναι από τους κλάδους που πλήγηκαν λιγότερο από την κρίση. Τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας της, «παίζοντας» και με τους επιμέρους ανταγωνισμούς ανάμεσα στην ντόπια και ξένη φαρμακοβιομηχανία.

Ετσι, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την ενιαιοποίηση οχτώ κατηγοριών «rebates» σε ένα ενιαίο και αναλογικό «rebate» (επιστροφή χρημάτων με βάση τον όγκο των πωλήσεων). Οσον αφορά το clawback - δηλαδή την αναγκαστική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρίες των ποσών που υπερβαίνουν την καθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη (2 δισ. ευρώ για το 2015) - ο υπουργός εξάρτησε οποιαδήποτε ρύθμιση απ' την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο τέλος του Ιούνη.

Επίσης, υποσχέθηκε τη «διόρθωση» των τιμών των φαρμάκων με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων φαρμάκων της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) έσπευσε, με ανακοίνωσή του, να υποστηρίξει ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι σε σωστή κατεύθυνση.

Κι ενώ ο υπουργός φάνηκε γαλαντόμος προς φαρμακοβιομήχανους, επιδόθηκε σε ευχολόγια για τις άγριες συμμετοχές των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα φάρμακα που μεσοσταθμικά - κατά τον Π. Κουρουμπλή - έφτασαν στο 32%. Δεν είπε τίποτε για τα μη αποζημιούμενα φάρμακα, για τα οποία οι άρρωστοι πληρώνουν πάνω από ένα δισ. ευρώ το χρόνο και δεν ανέφερε τίποτε και για την κατάργηση του ενός ευρώ ανά συνταγή. Οταν του το θύμισαν οι δημοσιογράφοι, περιορίστηκε να πει πως θα «είναι καθαρό μέσα στον Ιούνη» το τι θα γίνει.

Διαμαρτυρία γιατρών στη Λάρισα

Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεία προς τα γραφεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης οι γιατροί ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας να πληρωθούν εφημερίες από το Δεκέμβρη του 2014.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, του Συλλόγου Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, του Συλλόγου Εργαζομένων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας και της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας. Παρών ήταν και ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση για το πότε θα πληρωθούν οι γιατροί, ούτε και στο αίτημα για αύξηση του κονδυλίου που αφορά στις εφημερίες και για την αύξηση των δαπανών για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Το μόνο που είπε, ήταν ότι όταν πληρωθούν οι εφημερίες, θα υπάρξει περικοπή 12%. Συμπαράσταση στον αγώνα των γιατρών εκφράζει η ΚΟ Υγείας Λάρισας του ΚΚΕ.

Απλήρωτοι εργολαβικοί σε νοσοκομεία

Συντονισμένη παρέμβαση στον διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας πραγματοποίησαν εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση και την καθαριότητα των Νοσοκομείων «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νάουσας και Βέροιας. Μαζί τους βρέθηκαν τα Σωματεία Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας. Απαίτησαν να πληρωθούν, με ευθύνη των νοσοκομείων, τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η προηγούμενη εργολάβος. Οπως είπαν, υπάρχει δικαστική απόφαση που προβλέπει να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους, με ποσά που κατάσχεσε το Δημόσιο από την προηγούμενη εταιρεία, όμως δεν εφαρμόζεται, με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων. Ο διοικητής απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα και δήλωσε ότι θα εξετάσει το θέμα με τα δεδουλευμένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ