ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Παιχνίδια στη σκιά της προεδρολογίας

Σε φάση παρατεταμένης και αποπροσανατολιστικής προεδρολογίας εισέρχεται η πολιτική ζωή του τόπου εξαιτίας των δύο μονομάχων, οι οποίοι στη σκιά της παίζουν διάφορα μικροκομματικά παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του λαού.

Το μείζον ζήτημα και αυτό που καίει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ είναι αν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας την ερχόμενη άνοιξη. Αν και είναι ολοφάνερο ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουν σε μια κοινή υποψηφιότητα, όπως έγινε στην περίπτωση του Κ. Στεφανόπουλου, ωστόσο η «ευκαιρία» που δίνεται για πρόωρες εκλογές δημιουργεί «δεύτερες σκέψεις», καθώς η κυβέρνηση κυρίως δε βλέπει με άσχημο μάτι το ενδεχόμενο μιας ανανέωσης της λαϊκής εντολής, που θα της «λύσει τα χέρια» για μια τετραετία. Κομβικό σημείο είναι να καταφέρει να ρίξει το βάρος της ευθύνης για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη δώσει «πατήματα», κινούμενη σε συναινετικό κλίμα.

Αν και η επίσημη θέση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το θέμα είναι «πρόωρο», ωστόσο υπάρχουν στα συρτάρια διάφορα σενάρια. «Οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη», επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας δηλώνοντας: «Εμείς έχουμε πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό να εξαντλήσουμε την τετραετία. Εχουμε πολλές ευθύνες και είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε τα σημερινά υπαρκτά προβλήματα».

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Στο κλίμα αυτό σημειώθηκε παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, «κόντρα» στο συναινετικό κλίμα, τάχθηκε υπέρ των πρόωρων εκλογών την άνοιξη. «Θεωρώ υποκρισία τη συζήτηση ότι πρέπει να βρίσκουμε πάντοτε συναινετικές λύσεις και ότι δεν μπορεί η εκλογή Προέδρου να αποτελέσει αφορμή για να προκαλέσει ένα κόμμα εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», υποδεικνύοντας μάλιστα στην κυβέρνηση να προκαλέσει η ίδια εκλογές: «Οταν το Σύνταγμα σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, η χρήση αυτής δεν αποτελεί ποτέ κατάχρηση. Αρα, είναι λογικό ένα κόμμα που διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εδρών να θελήσει να προκαλέσει εκλογές του χρόνου την άνοιξη».

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει τη θέση του για την «ανάγκη» άσκησης «περιοριστικής πολιτικής» και λιτότητας, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται τομές και ρήξεις», που «δεν μπορούν να γίνουν με συναίνεση». Δε διστάζει ταυτόχρονα να προσδιορίσει τις «διαρθρωτικές αλλαγές» κάνοντας λόγο για «γρήγορες και αληθινές ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση των δεσμών στην αγορά εργασίας, απελευθέρωση δασικών εκτάσεων, κατάργηση του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας», κ.ά. Οσο για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, προτείνει: «Και μίσθωση και συνεργασίες και πωλήσεις. Ενα μόνο δεν πρέπει να κάνουμε: Να κρατήσουμε όλα αυτά τα έργα υπό την ευθύνη του δημοσίου».

Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» υποστηρίζει ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει να συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή στο επίπεδο της κοινωνίας». Οσον αφορά στην οικονομική πολιτική τάσσεται υπέρ ενός «μείγματος», το οποίο «θα ισορροπεί τις διαρθρωτικές τομές με τα αναπτυξιακά μέτρα», με στόχο την «αύξηση της παραγωγικότητας».

Στο παιχνίδι και το ΠΑΣΟΚ

Το παιχνίδι της προεδρικής εκλογής συντηρούν και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επιχειρούν να εμφανιστούν ότι προωθούν τη «συναινετική επιλογή», με κύριο στόχο να μη δώσουν κίνητρο στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές.

Βέβαια, στο ΠΑΣΟΚ το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι του εσωκομματικού «παζλ», αφού πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Σημίτη με δηλώσεις τους προτείνουν τον τέως πρωθυπουργό για την προεδρική θέση.

Με συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης δηλώνει ότι «πάγια θέση» του ΠΑΣΟΚ είναι η «συναινετική επιλογή», αλλά συγχρόνως πλέκει το εγκώμιο του Κ. Σημίτη: «Αν η πολιτική ζωή της χώρας και τα κόμματα ήταν στο ύψος τους και δεν "έπαιζαν" με την προεδρική εκλογή, θα μπορούσε από τώρα να λυθεί το θέμα στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη ως της συναινετικής πρότασης»...

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου κάθε φορά που καλείται να πάρει θέση για το θέμα, επιχειρεί να μεταφέρει τις «ευθύνες» στην κυβέρνηση και δηλώνει ότι όλα θα κριθούν από «τις κυβερνητικές επιλογές». Βέβαια, θέλοντας να τονώσει το ηθικό των στελεχών και των οπαδών του κόμματός του, δηλώνει ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο».

ΠΑΣΟΚ
Λογοπαίγνια στις ... ράγες

Να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο και συγχρόνως να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν τη «σκληρή» αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, επιχείρησε με την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή στην εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου.

Χρησιμοποιώντας τη ρήση του Αν. Παπανδρέου «καλό είναι να κατέβουν από το τρένο όσοι θέλουν να υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές», ο Γ. Παπανδρέου, προσπάθησε να στείλει μήνυμα προς τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί... κριτική στις επιλογές του. Η συνεχιζόμενη αμφισβήτηση, τόσο προς το πρόσωπο και κυρίως προς τις επιλογές του, ειδικά ενόψει του συνέδριο του κόμματος, οδήγησαν τον Γ. Παπανδρέου στην ευθεία ...αντιπαράθεση, προκειμένου το επόμενο διάστημα να αποφύγει τις εσωκομματικές συγκρούσεις.

Πίσω από τις «συγκρούσεις» και τις δηλώσεις στο ΠΑΣΟΚ, κρύβεται όμως και η ανυπαρξία της αντιπολιτευτικής τακτικής του κόμματος. Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να δηλώνει ότι τελείωσε «η περίοδος χάριτος» για την κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή ουσιαστικά συνηγορεί με τις επιλογές της, και «θολώνοντας τα νερά», ρίχνει το βάρος στο εσωτερικό ...ξεκαθάρισμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευάγ. Βενιζέλος, ένας από τους βασικούς αποδέκτες του μηνύματος, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ήταν ιδιαίτερα ειρωνικός, και ανέφερε: «Μου αρέσει πάντα η παρομοίωση του ΠΑΣΟΚ με το τρένο. Χρειαζόμαστε πάντα σταθερή και σαφή κατεύθυνση, χρειαζόμαστε μεγάλες ταχύτητες, ηλεκτροκίνηση, ανακαινισμένο τροχαίο υλικό και φυσικά μια συλλογική στρατηγική».

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απειλείται από κανέναν, δεν πρέπει να νιώθει ανασφάλεια και τον καλεί να προχωρήσει στη συγκρότηση δομών συλλογικής λειτουργίας και δράσης στο κόμμα. Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να απευθύνει «πρόταση διακυβέρνησης στην ανανεωτική Αριστερά», δε δίστασε, εντελώς προκλητικά, να κάνει λόγο για συζήτηση του εκλογικού νόμου από μηδενική βάση, το οποίο έφτιαξε ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, ενώ δήλωσε ότι επιθυμεί την επιστροφή του Δημήτρη Τσοβόλα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ξεκινά νέα - άλλη μια - πορεία προς το λαό

Πρόγευση της επίθεσης που θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ, ενάντια στην πολιτική της ΝΔ, έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει αξιοποιήσει τη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε τη μεγάλη παρακαταθήκη των έργων και της οικονομίας που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε πως στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αξιοποιήσει τη δυναμική που έχει η χώρα μας και ειδικότερα η περιφέρεια. Και προανήγγειλε πως από τη Θεσσαλονίκη το ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει μια νέα πορεία προς το λαό. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση για τον Κώστα Σημίτη, αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία της «ονοματολογίας» και επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ στις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές επέλεξε μια προσωπικότητα πέραν των στενών κομματικών ορίων. «Θα περιμέναμε κι απ' την πλευρά της κυβέρνησης να κινηθεί έτσι», είπε και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο «και για οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο».

Εξάλλου, αναφερόμενος στα επεισόδια μετά τον αγώνα ποδοσφαίρου Αλβανίας - Ελλάδας, δήλωσε, προφανώς αναφερόμενος στις δηλώσεις του Π. Ψωμιάδη, πως πολιτικά στελέχη δε θα πρέπει να βάζουν «λάδι στη φωτιά».

Σήμερα, ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει την περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη. Θα επισκεφθεί την Εγνατία Οδό στην Καστανιά Βερμίου, όπου αναμένεται, υιοθετώντας την πρακτική του Κ. Καραμανλή στην προεκλογική περίοδο, να κάνει κριτική για την καθυστέρηση παράδοσης του έργου που έπρεπε να είναι έτοιμο από την άνοιξη. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης με θέμα «Οικονομία - Ανάπτυξη της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ