ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κέρδη και επέκταση το «σήμα κατατεθέν»

Περίπου 10% ο μέσος όρος αύξησης κερδών για 2.005 επιχειρήσεις την περασμένη χρονιά, ενισχύονται διαρκώς οι ισχυροί των κλάδων

Η διαρκώς αυξανόμενη κυριαρχία των «μεγάλων» στο εμπόριο σε συνδυασμό με την αύξηση πωλήσεων και κερδών, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η «Stat Bank» για τα αποτελέσματα 2.005 εμπορικών επιχειρήσεων την περασμένη χρονιά και την πορεία των 1.000 μεγαλύτερων την πενταετία 2000-2004. Τα συγκεντρωτικά αυτά στοιχεία με τις διαπιστώσεις που τα συνοδεύουν αναδεικνύουν τα ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του μεγάλου κεφαλαίου. Μια διαδικασία που έχει ενισχυθεί σημαντικά από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και ευνοείται ακόμη περισσότερο από τα τελευταία μέτρα που προωθούνται. Στην απέναντι «όχθη» οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, μετρούν κάμψη τζίρων, αύξηση χρεών και «λουκέτα».

Το περασμένο έτος οι 2.005 μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων κατά 11,2% και αύξηση κερδών προ φόρων κατά 9,6%. Οι πωλήσεις έφτασαν τα 55,45 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 2,16 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμα και στο επίπεδο των «μεγάλων» διαπιστώνεται μια επιπλέον διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, που μεταφράζεται σε χάσμα κερδών και συνολικών μεγεθών. Οπως αναφέρεται στην έρευνα της «Stat Bank», από το σύνολο των εξεταζόμενων επιχειρήσεων το μέσο όρο των κερδών τον ξεπέρασε το 43,9%. Περίπου 4 στις δέκα επιχειρήσεις είχαν κέρδη άνω του 10%. Σε ποσοστό 33% σημειώθηκε αύξηση κερδών, αλλά κάτω από 9,6%, ενώ 10% του συνόλου των επιχειρήσεων εμφάνισαν ζημιές.

Οι σημαντικές αυτές επιδόσεις ενισχύονται από το γεγονός ότι η αύξηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων στο χώρο του εμπορίου είναι περιορισμένη και συμβαδίζει με την άνοδο των πωλήσεων. Παρ' όλα αυτά αναφέρεται ότι αρκετές εταιρίες αντιμετωπίζουν τον «κίνδυνο υπερχρέωσης», ενώ 270 από αυτές έχουν υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις ετήσιες πωλήσεις τους.

Οι πρωταγωνιστές της κερδοφορίας είναι βασικά 8 από τους 22 κύριους εμπορικούς κλάδους. Πρόκειται για τις αγορές αυτοκινήτου, φαρμάκων και καλλυντικών, μετάλλων, μηχανών γραφείου, υγιεινής και κλιματισμού, εμπορίου τροφίμων, εντύπων και ηλεκτρολογικού υλικού. Επίσης, οι 1.000 ισχυρότερες εμπορικές εταιρίες κατέγραψαν την πενταετία 2000-2004 αύξηση πωλήσεων κατά 41,9% και αύξηση κερδών κατά 65,57%. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύουν σημαντικοί εσωτερικοί διαχωρισμοί, καθώς οι 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν όσα κέρδισαν οι υπόλοιπες 950!!!

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΑΧΛΑΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Κάθε χρόνο και χειρότερα!

Αναρμόδιος δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

ΛΑΡΙΣΑ (Της ανταποκρίτριάς μας).-

Αρνήθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευαγ. Μπασιάκος να λάβει μέτρα προς όφελος των μικρομεσαίων ροδακινοπαραγωγών και αχλαδοπαραγωγών, ώστε να μην πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους, όπως αξιώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι - μεταποιητές, κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ). Ο υπουργός ξαναδήλωσε ...αναρμόδιος να παρέμβει, αφήνοντας έτσι τους μεταποιητές να δρουν ασύδοτα και επιχειρούν για να πάρουν και, φέτος, τα ροδάκινα και τα αχλάδια στο «τζάμπα».

Οι μεταποιητές εκβιάζουν τους παραγωγούς για να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε τιμές που να μην καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, καθώς προσφέρουν (για κάθε κιλό) μέχρι:

  • 0,15 λεπτά για τα ροδάκινα, όταν το κόστος παραγωγής ξεπερνά τα 0,25 λεπτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι το ροδάκινο πουλήθηκε με 0,22 λεπτά το κιλό και πρόπερσι με 0,45 λεπτά το κιλό.
  • 0,20 λεπτά για τα αχλάδια, έναντι 0,25 και 0,34 λεπτά το κιλό που είχαν πουληθεί πέρσι και πρόπερσι αντίστοιχα.

Η κατάσταση, λοιπόν, για τους ροδακινοπαραγωγούς και τους αχλαδοπαραγωγούς κάθε χρόνο γίνεται χειρότερη, καθώς οι εμποροβιομήχανοι όχι μόνο δεν αγοράζουν τα προϊόντα τους με υψηλότερες τιμές, ενώ οι ίδιοι τα πουλούν στους καταναλωτές πανάκριβα, αλλά τις κατεβάζουν ακόμα περισσότερο.

Σε σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα στον Τύρναβο η ΕΟΑΣΝΛ, οι ροδακινοπαραγωγοί και αχλαδοπαραγωγοί που συμμετείχαν διαμήνυσαν ότι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν από τους μεταποιητές 0,40 λεπτά το κιλό για τα ροδάκινα και 0,55 λεπτά για τα αχλάδια προκειμένου να καλυφθεί το κόστος παραγωγής και να μείνει κι ένα ελάχιστο κέρδος για τους αγρότες. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, τότε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να καλύψει το χαμένο εισόδημα των παραγωγών. Επίσης, καταγγέλθηκε η στάση της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου για το θέμα της τιμής, αφού με επίσημο έγγραφό της ζήτησε να φτάσει μόλις στα 0,25 λεπτά το κιλό, γεγονός που δίνει χέρι βοηθείας στους μεταποιητές ν' ανακοινώσουν το πολύ 0,20 λεπτά το κιλό, οδηγώντας τους παραγωγούς σε οικονομική καταστροφή.

Για τα σιτηρά

Στη συνάντησή της με τον Ευάγγελο Μπασιάκο η ΕΟΑΣΝΛ έθεσε και το αίτημα της άμεσης και δίκαιης αποζημίωσης των σιτοπαραγωγών, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν τεράστιες ζημιές εξαιτίας του λίβα και της ανομβρίας. Από την πλευρά του ο υπουργός είπε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα για να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς από τα ΠΣΕΑ, η οποία όμως αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι ισχνή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συστάσεις για τηλεπικοινωνίες και μεταχειρισμένα ΙΧ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριας μας).-

Με «αιτιολογημένη γνώμη» που κοινοποιήθηκε χτες στην Ελλάδα, η Επιτροπή της ΕΕ μέμφεται τη χώρα μας ότι επιβαρύνει περισσότερο φορολογικά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα απ' ό,τι τα καινούρια με το καθεστώς φορολόγησης (τέλη ταξινόμησης). Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε χτες - με την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής - διαδικασία παράβασης εναντίον 11 κρατών - μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επειδή θεωρεί ότι δεν υλοποίησαν ορθά τους κανόνες της ΕΕ για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τις τηλεπικοινωνίες.

Με την αιτιολογημένη γνώμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία για τα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων, επισημαίνοντας πως παραβιάζεται από τη χώρα μας το άρθρο 90 της Συνθήκης. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είχε υποχρεωθεί στο παρελθόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, να εξομοιώσει τη δασμοφορολογητέα αξία των μεταχειρισμένων οχημάτων με τα καινούρια και άρα να μειώσει τη «φουσκωμένη» φορολογική επιβάρυνση στα παλιά.

Με τη χτεσινή ανακοίνωσή της, η Κομισιόν θεωρεί πως δεν έγιναν οι αναγκαίες προσαρμογές και σημειώνει: Το ισχύον σύστημα ενός ενιαίου κανόνα υπολογισμού μείωσης της αξίας των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τον οποίο είναι δυνατή μείωση αξίας 7% για αυτοκίνητα ηλικίας μεταξύ 6 έως 12 μηνών ή 14% για αυτοκίνητα ενός έτους, παραβιάζει το άρθρο 90 της Συνθήκης. Ακόμα η Κομισιόν εκφράζει αμφιβολίες εξαιτίας της έλλειψης διαφάνειας της διοικητικής διαδικασίας στην Ελλάδα, καθώς οι φορολογικές αρχές δε γνωστοποιούν τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας των αυτοκινήτων, ενώ ο φορολογούμενος οφείλει να καταβάλλει το ποσό των 300 ευρώ σε περίπτωση που διαφωνεί με το πόρισμα και επιθυμεί επανεξέταση της υπόθεσής του.

Οσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, η Κομισιόν με προειδοποιητική επιστολή της κατηγορεί την Ελλάδα και άλλες 10 χώρες για παράβαση της Συνθήκης, θεωρώντας πως δεν υλοποιούν «πλήρως και ορθά» τους κοινοτικούς κανόνες για το άνοιγμα των εθνικών αγορών τηλεπικοινωνιών. Ειδικά για την Ελλάδα, η προειδοποιητική επιστολή απεστάλη λόγω έλλειψης πλήρους τυπωμένου καταλόγου ή υπηρεσίας πληροφοριών καταλόγου, ο οποίος να περιλαμβάνει όλους τους σταθερούς και κινητούς συνδρομητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ