ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Τέλος, αλλά όχι εντελώς...
  • Σεβασμό στην απόφαση του δικαστηρίου, εκφράζει η Τρίπολη, ζητώντας άμεση άρση των κυρώσεων σε  βάρος της
  • Ικανοποίηση από Λευκό Οίκο και Λονδίνο, αλλά «δεν τελείωσε η διαδικασία, δεν αίρονται οι κυρώσεις» 

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου

Associated Press

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου
ΚΑΜΠ ΖΑΪΣΤ.-

Ομόφωνα ένοχος και ομόφωνα αθώος. Αυτές ήταν οι ετυμηγορίες για τους δύο Λίβυους, κατηγορούμενους για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση 103 της «Παναμέρικαν», που εξερράγη στις 12 Δεκεμβρίου του 1988 πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, παρασύροντας στο θάνατο 270 ανθρώπους.

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε στον 49χρονο Αμπντελμπασέτ αλ Μεγκράχι το σκοτσέζικο τριμελές δικαστήριο, κρίνοντάς τον ένοχο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Λόρδος Σάδερλαντ υπογράμμισε την «ειδεχθή και πρωτοφανή βιαιότητα των εγκλημάτων του Μεγκράχι». Εντούτοις, ανακοίνωσε ότι, λόγω της ηλικίας του, αλλά και λόγω του ότι η ποινή του θα εκτελεστεί σε φυλακή της Σκοτίας, «πρακτικά θα μειωθεί σε 20 χρόνια, αν και είναι λίγα για τα εγκλήματά του». Την ίδια στιγμή, ομόφωνα αθώος κρινόταν ο έτερος κατηγορούμενος Αμίν Χαλίφα Φχιμάχ, στον οποίο επιτράπηκε να αναχωρήσει, αμέσως κιόλας, για την πατρίδα του.

Και οι δύο κατηγορούμενοι επέμειναν στην αθωότητά τους, κατά τη διάρκεια της 84ήμερης δικαστικής διαδικασίας, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση είτε σε Παλαιστινίους εξτρεμιστές είτε, ως πολύ πιθανότερη εκδοχή, στις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, καθώς λίγες ημέρες πριν από τα γεγονότα στο Λόκερμπι είχε καταρριφθεί ιρανικό πολιτικό αεροσκάφος από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Βινσέν». Παρ' όλα αυτά, οι εκδοχές αυτές δεν εισακούστηκαν από το δικαστήριο, το οποίο, αν και παραδέχτηκε ότι οι 82 σελίδες των στοιχείων που προέκυψαν από 12χρονες ανακρίσεις και οι εκατοντάδες καταθέσεις μαρτύρων δεν αποδεικνύουν την άμεση εμπλοκή του Μεγκράχι στη βομβιστική επίθεση, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται σαφώς για λιβυκή υπόθεση». Η υπεράσπιση του Μεγκράχι κατέστησε γνωστό ότι ο πελάτης της επιμένει στην αθωότητά του και πιθανότατα θα ασκήσει έφεση.

Αρση κυρώσεων ζητά η Τρίπολη, επιμένουν ΗΠΑ - Βρετανία

Στιγμιότυπο από τη δίκη, εικονοποιημένο από τον σκιτσογράφο του δικαστηρίου

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη δίκη, εικονοποιημένο από τον σκιτσογράφο του δικαστηρίου
Το σεβασμό της στην απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε η Τρίπολη διά στόματος του υπογραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Χασούνα αλ Σάους, αλλά και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλ Σιντίκ αλ Σχιμπάνι. Ο τελευταίος τόνισε ότι «η απόφαση αποτελεί δικαίωση για το λιβυκό λαό», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται και για το τέλος του κόσμου». Ο Σχιμπάνι, μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι ο Μεγκράχι έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την έφεση. Ο αλ Σάους χαρακτήρισε «παρελθόν» την υπόθεση του Λόκερμπι, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «με κανέναν τρόπο δε σχετίζεται με την κυβέρνηση της Λιβύης». Επιπλέον, ζήτησε την «άμεση άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ, καθώς και την καταβολή αποζημιώσεων προς τη Λιβύη για τις ζημίες που της προκάλεσαν», καταλήγοντας ότι ελπίζει «μετά από αυτά η Ουάσιγκτον να αλλάξει σελίδα στις σχέσεις της με την Τρίπολη».

Την ικανοποίησή τους «για την απονομή δικαιοσύνης» εξέφρασαν, τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και το Λονδίνο. Με ανακοινώσεις τους, ο Τζορτζ Μπους τζούνιορ και ο Τόνι Μπλερ τάχθηκαν υπέρ της συνέχισης του δικαστικού αγώνα για την καταβολή αποζημιώσεων εκ μέρους της Λιβύης, στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης, σκέψη που προτίθενται να θέσουν σε εφαρμογή άμεσα οι εκπρόσωποι των Αμερικανών συγγενών, με την υποβολή, σε σκοτσέζικο πάλι δικαστήριο, αγωγής κατά της λιβυκής κυβέρνησης. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι η ολοκλήρωση της δίκης του Λόκερμπι δε συνεπάγεται και αυτόματη άρση των κυρώσεων, προοπτική για την οποία «θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση».

Με Ουάσιγκτον και Λονδίνο συντάσσεται, προς το παρόν, και ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρεσβευτής της Σιγκαπούρης, Κισόρε Μαχμπουρμπάνι, ο οποίος δήλωσε ότι «επικρατεί η αίσθηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην άρση των κυρώσεων». Αντίθετη άποψη εξέφρασαν η Αίγυπτος και η Ισπανία, ενώ απέφυγε να πάρει θέση η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση, επικαλούμενη την ανάγκη να «μελετήσει καλύτερα τα πρακτικά της δίκης», παρά το γεγονός ότι ο πρώην Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Τρίπολης να παραδώσει τους δύο υπόπτους.

Από την πλευρά τους, οι συγγενείς των θυμάτων, εκτός από την αγωγή, καλούν, επισήμως, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον να επιμείνουν στη διατήρηση των οικονομικών κυρώσεων, τονίζοντας ότι η βομβιστική επίθεση ήταν «κρατική τρομοκρατία». Υποστηρικτή στην άποψή τους βρίσκουν τον διευθυντή του Κέντρου Σπουδών για την Τρομοκρατία και την Πολιτική της Βίας, στον Σεν Αντριου της Σκοτίας, Πολ Γουίλκινσον, ο οποίος δήλωνε ότι «ασχέτως εύρεσης ή όχι στοιχείων είναι ξεκάθαρο ότι η βομβιστική επίθεση αποτελούσε πολιτική επιλογή του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι!», χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω στοιχειοθέτηση της κατηγορηματικής του άποψης.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Μαραθώνιος επαφών και ταξιδιών με στόχο τη συμφωνία της Λουζάκα;

ΚΙΝΣΑΣΑ - ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Εντονη διπλωματική κινητικότητα εμφανίζεται να αναπτύσσει ο νέος πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα με επίκεντρο τη «στοιχειωμένη» ειρηνευτική συμφωνία της Λουζάκα, που υποτίθεται πως από το 1999 θα ανέστειλε τις 30μηνες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων (που υποστηρίζονται από Αγκόλα, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε) και των ανταρτικών οργανώσεων (υποστηρίζονται από Ρουάντα και Ουγκάντα) και θα επέτρεπε την ανάπτυξη 5.500 κυανόκρανων.

Προτού κλείσει μία βδομάδα από την ορκωμοσία του Τζόζεφ Καμπίλα, ο νέος πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό συναντήθηκε ήδη με τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Θάμπο Μπέκι, ζήτησε τη μεσολάβηση του προέδρου της Γκάμπια Ομάρ Μπόνγκο, μετέβη (χτες) στο Παρίσι για συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ενώ εντός του τρέχοντος 24ωρου καταφθάνει στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουερ, με τελευταίο σταθμό τη Νέα Υόρκη, όπου πρόκειται να δει το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν και να εκφωνήσει ομιλία στα Ηνωμένα Εθνη...

Ωστόσο, μέχρις στιγμής, τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει γνωστοποιηθεί σε σχέση με το αποτέλεσμα των μέχρι τώρα επαφών του Τζόζεφ Καμπίλα με τους ξένους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Είναι εντούτοις ενδεικτικό πως όλες οι πλευρές αρκούνται στην έκφραση αισιοδοξίας και ελπίδας για ενεργοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας της Λουζάκα και στη βραχυπρόθεσμη αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης των 5.500 κυανόκρανων του ΟΗΕ στη ΛΔ Κονγκό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΛΔ Κονγκό, που συνοδεύει το νέο πρόεδρο στο μαραθώνιο των επαφών του στο εξωτερικό, αρκέστηκε χτες να δηλώσει πως ο Τζόζεφ Καμπίλα «επαναδραστηριοποιεί την κογκολέζικη διπλωματία με τέτοιο τρόπο ώστε ήδη να απελευθερώνονται αρκετές καταστάσεις». Λιγότερο φειδωλός ήταν ο εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανού υπουργείου Εξωτερικών, Σίσα Νγκομπάνε, που δήλωσε πως κατά τις προχτεσινές συνομιλίες των προέδρων Θάμπο Μπέκι - Λορέντ Καμπίλα «επισημάνθηκε η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μίας περιφερειακής αφρικανικής διάσκεψης κορυφής».

Οσο για το εάν επιτεύχθηκε κάποιο απτό αποτέλεσμα κατά τη χτεσινή συνάντηση του Τζόζεφ Καμπίλα με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ; Ούτε αυτό έγινε επί της ουσίας γνωστό, αν και ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης εξέφρασε την υποστήριξη της Γαλλίας «στην ειρήνη και στο διάλογο» κάνοντας ιδιαίτερη μνεία «στην ειλικρίνεια του προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα βάσει των πρώτων διακηρύξεων που έκανε»...

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
Επείγουσα έκκληση για αποστολή βοήθειας σε τρόφιμα

ΜΑΠΟΥΤΟ.-

Οι πλημμύρες που έπληξαν την περασμένη βδομάδα την κεντρική Μοζαμβίκη δημιούργησαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των πλημμυροπαθών περιοχών βρίσκονται στο χείλος της πείνας, έχοντας άμεση ανάγκη από 200.000 τόνους βασικών τροφίμων.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι πλημμύρες που έπληξαν προ ημερών την κεντρική επαρχία της Μοζαμβίκης, Ζαμβέζια, δημιούργησαν μυριάδες προβλήματα στους 253.000 κατοίκους της περιοχής, εκ των οποίων τουλάχιστον το 10% έμεινε χωρίς στέγη. Επιπλέον καταστράφηκαν ολοσχερώς οι σοδειές σιτηρών και ρυζιού σε έκταση άνω των 23.000 εκταρίων καλλιεργημένης γης.

Οι αρχές της Μοζαμβίκης απηύθυναν χτες επείγουσα έκκληση σε οργανώσεις αρωγής για την άμεση αποστολή και αερομεταφορά δεκάδων χιλιάδων τόνων βασικών τροφίμων στην επαρχία Ζαμβέζια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ