ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με συμμετοχή στο 41,5% η εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης

Στα 8 εκατομμύρια οι ψηφοφόροι, αμφισβήτηση της διαδικασίας από αντιπολίτευση, ΗΠΑ, Ισπανία και κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής

Ενα από τα εκλογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στο Πολυεδρικό Στάδιο του Καράκας, για τους ψηφοφόρους που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στους δήμους τους λόγω των μπλόκων της αντιπολίτευσης
Ενα από τα εκλογικά κέντρα έκτακτης ανάγκης στο Πολυεδρικό Στάδιο του Καράκας, για τους ψηφοφόρους που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν στους δήμους τους λόγω των μπλόκων της αντιπολίτευσης
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οπως όλα δείχνουν, και μετά την εκλογή των αντιπροσώπων για την νέα Συντακτική Συνέλευση, που ολοκληρώνονται σήμερα στη Βενεζουέλα, η σύγκρουση ανάμεσα στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και την αντιδραστική αντιπολίτευση πρόκειται να συνεχιστεί. Την Κυριακή με πολλές δυσκολίες και σε εκρηκτικό κλίμα, τελικά υπήρξε συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της τάξης του 41,5% ή 8.089.320, σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων. Η κυβέρνηση θεωρεί σημαντική επιτυχία για τις δυνάμεις της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Διαδικασίας» τη συμμετοχή του κόσμου. Από την άλλη, η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), που μποϊκοτάρισε τις εκλογές, χαρακτηρίζει τη διαδικασία νοθεία ενώ σε περιοχές που ελέγχει στην πρωτεύουσα Καράκας και αλλού εμπόδισε τη διενέργειά τους με μπλόκα και τρομοκράτηση του κόσμου. Περίπου 200 εκλογικά τμήματα σε σύνολο 24.000 αποκλείστηκαν ενώ δεν έλειψαν, ήδη από το βράδυ του Σαββάτου, οι ένοπλες επιθέσεις. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ένας υποψήφιος αντιπρόσωπος με την κυβέρνηση και ένα στέλεχος νεολαίας του κόμματος Δημοκρατική Δράση, ενώ στους νεκρούς συγκαταλέγονται και αστυνομικοί, αρκετοί ακόμα, δε, είναι τραυματίες.

Στη διαδικασία αναδείχτηκαν οι 537 από τους συνολικά 545 αντιπροσώπους, που εκλέγονταν σε τοπικό (364) ή κλαδικό (173) και οι 8 αντιπρόσωποι ινδιάνικων πληθυσμών είχε καθοριστεί να εκλεγούν σήμερα 1 Αυγούστου.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής, από την πλατεία Σιμόν Μπολίβαρ του Καράκας, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο σημείωσε ότι «η Συντακτική Συνέλευση είναι εδώ με τη θέληση των 8 και πλέον εκατομμυρίων, που αψήφησαν τις απειλές της αντιπολίτευσης και του ιμπεριαλισμού». Πρόσθεσε ότι «ο λαός απέδειξε πως όταν μας πιέζει η ολιγαρχία, τότε είναι που δείχνει την αξία που έχει το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας, το αίμα των απελευθερωτών μας». Τόνισε επίσης ότι η Συντακτική Συνέλευση έχει τη νομιμοποίηση που είχε και η αντίστοιχη διαδικασία το 1999 (εννοεί τότε που ψηφίστηκε το προηγούμενο Σύνταγμα, όταν ήρθε στην εξουσία ο Τσάβες), «ενός λαού που βγήκε να ψηφίσει σε συνθήκες πολέμου για να πει ότι θέλει ειρήνη». Πρόσθεσε με έμφαση ότι η Συντακτική Συνέλευση θα έχει όλες τις εξουσίες και κυρίως για να εγκαθιδρυθούν η ειρήνη και η εθνική συμφιλίωση με όσους την θέλουν και, ταυτόχρονα, για «να αρθεί η ασυλία από όποιον πρέπει να αρθεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Σε άλλο μήκος κύματος ήταν οι τοποθετήσεις των κεντρικών στελεχών της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα, παρουσιάζοντας μια γκάμα ...αποτελεσμάτων με συμμετοχή περίπου 2,5 - 3 εκατομμυρίων ή 12% του εκλογικού σώματος. Τα στοιχεία αυτά προφανώς και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Την ίδια ώρα δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και την αμφισβήτηση, όπως λένε, της «μονοκομματικής δικτατορίας». Οπως και προεκλογικά, σε αυτήν τη στάση έχουν τη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ, ΕΕ, και κυβερνήσεων - συμμάχων τους στη Λατινική Αμερική, που αμέσως βγήκαν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα, όπως αυτές των Αργεντινής, Βραζιλίας, Καναδά, Κολομβίας, Κόστα Ρίκα, Χιλής, Μεξικού, Παναμά, Περού, Ισπανίας. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις που συσπειρώνονται στη διακρατική ένωση της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τη δική μας Αμερική (ALBA), Κούβα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα κ.λπ., χαιρέτισαν την εκλογική διαδικασία ως «δημοκρατικό δικαίωμα του λαού».

Μια σύγκρουση που θα συνεχιστεί

Οπως έχει γίνει φανερό όλον αυτόν τον καιρό και ιδιαίτερα από τον Απρίλη φέτος, οπότε ξεκίνησαν οι βίαιες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, όπου έχουν σκοτωθεί και από τις δύο πλευρές 114 άνθρωποι, η σύγκρουση στη Βενεζουέλα είναι έκφραση της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης και της αποτυχίας της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», όπως λανσάρεται η εν λόγω οπορτουνιστική θεωρία από το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, των ελλείψεων, της εξαφάνισης του λαϊκού εισοδήματος από τον πληθωρισμό της τάξης του 700%, αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, χρεώνοντάς τα στο «σοσιαλισμό». Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την στηρίζουν προσβλέπουν, μέσω της ήττας Μαδούρο, να ανακτήσουν αγορές που έχασαν τα προηγούμενα χρόνια από ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Μέσα σε αυτή τη σύνθετη πραγματικότητα το ΚΚ Βενεζουέλας έδωσε τη μάχη του επιλέγοντας να συμμετάσχει στη διαδικασία όχι με τη λίστα της κυβέρνησης αλλά με την πλατφόρμα «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017», που συγκρότησε με άλλες δυνάμεις, για να προβάλει τόσο την επαγρύπνηση σε ενδεχόμενη ξένη επέμβαση όσο και την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική πάλη, η σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις τάσεις ταξικής συνεργασίας. Χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας εκτιμούσε τα αποτελέσματα των εκλογών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θα αλλάξει ο τρόπος κίνησης προσώπων από την ΕΕ μετά το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη σύγχυση που δημιούργησαν πρόσφατες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης σε σχέση με το καθεστώς που θα διέπει την κίνηση των προσώπων από τις άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ, προσπάθησε να διασκεδάσει η κυβερνητική εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι θα τερματιστεί το Μάρτη του 2019 η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είχε καθορίσει κάποιες λεπτομέρειες, περιλαμβανομένων των προτάσεων για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit. «Στοιχεία για το σύστημα μετανάστευσης μετά το Brexit θα δημοσιοποιηθούν εν ευθέτω χρόνω, όμως θα ήταν λάθος να εικάζουμε για το πώς μπορεί να είναι αυτά ή να αφήνουμε να εννοηθεί ότι η ελεύθερη μετακίνηση θα συνεχιστεί ως έχει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αφορμή για τις παραπάνω διευκρινίσεις υπήρξαν οι αντιφατικές δηλώσεις που έκαναν την περασμένη βδομάδα σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που υποστήριξε ότι μετά το Βrexit η κίνηση προσώπων από τις άλλες χώρες της ΕΕ στη Βρετανία θα είναι περίπου όπως σήμερα, και τον υπουργό Μετανάστευσης Μπράντον Λιούις, ο οποίος είπε πως θα υπάρξει νέο σύστημα μετανάστευσης μετά την άνοιξη του 2019, που θα τερματίζει την ελευθερία κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ Βρετανίας και των άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ η υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ υποστήριξε ότι η ροή εργαζομένων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχιστεί «για μία περίοδο προσαρμογής».

Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι

Είναι «απειροελάχιστα μικρή» η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ έως το Μάρτη του 2019, καθώς οι εγχώριες πολιτικές διαμάχες θα παρεμποδίσουν τη λεπτομερή δουλειά που χρειάζεται για το Brexit, δήλωσε χτες ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Τζάστιν Ουέλμπι.

Ο αρχιεπίσκοπος Ουέλμπι ζήτησε μάλιστα τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το Brexit, προειδοποιώντας ότι από τότε που η πρωθυπουργός Μέι έχασε την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία «υπάρχει ο πειρασμός κάθε διαφωνία να ανάγεται σε ψήφο εμπιστοσύνης». «Υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες μεμονωμένες συμφωνίες για να επιτευχθούν», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, προσθέτοντας ότι «αν η καθεμιά απ' αυτές πρέπει να υποστηριχτεί ως σημείο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων, η πιθανότητα να επιτευχθεί αυτό σε σχεδόν 18 πλέον μήνες είναι απειροελάχιστα μικρή».

Ο Ουέλμπι, που είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων και είχε παλιότερα προτείνει τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για το Brexit, δήλωσε ότι ενώ κάποια σημαντικά ερωτήματα, όπως η συμμετοχή στην ενιαία αγορά της ΕΕ, αποτελούν «τεράστιες πολιτικές αποφάσεις», υπάρχουν χιλιάδες άλλα πράγματα τα οποία «μπορούν να αποφασιστούν από μια επιτροπή».

  • Τριήμερη απεργία, για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την αποτυχία διαπραγματεύσεων για μισθολογικές αυξήσεις με τον κυβερνήτη της Τράπεζας Μαρκ Κάρνεϊ.
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνεχίζεται η αναστολή συνεργασίας Ισραηλινών - Παλαιστινίων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής επιβεβαίωσε χτες πως παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς να αναστείλει μέχρι νεωτέρας τη συνεργασία με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στον τομέα ασφαλείας, με αφορμή την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών κατοχικών αρχών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με επίκεντρο το τέμενος Αλ Ακσα.

Πάντως, ο Μουχάμαντ αλ Μάσρι, επικεφαλής του Παλαιστινιακού Κέντρου Ερευνας και Στρατηγικών Μελετών, χαρακτήρισε πολιτική την απόφαση ανάσχεσης της συνεργασίας στον τομέα συντονισμού ασφαλείας μεταξύ παλαιστινιακών και ισραηλινών δύναμεων, που τέθηκε σε ισχύ από την περασμένη βδομάδα.

Μεγάλες διαδηλώσεις στην Τουρκία

Την Κυριακή πάντως στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών γύρω από το τέμενος Αλ Ακσα στην Αν. Ιερουσαλήμ. Περίπου 5.000 άνθρωποι θεωρείται πως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ισλαμικού «Κόμματος της Ευδαιμονίας» («Saadet»), συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που έφερε την ονομασία «Μεγάλη Συνάντηση της Ιερουσαλήμ».

Οι διαδηλωτές, που μετέβησαν στον τόπο της συγκέντρωσης με πούλμαν από όλα τα μέρη της πόλης, κρατούσαν στα χέρια τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, ενώ ο ηγέτης του «Saadet», Τέμελ Καραμολάογλου, που διοργάνωσε την κινητοποίηση, κάλεσε τους μουσουλμάνους «να μην παραδώσουν την Ιερουσαλήμ».

Το κάλεσμα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιρανός ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των Σιιτών, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τους απανταχού μουσουλμάνους να πραγματοποιήσουν προσκύνημα στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ και «να ενωθούν όλοι για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες του Ισραήλ να ελέγξει το τέμενος».

Σε ιατρικές εξετάσεις «ρουτίνας» υποβλήθηκε το Σάββατο ο 82χρονος Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς, που υποφέρει μεταξύ άλλων από καρδιολογικά και στομαχικά προβλήματα και παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής συμπτώματα έντονης εξάντλησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ