ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάρτη 2004
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Υπογράφτηκε, αλλά παραμένουν οι διαφωνίες

Συλλήψεις από τους κατακτητές

Associated Press

Συλλήψεις από τους κατακτητές
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Μία ημέρα μετά την επίσημη υπογραφή του νέου Συντάγματος, οι συζητήσεις, οι αντεγκλήσεις και οι διαφωνίες για το περιεχόμενό του συνεχίζονται και εντείνονται. Παράλληλα, όμως, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις.

Απόδειξη ότι «η δημοκρατία που γίνεται προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί στο Ιράκ λειτουργεί πολύ καλά», χαρακτήρισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ την καθυστέρηση και τις αλλεπάλληλες αναβολές στην υπογραφή του ιρακινού Συντάγματος. Ο Κόλιν Πάουελ χαιρέτισε αυτό το βήμα, συμπληρώνοντας ότι θα υπάρξουν «αρκετές δυσκολίες και στο μέλλον» και εκτίμησε ότι από μόνη της η υπογραφή του Συντάγματος «θα πρέπει να σβήσει κάθε αμφιβολία που μπορεί να έχει κανείς για την ορθότητα της εισβολής στο Ιράκ και της ανατροπής του προηγούμενου καθεστώτος». Θετική ήταν και η αντίδραση των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Αντίθετα, τις επιφυλάξεις του επανέλαβε ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, ο οποίος είναι και μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου. Ο αλ Χακίμ υπογράμμισε, και πάλι, ότι οι σιίτες βλέπουν αρνητικά το γεγονός πως το Σύνταγμα που εκπονήθηκε από ένα μη εκλεγμένο σώμα θέτει όρους και περιορισμούς στη λειτουργία μιας μελλοντικής εκλεγμένης Βουλής και κατέστησε σαφές ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.

Ιάπωνες στις δυνάμεις κατοχής

Associated Press

Ιάπωνες στις δυνάμεις κατοχής
Κατηγορηματικά αρνητικός εμφανίστηκε και ο ακραίος σιίτης κληρικός, Μουκτάντα Σαντρ, υποστηρίζοντας ότι το Σύνταγμα «είναι ένα κατασκεύασμα που δεν αντικατοπτρίζει τις ελπίδες του ιρακινού λαού». Υπογράμμισε ότι το κείμενο μειώνει την εξουσία του Ισλάμ και κατηγόρησε τα μέλη του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι δε ζήτησαν τη συναίνεση του ιρακινού λαού.

Δυσαρέσκεια για το περιεχόμενο του Συντάγματος διατύπωσε και η γειτονική Αγκυρα, που δεν έκρυψε την ανησυχία της για την υιοθέτηση άρθρων που κατοχυρώνουν ως ένα βαθμό κάποιου είδους κουρδική αυτονομία. Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι το Σύνταγμα θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στο Ιράκ. Στην Αγκυρα σπεύδει, σήμερα, ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόναλντ Νόιμαν, προκειμένου να «καθησυχάσει» την τουρκική ηγεσία.

Επιθέσεις και συμβόλαια

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας δεύτερος τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο ανάμεσα στη Βαγδάτη και στην Μπαακούμπα. Στη Μοσούλη, άγνωστοι εκτόξευσαν χειροβομβίδες εναντίον κυβερνητικού κτιρίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 Ιρακινοί. Τέλος, στο Κιρκούκ, 3 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και άλλοι 21 τραυματίστηκαν από τα πυρά Κούρδων που πανηγύριζαν για την υπογραφή του Συντάγματος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κατοχική διοίκηση προχωρούσε στην υπογραφή 7 νέων συμβολαίων, κυρίως με τουρκικές πετρελαϊκές εταιρίες, για την προμήθεια καυσίμων στο Ιράκ, μετά το σκάνδαλο της «Χάλιμπάρτον», της οποίας μέτοχος παραμένει ο αντιπρόεδρος Τσέινι που υπήρξε και διευθυντικό της στέλεχος. Η γνωστή πολυεθνική, που έχει αναλάβει σειρά κερδοφόρων συμβολαίων στο Ιράκ στον τομέα της ανακατασκευής και της συντήρησης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και άλλων κτιρίων, βρίσκεται στο επίκεντρο ανακρίσεων μετά το σκάνδαλο που προέκυψε από την ανακάλυψη ότι πωλούσε πολύ ακριβότερα από ό,τι κυκλοφορούσαν στην αγορά τα καύσιμα στον αμερικανικό στρατό. Μέχρι χτες βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστά τα ονόματα των νέων προμηθευτών καυσίμων.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Προεκλογική «παρέμβαση» Πάουελ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε προεκλογική τροχιά οι ΗΠΑ, αλλά το «θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής» δε θα πρέπει να είναι μέσα στην ατζέντα κατά τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ. Γιατί άραγε;

Συγκεκριμένα, ο Πάουελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News», ζήτησε να σταματήσει να απασχολεί την προεκλογική εκστρατεία στις Ηνωμένες Πολιτείες το ερώτημα «αν η κυβέρνηση Μπους εξαπάτησε τη χώρα στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ»... υπό το σκεπτικό ότι «πρέπει να υπάρξει μια καλή αναμέτρηση ανάμεσα στους υποψηφίους, αλλά να μη χρησιμοποιούν το θέμα αυτό για πολιτικούς σκοπούς, με τρόπο που μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες και το ηθικό» των στρατευμάτων μας!

Από την άλλη πλευρά, ο δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Κέρι, που φαίνεται να σαρώνει στις δημοσκοπήσεις, έχει αναδείξει το «ιρακινό πρόβλημα» και όχι φυσικά τον πόλεμο του Ιράκ, σε ένα από τα βασικά επιχειρήματά του εναντίον της κυβέρνησης Μπους, καθώς οι μέχρι σήμερα έρευνες στο Ιράκ δεν έχουν οδηγήσει στην εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής - ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ - που αποτέλεσαν τον βασικό λόγο για την κήρυξη του πολέμου.

Οσο για τις δημοσκοπήσεις, εάν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ διεξάγονταν σήμερα, ο Κέρι (52% έναντι 44% που συγκεντρώνει ο Μπους) θα κέρδιζε, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου CNN και της εφημερίδας «USA Today». Ωστόσο, το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Τζορτζ Μπους θα καταφέρει να επανεκλεγεί.

Νέο υπερόπλο στους κατακτητές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δε θα πυροβολεί, ούτε θα προκαλεί εκρήξεις, αλλά θα... ουρλιάζει. Θα μπορεί να προκαλέσει ανυπόφορο πονοκέφαλο, δυνατούς πόνους, πανικό και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και απώλεια της ακοής... αυτό είναι εν ολίγοις σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες το νέο υπερόπλο, για την ακρίβεια, ακουστικό όπλο, το οποίο θα παραδοθεί στους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, και το οποίο θα προσθέσουν στο ήδη μεγάλο οπλοστάσιό τους.

Το ακουστικό αυτό όπλο μεγάλου βεληνεκούς (Long Range Acoustic Device - LRAD) κατασκευάζεται από την «American Technology Corporation». Το όπλο αυτό που έχει τη δυνατότητα να παράγει ήχο 145 ντεσιμπέλ σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων και αποτελείται από ένα τεράστιο ηχείο και ένα τμήμα της τεχνολογίας του προέρχεται από τα σύγχρονα συστήματα που απομακρύνουν τα ποντίκια και άλλα ενοχλητικά πλάσματα με τη βοήθεια υπερήχων.

Ο Πίτερ Ντότο, απόστρατος συνταγματάρχης του σώματος Πεζοναυτών που εργάζεται στον τομέα κατασκευής μη θανατηφόρων όπλων στην εταιρία «M2 Tecnologies» εξήγησε πως το LRAD θα χρησιμοποιείται για τον έλεγχο διαδηλώσεων, για να εμποδίζεται η είσοδος σε ορισμένες ζώνες και για την «εκκένωση κτιρίων». Επίσης θα αναγκάζει τους εχθρούς να εγκαταλείπουν τα μέρη που έχουν κρυφτεί χωρίς να εκτίθενται οι στρατιώτες σε εχθρικά πυρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ