ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου

Χωματερή στην Αργολίδα (φωτ. αρχείου)
Χωματερή στην Αργολίδα (φωτ. αρχείου)
Να μην υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις, ΣΔΙΤ και συμβάσεις παραχώρησης σχετικά με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία και το Δήμο Τρίπολης από τα απορρίμματα, τονίζει, μεταξύ άλλων, σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Παράλληλα, τονίζει πως η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, με επιστημονικά κριτήρια και χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Τρίπολη και πολλές άλλες πόλεις της Αρκαδίας, οι εργαζόμενοι βιώνουν τις τραγικές συνέπειες ενός μεθοδευμένου αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων, που πλήττει το λαό της περιοχής. Δυόμισι χρόνια η διοίκηση της Περιφέρειας έχει κλείσει όλους τους ΧΑΔΑ, προς όφελος των εργολάβων, ενώ τεράστιοι όγκοι απορριμμάτων σε αποσύνθεση απειλούν την υγεία, ακόμη και τη ζωή των κατοίκων. Ολη η Πελοπόννησος, οι πόλεις και τα χωριά της Αρκαδίας ειδικότερα, έχουν μεταβληθεί σε ανοιχτούς σκουπιδότοπους. Δεκάδες εκατομμύρια θα δαπανηθούν για τις εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης μέχρι ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης να φτιάξει τις εγκαταστάσεις του και πάρει "προίκα" αυτές τις μονάδες, όπως πιστοποιείται και από την Υπουργική Απόφαση που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη και υπογράφτηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για χρηματοδότηση 14 δήμων της περιφέρειας για εγκαταστάσεις προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κυβέρνηση, διά στόματος αρμόδιου υπουργού, τάσσεται υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων».

Επίσης, επισημαίνεται πως «η δραματική και επικίνδυνη κατάσταση ειδικά στο Δήμο Τρίπολης, συνιστά μεθοδευμένο σχέδιο ώστε υπό την πίεση των σωρών των απορριμμάτων, οι κάτοικοι της περιοχής να αποδεχτούν την ανάθεση της διαχείρισής τους στους ιδιώτες. Με την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το κόστος τουλάχιστον θα πενταπλασιαστεί για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η επιχείρηση. Το κόστος θα φορτώνεται πλέον σχεδόν στο σύνολό του στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, πολλαπλασιάζοντας τα "ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας". Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και επικροτεί το αντιλαϊκό ευρωενωσιακό πλαίσιο για τα απόβλητα, ειδικότερα την οδηγία - πλαίσιο 2008/98, που στοχεύει στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων μέσω της εμπορευματοποίησης των απορριμμάτων».

Ετσι, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πώς τοποθετείται στα επείγοντα λαϊκά αιτήματα που αφορούν τα εξής:

«Να μην εμπορευματοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων, που μετατοπίζει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, χωρίς καμία ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών. Ο Φορέας αυτός μπορεί να προχωρήσει με επιστημονικά κριτήρια να κάνει τις χωροθετήσεις, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε θα είναι δυνατό να επιλέγονται με ενιαίο σχεδιασμό σε όλη τη χώρα μέθοδοι διαχείρισης που οι δήμοι είτε μόνοι τους είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διασφαλιστούν και πλήρη εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Στήριξη στον αγώνα των κατοίκων Βασιλικών - Θέρμης

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τη στήριξή της στον αγώνα των κατοίκων των Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στην εγκατάσταση μονάδων καύσης - αεριοποίησης βιομάζας στην περιοχή τους, εκφράζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με την Ερώτησή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, από τις παραπάνω μονάδες, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

«Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενάντια στην εγκατάσταση δύο μονάδων καύσης - αεριοποίησης βιομάζας στην περιοχή τους. Πρόκειται για δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας, ισχύος 498 kW η κάθε μία, που θα εγκατασταθούν σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και σε κατοικημένη περιοχή.

Οι μονάδες αυτές εντάσσονται στην πολιτική απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας από την ΕΕ και τις εκάστοτε κυβερνήσεις, επιβαρύνοντας τα λαϊκά νοικοκυριά. Θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, αλλά και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, που αποτελεί στήριγμα του εναπομείναντος εισοδήματός της. Επιστήμονες κάνουν λόγο για τεράστια κενά τεχνικού σχεδιασμού και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στις μελέτες που εκπονήθηκαν, ενώ γιατροί επισημαίνουν το σοβαρότατο κίνδυνο καρκινογενέσεων, με επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ειδικά της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης κωλυσιεργεί, για να αποφύγει την πίεση από την παλλαϊκή αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, ενώ και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιμελώς αποφεύγει να πάρει θέση.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων να μην εγκατασταθούν οι παραπάνω μονάδες στην περιοχή τους, που θα έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την παραγωγή των μικρών και μεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων;».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
Ζητά συνάντηση με τον υπουργό για τα προβλήματα του δήμου

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Ικαρίας, τόσο από οικονομικής πλευράς όσο και από έλλειψη προσωπικού, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο δήμαρχος του νησιού, Στέλιος Σταμούλος. Και ζητά από την ηγεσία του υπουργείου συνάντηση το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που θέτει σε αυτή.

Παράλληλα, ο Σ. Σταμούλος τονίζει την ανάγκη παρέμβασης του υπουργού, ώστε να δημιουργηθεί δημόσιο Γηροκομείο, που θα λειτουργεί δωρεάν και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους ή τη δυνατότητα να συστήσει ο ίδιος ο δήμος Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (μέσω υπουργικής απόφασης) και να προχωρήσει σε πρόσληψη προσωπικού.

Στην επιστολή τονίζεται πως ο δήμος Ικαρίας «λόγω του νομικού πλαισίου κατάργησης της μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, των μνημονιακών νόμων που εκπορευόντουσαν από την ΕΕ και το θεσμικό πλαίσιο του "Καλλικράτη" δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού». Επισημαίνεται πως ο «δήμος Ικαρίας στόχο έχει την ανάδειξη και διεκδίκηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε δομές, οργανικές μονάδες, προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση, για την ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών και κοινωνικών δομών προς όφελος των δημοτών μέσα από παρεχόμενες με δημόσια χαρακτηριστικά υπηρεσίες».

Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, «γνωρίζοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε, χρειάζεται να δράσουμε, ενάντια στα εμπόδια και τις πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Τοπική Διοίκηση. Π.χ. τη μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη" και τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης προς τους ΟΤΑ, χωρίς παράλληλη υποστήριξη τόσο σε κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και σε στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού με σταθερή σχέση εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι για τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου η επιχορήγηση έχει μειωθεί δραστικά και από 2.433.129,00 ευρώ το 2010 έχει φτάσει στο 1.024.535,38 ευρώ το 2014».

Υπογραμμίζεται, επίσης, πως με τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί την τελευταία τετραετία και σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές (λόγω των ασφαλιστικών ρυθμίσεων) συνταξιοδοτήσεις έχει μειωθεί δραματικά το τακτικό προσωπικό του δήμου. Παρουσιάζονται, μάλιστα, τα προβλήματα που υπάρχουν στους τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης, ενώ στις κοινωνικές δομές του νησιού «είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2015 θα μείνουν οι υπηρεσίες μας μόνο με 1 τακτική θέση παιδαγωγικού προσωπικού, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του 1ου παιδικού σταθμού και την έναρξη λειτουργίας του 2ου παιδικού σταθμού στη βόρεια Ικαρία». Σημειώνεται πως «οι αυτονόητοι για την δημοτική αρχή στόχοι που θέτουμε, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά μόνο μέσα από σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Για το σκοπό αυτό, διεκδικούμε τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων».

Η επιστολή καταλήγει, τονίζοντας πως η «επίλυση των άμεσων, επειγόντων, οξυμένων προβλημάτων που σας αναφέρουμε παραπάνω θα βοηθήσει τη λειτουργία του Δήμου, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του ικαριώτικου λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ