ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΗΠΑ - ΓΓ ΝΑΤΟ
Δεν αποκλείουν επεμβάσεις και αλλού...

Βόμβες έτοιμες να «σκορπιστούν» και σε άλλες χώρες;

Associated Press

Βόμβες έτοιμες να «σκορπιστούν» και σε άλλες χώρες;
ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Τουλάχιστον επί του παρόντος «η στρατιωτική δράση έναντι της τρομοκρατίας εστιάζεται στο Αφγανιστάν», είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, προσθέτοντας αργότερα σε δηλώσεις του προς το BBC πως «δεν υπάρχουν στοιχεία για σύνδεση του Ιράκ με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη»... Μολονότι το ίδιο είχε επαναλάβει νωρίτερα και ο ομόλογός του απ' τις ΗΠΑ, Κ. Πάουελ, την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης στρατιωτικών επιχειρήσεων μεσοπρόθεσμα, σημειώνοντας με νόημα πως «θα αναζητήσουμε τους τρομοκράτες και αλλού». Οπως, διόλου τυχαία, έκανε αργότερα και ο γγ του ΝΑΤΟ, ο οποίος μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Κ. Πάουελ στην Ουάσιγκτον, είχε επίσης δηλώσει πως «η δράση κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να περιοριστεί γεωγραφικά»... Τι σημαίνουν όλα αυτά; Επί της ουσίας πως η επέκταση των στρατιωτικών επεμβάσεων που διενεργούν τώρα ΗΠΑ - Βρετανία και οι σύμμαχοί τους είναι βέβαιη, μόνο που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί αργότερα...

«Σήμερα το Αφγανιστάν» λέει ο Στρο...

Ο Βρετανός υπουργός διευκρίνισε χτες στο Λονδίνο πως τα σενάρια ή και οι προτάσεις περί ενδεχόμενων επεμβάσεων και σε άλλες χώρες που σχετίζονται με την οργάνωση Αλ Κάιντα (Φιλιππίνες, Ινδονησία, Μαλαισία, αλλά και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας) υπάρχουν, μόνο που δε βρίσκονται επί του παρόντος στην ατζέντα των κυβερνήσεων Βρετανίας - ΗΠΑ, λέγοντας επί λέξει: «Η στρατιωτική δράση πραγματοποιείται τώρα στο Αφγανιστάν. Ξέρω πως υπάρχουν προτάσεις σε κάποιες πλευρές αλλά όχι στην κυβέρνηση, για δράση και σε άλλες χώρες, αλλά αυτό θα πρέπει να εξαρτάται από στοιχεία. Πρέπει να υπάρχει κάποια βάση για δράση... αλλά τέτοια δράση δεν υπάρχει στην ατζέντα μας τώρα».

Ερωτηθείς αργότερα από συντάκτη του BBC εάν σχεδιάζεται η εξαπόλυση στρατιωτικών επεμβάσεων και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, ο Στρο είπε, όπως είχε κάνει μία μέρα νωρίτερα ανώνυμος σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού, πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το Ιράκ με όσα συνέβησαν στις 11 Σεπτέμβρη».

Οι «γεωγραφικές» αιχμές Πάουελ - Ρόμπερτσον...

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, μολονότι είχε διαψεύσει πως «σχεδιάζεται βραχυπρόθεσμα στρατιωτική δράση» σε άλλες χώρες (όχι μόνον σε Ιράκ αλλά και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως διέρρεαν νωρίτερα στον Τύπο ανώνυμοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου), κατέληξε σε άλλο σημείο λέγοντας: «Θα είμαστε υπομονετικοί και αποφασισμένοι όχι μόνον να απαλλαχτούμε απ' το δίκτυο της Αλ-Κάιντα, αλλά να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία σ' όλο τον κόσμο. Θα αναζητήσουμε τους τρομοκράτες όπου και εάν βρίσκονται»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, αν και με κάπως περισσότερη «σαφήνεια» κινήθηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος δήλωσε χτες στο ΒΒC πως «η δράση κατά της τρομοκρατίας δε θα μπορεί να περιοριστεί γεωγραφικά». «Δε νομίζω πως σ' αυτή την υπόθεση μπορεί κάποιος να περιοριστεί γεωγραφικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ξεκαθάρισε πως όσο προχωρούν οι βδομάδες επικεντρωνόμαστε στο Αφγανιστάν, και όσο μεγαλώνουν τα στοιχεία τότε προφανώς κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν» είπε με νόημα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κριτική στις «βόμβες μπισκότων»...

Ακόμα και το φερέφωνο του μεγάλου γερμανικού κεφαλαίου, η «Φρανκφούτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» (11 Οκτώβρη), αναγκάζεται να μεταδώσει από το Νέο Δελχί με τον τίτλο «Κριτική στις βόμβες μπισκότων» την εξής πληροφορία:

«Δυτικές οργανώσεις βοήθειας, που δρουν στο Αφγανιστάν, κριτικάρουν το σχέδιο «ψωμί και βόμβες», με το οποίο η δυτική συμμαχία θέλει να κερδίσει τις καρδιές και τα κεφάλια των ανθρώπων, που αναγκάζονται από την Κυριακή να τα βγάλουν πέρα με το φόβο από τους πυραύλους, το θόρυβο από τα καταδιωκτικά αεροπλάνα και το λίγο ύπνο. Η οργάνωση βοήθειας «Γιατροί χωρίς σύνορα» κριτικάρει ότι με τις «βόμβες μπισκότων» γίνεται προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την ανθρωπιστική βοήθεια για διαφήμιση με σκοπό τη διεθνή αναγνώριση και υποστήριξη των επιθέσεων που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλες ομάδες (βοήθειας) μιλάνε για κυνισμό... Η βρετανική οργάνωση Oxfan εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι πολλά από τα πακέτα, που ρίχνονται από μεγάλο ύψος, πέφτουν σε ναρκοθετημένες περιοχές».

Στην ίδια εφημερίδα ο πρόεδρος της γερμανικής οργάνωσης βοήθειας, Χέρμλε, δήλωσε ότι οι γερμανικές οργανώσεις βοήθειας αποκρούουν ριζικά τις ρίψεις. Ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός εκφράζει φόβους ότι τα πακέτα «σπρώχνουν ανθρώπους στην καταστροφή, γιατί τρέχουν σε ναρκοθετημένες περιοχές». Επίσης πολλά πακέτα εξαφανίζονται μέσα σε ρωγμές βράχων».


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ

Πρώτα βόμβες και μετά ... τρόφιμα

Την Κυριακή το βράδυ της 7ης Οκτώβρη 2001, περίπου στις 9 ώρα Ελλάδας - δηλαδή 2 ώρες μετά τη στρατιωτική αεροπορική επίθεση στο Αφγανιστάν - ο πλανητάρχης, Τζορτζ Μπους ο Β`, μπήκε απρόσκλητος στα σπίτια εκατοντάδων εκατομμυρίων νοικοκυριών σε όλα τα πλάτη και μήκη της Γης που διαθέτουν τηλεόραση, για να διαβάσει το διάγγελμα πολέμου. Την ώρα, λοιπόν, που η πολεμική επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη και οι λαοί της Γης πληροφορούνταν από τους ανταποκριτές ότι τα αμερικανο- βρετανικά αεροπλάνα «έσπερναν με βόμβες» και πυραύλους «Κρουζ» και «Τόμαχοκ» σε επιλεγμένες περιοχές του Αφγανιστάν, στην οθόνη των τηλεοράσεων έκανε την εμφάνισή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και «εξήγησε» τους λόγους, για τους οποίους έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η πολεμική μηχανή της ισχυρότερης χώρας του κόσμου, με την κήρυξη της επίθεσης σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη.

Αρχίζοντας το τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πλανητάρχης δήλωσε: «Με διαταγή μου, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε επιθέσεις κατά των στρατοπέδων των τρομοκρατών της Αλ-Κάιντα και κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν». Και αφού είπε πως σ' αυτήν την πολεμική επιχείρηση έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων των 7 πλουσιότερων χωρών της Γης και συνολικά περίπου 40 χωρών (μελών του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλπ.), έσπευσε να εξηγήσει, με όσο γινόταν πιο σοβαρό ύφος, πως οι επιθέσεις στο Αφγανιστάν έχουν διπλό στόχο: Πρώτον, την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», που θεωρείται ότι την αντιπροσωπεύει η Αλ-Κάιντα και ο Μπιλ Λάντεν και έχουν φωλιάσει στο Αφγανιστάν. Δεύτερον, την ανακούφιση του αφγανικού λαού, με τρόφιμα, φάρμακα και άλλη βοήθεια, που θα αρχίσουν να ρίχνουν στο Αφγανιστάν τα αεροπλάνα - εννοείται, μετά τις ρίψεις βομβών και πυραύλων - σαν δείγμα γραφής ότι οι Αμερικανοί θεωρούν φίλους τους Αφγανούς - και όχι μόνον - ισλαμιστές!

Ο Μπους και όλοι εκείνοι που στηρίζουν (οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά, δημοσιογραφικά, τρομοκρατικά κλπ.) το «νέο πόλεμο» των ΗΠΑ κατά ...της «διεθνούς τρομοκρατίας» θα ήταν σκόπιμο να απαντήσουν στα εξής απλά ερωτήματα: Πρώτον, μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματική η «ανθρωπιστική βοήθεια» στον αφγανικό λαό, που υποφέρει από την πείνα και την εξαθλίωση, να δοθεί - μέσω του ΟΗΕ - μόνο σε τρόφιμα και φάρμακα, χωρίς τις βόμβες και τους πυραύλους; Αλήθεια, σε τι ποσό ανέρχεται η δαπάνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, για την προμήθεια βομβών, πυραύλων, αεροσκαφών και άλλων πολεμικών εξοπλισμών από τις πολεμικές βιομηχανίες, που ρίχτηκαν ή θα ριχτούν στο Αφγανιστάν και σε τι ποσό η βοήθεια (σε τρόφιμα, φάρμακα κλπ.), που υποσχέθηκαν να ρίξουν οι Αμερικανοί μετά τις βόμβες και τους πυραύλους; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στη δαπάνη για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και τη δαπάνη για «βοήθεια» σε τρόφιμα και φάρμακα, που θα δοθεί για να κάμψουν την αντίσταση του λαού του Αφγανιστάν; Δεύτερον, μήπως ο «πόλεμος» για τον περιορισμό - με απώτερο στόχο την εξάλειψη - της τρομοκρατίας, θα ήταν πιο αποτελεσματικός, αν τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που αποφάσισαν να δαπανήσουν οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ιαπωνία, κλπ.) για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, δινόταν (μέσω του ΟΗΕ) για ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, κλπ.) στο Αφγανιστάν και άλλες υπανάπτυκτες χώρες, όπου η πείνα θερίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους;

Κακά τα ψέματα. Η αλήθεια βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, πίσω από τα λόγια του Κλαούζεβιτς, ότι «ο πόλεμος είναι συνέχιση της κρατικής πολιτικής με άλλα μέσα». Στην προκειμένη περίπτωση, ο πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους στο Αφγανιστάν με πρόσχημα την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας» - σε κάθε πόλεμο υπάρχει και κάποιο πρόσχημα - εντάσσεται στον αγώνα των ιμπεριαλιστικών κέντρων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, με πρώτο κερδισμένο τις πολυεθνικές του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ