ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Καθηλωμένη λόγω ευρωμονόδρομου

Σε επίπεδα χαμηλότερα από το 1995 βρίσκεται ο όγκος της παραγωγής στους μισούς από τους κλάδους της μεταποίησης

Στα προ εξαετίας επίπεδα (του 1998) εξακολουθεί να παραμένει ο όγκος της ντόπιας παραγωγής στη μεταποίηση, γεγονός που σε τελευταία ανάλυση αποτυπώνει την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου και του διεθνούς καταμερισμού. Η συγκεκριμένη κατάσταση αντανακλά επίσης τόσο την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης όσο και τον εκτοπισμό των ελληνικών προϊόντων από τα ξένα στην Ελλάδα, αλλά και τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2004, ο όγκος της παραγωγής στους 10 από τους 23 κλάδους της μεταποίησης (με βάση την ταξινόμηση της ΕΣΥΕ) βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του έτους 1995! Ταυτόχρονα, η παραγωγή σε βασικούς κλάδους όπως για παράδειγμα στα «τρόφιμα και ποτά» παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα ελάχιστα πάνω από τα προ δεκαετίας.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (τετράμηνο Γενάρης -Απρίλης 2004), που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Η παραγωγή στη μεταποίηση, σε σύγκριση με το α΄ τετράμηνο του 2003, παρουσιάζει ισχνή ανάκαμψη 0,50%. Να σημειωθεί ότι στο περσινό δωδεκάμηνο (2003) ο συγκεκριμένος δείκτης υποχώρησε (συγκριτικά με το 2002) σε ποσοστό 2,30%.
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών γνωρίζει πραγματική καθίζηση και βρίσκεται σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από αυτά του έτους 1995. Στην τελευταία τριετία 2004-2001, μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, παρουσιάζει ραγδαία υποχώρηση σε ποσοστό 23,3%. Τα γεγονότα υποδηλώνουν τη συνεχιζόμενη υποκατάσταση ντόπιων εργαλειομηχανών από άλλες εισαγόμενες. Στο τετράμηνο του 2004 (σύγκριση με το τετράμηνο του 2003) ανέκαμψε μόλις 1,5%, γεγονός που δεν αλλοιώνει τη γενική εικόνα.
  • Η παραγωγή ντόπιων «διαρκών καταναλωτικών αγαθών», συγκριτικά με το έτος 2001, υποχωρεί σε ποσοστό 16%, υποδηλώνοντας και την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Στο 4μηνο του 2004 καταγράφεται ανάκαμψη κατά 5,4%.
  • Σε αντίθεση με τα παραπάνω πολύ μεγάλη αύξηση σημειώνει ο δείκτης παραγωγής «ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου -νερού» (στο 4μηνο 5,7%) εξαιτίας της «παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου» που ενισχύθηκε σε ποσοστό 33,7%.
  • Ο γενικός δείκτης (ορυχεία - μεταποίηση - ενέργεια), ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στους επιμέρους τομείς, εμφανίζει αύξηση 2,3%.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αξιώνουν θεσμικό ρόλο στην επικουρική ασφάλιση

Την άμεση προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα ανοίξουν και πρακτικά το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρίες να λυμαίνονται τα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης αξιώνουν από κοινού με επιστολή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σιούφα η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) και ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ.

Στην επιστολή κάνουν λόγο για κενά στο νόμο που διέπει την ίδρυση των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρίες επαναλαμβάνουν την αξίωσή τους για «θεσμικό ρόλο για την ιδιωτική ασφάλιση στον τομέα των επικουρικών επαγγελματικών συντάξεων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την ίση φορολογική μεταχείριση για ασφαλιστικές δραστηριότητες με στοιχεία κοινωνικής ασφάλισης προς αυτή των ταμείων επαγγελματικών ασφάλισης».

Αναφέρουν, επίσης, ότι «οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να ασκούν εργασίες παρόμοιες με αυτές των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και προς τούτο θα πρέπει σύντομα να υιοθετηθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις».

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΥΒΟΙΑΣ
Περιμένουν τις αποζημιώσεις του 2002...

ΧΑΛΚΙΔΑ.--

Στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης έχουν φτάσει οι πατατοπαραγωγοί του Δήμου Μεσαπίων Εύβοιας, και ιδιαίτερα των περιοχών Τριάδας και Ψαχνών.

Αιτία είναι η ολική σχεδόν καταστροφή της παραγωγής που υπέστησαν τον Οκτώβρη του 2002, από περονόσπορο και άλλα αίτια, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν πάρει δραχμή αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ. Τουναντίον, η ζημιά αυτή και η απελπιστική θέση όπου περιήλθαν δεκάδες πατατοπαραγωγοί στις δύο αυτές περιοχές, αξιοποιήθηκαν προεκλογικά από τους υποψήφιους των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για να κοροϊδέψουν και να εμπαίξουν τους αγρότες, προκειμένου να υποκλέψουν την ψήφο τους και σήμερα, τρεις μήνες με κυβέρνηση ΝΔ, να μην έχει λυθεί το πρόβλημα αποζημίωσής τους και επιβίωσής τους. Απ' την άλλη, στο παιχνίδι του εμπαιγμού των πατατοπαραγωγών, έχει μπει και ο ΕΛΓΑ, οι υπηρεσίες του οποίου, έχουν ολοκληρώσει τις εκτιμήσεις των ζημιών (έχει εκτιμήσει τη ζημιά, κατά μέσον όρο 75%), αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα δε, με εξαιρετικά επείγουσα απάντηση του ΕΛΓΑ, στις 16/1/04, προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τριάδας που υπέβαλε σχετικό αίτημα, τονίζεται ότι «η ζημιά που διαπιστώθηκε στην πατάτα σε νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Ν. Εύβοιας, από περονόσπορο και άλλα αίτια, έχει συμπεριληφθεί σε πρόγραμμα (της ΕΕ) με το κωδικό όνομα «RAGBY» που είχε υποβληθεί στην ΕΕ για έγκριση και αναφέρονταν η έγκρισή του κατά το διάστημα, από 20/1/04 μέχρι 15/3/04.

ΟΙ ...ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Χρόνια αρπαγής

Πάνω από δυο δεκαετίες τώρα οι μικροί Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμποροι υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο τζίρος τους μειώνεται, τα φορολογικά βάρη αυξάνονται, οι ασφαλιστικές κατακτήσεις τους περικόπτονται, η ίδια η ύπαρξή τους αμφισβητείται. Οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις και η ΕΕ μέσα από τα επίσημα κείμενά τους, τους χαρακτηρίζουν «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας, στην πράξη όμως θεσπίζουν και υλοποιούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συρρίκνωσή τους, με αποτέλεσμα την εξάπλωση των πολυεθνικών και τη φθορά της εγχώριας βιοτεχνικής παραγωγής.

Ετσι, σήμερα, 24 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΕ, οι μικροί ΕΒΕ, σε μια παράλληλη πορεία με την εργατική τάξη, έχουν χάσει πολύ περισσότερα από όσα τους υπόσχονταν ότι θα κέρδιζαν. Το 50% της ελληνικής αγοράς κατακλύζεται από εισαγόμενα προϊόντα, ενώ οι εξαγωγές καλύπτουν μόνο το 35% των εισαγωγών και οι μικροί ΕΒΕ έχουν από ελάχιστη έως μηδαμινή συμβολή σε αυτές. Οι μεγάλες επιχειρήσεις γιγαντώνονται ακόμη περισσότερο σε βάρος των εργαζομένων και των μικρών επιχειρηματιών. Μια σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις ήρθαν να επιβαρύνουν τη θέση τους με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια, τη συνάφεια, τις ανέλεγκτες χρήσεις. Η φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων μειώνεται συνεχώς, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν νέα φορολογικά αδιέξοδα.

Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα θυσιάζονται εν ονόματι της ευημερίας των πολυεθνικών. Το 63% των συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΟΑΕΕ παίρνει συντάξεις από 270 έως 495 ευρώ και το 83% του συνόλου έως 705 ευρώ. Η κρατική επιχορήγηση μειώνεται συνεχώς και τώρα βρίσκεται κάτω από το 5%. Τα αποθεματικά των Ταμείων τζογάρονται στο χρηματιστήριο και μέσα από τις ΑΕΔΑΚ προσφέρονται με έναν ακόμη τρόπο στο μεγάλο κεφάλαιο για τις «επενδύσεις» του. Αυτοί και πολλοί ακόμη αριθμοί, ενδείξεις και αποδείξεις του ρόλου που επιφυλάσσει η πλουτοκρατία και οι πολιτικοί υπηρέτες της στους μικρούς ΕΒΕ, επιβεβαιώνουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Είναι ζωτικής σημασίας για όσους πλήττονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ανέξοδες παροχές

Ψευτοπαροχές - ψίχουλα ανακοίνωσε - 2 μέρες πριν τις ευρωεκλογές - η κυβέρνηση της ΝΔ σε μια προσπάθεια να επιδείξει και ένα κάποιο κοινωνικό πρόσωπο ενόψει και των ευροεκλογών.

Με κοινές υπουργικές αποφάσεις «ενεργοποίησαν» το νόμο που προβλέπει «δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος». Με άλλη απόφαση «αυξάνουν» στα 1.000 ευρώ τα έξοδα κηδείας για τους «αποβιώσαντες αναπήρους πολέμου και αναπήρους ειρηνικής περιόδου»...

«Ηλεκτρονικές» δηλώσεις

Ξεκίνησαν προχτές οι προθεσμίες για την ηλεκτρονική υποβολή των συνοδευτικών φορολογικών εντύπων (Ε2, Ε3, Ε9) για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν με ηλεκτρονικό τρόπο (μέσω Taxis) τις δηλώσεις τους. Στις 15 Ιούνη λήγει η προθεσμία για όσους έχουν ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 1 και 2. Οι προθεσμίες αυτές ανάλογα με το ΑΦΜ λήγουν στις 10 Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ