ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΕΚΑΒ
Παράσταση για ακύρωση του «ταξίμετρου» στα ασθενοφόρα

Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι

Το συντονισμό με τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, τους φορείς των ΑμΕΑ, όλους τους ασθενείς προωθεί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ
Το συντονισμό με τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, τους φορείς των ΑμΕΑ, όλους τους ασθενείς προωθεί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ
Σε στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα 18/2/2013 και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΚΑΒ για να μπλοκάρουν την απόφαση για τη μελέτη διαχωρισμού των χρόνιων και επειγόντων περιστατικών καλεί τους εργαζόμενους η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ.

Οπως αποκάλυψε χτες ο «Ριζοσπάστης» η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σχεδιάζει τη νεκρανάσταση του «ταξίμετρου» στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ - που ξεσήκωσε τη γενική κατακραυγή το καλοκαίρι του 1994 και τελικώς αποσύρθηκε - με την ταυτόχρονη εκχώρηση φιλέτων της επείγουσας ιατρικής στις ασφαλιστικές εταιρείες. Τα σχέδια αυτά προωθούνται με τη «μελέτη διαχωρισμού χρόνιων και επειγόντων περιστατικών» που είναι ενταγμένη στα «πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 - 2013"». Το θέμα αυτό εισάγεται για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ στις 18/2/2013 και η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ καλεί τους εργαζόμενους μαζί και άλλους φορείς ασθενών, χρονίως πασχόντων, ΑμΕΑ σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι. «Καλούμε άμεσα σε Γενική Συνέλευση προκειμένου να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να αποτρέψουμε την εμπορευματοποίηση του ΕΚΑΒ, την παράδοση των χρόνιων περιστατικών στους επιχειρηματίες Υγείας» υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ και τονίζει: «Να συντονιστούμε με τους συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα, τους φορείς των σπουδαστών των σχολών Υγείας, τα άλλα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, τους φορείς των ΑμΕΑ, όλους τους ασθενείς μας».

Συμπλήρωμα στις συγχωνεύσεις

Στην ανακοίνωσή της με τίτλο «ΟΧΙ στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΕΚΑΒ. ΟΧΙ στο ξεπούλημα των χρόνιων περιστατικών» η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο ΕΚΑΒ επισημαίνει, μεταξύ των άλλων: «Οι ασθενείς θα αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για χρόνια και επείγοντα, ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών θα επιβαρύνεται προς όφελος της κερδοφορίας, οι χρόνοι αναμονής για ασθενοφόρο θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, ισοδυναμεί με εντατικοποίηση της δουλειάς μας, κατάργηση οργανικών θέσεων, απολύσεις μέσω πειθαρχικών και αξιολόγησης, επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, χωρίς δικαιώματα... Μπροστά σε όλη αυτή την κατάσταση η πλειοψηφία του Σωματείου, όχι μόνο δε λέει κουβέντα για τα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά μπαίνει στη διαδικασία παζαρέματος των δικαιωμάτων μας. Συνεχίζει τις συντεχνιακές αυταπάτες, ότι το ΕΚΑΒ θα εξαιρεθεί από τις απολύσεις και την πολιτική συγχωνεύσεων, και ήδη βλέπουμε στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής να εκχωρούν τα χρόνια! Είναι οι ίδιοι που μας διαβεβαίωναν ότι μας συμφέρει το ενιαίο μισθολόγιο, ότι θα εξαιρεθούμε από τις μειώσεις, για να πανηγυρίσουν στη συνέχεια ότι οι μειώσεις έγιναν με... δόσεις! Λένε ψέματα! Στηρίζουν την πολιτική που τσακίζει το σύνολο των δικαιωμάτων μας. Συνεχίζουν στην επικίνδυνη πορεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ που πανηγύριζε για την απεμπόληση των χρόνιων. Να γυρίσουμε την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης του ΕΚΑΒ. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας».

ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΠΑΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ
Σε απόγνωση από ελλείψεις φαρμάκων και υπηρεσιών

Η κρατική υποχρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με τα παιγνίδια των φαρμακευτικών εταιρειών που πλουτίζουν από το εμπόριο στο φάρμακο, οδηγούν σε αποκλεισμό και απ' τις ελάχιστες παροχές τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης του ΚΕΕΛΠΝΟ, μόλις 43 από τα 71 λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα - επειδή δεν παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον - που προορίζονται για σπάνιες παθήσεις εισάγονται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Ετσι, χιλιάδες ασθενείς οδηγούνται στην απόγνωση, αφού σε κάποιες ασθένειες μια μέρα χωρίς φάρμακο είναι θανατηφόρα απειλή. Το κόστος αυτών των φαρμάκων κυμαίνεται από 400 ευρώ έως 20.000 ευρώ η θεραπεία.

Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), προσπαθώντας να καλύψει το κενό αυτό, εισάγει κατ' εντολήν του ΕΟΦ 16 «ορφανά» φάρμακα που είτε δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί, γιατί είναι νέα και «ακριβά», είτε γιατί είναι σκευάσματα που οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν ότι η εισαγωγή τους δεν τις συμφέρει. Ωστόσο, η παρέμβαση του ΙΦΕΤ έχει περιορισμένο χαρακτήρα, καθώς δε χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ παρέχοντας ανοιχτή πίστωση στα δημόσια νοσοκομεία έχει σωρεύσει απαιτήσεις 18 μηνών.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ στην οποία η ειδικότητα της γενετικής δεν είναι αναγνωρισμένη από το κράτος, με αποτέλεσμα η διάγνωση των σπάνιων νόσων να επαφίεται στην ευαισθησία και στις γνώσεις κάποιων γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 3% των παιδιών που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων διαγιγνώσκονται με κάποια σπάνια νόσο, όταν εκτιμάται ότι οι πάσχοντες φτάνουν το 20%.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 4 Ειδικά Κέντρα Αναφοράς για τουλάχιστον 800.000 ασθενείς. Ετσι, πάσχοντες από σπάνιες νόσους που χρειάζονται συστηματική παρακολούθηση από πλήθος ιατρικών ειδικοτήτων (ακόμη και 11), αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ακόμη και για 3 μέρες, για να κάνουν τις εξετάσεις τους, αντί να ταλαιπωρηθούν και να καταξοδευτούν για να κλείσουν ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ.

ΣτΕ - ΕΟΠΥΥ
Στη ρότα της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων

Συμπόρευση με την απόφαση της συγκυβέρνησης για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων αποτελεί η στάση του ΕΟΠΥΥ που συντάσσεται με την υπ' αριθμ. 4356/1980 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ, «προστατεύεται και η ελευθερία των φαρμακοποιών να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις με το Δημόσιο». «Συνεπώς, δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα για τους φαρμακοποιούς, η παρά τις υποδείξεις του οικείου φαρμακευτικού Συλλόγου σύναψη ατομικών συμβάσεων» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο όμως, η σύναψη Συλλογικής Σύμβασης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ είναι κατοχυρωμένη με νόμο, ο οποίος, ταυτόχρονα, απαγορεύει και τις ατομικές συμβάσεις.

Θολό τοπίο για ακριβά φάρμακα

Εν τω μεταξύ θολό παραμένει το τοπίο για τη χορήγηση -και της πιθανής συμμετοχής σε αυτά- των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων μετά τις δηλώσεις του υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας Αντρέα Λυκουρέντζου και Μάριου Σαλμά αντίστοιχα.

Μετά τις προχτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού και χτεσινά δημοσιεύματα που στηρίχτηκαν σε αυτές, σύμφωνα με τις οποίες 600 απ' τα 900 φάρμακα θα μεταφερθούν στη θετική λίστα, ο Μάριος Σαλμάς σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ουδεμία μεταβολή στη μηδενική συμμετοχή του ασθενούς συμβαίνει για τα φάρμακα που εξαιρέθηκαν αυτής της λίστας και αυτό γιατί είναι φάρμακα που συνεχίζουν να χορηγούνται ενδονοσοκομειακά και ως εκ τούτου δεν έχει καμία συμμετοχή ο ασθενής». Επίσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας χτες στο «Real FM» είπε: «Δεν τίθεται θέμα μείωσης στη λίστα των ακριβών φαρμάκων, οι ασθενείς μπορούν να τα προμηθεύονται από τον ΕΟΠΥΥ, ή τα νοσοκομεία, αν δεν τα χορηγούν τα φαρμακεία».

Εύλογα λοιπόν τίθενται τα ερωτήματα: Από πού τελικά θα διατίθενται τα ακριβά φάρμακα; Τα νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ ή τα φαρμακεία; Και σε κάθε περίπτωση, θα ισχύει ή όχι κάποια συμμετοχή;

ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ - ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Βορά στη συγχώνευση νοσοκομείων

Αβεβαιότητα και για την πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών δημιουργούν οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων.

Χτες, εργαζόμενοι και γιατροί του 1ου Θεραπευτήριου του πρώην ΙΚΑ συναντήθηκαν με στελέχη του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο παράστασης που έγινε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα του ΠΑΜΕ στο Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων (στο οποίο συγχωνεύτηκε το 1ο Θεραπευτήριο).

Στα ερωτήματα αν θα πληρωθούν και πότε η απάντηση ήταν ότι χρειάζεται υπουργική απόφαση, και σε περίπτωση που αυτή δεν επαρκεί, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Οσον αφορά το χρόνο αποπληρωμής τοποθετήθηκε, πιθανά, τον Απρίλη 2013.

Συλλαλητήριο ενάντια στη συγχώνευση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, πραγματοποιήθηκε χτες στο Διδυμότειχο μετά από κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου. Φορείς και κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι η συγχώνευση θα φέρει το οριστικό κλείσιμο του νοσοκομείου. Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γραμματέας της Αχτίδας Βόρειου Εβρου του ΚΚΕ Σ. Γκατζίδης. Κάλεσε το λαό να κλιμακώσει τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Υγεία χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ