ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ

«Απογοήτευση και στενοχώρια» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ για την ομιλία Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που προκύπτουν απ' την ταύτιση των θέσεων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με πολλές απ' αυτές που διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, κατέβαλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης και ο Α. Νταβανέλλος, όπου εκτίμησαν ότι είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που «δανείζεται λέξεις» απ' το πρόγραμμά τους.

Παρά τις δηλώσεις και των τριών πως η πολιτική του ΠΑΣΟΚ όπως σκιαγραφήθηκε απ' τα όσα εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ είναι συμπληρωματική αυτής της ΝΔ, όταν ο Αλ. Τσίπρας κλήθηκε να απαντήσει για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε χαρακτηριστικά πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνεργασία είναι ζήτημα όχι αρχών αλλά προϋποθέσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την «απογοήτευση και τη στενοχώρια» τους γιατί φαίνεται πως στη διαμάχη εντός του ΠΑΣΟΚ «κερδίζουν οι δυνάμεις που το θέλουν να κινείται στην ίδια κατεύθυνση». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί συνειδητή επιλογή, απόλυτα ταιριαστή σε ένα κόμμα που πολιτικά εκπροσωπεί την άρχουσα τάξη αλλά προϊόν του δυσμενούς συσχετισμού δυνάμεων στο εσωτερικό του. Αποψη που καλλιεργεί αυταπάτες ότι ενδεχομένως στο μέλλον αυτό να ανατραπεί και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει μια άλλη πορεία.

Στη συνέντευξη ασκήθηκε κριτική κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ για τις θέσεις του σε δέκα ζητήματα όπως τα εισοδήματα, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Οταν επισημάνθηκε από δημοσιογράφους ότι η κριτική τους στάθηκε περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ελάχιστα στη ΝΔ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως απ' τη ΝΔ δεν περίμενε κανείς τίποτα διαφορετικά απ' όσα έχουν εξαγγελθεί, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ απ' το οποίο «θα περίμενε κανείς περισσότερες απαντήσεις»!

Ενδεικτική των αυταπατών που θέλει να καλλιεργήσει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στον λαό ήταν η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα για το πώς ακριβώς πιστεύουν ότι μπορεί το δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο εταιριών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» αρκέστηκαν να δηλώσουν, σαν η πολιτική βούληση στο πλαίσιο του καπιταλισμού να μην ταυτίζεται αντικειμενικά με τη βούληση των «ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Υποβόσκει η φαγωμάρα

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά στην εσωκομματική αντιπαράθεση, παρότι έχει προσωρινά κηρυχθεί «ανακωχή», στελέχη του ΣΥΝ εξακολουθούν να θέτουν ζητήματα. Χτες, η Αννα Φιλίνη μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ επανέλαβε ότι «δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν την περιθωριοποίησή μας» και αποκήρυξε τον όρο «αντισυστημική αριστερά».

Ο Δ. Παπαδημούλης στην «Αυγή», κάλεσε «ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (...) να πάψουν να επιτίθενται στο ΣΥΝ», δήλωσε αντίθετος με τη «διάλυση του ΣΥΝ που προωθείται μέσω της συριζοποίησής του» και εκτίμησε ότι «μετά τις εκλογές πρέπει να ξαναδούμε τα πάντα απ' την αρχή». Και ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο «Εθνος» δήλωσε ότι η κρίση «πυροδοτήθηκε από τα πάνω, από πολλές πλευρές και με πολλές σκοπιμότητες».

ΛΑ.Ο.Σ.
Στη διάθεση του δικομματισμού

Τις συμμαχικές κυβερνήσεις σαν φάρμακο διά πάσα νόσο προτείνει ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης, σπεύδοντας να δηλώσει εκ των προτέρων διαθέσιμος να εκτελέσει τις «διαταγές» της κάλπης! Οπως σαφώς προκύπτει από συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, ο Γ. Καρατζαφέρης είναι έτοιμος να ερμηνεύσει το όποιο ποσοστό λάβει στις επικείμενες εκλογές σαν λαϊκή εντολή να το θέσει στην υπηρεσία του συστήματος και του δικομματισμού. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Η κάλπη θα διατάξει, εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε τις εντολές της, αν η κάλπη πει "πρέπει να μιλήσετε" δεν θα είμαστε εμείς που θα πούμε το πρώτο όχι, πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι, δεν πρέπει να είμαστε αρνητές μιας πραγματικότητας»! Αποκαλυπτική για τον τρόπο λειτουργίας του ΛΑ.Ο.Σ. είναι και η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρός του σε ερώτηση σχετικά με το θέμα Ψινάκη και τις αντιδράσεις που υπήρξαν στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. Οπως είπε, «στο κόμμα μας, σαφώς και θα αποφασίσω εγώ, αφού, όμως, πρώτα ακούσω τη γνώμη όλων των οργάνων» (...) «γνωρίζουν ότι έχω την απόλυτη κυριαρχία στο κόμμα». Και κατόπιν αυτών συμπλήρωσε: «Υπάρχουν και κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά σε αυτόν τον τόπο»...

«ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ»
Διευθετούν τις καρέκλες

Τη «λύση» της συλλογικής ηγεσίας πρόκριναν και οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» που κατέρχονται στην εκλογική μάχη με δύο επικεφαλής, τον Ν. Χρυσόγελο και την Γ. Κοντούλη. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποίησαν το εκλογικό τους συνέδριο, όπου η θέση του επικεφαλής διεκδικήθηκε και από τα δύο προαναφερόμενα στελέχη τους, όχι χωρίς εντάσεις. Στη σχετική ψηφοφορία πλειοψήφησε ο Ν. Χρυσόγελος, ωστόσο αποφασίστηκε πως κανείς από τους δύο δε θα απολαύσει τα δικαιώματα του αρχηγού του σχήματος. Στη διάρκεια των εργασιών διαφάνηκε η διάθεση μιας μεγάλης μερίδας συνέδρων να μην «εκχωρηθεί» σε κάποιον από τους δύο διεκδικητές της θέσης, το «προνόμιο» να εμφανίζεται ως αρχηγός των «Οικολόγων - Πράσινων», γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις άλλων συνέδρων. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε και οι δύο «βαφτίστηκαν» σαν πρώτος και δεύτερος «επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας» και όχι του κόμματος, ενώ και οι δύο θα διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό είτε απ' το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το management...

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε σε πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Ανάμεσα στα άλλα που είπε, καταγράφηκε και ο εξής διάλογος με τους δημοσιογράφους:

«-- Υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα. Τι θα γίνει με τις δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες εμείς λέμε ότι πρέπει να ανακτήσει το δημόσιο έλεγχο το κράτος. Και κυρίως τι θα γίνει με τα "Ελληνικά Πετρέλαια", τι θα γίνει με τον ΟΛΠ και τα λιμάνια που ξεπουλήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ σε ξένα συμφέροντα και τι θα γίνει με την "Ολυμπιακή". Το λέω αυτό...

-- Αρα το κράτος να τα ξαναπάει...

-- Το δημόσιο έλεγχο...

-- Σημαίνει management αυτό;

-- Το τι σημαίνει να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Δεν μας φτάνει ο χρόνος. Αλλά θέλω να κάνω μια επισήμανση, γιατί η θέση της κυρίας Κατσέλη, της υπεύθυνης του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της αντιπολιτευτικής περιόδου ήταν διαφορετικές, η θέση του κ. Παπουτσή στη Βουλή στο ζήτημα Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και για την ανάγκη να ανακτήσει το ελληνικό δημόσιο το management στα "Ελληνικά Πετρέλαια" ήταν διαφορετική και στη σωστή κατεύθυνση. Σήμερα, χτες γι' αυτά από τον κ. Παπανδρέου δεν ακούσαμε τίποτα».

Ο Τσίπρας κάνει ελιγμό και εσκεμμένα αφήνει να αιωρείται (στην πραγματικότητα προσπαθεί να κρύψει) το τι ακριβώς προτείνει το κόμμα του σε σχέση με τις πρώην ΔΕΚΟ, παραπέμποντας μια τέτοια συζήτηση στο απώτερο μέλλον. Ωστόσο, η αναφορά του σε δυο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις θέσεις που αυτοί έχουν διατυπώσει, δείχνει τόσο τη φιλοσοφία, όσο και το περιεχόμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ; Να διατηρεί το κράτος το management στις πρώην ΔΕΚΟ, για να εμφανίζονται αυτές σαν δήθεν δημόσιες επιχειρήσεις. Ας απαντήσει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους: Ποιες ήταν οι εργασιακές σχέσεις στις πρώην ΔΕΚΟ που μέχρι πρόσφατα διατηρούσε το management το κράτος; Ποια ήταν η «κοινωνική πολιτική» που ασκούσαν οι επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και του ανταγωνισμού στην εσωτερική και ευρωενωσιακή αγορά, με τους νόμους περί απελευθέρωσης των κάθε είδους υπηρεσιών;

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να επανέλθει το management των πρώην ΔΕΚΟ στο κράτος, δε ζητάει τίποτα παραπάνω από το να αποκτήσουν αυτές οι επιχειρήσεις την ταμπέλα της κατ' επίφαση «κρατικής εταιρείας». Μιας εταιρείας δηλαδή πολυμετοχικής, από την οποία οι κάθε είδους επενδυτές θα ζητάνε να αντλήσουν κέρδη. Και το κράτος, σαν manager, όπως έκανε και μέχρι τώρα, θα κόβει και θα ράβει για να κερδίζουν οι μέτοχοι. Ομως, ακόμα και αν όλη η επιχείρηση γυρίσει στο αστικό κράτος, δηλαδή αν το κράτος των καπιταλιστών αγοράσει όλες τις μετοχές, καμιά αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει για τους εργαζόμενους και το λαό, αφού αυτή θα λειτουργεί σε μια καπιταλιστική αγορά, όπου το κριτήριο για να επιβιώσει μια επιχείρηση είναι η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά της. Και κέρδος χωρίς βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης και αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος δεν μπορεί να υπάρξει στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό.

Με τις εντυπώσεις προσπαθεί να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναπαράγοντας προτάσεις της σοσιαλδημοκρατίας για να ψαρέψει ψήφους σε θολά νερά. Γιατί ξέρει ο ίδιος, όπως και το αστικό κράτος, ότι ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να λειτουργήσουν οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις προς όφελος του λαού. Και αυτός δεν είναι άλλος από την κοινωνικοποίησή τους. Τη λειτουργία τους δηλαδή κάτω από κρατικό εργατικό έλεγχο. Κάτι το οποίο απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία, μακριά και ενάντια από την εξουσία των μονοπωλίων, την οποία υπηρετούν από κοινού οι εταίροι του δικομματισμού και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αμφισβητεί, όπως καθαρά προκύπτει και από τις προτάσεις του.


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ