ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πολύνεκρη πυρκαγιά

ΤΖΕΝΤΑ.-

Τουλάχιστον 300 προσκυνητές βρήκαν τραγικό θάνατο σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπαίθριο καταυλισμό προσκυνητών στη Μένα, κοντά στην ιερή πόλη Μέκκα. Οι περισσότεροι νεκροί είναι πιθανότατα Πακιστανοί και Ινδοί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολλαπλάσιος.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το πώς ξέσπασε η πυρκαγιά, καθώς το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η πυρκαγιά ξεκίνησε χτες το μεσημέρι από μια γέφυρα που συνδέει τη Μέκκα με τη Μένα και επεκτάθηκε στη Μένα - όπου βρίσκεται ο καταυλισμός - λόγω των ισχυρών ανέμων. Δημοσιογραφικές όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την έκρηξη φιάλης υγραερίου στον καταυλισμό της Μένα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως από η φωτιά κατέστρεψε σκηνές Ιρανών, Ινδονήσιων, Παλαιστινίων, Ιορδανών και άλλων προσκυνητών. Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ώρα είχαν ως αποτέλεσμα να επεκταθεί πολύ γρήγορα η φωτιά και να καταστρέψει περισσότερες από 50 χιλιάδες σκηνές. Οι αρχές που έσπευσαν στον τόπο της καταστροφής κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά προτού αυτή επεκταθεί σε όλο τον καταυλισμό. Παράλληλα, ασθενοφόρα που κατέφθασαν συνεχίζουν να μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες στα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής. Τα σωστικά συνεργεία, που παραμένουν στην περιοχή, καταβάλλουν προσπάθειες για την ανακούφιση των πληγέντων που έχουν μείνει άστεγοι κάτω από αφόρητες συνθήκες, αφού η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς.

Στον καταυλισμό έχουν κατασκηνώσει περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές τελετές που λαμβάνουν χώρα στη Μέκκα, αφού σύμφωνα με την παράδοσή τους κάθε μουσουλμάνος θα πρέπει να προσκυνήσει την Ιερή Πέτρα της Πίστης που βρίσκεται στη Μέκκα, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Τραγικά περιστατικά, ανάλογα με τη χτεσινή πυρκαγιά, συμβαίνουν πολύ συχνά, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ετήσιου προσκυνήματος.

ΖΑΪΡ
Τιμές απελευθερωτή αλλά και επιφυλάξεις

ΛΟΥΜΠΟΥΜΠΑΣΙ. -

Με εκδηλώσεις και τιμές "απελευθερωτή" υποδέχτηκαν χιλιάδες κάτοικοι της ζαϊρινής πόλης Λουμπούμπασι, τον ηγέτη των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα.

Τα συνθήματα των οπαδών του ήταν κάτι παραπάνω από επιδοκιμαστικά. Εφεραν σχεδόν όλες τις εκφάνσεις της "ανακούφισης" από το λύσιμο του ζυγού τους από το καθεστώς Μομπούτου.

Ορισμένοι άλλοι, κυρίως οι υποστηριχτές του Γκαμπριέλ Κγιούνγκου Ουά Κουμβάντζα, του απομακρυνθέντος κυβερνήτη της πόλης των 580.000 ανθρώπων, ήταν πολύ επιφυλακτικοί. Οι υποστηριχτές του Κουμβάντζα απείλησαν να "παραλύσουν" την πόλη πραγματοποιώντας πορείες διαμαρτυρίας και απεργίες εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές μέχρι την Πέμπτη. Οπως δήλωναν χαρακτηριστικά στους ξένους δημοσιογράφους: "Οι περισσότεροι δεν ξέρουν. Αντικαθιστούν τη δικτατορία του Μομπούτου με μία άλλη χούντα. Θέλουμε εκλογές, όχι άλλη δικτατορία", κατέληγαν αναφερόμενοι στον Λόρεντ Καμπίλα της Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ... Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις για την υποδοχή του Καμπίλα στο Λουμπούμπασι δεν ήταν το μόνο εντυπωσιακό στη χτεσινή ειδησεογραφία του Ζαϊρ.

Χτες, δεύτερη μέρα της απεργίας και των κινητοποιήσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη ρίψη του καθεστώτος Μομπούτου, στην καρδιά της χώρας, στην πρωτεύουσα Κινσάσα, τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά και οι κεντρικοί δρόμοι έρημοι εξαιτίας του διατάγματος του "πρωθυπουργού" - στρατηγού Λικούλιο Μπολόνγκο, που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων της Κινσάσα ώστε να ματαιωθούν οι φοιτητικές πορείες.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα περισσότερα καταστήματα στην πόλη παρέμειναν κλειστά για δεύτερη μέρα, καθώς η αντιπολίτευση κλιμακώνει τις πιέσεις για να τερματισθεί η επί 32 χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από τον Μομπούτου. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης δε σταμάτησαν μπροστά στον αποκλεισμό των κεντρικών δρόμων από τους αστυνομικούς και συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους σε άλλα σημεία της Κινσάσα.

ΗΠΑ: Βρείτε τα με διάλογο!

Η κυβέρνηση Κλίντον κάλεσε χτες τον δικτάτορα Μομπούτου και τον αρχηγό των ανταρτών Λοράν Καμπίλα να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός και να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

"Πιστεύουμε, όπως και τα Ηνωμένα Εθνη, ότι θα ήταν έγκλημα και τραγωδία να γίνουμε μάρτυρες της συνέχισης αυτού του εμφυλίου πολέμου, γιατί θα σκοτωθούν αθώοι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, προσθέτοντας ότι "ο δρόμος των διαπραγματεύσεων είναι προτιμότερος από την προέλαση των ανταρτών στην Κινσάσα".

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος της Νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, Θάμι Ντέτενι, εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι το τέλος της βδομάδας ο Λόρεντ Καμπίλα θα μεταβεί στην Πρετόρια για να πάρει μέρος στις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στο Ζαϊρ. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο ηγέτης των ανταρτών θα συναντήσει γι' αυτό το λόγο τον αντιπρόεδρο της Ν. Αφρικής, Θάμπο Μπέκι. Απέκλεισε, πάντως, προς το παρόν, το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Λόρεντ Καμπίλα και τον Ζαϊρινό δικτάτορα, Μομπούτου Σεσεσέκο.

ΙΡΑΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η διένεξη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Το Ιράν δεσμεύτηκε χτες να προστατέψει τους ξένους υπήκοους, καθώς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόφασης γερμανικού δικαστηρίου, με την οποία κατηγορούνται Ιρανοί ηγέτες ότι διέταξαν πολιτικές δολοφονίες. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Νατέκ - Νουρί, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό της Τεχεράνης ανακοίνωσε ότι "το Ιράν δεσμεύεται να προστατεύσει τη ζωή των ξένων υπηκόων, όπως των δικών του πολιτών, και ο λαός μας δεν αποτελεί απειλή για κανέναν". Ο ίδιος ανέφερε ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να ελέγξει την εξέλιξη της διένεξης με τη Γερμανία, η οποία έχει αποτέλεσμα να ανακληθούν όλοι οι πρεσβευτές της ΕΕ, εκτός από της Ελλάδας, ενώ ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Βόννης ανακοίνωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει για τις ιρανικές διαβεβαιώσεις πως είναι ασφαλείς οι 530 Γερμανοί που διαμένουν στο Ιράν.

Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη γερμανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, όπου συνελήφθησαν φοιτητές οι οποίοι επιχείρησαν, τη Δευτέρα, να εισβάλουν στον περίβολό της, στην πρώτη βίαιη διαδήλωση ύστερα από την απόφαση της περασμένης Πέμπτης.

Κατά τον ιρανικό κρατικό ραδιοσταθμό, πορείες διαμαρτυρίας κατά της δικαστικής απόφασης πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες ιρανικές πόλεις.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί απαγορεύουν στους πεζούς να διασχίζουν το πεζοδρόμιο μπροστά στη γερμανική πρεσβεία, που βρίσκεται σε πολυσύχναστη λεωφόρο στο κέντρο της Τεχεράνης. Ιρανικές εφημερίδες γράφουν σε χτεσινά φύλλα τους ότι αναμένονταν για χτες πολλές ακόμη διαδηλώσεις.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή στις δολοφονίες στο Βερολίνο και υποστηρίζει ότι ήταν αποτέλεσμα συγκρούσεων μεταξύ ομάδων της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, δήλωσε ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη διαβεβαίωσαν την Τεχεράνη ότι η απόφασή τους να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις τους με το Ιράν.

"Ορισμένοι πρεσβευτές σημαντικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν επαφές μαζί μας στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και μας διαβεβαίωσαν ότι δεν επιθυμούν η προσωρινή απομάκρυνσή τους από την Τεχεράνη να εκληφθεί από μας ως μη φιλική ενέργεια των κυβερνήσεων των χωρών τους", τόνισε ο κ. Βελαγιατί σε δηλώσεις του που μετέδωσε ραδιοφωνικός σταθμός στην ιρανική πρωτεύουσα.

"Ο Βελαγιατί είπε ότι οι διπλωμάτες απεσταλμένοι των χωρών αυτών προτίθενται να επιστρέψουν στην Τεχεράνη και είναι αποφασισμένοι μάλιστα να προωθήσουν και να αναπτύξουν περαιτέρω τις ανωτάτου επιπέδου σχέσεις τους με το Ιράν", προσέθεσε ο ραδιοσταθμός, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, μιλώντας για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας του με τη Γερμανία, δήλωσε ότι "αυτές εξαρτώνται αποκλειστικά από τις ενέργειες της Βόννης" και επισήμανε ότι "το Ιράν δεν ήταν εκείνο που ξεκίνησε τον τορπιλισμό των ιρανο - γερμανικών σχέσεων".

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Συζητήσεις για την ανάπτυξη συνεργασίας

ΠΕΚΙΝΟ.-

Οι υπουργοί Αμυνας της Κίνας και της Ρωσίας Τσι Χαοτιάν και Ιγκορ Ροντιόνοφ εξέφρασαν τη βούληση των χωρών τους να αναπτύξουν τους στρατιωτικούς δεσμούς, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η συνεργασία αυτή "δεν έχει ως στόχο τρίτες χώρες", μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση. Η επίσημη εξαήμερη επίσκεψη του Ροντιόνοφ, που άρχισε την Κυριακή, 13 Απρίλη, στην Κίνα "δεν είναι μόνο ευνοϊκή για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στους δυο στρατούς μας, αλλά επίσης και για τη συνολική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων", επισήμανε ο Τσι κατά τη συνάντηση των δυο υπουργών.

Από τη μεριά του, ο Ροντιόνοφ σημείωσε "οι σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στους δυο στρατούς δεν έχουν ως στόχο τρίτες χώρες", αλλά, αντίθετα, "είναι ευνοϊκές για την περιφερειακή και την παγκόσμια ασφάλεια".

Η επίσκεψη του Ροντιόνοφ στην Κίνα γίνεται μια βδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του Κινέζου Προέδρου Ζιάνγκ Ζεμίν, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και θα υπογραφεί συμφωνία που αφορά τη μείωση των ενόπλων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των σινο-ρωσικών συνόρων. "Θέλουμε να πάμε στον 21ο αιώνα με τη Ρωσία, ώστε οι δύο χώρες να γίνουν για πάντα καλοί γείτονες, καλοί συνεργάτες, καλοί φίλοι, που θα προωθούν τη στρατηγική τους συνεργασία", πρόσθεσε ο Τσι. Σημειώνουμε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν συνάψει το 1996 με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κίνα του Ρώσου Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν "συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για τον 21ο αιώνα", που στοχεύει στην εγκαθίδρυση μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο, που στις δεκαετίες του '60 και του '70 είχαν σοβαρές διενέξεις για ιδεολογικά και εδαφικά ζητήματα. Τη συμφωνία αυτή ακολούθησε Συνθήκη Ασφαλείας ανάμεσα στην Κίνα, τη Ρωσία και τις τρεις Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας - Καζαχστάν, Κιργισία και Τατζικιστάν - που δημιουργεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 8.000 χλμ. κατά μήκος των παλαιών σινο-σοβιετικών συνόρων. Η Κίνα και η Ρωσία "πέτυχαν να συνάψουν σχέσεις εμπιστοσύνης μέσω του διαλόγου, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα σε όλον τον κόσμο", πρόσθεσε ο Ροντιόνοφ. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, στο Πεκίνο το ζήτημα της πώλησης όπλων στην Κίνα θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών των δυο υπουργών, οι οποίοι θα συζητήσουν και το θέμα της στρατιωτικής τεχνικής συνεργασίας.

Ο Ροντιόνοφ θα συναντηθεί, επίσης, με τον Πρόεδρο της ΛΔ Κίνας και ανώτατο διοικητή των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων Ζιάνγκ Ζεμίν και τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής Λιού Χουακίνκ.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν, εξάλλου, ότι η επίσκεψη του Ροντιόνοφ εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της Μόσχας για ανάπτυξη των σχέσεών της με την Κίνα, προσβλέποντας προς ανατολάς, τη στιγμή που οι σχέσεις της Ρωσίας με τις δυτικές κυβερνήσεις περνούν περίοδο έντασης λόγω της σχεδιαζόμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της.

Τα παιδάκια μοιράζονται από το ίδιο φλιτζάνι το "ειδικό" γάλα της

Τα παιδάκια μοιράζονται από το ίδιο φλιτζάνι το "ειδικό" γάλα της βοήθειας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ