ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασίες και διαφωνίες για τα οργανωτικά

Με διαφορετικές και αντικρουόμενες προτάσεις φτάνουν στην πανελλαδική συνδιάσκεψη οι συνιστώσες

Το «μπαλάκι» στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε η Γραμματεία του, αφού ούτε κατά τη χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση στάθηκε δυνατό να καταλήξει σε συμφωνία για τις οργανωτικές αλλαγές που θα εισηγηθεί στην πανελλαδική συνδιάσκεψη (ξεκινάει στις 27/11). Ετσι, οι τοπικές του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στην πρόταση του ΣΥΝ και σ' αυτή όλων των άλλων συνιστωσών, ενώ στο μεταξύ η Γραμματεία θα συνεχίσει να αναζητά κοινό τόπο. Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία είχε απομακρυνθεί ήδη από την Κυριακή, οπότε η ΚΠΕ του ΣΥΝ ενέκρινε πρόταση με την οποία είχαν ήδη διαφωνήσει οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει μια διαδικασία μετεξέλιξης του σχήματος σε ενιαίο πολιτικό οργανισμό, με προϋπόθεση την αποδοχή του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» και του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού με συμμετοχή στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς», απορρίφθηκε από την ΚΠΕ, καθώς προσέκρουσε στην αντίδραση τόσο της «Ανανεωτικής Πτέρυγας», όσο και τμήματος του «Αριστερού Ρεύματος». Μάλιστα, ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε λάθος αυτήν τη συζήτηση, ενώ ο Φ. Κουβέλης προειδοποίησε ότι μια τέτοια πρόταση θέτει σε σοβαρή δοκιμασία την ενότητα του ΣΥΝ.

Υπέρ της πρότασης Τσίπρα τοποθετήθηκαν μικρότερες τάσεις του ΣΥΝ («Κοκκινοπράσινο Δίκτυο», «Αριστερή Ανασύνθεση»), για τις οποίες χτες δημοσιεύτηκαν στον Τύπο πληροφορίες πως εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής τους απ' τον ΣΥΝ και προσχώρησής τους στον ΣΥΡΙΖΑ σαν ξεχωριστές συνιστώσες.

Κατέληξαν στη συγκρότηση επιτροπής

Η ΚΠΕ, για να σώσει τα προσχήματα, αφού για πολλοστή φορά απέρριπτε πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, αποφάσισε να συγκροτηθεί επιτροπή που θα εξετάσει το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου του ΣΥΝ, αλλά και τη διερεύνηση προς άλλους πολιτικούς χώρους (σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για δυνάμεις που αποστασιοποιούνται απ' αυτό).

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, αιτιολογώντας την πρότασή του, έκανε λόγο για «διαρκή και παρατεταμένη κρίση» στο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου «ο τρόπος συγκρότησης και λειτουργίας του έχει πια φτάσει στα όριά του». Κι αυτό γιατί - όπως είπε - απουσιάζει «ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο δημοκρατικής νομιμοποίησης και λήψης των αποφάσεων, φτάσαμε σε ένα σημείο που τα πάντα ήταν σε διαρκή αμφισβήτηση και σε διαρκή διαπραγμάτευση συνάμα».

Επέκρινε την αμφισβήτηση από μέρους των άλλων συνιστωσών των «δημοκρατικά ειλημμένων αποφάσεων», αλλά και την άποψη ότι «ο ΣΥΝ πρέπει να διαλυθεί», λέγοντας ότι «φτάσαμε στο σημείο, σε μια συμμαχία που εμείς συγκροτήσαμε για να υπερβούμε τον κατακερματισμό της αριστεράς, να τίθεται ως προαπαιτούμενο ο δικός μας κατακερματισμός».

Κάλεσε την ΚΠΕ να συμφωνήσει ότι «η αριστερά χρειάζεται μια πλατιά ανοιχτή δημοκρατική συμμαχία από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας», μια «ανασύνθεση πάνω στις βασικές αρχές του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, διότι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι η ελάχιστη γεωγραφική περιοχή στην οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν ένα εναλλακτικό μοντέλο πολιτικής και το πέρασμα στο σοσιαλισμό».

Οι δυο βασικές προτάσεις

Η πρόταση που ενέκρινε η ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις οργανωτικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, την οποία επεξεργάστηκε ο Αλ. Φλαμπουράρης, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Ο χαρακτήρας του σχήματος παραμένει αυτός της πολιτικής συνεργασίας.
  • Παραμένει η τακτική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» στο ΠΑΣΟΚ.
  • Δημιουργία ενιαίου μητρώου μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα μέλη των συνιστωσών είναι αυτομάτως και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, η κάρτα μέλους κάθε συνιστώσας είναι ταυτόχρονα και του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Οι ανένταχτοι καταγράφονται σε ειδικά μητρώα και αποκτούν κάρτα μέλους του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Πανελλαδική του συγκρότηση στους τόπους δουλειάς και στους δήμους.
  • Οργανα του σχήματος είναι η Γραμματεία και η Πανελλαδική Σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι που έχουν επιλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Η Γραμματεία απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο κάθε συνιστώσας και σ' αυτήν εκπροσωπούνται οι ανένταχτοι οι οποίοι επιλέγονται απ' το μητρώο ανένταχτων με τρόπο και μέθοδο που οι ίδιοι θα προκρίνουν.
  • Λήψη αποφάσεων με ομοφωνία ή συναίνεση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου προβλέπονται διαδικασίες προσφυγής στη γνώμη των μελών είτε με κάλπη και καθολική ψηφοφορία (για θέματα όπως συνεργασίες, επικεφαλής ψηφοδελτίου, κατάρτιση ψηφοδελτίων, στήριξη ή συμμετοχή σε κυβέρνηση) είτε με έκτακτη σύγκληση της Πανελλαδικής Σύσκεψης όπου η απόφαση λαμβάνεται με αυξημένη πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, όλες οι άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ως και την περασμένη Παρασκευή είχαν διαπιστώσει τη συμφωνία τους στο κείμενο που επεξεργάστηκαν οι Γ. Μπανιάς και Γ. Σαπουνάς. Σ' αυτό προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Επικαιροποίηση της «πολιτικής συμφωνίας».
  • Η γραμμή της αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ να είναι αυτή της «αριστερής πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης».
  • Αποφασιστική ενίσχυση του πανελλαδικού δικτύου τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών με συγκρότηση νέων όπου δεν υπάρχουν, ώστε να αποτελεί τον κυρίαρχο οργανωτικό ιστό του ενωτικού εγχειρήματος.
  • Θέσπιση της έννοιας «μέλος ΣΥΡΙΖΑ» με άμεση σύνδεση με τις τοπικές και νομαρχιακές επιτροπές. Δημιουργία ενιαίου μητρώου μελών (με τη συμμετοχή μελών των συνιστωσών και ανένταχτων μαζί) με την ευθύνη των τοπικών επιτροπών. Το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει την ενιαία κάρτα μέλους.
  • Οργανα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, οι Γραμματείες των Τοπικών, Νομαρχιακών και Κλαδικών Επιτροπών, η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή και η Κεντρική Γραμματεία.
  • Τα μέλη της Τοπικής και Νομαρχιακής Επιτροπής ψηφίζουν τη Γραμματεία τους με θητεία ενός έτους, τους αντιπροσώπους για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έχει 2ετή θητεία, συγκαλείται μια φορά το χρόνο και είναι το κυρίαρχο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή προκύπτει από εκλογή με ποσόστωση εκπροσώπων συνιστωσών και ανένταχτων ή με συναίνεση. Συνεδριάζει ανά 2μηνο και η θητεία της είναι 2ετής.
  • Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκλέγεται από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με ποσόστωση εκπροσώπων συνιστωσών και ανένταχτων ή συγκροτείται συναινετικά. Θητεία Γραμματείας 2ετής.
  • Οι αποφάσεις επιδιώκεται να παίρνονται με συναίνεση. Οταν αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνεται η πλειοψηφία των 2/3.
  • Αποφασιστική ενίσχυση του «ταμείου ΣΥΡΙΖΑ», με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα αυτόνομης πολιτικής και οργανωτικής λειτουργίας του, κεντρικά και τοπικά. Το υπόλοιπο ποσό της κρατικής χρηματοδότησης θα κατανέμεται μεταξύ των συνιστωσών, ανάλογα με τη συμφωνία που θα υπάρξει.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Παρέμβαση του βουλευτή του Κόμματος Γ. Μαυρίκου στη χτεσινή ενημέρωση για το νομοσχέδιο σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο

Αυτό που χρειάζεται σήμερα στο Δημόσιο είναι να υπάρχει μια και μόνη μορφή απασχόλησης, η πλήρης και σταθερή απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μακριά από κάθε είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας. Αυτό τόνισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των βουλευτών από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Στον αντίποδα των προθέσεων της κυβέρνησης, που προωθεί τη μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο, ο βουλευτής είπε ότι οι 730.000 εργαζόμενοι που εργάζονται με κάθε είδους ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς και οι 630.000 άνεργοι δεν έχουν να ελπίζουν τίποτα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Πρέπει, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το ποιο είναι το Δημόσιο και ποιος είναι ο προσανατολισμός του. Η εμπειρία, είπε, δείχνει ότι το Δημόσιο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως ο συλλογικός καπιταλιστής προκειμένου να διασφαλίζονται να κέρδη του κεφαλαίου. Εξάλλου. Τόνισε, είναι φανερό σε όλους ότι το Δημόσιο αντιμετωπίζεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως φέουδο, προκειμένου να γίνονται τα ρουσφέτια και να κρατιούνται σε ομηρία οι εργαζόμενοι σε αυτό.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αντικατοχικές διαδηλώσεις και προκλήσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αντικατοχικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες, όπως κάθε χρόνο, στην Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή τα 26 χρόνια ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοέμβρη 1983. Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ) και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), σε ψήφισμα τους προς τον ΟΗΕ, υπογραμμίζουν ότι «το νεολαιίστικο κίνημα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού στον αγώνα για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας». Αντικατοχικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή και στο πλαίσιο των κατεχόμενων δήμων.

Στον αντίποδα κινήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα, με επιδείξεις της τουρκικής αεροπορίας, κατάθεση στεφάνων και παρελάσεις με την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, Τσεμίλ Τσιτσέκ. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην ομιλία του δήλωσε επιθυμία για λύση στις συνομιλίες, «χωρίς παραχωρήσεις στους Ελληνοκύπριους», ενώ σε μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ, τονίζεται η πρόθεση της Τουρκίας να διατηρήσει ηχηρή την παρουσία της στην περιοχή, αναφέροντας ότι «παραμένει στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων, ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ