ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων

Εντείνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις μυστικές επαφές του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με Τουρκοκύπριους πολιτικούς.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης επέκρινε έντονα και πάλι τον Τ. Παπαδόπουλο για τις επαφές που είχε πριν από τα δημοψηφίσματα με τον Σερντάρ Ντενκτάς, λέγοντας ότι εκείνο που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το γεγονός πως συγκλίνουν οι απόψεις του Τ. Παπαδόπουλου με την οικογένεια Ντενκτάς. Οι απόψεις του Σερντάρ Ντενκτάς, είπε, συγκλίνουν με τη θέση που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη σε αραβική εφημερίδα, ότι δηλαδή η ομοσπονδία δεν είναι η καλύτερη λύση για το Κυπριακό. Μήπως η καλύτερη λύση είναι αυτή που προτείνει ο Σερντάρ Ντενκτάς για δύο κράτη, διερωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης. Επίσης, έθεσε το ρώτημα ποιος ζήτησε να παραμείνουν μυστικές οι συναντήσεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άφησε επίσης αιχμές και για τη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό και είπε ότι ο λαός μπορεί πλέον να κρίνει ποιοι με τόλμη στέκουν μπροστά του και λένε την αλήθεια και ποιοι άλλοι πίσω και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας προβάλλουν άλλες θέσεις από ό,τι δημόσια εκφράζουν. Σε ερώτηση κατά πόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα θέσει θέμα τάξης για τον Τ. Παπαδόπουλο σε σχέση με τις επαφές που είχε με τον Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα εγείρει θέμα λειτουργίας του Σώματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις δηλώσεις Αναστασιάδη, χαρακτηρίζοντάς τις πολιτικά και λογικά απαράδεκτες. Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο ισχυρισμός Αναστασιάδη πως υπάρχει σύγκλιση των θέσεων Ντενκτάς και του Τ. Παπαδόπουλου αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας και, ουσιαστικά, υιοθετεί θέσεις της τουρκικής πλευράς έναντι του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η αμφισβήτηση των θέσεων του Τ. Παπαδόπουλου από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ «εκθέτει εσωτερικά και διεθνώς την ελληνική κυπριακή πλευρά, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι επιδιώκει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση του σχεδίου Ανάν». Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο στις αιτιάσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, εκτός από μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί κάτι που έγινε ουσιαστικά για προώθηση του Κυπριακού για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ενήμερη η ελληνική κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τις επαφές που γίνονταν από την κυπριακή κυβέρνηση με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, προκειμένου να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα τον περασμένο Απρίλη. Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Για τις συναντήσεις στο Μπίργκενστοκ, στην Ελβετία, η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε γνώση, όπως πιστεύω και τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Για άλλες συναντήσεις δεν έχει προκύψει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ενημερωθούν», είπε ο Θ. Ρουσόπουλος. Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση γνώριζε ότι συζητιόταν αναβολή του δημοψηφίσματος, απάντησε: «Γνωρίζαμε τις κινήσεις, όπως ήδη σας είπα».

ΕΕ: Αναβλήθηκε η συζήτηση επί των κανονισμών

Ούτε και χθες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των δύο κανονισμών για την οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα, στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER). Η Ολλανδική Προεδρία παρουσίασε τους δύο κανονισμούς, αλλά η συζήτηση περιορίστηκε στον κανονισμό της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων, που προβλέπει τη χορήγηση 259 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ολλανδική Προεδρία, ενώ είχε δεσμευτεί την περασμένη βδομάδα να υποβάλει έγγραφο για την αποτίμηση της κατάστασης το ταχύτερο δυνατόν, το υπέβαλε μόλις χθες το απόγευμα. Για το λόγο αυτό, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Νίκος Αιμιλίου, αρνήθηκε να διεξαχθεί συζήτηση επί της ουσίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έλαβε το έγγραφο αργά και δεν είχε οδηγίες από την κυπριακή κυβέρνηση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα μαλακά ο στρατιώτης που πυροβόλησε μετανάστη

Σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε χτες από το Πενταμελές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης ο 22χρονος Ιγνατίδης Γιώργος, που κατηγορούνταν ότι πριν δύο χρόνια πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Αλβανό μετανάστη Φερχάτ Κέκα, 67 χρόνων. Το επεισόδιο συνέβη στις 8 Μάρτη 2002 κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο Αγιάς Ιωαννίνων. Για τη δεύτερη κατηγορία της προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που αντιμετώπιζε μαζί με τον συνομήλικο του Ι. Π., αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών. Οι δύο νεαροί, πολίτες σήμερα, τότε υπηρετούσαν τη στρατιωτική τους θητεία.

Συγκλονιστική η κατάθεση του Φ. Κέκα, ο οποίος είπε ότι τον συνέλαβαν μόλις πέρασε τα σύνορα κι ενώ αμέσως συνεμορφώθη με τις οδηγίες των δύο στρατιωτών, αυτοί τον ξάπλωσαν μπρούμυτα κι άρχισαν να τον χτυπάνε με κλοτσιές και με τους υποκόπανους των όπλων. Μετά τον ξυλοδαρμό, του ζήτησαν να σηκωθεί και όταν με δυσκολία έκανε το πρώτο βήμα, ένιωσε τη σφαίρα να του τρυπάει το κορμί. «Τώρα πήγαινε στην Αλβανία», του είπαν. Υποστήριξε ότι οι δράστες ήθελαν να τον σκοτώσουν και αυτό το συμπεραίνει και από τον τρόπο που του φέρθηκαν στη συνέχεια. Για τρεις ώρες έμεινε στον τόπο όπου τον είχαν πυροβολήσει, χωρίς να του παράσχουν κάποια βοήθεια παρ' όλη τη σοβαρότητα της κατάστασής του. Τέλος, όταν μετά από πολλές ώρες τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, εκεί ένας γιατρός, που μελετούσε τα αποτελέσματα των εξετάσεων, του είπε κυνικά: «Είσαι τελειωμένος». Του αφαίρεσαν το ένα νεφρό που του το είχε καταστρέψει η σφαίρα και στη συνέχεια μετά από 20 μέρες αναχώρησε για την Αλβανία. Επισκέφθηκε ένα κέντρο προστασίας των ατόμων που έχουν υποστεί βασανιστήρια και εκεί οι γιατροί με εκθέσεις τους βεβαίωναν ότι ο Φερχάτ Κέκα είχε εμφανή σημάδια από σοβαρά χτυπήματα.

Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι δεν κακοποίησαν τον Αλβανό και όσον αφορά τον τραυματισμό είπαν ότι ο ένας εξ αυτών παραπάτησε και εκπυρσοκρότησε το όπλο που κρατούσε.

Δεν είναι όμως μόνο η απάνθρωπη συμπεριφορά που αντιμετώπισε ο άτυχος Κέκα. Μπορεί η υπόθεσή του να είναι η πρώτη από παρόμοιες που φτάνει στα δικαστήρια, η προδικασία όμως παρουσιάζει μια σειρά παραλείψεις. Δεν υπάρχει για παράδειγμα ιατροδικαστική έκθεση και για το λόγο αυτό κλήθηκε χτες ιατροδικαστής από τη Θεσσαλονίκη για να εκφέρει άποψη βάσει των λίγων φωτογραφιών (!) που έχουν τραβηχτεί 20 μέρες μετά τον τραυματισμό του θύματος.

Επίσης δεν προσκομίστηκε βαλλιστική έκθεση, ενώ ο Κέκα με απόλυτη βεβαιότητα υποστήριξε ότι ο βαθμοφόρος του στρατού που παρουσιάστηκε ως μεταφραστής στην πρώτη κατάθεση που έδωσε στο νοσοκομείο Καστοριάς, δε γνώριζε την αλβανική γλώσσα.

Ο 67χρονος Αλβανός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο με πατερίτσες, καθώς μετά το τραγικό γεγονός που του συνέβη στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έπεσε θύμα τροχαίου στα Τίρανα. Η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σοβαρά μετά την αφαίρεση του ενός νεφρού του. Κι αυτός όπως και χιλιάδες άλλοι Αλβανοί έχασε την περιουσία του με τις «πυραμίδες του Μπερίσα» και μετά από αυτό ερχόταν κάθε χρόνο για δύο μήνες στο Νομό Ημαθίας και δούλευε στα ροδάκινα. Εχει ένα παιδί με αναπηρία και βρίσκεται σε οικτρή οικονομική κατάσταση.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
Οχι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Εκκληση σε αρχηγούς κυβερνήσεων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εμποδίσουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ απηύθυνε η ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της γερμανικής αντιπολίτευσης, αναφέρει χτεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αγκέλα Μέρκελ, πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίας, σε επιστολή της προς όλους τους συντηρητικούς ηγέτες των χωρών της ΕΕ, προτείνει μια «προνομιακή εταιρική σχέση» της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά όχι πλήρη ένταξη.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Μέρκελ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή καθώς αυξάνονται οι φόβοι μεταξύ των Γερμανών συντηρητικών για διαφορές στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας. Ενώ οι Συντηρητικοί στη Γερμανία, την Αυστρία και σε λιγότερο βαθμό στη Γαλλία, αντιτίθενται στην τουρκική ένταξη, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο τείνουν προς την υποστήριξη του στόχου αυτού της Αγκυρας.

Η επιστολή εστάλη στον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον Αυστριακό καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ, το Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Πιερ Ραφαρέν, τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Πέντρο Λόπες, τον πρωθυπουργό της Εσθονίας Γιουχάν Παρτς και τον εντολοδόχο πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εμφανίζεται να υποστηρίζει θερμά την τουρκική ένταξη στην ΕΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, τη στάση του αυτή δε συμμερίζεται η γερμανική κοινή γνώμη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ