ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Για τη συγκρότηση πόλου συσπείρωσης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ θέτουν την ανάγκη δημιουργίας πόλου αντίστασης και συσπείρωσης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό ζήτημα κάτω από το βασικό και σύνθετο θέμα του 9ου Συνεδρίου για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ και την παραπέρα ανάπτυξη του επαναστατικού της ρόλου μέσα στη νεολαία.

Είναι γνωστό ότι μετά το 1989, ο συσχετισμός στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους ανατράπηκε υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας. Η αγωνιστική, διεκδικητική δράση ατόνησε, στους συλλόγους υπερίσχυσαν οι δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ, η μοιρολατρία και ο συμβιβασμός κυριάρχησαν. Αυτός ο συσχετισμός παραμένει και σήμερα, παρά τα θετικά βήματα που σημειώνονται χρόνο με το χρόνο, χάρη στην ανάπτυξη της ιδεολογικοπολιτικής και μαζικής δράσης της ΚΝΕ στους χώρους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Αποτέλεσμα είναι το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να μη βρίσκεται σήμερα στο ύψος των περιστάσεων για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων φοιτητών και σπουδαστών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, μαζί με αυτές του ΣΥΝ και διάφορες άλλες οπορτουνιστικές ομάδες δημιουργούν διαλυτική κατάσταση στους συλλόγους. Δε θέλουν να λειτουργούν και να αποφασίζουν τα ΔΣ των συλλόγων, υπονομεύουν τις Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών, έχουν διαλύσει τις ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ. Επίσης, ειδικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με τις δυνάμεις τους σε καθηγητές και φοιτητές, στήνουν μηχανισμούς συνδιαλλαγής, ρουσφετιού και εκβιασμού, που αφορούν στη διανομή βιβλίων, στα αποτελέσματα των εξετάσεων κλπ.

Μόνο η Πανσπουδαστική αντιπαλεύει αυτή την πραγματικότητα και πρωτοστατεί, για να συνεδριάζουν τα ΔΣ, να γίνονται μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων, να παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, υιοθετώντας το πλαίσιο αιτημάτων του Συντονιστικού και να κινητοποιούν φοιτητές και σπουδαστές.

Η ιδεολογικοπολιτική δράση της ΚΝΕ

Η ΚΝΕ μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ επιδιώκει να αναπτύσσεται ο μαζικός αγώνας πάνω στα προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών, ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που τα γεννά και χτυπάει τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία, συνολικά στη ζωή των νέων. Το κύριο, όμως, είναι πώς αυτός ο αγώνας θα πολιτικοποιείται. Δεν αρκεί η διεκδίκηση, η μαζική συμμετοχή στους αγώνες - είναι βέβαια απαραίτητα χαρακτηριστικά για το κίνημα - παλεύουμε, ώστε η μεγάλη πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών να βγάζει πολιτικά συμπεράσματα από τη συμμετοχή στη μαζική πάλη. Να αντιλαμβάνεται ποιον υπηρετούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ και να απομακρύνεται από τα κόμματα αυτά. Μας ενδιαφέρει πώς στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα θα κερδίζει έδαφος η αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, θα επιδρούμε στον πολιτικό συσχετισμό μέσα στους φοιτητές και σπουδαστές, για να προσεγγίζουν μαζικά το ΚΚΕ.

Βασική προϋπόθεση για μια τέτοια παρέμβαση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι η πλούσια ιδεολογικοπολιτική δράση μέσα στα αμφιθέατρα, στις σχολές, που θα στηρίζεται στην ιδεολογική δουλιά που γίνεται στις ΟΒ και τα όργανα της ΚΝΕ. Για να προβάλλουμε πιο αποφασιστικά και πειστικά την πολιτική πρόταση του Κόμματος για την οικοδόμηση του ΑΑΔΜ, τη λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, την επικαιρότητα του σοσιαλισμού.

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δράσουμε πιο αποτελεσματικά για τη συσπείρωση δυνάμεων στο πλαίσιο πάλης του Συντονιστικού, που διεκδικεί με βάση τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες φοιτητών και σπουδαστών και γι' αυτό έρχεται σε ευθεία ρήξη με την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΕΕ.

Σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζεται και στις Θέσεις του ΚΣ για το Συνέδριο είναι το πώς δρούμε από κοινού με τους φοιτητές και σπουδαστές, που συσπειρώνονται, ιδιαίτερα μπροστά σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις ή στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Ενα πρόβλημα της ΚΝΕ, καθοδηγητικό, καθώς θέλει να στηρίξουμε τις μορφές συσπείρωσης, ώστε να εξασφαλίζεται προγραμματισμός στη δράση, συνέχεια στις πρωτοβουλίες που παίρνονται, ώστε στη συσπείρωση να σφυρηλατείται η κοινή δράση με φοιτητές και σπουδαστές (που δε συμμετέχουν μόνο για να ακούν εμάς να τα λέμε και να μας βλέπουν να τα κάνουμε).

Για την αναζωογόνηση του κινήματος

Εμείς παλεύουμε για να αποκτήσει το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα μαζικό διεκδικητικό χαρακτήρα, να παλεύει για τα προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών, να αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση, να δραστηριοποιείται στα μέτωπα πάλης. Επιδιώκουμε με την ενδυνάμωση της ΠΚΣ να οργανώνονται αγώνες και να συνδέει την πάλη του με το εργατικό κίνημα, τις ταξικές δυνάμεις.

Εμείς, όταν λέμε κίνημα, εννοούμε τη συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών στις μαζικές διαδικασίες, στις Γενικές Συνελεύσεις, στους συλλόγους, στον αγώνα, γιατί η μεγάλη πλειοψηφία τους, που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να δράσει, να μαζικοποιήσει τις αγωνιστικές διεργασίες και σε κάθε σχολή και σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Με τι αιτήματα, όμως; Το πλαίσιο διεκδίκησης και πάλης του Συντονιστικού υπερασπίζεται τα δικαιώματα και διεκδικεί με βάση τις ανάγκες φοιτητών - σπουδαστών, αντιπαλεύει τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Μόνο όσο κατακτιέται ένα τέτοιο πλαίσιο πάλης, που δεν «αντέχει» μέσα στα όρια της κυρίαρχης πολιτικής, θα δυναμώνει ο αγώνας, θα έχει συνέχεια. Θα μπορεί το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να βάζει εμπόδια ή να αποσπά έστω και μικρές και προσωρινές κατακτήσεις. Η συζήτηση με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές για το πλαίσιο του Συντονιστικού, της λογικής των αιτημάτων που θέτει, είναι βασικό ζήτημα της δράσης για τη συγκρότηση του αγωνιστικού πόλου στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Απαιτείται συμπόρευση με την εργατική τάξη, τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, γιατί η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού, των εργαζόμενων γονιών μας, που πληρώνουν ακριβά την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών τους. Γιατί τα προβλήματα που βιώνει η πλειοψηφία φοιτητών και σπουδαστών είναι προβλήματα της τάξης από την οποία προέρχονται, της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αρα, έχουν κάθε συμφέρον να βρίσκονται μαζί με την εργατική τάξη στον αγώνα, με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, γιατί τα αιτήματα που διεκδικεί στην εργασία και την παιδεία ικανοποιούν τις πραγματικές ανάγκες της πλειοψηφίας φοιτητών και σπουδαστών.

Πού θα στηρίζεται ο πόλος συσπείρωσης

Η συγκρότηση του πόλου πατάει ακριβώς στην ανάγκη για ένα τέτοιο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα, με προσανατολισμό ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική, που από κοινού προωθούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Για να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναζωογόνησή του με: μαζικοποίηση και συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, συμβολή στην αλλαγή συσχετισμών, κοινή δράση με συλλόγους καθηγητών, σωματεία και επιτροπές αγώνα του ΠΑΜΕ των εργαζομένων στα ιδρύματα.

Τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει Συντονιστικό στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ με τους συλλόγους που παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις, για να συντονίζεται η αγωνιστική δράση, να οργανώνονται κινητοποιήσεις. Αυξάνονται οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό, αλλά παραμένει ζητούμενο να δραστηριοποιούνται οι σύλλογοι αυτοί και να συσπειρώνουν τους φοιτητές και σπουδαστές στη δράση τους. Η πείρα δείχνει ότι χρειάζεται δημιουργία Συντονιστικού ανά πόλη, που θα κάνει μόνιμη την παρουσία και τις συνεδριάσεις του, θα βοηθά τους συλλόγους να έχουν δράση, παρακάμπτοντας τον αρνητικό συσχετισμό.

Η δημιουργία Επιτροπών Αγώνα κατά σύλλογο, τμήμα, έτος, εξάμηνο αποδεικνύεται σημαντικό εργαλείο, για να προωθείται η συσπείρωση δυνάμεων, με βάση το πλαίσιο του Συντονιστικού. Από τη μια θα αποτελούν σταθερά στηρίγματα του Συντονιστικού σε κάθε σχολή και από την άλλη θα οργανώνουν την αγωνιστική δράση. Ειδικά από τη στιγμή που τα όργανα του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος δεν παίζουν αυτό το ρόλο. Για παράδειγμα, ακόμα και όταν ένας σύλλογος υιοθετεί το πλαίσιο του Συντονιστικού, καλεί σε μια κινητοποίηση, χρειάζεται η επιτροπή αγώνα να οργανώσει την υλοποίηση της απόφασης. Η δράση τους, όμως, είναι ακόμα αποσπασματική, μπροστά σε κινητοποιήσεις μόνο. Δεν μπορεί να φτάσουμε στη συγκρότηση πόλου συσπείρωσης, αν δεν πετύχουμε στροφή σε αυτή την υπόθεση της δραστηριότητας των επιτροπών αγώνα, της συσπείρωσης σε αυτήν φοιτητών και σπουδαστών, για να βάζει σε κίνηση ένα σύλλογο, μαζικά τους φοιτητές και σπουδαστές, αν δεν πρωτοστατήσουμε στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε όλες τις σχολές και τα έτη.

Οσο η ΚΝΕ δυναμώνει την παρέμβασή της, αναπτύσσοντας παραπέρα τα επαναστατικά της χαρακτηριστικά, θα συμβάλει ουσιαστικά στην υπόθεση αναζωογόνησης του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος, στη συγκρότηση του πόλου συσπείρωσης σε αυτό.


Βασίλης ΤΑΣΟΥΛΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ