ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζουν για τη βύθιση των μισθών στην Ελλάδα

Ομολογούν ότι η μείωση από 20% έως 50% είναι ο βασικός λόγος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

Η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών προϋποθέτει εργάτες δούλους και αυτό επιβεβαιώνουν κυβέρνηση και ΕΕ
Η ανταγωνιστικότητα των καπιταλιστών προϋποθέτει εργάτες δούλους και αυτό επιβεβαιώνουν κυβέρνηση και ΕΕ
Πανηγυρίζουν κυβέρνηση και ΕΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία ήρθε σαν αποτέλεσμα της ραγδαίας υποτίμησης της εργατικής δύναμης κατά τουλάχιστον 14,5% τα τρία τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα επανήλθε το 2012 στα επίπεδα του 2001, συγκρινόμενη με τις επιδόσεις των 27 κρατών της ΕΕ

Οπως σημειώνει η έκθεση, η ανταγωνιστικότητα με βάση τον «επίσημο» δείκτη μέτρησης, το μοναδιαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, έχει βελτιωθεί ταχύτατα, και στο τέλος του 2012 επέστρεψε σε καλύτερη επίδοση από αυτή του 2001, όταν η Ελλάδα έμπαινε στην ΟΝΕ. Η βελτίωση από το 2009 φτάνει στις 14,5 μονάδες (από τις 103,3 στις 89,1 μονάδες, όπου μείωση σημαίνει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα).

Επιβραβεύοντας τις αντεργατικές επιδόσεις της κυβέρνησης, στέλεχος της ΕΕ ανέφερε ότι «έχει γίνει σημαντική προσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα κυρίως από μία τεράστια μείωση του κόστους εργασίας», λέγοντας ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα τα χρόνια που προηγήθηκαν μειώθηκαν κατά 20-50%».

Τα στοιχεία επιβεβαιώνει και η τελευταία έκθεση της ΤτΕ, όπου αναφέρεται ότι υπερκαλύπτεται ο μνημονιακός στόχος για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και εκτιμάται ότι την τριετία 2012-2014 θα είναι 17,6%, έναντι στόχου για 15% σύμφωνα με το μνημόνιο.

Στο γενικότερο κλίμα της καλλιέργειας προσδοκιών στο λαό, αξιοποιείται και η έκθεση της Goldman Sachs για την Ελλάδα, όπου αναφέρεται ότι οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι χρηματοδότησης έχουν ουσιαστικά μειωθεί. Στα θετικά, συγκαταλέγει το γεγονός ότι ο όγκος των διαδηλώσεων γύρω από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις ήταν μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν, αλλά και το ότι η δημοτικότητα του βασικού κυβερνώντος κόμματος (ΝΔ) δεν έχει μειωθεί σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Τα δύο μέρη συνεχίζουν να είναι στη δημοσκόπηση πολύ κοντά το ένα στο άλλο», σημειώνεται στην έκθεση, που δείχνει αγωνία για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα. Η έκθεση προτρέπει σε ένταση των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων, για παραπέρα βελτίωση της οικονομίας.

Προεόρτια για Σλοβενία

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κρίσης, όλα δείχνουν ότι η Σλοβενία θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Τα προεόρτια ήρθαν με την υποβάθμιση κατά δύο μονάδες της πιστοληπτικής της ικανότητας από τον οίκο αξιολόγησης «Moody's», που κατατάσσει τη χώρα στην κατηγορία «σκουπίδι». Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν το 2012 το 28,2% για τη μεγαλύτερη (και κρατική) τράπεζα, τη «Nova Ljubljanska Banka», ενώ σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Σλοβενία είναι γύρω στο 20%.

Η σλοβένικη οικονομία συρρικνώθηκε το 2012 κατά 2,3% και προβλέπεται παραπέρα μείωση του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2013. Σύμφωνα με τον «Moody's», οι προοπτικές αναχρηματοδότησης της χώρας είναι αβέβαιες και αυξάνουν την πιθανότητα να χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Στο πεδίο της διαχείρισης, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι σήμερα Πέμπτη, η ΕΚΤ ίσως μειώσει το βασικό της επιτόκιο από το ιστορικό χαμηλό του 0,75% σε 0,50%.

Την ίδια ώρα, η ανεργία στη Γερμανία σημείωσε άνοδο για δεύτερο μήνα τον Απρίλη, δείχνοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν έχει ανακάμψει από την επιβράδυνση στο τέλος του περασμένου χρόνου. Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία αυξήθηκε κατά 4.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση στους 2,94 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μια αύξηση κατά 2.000.

Στις ΗΠΑ, ο ρυθμός επέκτασης του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, σύμφωνα με τη «Markit». Ο δείκτης PMI υποχώρησε τον Απρίλη στις 52,1 μονάδες από 54,6 μονάδες το Μάρτη, η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνη του 2010. Σημειώνεται πως το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Στα επιμέρους στοιχεία ο δείκτης για την παραγωγή υποχώρησε στις 53,7 από τις 56,6 μονάδες, των νέων παραγγελιών σημείωσε πτώση στις 51,5 από 55,4 μονάδες, ενώ της απασχόλησης μειώθηκε στις 53,2 από 54,6 μονάδες.

Ξανά στην Ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ θα συναντήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου, για να συζητήσει κυρίως οικονομικά θέματα, ανακοίνωσε πηγή της Κομισιόν.

ΠΑΣΟΚ
Καυγάς για τα οικονομικά με γενικότερες προεκτάσεις

Συνάντηση Βενιζέλου - Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη, για τα δάνεια ύψους 116,5 εκ. ευρώ

Σε πόλεμο χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται η υπόθεση με τα οικονομικά του κόμματος, ενώ γίνεται προσπάθεια να ανοίξει συνολικά το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων, με στόχο τη μεταρρύθμιση της σχετικής νομοθεσίας σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Η διαμάχη Βενιζέλου - Παπανδρέου αποτελεί ταυτόχρονα αντανάκλαση των διεργασιών στην αναπαλαίωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας.

Η οικονομική κατάσταση του ΠΑΣΟΚ ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης των Ε. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου την Τρίτη στη Βουλή. Ηδη με εντολή του Ε. Βενιζέλου τα οικονομικά του κόμματος ελέγχουν έξι εταιρείες, προκειμένου να διαπιστωθεί -όπως αναφέρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ- πώς προέκυψε «η μαύρη τρύπα στα ταμεία». Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, ο δανεισμός έφτασε τα 116,5 εκ. ευρώ την περίοδο 2003 - 2011, ενώ η ετήσια κρατική επιχορήγηση μειώθηκε από 22 εκ. στα περίπου 2,5 εκ. ευρώ, τα οποία έχουν εκχωρηθεί στις τράπεζες.

Στελέχη της πλευράς Παπανδρέου υποδείκνυαν με νόημα ότι ο Ε. Βενιζέλος απέφυγε να ζητήσει διερεύνηση των οικονομικών και για την περίοδο της προεδρίας του Κ. Σημίτη, κατά την οποία είχε αποκαλυφθεί η εισροή μαύρου χρήματος στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ από τις μίζες της «Ζήμενς».

Μετά τη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρώην πρωθυπουργό ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων, δηλώσεων και διαρροών από τις δύο πλευρές που πυροδότησαν νέο κύκλο έντασης. Ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα φέρει το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών (αναμένεται μέσα στις επόμενες δυο βδομάδες) στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου «να υπάρξουν αποφάσεις και να επιβληθούν κυρώσεις αν εντοπιστούν παρατυπίες».

Με ανακοίνωσή του, ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «απαράδεκτες, άθλιες και ανήθικες διαρροές που στηρίζονται σε ψεύδη σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο κίνημα κατά τη περίοδο της προεδρίας μου» και σημείωσε: «Σκοπίμως αποσιωπούν το γεγονός ότι, τα οικονομικά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ, όπως και των άλλων κομμάτων, έχουν ελεγχθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία συμμετέχουν και ορκωτοί λογιστές».

Μείγμα κοροϊδίας του λαού

«

Ψιλό γαζί» δουλεύει το λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, με μοιρασμένους ρόλους στο εσωτερικό του. Στην ιστοσελίδα που διατηρεί ο Π. Λαφαζάνης, επικεφαλής της «αριστερής πλατφόρμας» του κόμματος, αναρτήθηκε άρθρο με το οποίο χαρακτηρίζεται «ιστορική» η απόφαση του ΑΚΕΛ να προτείνει διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Κύπρου απ' την Ευρωζώνη, με τον ίδιο να τάσσεται υπέρ της εξόδου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει το άρθρο: «(...) το ΑΚΕΛ θεωρεί, και σωστά, ότι δανειακή σύμβαση με την τρόικα, χωρίς μνημόνιο, αποτελεί αυταπάτη».

Την ίδια ώρα βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, αλλά δίχως τρόικα και μνημόνια! Και όχι μόνο δίχως τρόικα και μνημόνια, αλλά και με μέτρα ανακούφισης του λαού! Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, μιλούσε χτες για «διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο» και κατέληγε με «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», ότι δηλαδή «για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κοινοί αγώνες των ευρωπαϊκών λαών, η συμμαχία των χωρών του Νότου, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη και τη διεκδίκηση μιας κοινωνικά δίκαιης εξόδου από την κρίση, εντός της Ευρωζώνης, χωρίς μνημόνια και τρόικα, σε μια Ευρώπη δημοκρατίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής».

Ολοι μαζί και ο καθένας από το πόστο του , λένε στο λαό ότι υπάρχουν λύσεις που τον σώζουν μέσα στην αστική διαχείριση, με άλλη κυβέρνηση, με ευρώ αλλά χωρίς μνημόνια, χωρίς ευρώ, αλλά με ΕΕ και πάει λέγοντας. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν και το ΑΚΕΛ, που προτείνει κι αυτό ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης που δεν οδηγεί σε διέξοδο υπέρ του λαού. Να βγάλει ο λαϊκός κόσμος συμπεράσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Να μην ανεχτεί να τον κοροϊδεύει, γιατί θα πληρώσει με απογοήτευση και νέα δεινά τις αυταπάτες που πάει να του φορτώσει.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ