ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Σήμερα η συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΕ

Κινητοποίηση ενάντια στους εκβιασμούς για κατασχέσεις

Μία πρώτη αγωνιστική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης και ΟΑΕΕ να ποινικοποιήσουν τα ασφαλιστικά χρέη χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων της χώρας, δίνουν σήμερα το πρωί οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ στην Αθήνα, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού (Ακαδημίας 22) στις 9 το πρωί. Με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχτούν την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Υπενθυμίζουμε, όπως αποκάλυψε πρώτος ο «Ριζοσπάστης», το τελευταίο διάστημα αποστέλλονται μαζικά από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ ειδοποιητήρια, με τα οποία καλούνται όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον Οργανισμό να προσέλθουν για ρύθμιση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι οφειλές τους θα βεβαιωθούν στις εφορίες και θα κινηθούν οι προβλεπόμενες κατά το νόμο διαδικασίες. Οπως αποκαλύπτεται, τις τελευταίες ημέρες, η διαδικασία αυτή «αγγίζει» ακόμη και όσους ασφαλισμένους του Οργανισμού έχουν οφειλές ακόμη και ενός διμήνου, ποσά δηλαδή της τάξης των 700 ευρώ! Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής οι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ φθάνουν τους 575.434, οι 379.844 θεωρούνται «ενεργοί», ασκούν ακόμη δηλαδή οικονομική δραστηριότητα και τα χρέη τους δεν ξεπερνούν το ενάμισι έτος ενώ οι 80.626 χρωστούν μόνο τις εισφορές του τελευταίου διμήνου.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΑΣΕΒΕ καλεί «όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλα τα σωματεία να αντιδράσουν, να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους που λαμβάνουν τα απειλητικά μηνύματα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να δώσουμε το μήνυμα: Κανένας μόνος του στην κρίση. Στις απειλές και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης απαντάμε με αγώνες. Παλεύουμε και διεκδικούμε: Σταμάτημα κάθε δίωξης για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση. Σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας, χωρίς προϋποθέσεις».

Ανακοινώσεις καταγγελίας και συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση έχουν εκδώσει επίσης, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δ. Αθήνας, οι Επιτροπές Αγώνα στα Ταξί, ο «Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων», το Σωματείο Ιδιοκτητών Φορτηγών Ελαφρών Μεταφορών Αττικής και η «Ενότητα Φανοποιών - Βαφέων Αθήνας».

Καταιγισμός φόρων το δεύτερο εξάμηνο του 2013

Μειωμένες κατά 5,2% έναντι του στόχου, εμφανίζονται οι εισπράξεις των εφοριών στο σύνολο της χώρας το α' εξάμηνο του 2013, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι συνολικές εισπράξεις ανήλθαν στα 11,9 δισ. ευρώ, έναντι τεθέντος στόχου για εισπράξεις 12,5 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υστέρηση 652 εκατ. ευρώ, ή 5,2%. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ετήσιος στόχος είσπραξης φορολογικών εσόδων ανέρχεται στα 28,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει, ότι το β' εξάμηνο του 2013 θα πρέπει να εισπραχθούν ακόμα 16,6 δισ. ευρώ, ή 2,8 δισ. ευρώ ανά μήνα. Και πραγματικά, από τον προηγούμενο Ιούλη άρχισε η νέα φορο - καταιγίδα, καθώς μισθωτοί, συνταξιούχοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το χαράτσι για τα ακίνητα του 2013 που έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, την «εισφορά αλληλεγγύης» που πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι και παρακρατείται από τα λογιστήρια, το φόρο επιτηδεύματος που πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το έτος 2014, ενώ για όσους κατέχουν ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ, τους έχουν αποσταλεί ήδη τα σημειώματα με τον ΦΑΠ των ετών 2011 και 2012.

Οι εισπράξεις από ΦΠΑ ανήλθαν το α' εξάμηνο στα 4,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για είσπραξη 4,6 δισ. ευρώ, και εμφανίζουν υστέρηση περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, επίσης, με στοιχεία για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος, οι τελευταίες εμφανίζονται αυξημένες κατά 3,7 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιούνη του 2013, σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2012. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του Ιούνη ανήλθαν στα 59,8 δισ. ευρώ, έναντι 59,2 δισ. ευρώ τον προηγούμενο Μάη και 56,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012. Πρόκειται για εξέλιξη απόλυτα φυσιολογική, η οποία αντικατοπτρίζει την οικονομική ανέχεια πλατιών λαϊκών στρωμάτων, λόγω των ακολουθούμενων μνημονιακών πολιτικών σκληρής λιτότητας, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα, οι πληττόμενοι από τις πολιτικές αυτές, να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Από την περαιτέρω ανάλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προκύπτει, ότι στις 30/6/2013, 2.006.611 φυσικά πρόσωπα χρωστούσαν στο δημόσιο 21,5 δισ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση βρίσκονται 835 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2012, 2.548.071 φυσικά πρόσωπα χρωστούσαν το ποσό των 20,7 δισ. ευρώ. Επίσης, στις 30/6/2013, 167.809 νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 38,2 δισ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 708,4 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε ρύθμιση. Στις 31/12/2012, 148.658 επιχειρήσεις είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,4 δισ. ευρώ, από τις οποίες σε ρύθμιση ήταν 758,1 εκατ. ευρώ.

ΕΡΕΥΝΑ ΙΟΒΕ
Επιδείνωση οικονομικού κλίματος

Περαιτέρω επιδείνωση του λεγόμενου «Οικονομικού Κλίματος» καταγράφει για τον περασμένο Ιούλη η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με το 60% των νοικοκυριών της χώρας να δηλώνουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα», το 89% των ερωτηθέντων να περιμένει αύξηση της ανεργίας το επόμενο έτος, ενώ μόλις το 6% πιστεύει ότι θα επέλθει μείωση τιμών.

Ειδικότερα, ο δείκτης «καταναλωτικής εμπιστοσύνης» παρουσιάζει μεγαλύτερη επιδείνωση, καθώς το 72% από το σύνολο των 1.500 ερωτηθέντων αναμένει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης κατά τους επόμενους 12 μήνες, ενώ για το ίδιο διάστημα μόλις το 2% δηλώνει ότι οι καταναλωτικές του δαπάνες το ίδιο διάστημα θα αυξηθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός δείκτης που καταγράφει την πρόθεση για «μείζονες αγορές» στην Ελλάδα κινείται στις -73,8 μονάδες, όταν σε επίπεδο ΕΕ και Ευρωζώνης κινείται στις -24,1 και -25,9 αντίστοιχα.

Σχετικά με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, τα 4/5 των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα επιδεινωθεί ενώ το 71% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δε θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το ίδιο χρονικό διάστημα.

Αντίστοιχα, ο δείκτης «Επιχειρηματικών Προσδοκιών» υποχωρεί στη Βιομηχανία, στο Λιανικό Εμπόριο και στις Υπηρεσίες με εξαίρεση τον τουριστικό κλάδο, όπου παρατηρείται μία ελαφρά αύξηση. Ο ίδιος δείκτης ανακάμπτει μόνο στον τομέα των κατασκευών, παρόλο που όπως δήλωσαν οι επιχειρήσεις του κλάδου το πρόγραμμα εργασιών τους βρίσκεται σε «αισθητά δυσμενή επίπεδα».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μονόδρομος η εξουθένωση των μικρών ΕΒΕ

Συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Μονόδρομο εμφάνισε την εξουθένωση των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων ο Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Αναγνώρισε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, επιφέρονται πλήγματα στην εσωτερική αγορά, αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Παράλληλα, επανέλαβε τα όσα λέει αυτή την περίοδο περί κάλυψης των 2/3 της «δημοσιονομικής προσαρμογής», ευαγγελιζόμενος την οριακή ανάκαμψη του παραγόμενου ΑΕΠ από το 2014. Αναπάντητα άφησε ο υπουργός Οικονομικών, τα επανειλημμένα ερωτήματα του εκλεγμένου με την ΠΑΣΕΒΕ, μέλους του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με τους κλάδους από τους οποίους θα προέλθει η «ανάπτυξη».

Ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, εκλεγμένος με την ΠΑΣΕΒΕ, έθεσε στον υπουργό Οικονομικών μεταξύ άλλων τα ζητήματα της εξοντωτικής φορολογίας, των κατασχέσεων, ενώ υπογράμμισε ότι αν ο λαός δεν έχει χρήματα, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη για τους ΕΒΕ.

Από την πλευρά του το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις της επί των ψηφισθέντων νόμων. Ανάμεσα σε άλλα ζητείται η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και η μείωση του φορολογικού συντελεστή (26%).

Μείωση κατά 12.299 άτομα εμφάνισε για το 2102 η «φυσική κίνηση» του πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) οι γεννήσεις, σε σχέση με τα επίπεδα του 2011, κατέγραψαν μείωση 5,7% και οι θάνατοι αύξηση 5%. Ειδικότερα: Οι γεννήσεις για το 2012 έφτασαν σε στις 100.731. Από αυτές οι 84.851 (84,5%) προέρχονται από Ελληνίδες υπηκόους και οι 15.520 (15,5%) από αλλοδαπές. Οι θάνατοι για το 2012 παρουσίασαν αύξηση 5,7% φτάνοντας σε 116.670. Η μέση ηλικία θανάτου διαμορφώθηκε στα 74,9 έτη για τους άνδρες και στα 80,6 έτη για τις γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ