ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Μάη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χώρα ευκαιρίας η Ελλάδα...

Οπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, με δηλώσεις από την πόλη Αϊτσι, οι ελληνο-ιαπωνικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε εποχή ευκαιριών!

«Οι ελληνο-ιαπωνικές επιχειρηματικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια εποχή ευκαιριών», ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, δίνοντας έτσι το στίγμα του πλιάτσικου που προωθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πολιτικές εκποίησης του δημόσιου πλούτου της χώρας. Χτες ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος βρίσκεται επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ιαπωνία, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Expo 2005», παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Αϊτσι, όπου και γιορτάστηκε η «Ημέρα της Ελλάδας».

Ευσεβής πόθος της κυβέρνησης είναι βέβαια η, με κάθε τρόπο, προσέλκυση ιαπωνικών επενδύσεων στην Ελλάδα και η προώθηση ελληνικών εμπορευμάτων - κυρίως αγροτικών - στην ιαπωνική αγορά. Σε ό,τι αφορά τις εμπορευματικές σχέσεις των δύο χωρών, το ισοζύγιο για την Ελλάδα είναι - σχεδόν - απόλυτα αρνητικό, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία το 2004 ανήλθαν στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές γιαπωνέζικων προϊόντων ξεπέρασαν το 1,5 δισ. ευρώ. Οι εισαγωγές από την Ιαπωνία αφορούν κυρίως πλοία που παραγγέλνουν εφοπλιστικές εταιρίες ελληνικών συμφερόντων και φυσικά αυτοκίνητα.

Διαφημίζοντας τα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν όσοι επιχειρηματίες επενδύουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα μας, ο Γ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει ανατείλει ένα νέο περιβάλλον για τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη. Ο ίδιος με δηλώσεις του δεν έκρυψε πως στις συναντήσεις του με εκπροσώπους ιαπωνικών πολυεθνικών αναφέρθηκε και στα σημαντικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τον ηγεμονικό ρόλο του ελληνικού καπιταλισμού στις όμορες χώρες της Βαλκανικής με τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει εκεί ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες, τις αναπτυσσόμενες υποδομές, το γεγονός ότι ο εμπορικός στόλος διατηρεί μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως κλπ. Η παράθεση όλων αυτών των ...συγκριτικών πλεονεκτημάτων αποσκοπούσε στο να προβάλλει την Ελλάδα σαν ενδιάμεσο ντίλερ, σαν τον ...«ιδανικό επιχειρηματικό συνεργάτη για όσους θελήσουν να επενδύσουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή...».

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ
Επιδοτούν με κοινοτικό χρήμα τους βιομήχανους

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με επιχειρηματίες. «Δυσκολίες» στη συγκέντρωση «στατιστικών στοιχείων» ομολογεί η κυβέρνηση

Από τις κινητοποιήσεις απολυμένων εργατριών της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, η οποία ...μετέφερε την παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις απολυμένων εργατριών της ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ, η οποία ...μετέφερε την παραγωγική μονάδα στη Βουλγαρία
Εξαιρετικά όψιμα και με περισσή δόση υποκρισίας το κογκλάβιο της ΕΕ ανακαλύπτει τους κινδύνους από τις αθρόες εισαγωγές εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά με την ετικέτα «made in China». Στο πλαίσιο αυτού του τακτικισμού, η κυβέρνηση της ΝΔ υπόσχεται ζεστό κοινοτικό χρήμα στους μεγαλοβιομήχανους της κλωστοϋφαντουργίας χωρίς να εξαιρεί ούτε καν αυτούς που έχουν «επενδύσει» και μεταφέρει την παραγωγική δραστηριότητα σε ασιατικά κράτη! Πρόκειται για επιδοματική πολιτική ενίσχυσης των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου με εξαιρετικά πρόσκαιρο και συγκυριακό χαρακτήρα.

Οι πραγματικές βλέψεις τους προκύπτουν ανάγλυφα από το γεγονός ότι αφήνουν στο απυρόβλητο όλες τις κρατικομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), με βάση τις οποίες από την 1η του Γενάρη του 2005 καταργήθηκαν οι ποσοστώσεις στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Η πολιτική «ανοίγματος» των αγορών έδωσε ζωτικό χώρο και αύξησε ακόμη περισσότερο τη μάζα των κερδών της πλουτοκρατίας. Σε αυτή τη φάση στόχος είναι να πιέσουν την Κίνα στην κατεύθυνση ενός μονομερούς βραχυπρόθεσμου «αυτοπεριορισμού» των εξαγωγών της, πολιτική την οποία, για δικούς τους λόγους, συμμερίζονται και οι ΗΠΑ.

Ενόψει των σχετικών διαβουλεύσεων και αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών κάλεσε σε σύσκεψη τους βιομήχανους του κλάδου προκειμένου να «καταγράψουν» το ...ύψος των προβλημάτων και, στο «διά ταύτα», το ύψος των ενισχύσεων. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Γ. Μέργο, και παριστάμενους από τους Συνδέσμους Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών, Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος και Κατασκευαστών Ετοίμων Ενδυμάτων.

Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση συγκεντρώνει και προωθεί στην ΕΕ τις απαντήσεις που δίνουν οι επιχειρηματίες για τα «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν με βάση το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που στάλθηκε. Ο κυβερνητικός παράγοντας παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες καταγραφής, όπως, για παράδειγμα, σε βιομηχανίες με πολλαπλές δραστηριότητες και εισαγωγές από διάφορες χώρες, οι οποίες, όπως είπε, «δεν μπορούν να επιμερίσουν το αποτέλεσμα στα κέρδη ή στην απασχόληση για ένα προϊόν». Γίνεται, δηλαδή, απόλυτα φανερή η πλήρης αναξιοπιστία ακόμη και των όποιων «στατιστικών στοιχείων» σκαρφιστούν να αξιοποιήσουν, είτε στη διαπραγμάτευση με την Κίνα, είτε για το ύψος των επιδοτήσεων που θα θελήσουν να μοιράσουν μεταξύ τους...

Ο κυβερνητικός παράγοντας αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «αποθεματικού ευελιξίας» για τη χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους των βιομηχάνων που «πλήττονται».

Τα «κροκοδείλια δάκρυα» της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας για την «ευρωπαϊκή κλωστοϋφαντουργία» έχουν να κάνουν πρώτα και κύρια με τα ειδικά συμφέροντα της γαλλικής κλωστοϋφαντουργίας αλλά και της ιταλικής. Σε αυτή τη φάση το κοινοτικό κονκλάβιο έβαλε στο στόχαστρο τα βαμβακερά φανελάκια και τα λινά νήματα προέλευσης Κίνας. Ταυτόχρονα, ισχυρίζονται πως περιμένουν και άλλα «στατιστικά στοιχεία» προκειμένου να διευρύνουν τον κατάλογο και με άλλους κλάδους της μεταποίησης. Η πολιτική τους έχει να κάνει με τον έλεγχο των αγορών, της παραγωγής και διακίνησης εμπορευμάτων. Και είναι φανερό ότι οι μικρέμποροι και μικροβιοτέχνες τίποτα απολύτως δεν έχουν να περιμένουν από την όποια «επαναδιευθέτηση» των διακρατικών εμπορικών συναλλαγών.

ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Οι φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας από ανεμοθύελλα αλλά και η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή αποζημιώσεων, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Στ. Σκοπελίτης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Για μια ακόμη φορά επλήγη η αγροτική παραγωγή στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας σε μεγάλο ποσοστό. Συγκεκριμένα, η τελευταία ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε κυρίως τις αμπελοκαλλιέργειες και τα οπωροκηπευτικά στους παραπάνω νομούς.

Η καταστροφή αυτή αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τους αγρότες που ήδη δοκιμάζονται σκληρά από την αντιαγροτική πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η κυβέρνηση μάλιστα, ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές θα δίνονται στους αγρότες τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της συγκομιδής, ακόμη δεν έχει δώσει τις αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό του Φεβρουαρίου του 2004, καταφέροντας ένα ακόμη πλήγμα σε βάρος των αγροτών οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε δεινή θέση από τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τις αυξήσεις στο ΦΠΑ, στα γεωργικά εφόδια και εργαλεία κ.ά.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι βέβαιο ότι η μικρομεσαία αγροτιά στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας θα αδυνατεί να συνεχίσει την αγροτική της απασχόλησης αφού έχουν εξαντληθεί οι όποιες δυνατότητες χρέωσης στις τράπεζες».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την ισχυρή ανεμοθύελλα και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών στο σύνολο της ζημιάς χωρίς περικοπές;
  • Πότε προτίθεται να καταβάλει τις αποζημιώσεις από τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ