ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ο Ολάντ παραδέχεται ότι συνέβαλε στο αιματοκύλισμα

Από χτύπημα σχολείου στη Χάμα από τους αντικαθεστωτικούς τους οποίους στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές
Από χτύπημα σχολείου στη Χάμα από τους αντικαθεστωτικούς τους οποίους στηρίζουν οι ιμπεριαλιστές
ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τον προ «πολλών μηνών» εξοπλισμό «μετριοπαθών» (σε σχέση με τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους») ενόπλων του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» με γαλλικά όπλα παραδέχθηκε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, από τη νήσο Ρεϊνιόν στον Ινδικό Ωκεανό.

«Δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τους μοναδικούς Σύρους που αγωνίζονταν για τη δημοκρατία (...) και που επρόκειτο να σχεδιάσουν το μέλλον της χώρας, χωρίς όπλα», είπε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, ισχυριζόμενος ότι ο εξοπλισμός έγινε τάχα για να βοηθηθούν αυτοί που αντιμετώπιζαν ταυτόχρονα «τις δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και από την άλλη τους τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους"». Πρόσθεσε ότι προέβη σε αυτή την απόφαση, τηρώντας τις «δεσμεύσεις» και «τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σημειώνοντας ότι το Παρίσι έστειλε «έναν αριθμό εγκεκριμένων υλικών».

Αναφερόμενος στις παραδόσεις γαλλικών όπλων στις κουρδικές δυνάμεις του Βόρειου Ιράκ που μάχονται τους άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους», ο Γάλλος Πρόεδρος παρατήρησε ότι, «παραδόξως, οι τρομοκράτες είναι καλύτερα εξοπλισμένοι από τις οργανωμένες χώρες που τους πολεμούν», εξηγώντας εντούτοις ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως άρπαξαν οπλισμό από αυτές τις χώρες...

Χτες επίσης, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», στο Λονδίνο, εκτίμησε ότι μέσα στα τρία χρόνια πολέμου (και βρώμικων ξένων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων) στη Συρία έχουν σκοτωθεί πάνω από 180.000 άνθρωποι, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο (περίπου 59.000) ήταν πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 9.428 παιδιών και 6.036 γυναικών. Εκτιμά επίσης ότι από την πλευρά του συριακού στρατού έχουν σκοτωθεί 66.365 άτομα και πάνω από 50.000 αντικαθεστωτικοί ένοπλοι και ξένοι μισθοφόροι ισλαμιστές.

Εξάλλου, το «Παρατηρητήριο» διευκρινίζει ότι 2.931 θύματα του πολέμου δεν έχουν αναγνωριστεί.

ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Αναβρασμός στη Λιβερία από τα μέτρα καραντίνας...

ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΚΟΝΑΚΡΙ.--

Τεταμένη ηρεμία επικράτησε, χτες, στο μεγαλύτερο μέρος του 24ωρου, στη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Λιβερίας, Γουέστ Πόιντ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Μονρόβια και «σφραγγίστηκε» την Τετάρτη από ισχυρές δυνάμεις του στρατού σε μία ακόμη άτσαλη προσπάθεια της κυβέρνησης της Προέδρου Ελεν Τζόνσον Σερλίφ να αντιμετωπίσει την καλπάζουσα επιδημία του αιμορραγικού ιού «Εμπολα» στη χώρα.

Ωστόσο, η ηρεμία, που επιβλήθηκε με τη δύναμη των όπλων και της βροχής δακρυγόνων, διακόπηκε από περιστασιακά επεισόδια και εντάσεις ανάμεσα σε κατοίκους του συνοικισμού των 70.000 έως 100.000 ανθρώπων που θέλησαν να σπάσουν την «πολιορκία» για να προμηθευτούν τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει τους δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του Γουέστ Πόιντ ότι θα τους εφοδιάσει με όλα τα απαραίτητα, όμως, ως αργά χτες το απόγευμα πολλαπλασιάζονταν συνεχώς τα παράπονα για ελλείψεις, πείνα και αγωνία για το μέλλον σε μια πυκνοκατοικημένη παραγκούπολη που δεν έχει καν πρόσβαση σε τρεχούμενο καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης.

Παράλληλα, ο Λιβεριανός υπουργός Αμυνας Μπράουνι Σαμουκάι αρνήθηκε ότι έχει δοθεί εντολή στο στρατό να ρίχνει αληθινά πυρά σε βάρος των κατοίκων του Γουέστ Πόιντ, ενώ υπερασπίστηκε την απόφαση για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 μ.μ. έως τις 6.00 π.μ. ως «απαραίτητη» για τον περιορισμό της επιδημίας.

Στην πρωτεύουσα Μονρόβια, πάντως, έφτασε χτες ο Βρετανός επιδημιολόγος Δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο που διορίστηκε την περασμένη βδομάδα από τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ως ένας από τους επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ασχολείται με την επιδημία του «Εμπολα» με βασική αποστολή να προτείνει τρόπους ανασύστασης των διαλυμένων ή ανύπαρκτων συστημάτων υγείας σε δυτικοαφρικανικές χώρες όπως η Λιβερία, η Γουινέα Ισημερινού, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε. Ο Ναμπάρο επισκέφθηκε τα δύο νοσοκομεία της Μονρόβια που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση κρουσμάτων «Εμπολα» και στη συνέχεια είχε προγραμματίσει συνάντηση με την Λιβεριανή Πρόεδρο Ελεν Τζόνσον Σερλίφ. Σήμερα και τις επόμενες μέρες, ο Ναμπάρο αναμένεται να συνεχίσει την περιοδεία του σε νοσοκομεία της Φριτάουν στη Σιέρα Λεόνε, του Κόνακρι στη Γουινέα και της Αμπούτζα στη Νιγηρία.

Μεθοριακοί «σταθμοί υγείας»

Στη γειτονική Γουινέα, ο Πρόεδρος της χώρας Αλφα Κοντέ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας 41 μεθοριακών σταθμών ελέγχου, στελεχωμένων με πάνω από 100 γιατρούς και εθελοντές νοσοκόμους, κατά μήκος των συνόρων της χώρας του με τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον έως τις 31/12/14 σε μία επιπρόσθετη προσπάθεια περιορισμού της επιδημίας του αιμορραγικού ιού, «Εμπολα». Παράλληλα, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους υπηρεσιών του ΟΗΕ και αεροπορικών εταιρειών, επιχειρώντας να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα των μέχρι τώρα μέτρων για την ανάσχεση της νόσου, ιδιαίτερα μετά την απόφαση τεσσάρων εκ των εννιά αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν δρομολόγια στην πρωτεύουσα, Κόνακρι, να διακόψουν τις πτήσεις τους λόγω της επιδημίας.

Το ίδιο 24ωρο, στη Νιγηρία αναφέρθηκαν πέντε ύποπτα κρούσματα «Εμπολα» στη νότια πολιτεία Λάγκος. Παρ' όλα αυτά, στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη διαπιστώθηκε πως σε Νιγηρία και Γουινέα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.

Στην Ατλάντα των ΗΠΑ ανάρρωσαν πλήρως ο Αμερικανός γιατρός Κεντ Μπράντλι και η Νάνσι Ράιτμπολ, που δούλευαν στη χριστιανική οργάνωση αρωγής «Samaritan's Purse» στη Λιβερία όταν μολύνθηκαν από τον ιό «Εμπολα». Και στους δύο είχε χορηγηθεί το πειραματικό φάρμακο ΖΜΑΡΡ του οποίου τα λιγοστά αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί και γίνονται προσπάθειες - σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) - να παραχθούν.

Τέλος, οι αρχές της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να κλείσουν τα σύνορα για τους αλλοεθνείς ταξιδιώτες από Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε διευκρινίζοντας ότι εξαιρέσεις θα γίνουν μόνον σε περιπτώσεις που η είσοδός κάποιων ταξιδιωτών είναι «απολύτως απαραίτητη».

Ο τελευταίος απολογισμός θυμάτων της νόσου από τον ΠΟΥ ανέφερε τουλάχιστον 1.350 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους καταγράφηκαν στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προωθείται ο Νταβούτογλου για την πρωθυπουργία

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου είναι, όπως όλα δείχνουν, αυτός που θα διαδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, αλλά και στη θέση του πρωθυπουργού.

Αυτό αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Ο 55χρονος Νταβούτογλου φέρεται να είναι η επιλογή εκείνη που συγκεράνει καλύτερα τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα και βέβαια εκφράζουν ενδοαστικές αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε εκπροσώπους του κεφαλαίου για το πώς καλύτερα θα εξασφαλισθεί η διαχείριση της αστικής εξουσίας με παράλληλη χειραγώγηση λαϊκών στρωμάτων.

Βεβαίως, παρότι η συγκεκριμένη επιλογή στο ΑΚΡ εμφανίζεται ως ενωτική δεν έλειψαν και τα παράπονα του νυν προέδρου της χώρας Αμπτουλάχ Γκιούλ, συνιδρυτή του κόμματος και της συζύγου του (κάνει λόγο ότι θα κάνει την δική της Ιντιφάντα - εξεγέρση κατά τα παλαιστινιακά πρότυπα) που θεωρεί ότι έχει παραγκωνιστεί. Ο Γκιούλ δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην προσπάθεια του Ερντογάν να αλλάξει το σύνταγμα και να μεταβεί η χώρα στο προεδρικό σύστημα όπως και τη διαφοροποίησή του στις απαγορεύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες δε πληροφορίες τον θέλουν στο μέλλον να ιδρύει και δικό του κόμμα, εκφράζοντας εκσυγχρονιστικές τάσεις που υπάρχουν σε μερίδες της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Πάντως, ο Νταβούτογλου απομένει να εκλεγεί και στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει στις 27 Αυγούστου, μια μέρα πριν ο Ερντογάν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντα Προέδρου. Στο βιογραφικό του Νταβούντογλου επίσης ξεχωρίζει η ακαδημαϊκή καριέρα στις πολιτικές επιστήμες στη Μαλαισία και στην Κωνσταντινούπολη ενώ πριν γίνει ΥΠΕΞ υπήρξε σύμβουλος και του Γκιούλ και του Ερντογάν για θέμα εξωτερικής πολιτικής και συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικό Βάθος» του 2001, που θέτει ζητήματα γεωστρατηγικής αρκετά από τα οποία ήδη προωθούνται.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Ο πραξικοπηματίας και πρωθυπουργός

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ο 60χρονος Ταϊλανδός στρατηγός Πραγιούθ Τσαν - Οτσα, επικεφαλής του στρατού, που ηγείται του εξελισσόμενου από τις 22 Μάη πραξικοπήματος στην Ταϊλάνδη, αυτοπροτάθηκε χτες για τη θέση του πρωθυπουργού.

Ο στρατηγός υπέβαλε τη μοναδική υποψηφιότητά του στη μη εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση για την τυπική «έγκρισή» της. Πράγματι, λίγη ώρα μετά 191 μέλη της Εθνοσυνέλευσης ψήφισαν υπέρ του στρατηγού Πραγιούθ έναντι μόνο τριών αποχών, σε μια ψηφοφορία που διεξήχθη αστραπιαία και αναμεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

Στη συνέχεια η πρωθυπουργοποίηση του στρατηγού αναμένεται να επικυρωθεί (το αργότερο έως αύριο Σάββατο) από τον 86χρονο Ταϊλανδό βασιλιά Μπουμιμπόλ Αντουλγιαντέι, που έχει ζήσει 15 πραξικοπήματα και έχει ορκίσει 27 πρωθυπουργούς.

Το Μάη ο στρατηγός Πραγιούθ είχε καταλύσει την πολιτική εξουσία υποστηρίζοντας ότι το έκανε για να τερματίσει την πολύμηνη ενδοαστική αντιπαράθεση μεταξύ της τότε κυβέρνησης της Γινγκλάνγκ Σιναουάτρα και της αντιπολίτευσης, έχοντας βεβαίως τη στήριξη ενός σημαντικού μέρους της αστικής τάξης και του μεγάλου κεφαλαίου στην Ταϊλάνδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ