ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
ΗΠΕΙΡΟΣ
Μήνυμα αγώνα για τις ανάγκες των πολλών κόντρα στα κέρδη των λίγων

Παρακαταθήκη για νέους σκληρούς ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης, για να ακυρωθεί στην πράξη η σύγχρονη σκλαβιά, άφησε η χθεσινή απεργία στην Ηπειρο. Δίπλα στους χιλιάδες εργαζόμενους από όλους τους χώρους δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα βρέθηκαν μαζικά βιομηχανικοί εργάτες από μεγάλα εργοστάσια σε Γιάννενα και Αρτα, δίνοντας παλμό, μαχητικότητα και «χρώμα» στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στα Γιάννενα, οι εργάτες από τα τρία εργοστάσια της βιομηχανίας εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» απήργησαν μαζικά για πρώτη φορά, σε ποσοστό 90%. Δεκάδες ήταν αυτοί που κατέβηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση πίσω από το πανό του νεοσύστατου σωματείου τους, που έγραφε «Στο "Ζαγόρι" λέμε: Ποτέ την Κυριακή». Δίπλα τους πορεύτηκαν συνάδελφοί τους εργάτες από τα «Πλαστικά Θράκης», τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της «ΤΕΡΝΑ» και άλλους βιομηχανικούς χώρους.

Αντίστοιχα στην Αρτα το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία από τους εργαζόμενους στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό ξεπέρασε το 80%. Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και από το εργοστάσιο της σοκολατοποιίας «ΙΟΝ», το συσκευαστήριο της «Intercomm Foods» και διανομείς από τις εταιρείες ταχυμεταφορών.

Στην Ηγουμενίτσα, ξεχώρισε η συμμετοχή δεκάδων μαθητών του Τεχνικού Λυκείου της πόλης στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, ενώνοντας τη φωνή τους με τους εκατοντάδες εργαζόμενους από όλους τους κλάδους. Στην Πρέβεζα ήταν επίσης εκατοντάδες αυτοί που έδωσαν απάντηση στον απεργοσπαστικό ρόλο της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσαν εργατικά σωματεία και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

«Ποτέ την Κυριακή» η κατηγορηματική απάντηση των εργαζομένων σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εμφιάλωσης
«Ποτέ την Κυριακή» η κατηγορηματική απάντηση των εργαζομένων σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια εμφιάλωσης
Σε όλες τις πόλεις, απεργιακές φρουρές των Εργατικών Κέντρων και των συνδικάτων βρέθηκαν έξω από τους χώρους δουλειάς, άπλωσαν δίχτυ προστασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους από την εργοδοτική τρομοκρατία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η απεργιακή περιφρούρηση στο εργοστάσιο εμφιάλωσης της «Βίκος ΑΕΒΕ» στα Γιάννενα, όπως και σε υποκατάστημα της «Vodafone» στην Αρτα, όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαχητική απάντηση στην πολιτική που «βουλιάζει» ζωές και δικαιώματα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Χαρακτήρα καταδίκης στην πολιτική που, από τη μία, φέρνει τη σύγχρονη σκλαβιά και, από την άλλη, μετατρέπει σε συντρίμμια τις ζωές των πολλών για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων, όπως αποδείχθηκε με τις πρόσφατες καταστροφές σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, έστειλαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις πόλεις της περιοχής.

Στη Λάρισα, εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο στην κεντρική πλατεία.

«Οχι στον εργασιακό μεσαίωνα. Να αντισταθούμε τώρα. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», έγραφε το κεντρικό πανό του Εργατικού Κέντρου, δίνοντας το στίγμα της απεργιακής συγκέντρωσης και της πορείας που ακολούθησε στη συνέχεια. Ακολουθούσαν τα πανό εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Λάρισας.

Το δικό τους αγωνιστικό «παρών» έδωσαν πλημμυροπαθείς της πόλης, συγκροτημένοι πίσω από τα πανό τους, απαιτώντας μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, σημειώνοντας ότι δεν είναι κόστος οι ανθρώπινες ζωές.

Σε μια συμβολική κίνηση, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής για την τραγωδία που ζουν στον τόπο τους, διαδηλωτές πήραν σακιά με άμμο, από αυτά που αξιοποιούν ως τη μόνη «οχύρωση» από τις πλημμύρες και «έφραξαν» τις εισόδους της Περιφέρειας και του δήμου.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμοί έγιναν από τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, και τον Γιώργο Γκόγκα, μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Φώτης Παπανικολάου, αναπληρωτής γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Τσιαπλές για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Πέτρος Κρίκης, για τον δήμο Λαρισαίων, Μαρία Κωστή, για τον δήμο Τεμπών.

Μας θέλουν καμένους το καλοκαίρι, πνιγμένους τον χειμώνα και σκλάβους στη δουλειά!

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και στις προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα αναφέρθηκε ο Ρίζος Μαρούδας. «Δεν διεκδικούμε απλά αποζημιώσεις στο 100%, αλλά δίνουμε αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε ξανά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Παπανικολάου, δίνοντας το στίγμα της απεργιακής συγκέντρωσης αλλά και των πολύμορφων δράσεων που είναι σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, τόνισε ότι «το νήμα που ενώνει το αντεργατικό νομοσχέδιο με τις συνέπειες από τις πλημμύρες που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, έχει όνομα και λέγεται καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Λάρισα: Σακιά στοίβαξαν οι διαδηλωτές στο κτίριο της Περιφέρειας
Λάρισα: Σακιά στοίβαξαν οι διαδηλωτές στο κτίριο της Περιφέρειας
Μιλώντας για τις καταστροφές και τη στάση κυβέρνησης και τοπικών αρχών, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τι μας είπε η δημοτική αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 19 Σεπτέμβρη που το Εργατικό Κέντρο μαζί με τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας; Για μία ολόκληρη ώρα νομίζαμε ότι ζούμε σε άλλη πόλη, με μια δημοτική αρχή που έκανε όχι μόνο ό,τι μπορούσε αλλά που μοίρασε και τα ...πάντα στις γειτονιές με τους πλημμυροπαθείς, ξεκινώντας από ΜΑΠ, συσσίτια, εργαλεία και πολλά πολλά ακόμα. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική και καταγράφεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο όλες αυτές τις μέρες. Καταγράφηκε και στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο από τη φωνή των εργαζομένων, τη φωνή του λαού της πόλης μας που μέσα από τα χείλη συναδέλφισσας ειπώθηκε ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ!!!».

Αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «είναι γελασμένοι όλοι τους αν νομίζουν έτσι στα μουλωχτά πως θα μας φέρουν έναν εργασιακό μεσαίωνα. Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους».

«Πλημμυρισμένοι από λάσπες και οργή» στην Καρδίτσα

Δυναμική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα. Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας. Εκεί, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και σωματείων πραγματοποίησαν παρέμβαση στους αντιπεριφερειάρχες Υγείας - Κοινωνικής Μέριμνας και Κλιματικής Κρίσης - Πολιτικής Προστασίας, καταθέτοντας υπόμνημα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) με άμεσα αιτήματα προστασίας της δημόσιας υγείας στις πλημμυροπαθείς περιοχές.

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, επαγγελματίες, μαθητές και φοιτητές, πολλοί πλημμυροπαθείς από τα χωριά της περιοχής, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Πλημμυρισμένοι όχι μόνο από τις λάσπες αλλά και από οργή. Οχι άλλο έγκλημα, όχι στον εργασιακό μεσαίωνα», διαμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστεί το αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και απαίτησαν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στις πλημμυροπαθείς περιοχές και 100% αποζημιώσεις για όλες τις ζημιές.

Η πορεία κινήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα όπως «Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, να μη μας πνίξουν πάλι όλους τα νερά», «Πλημμύρες, φωτιές, καταστροφές, κόστος δεν είναι οι ανθρώπινες ζωές» και «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά».

Εξαιρετικά προκλητική απέναντι στους διαδηλωτές ήταν η στάση της αντιπεριφερειάρχη Υγείας - Κοινωνικής Μέριμνας Αγλαΐας Ρογγανάκη, η οποία υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία απαιτώντας να της τα ...πουν «γρήγορα», «έχω δουλειά» και χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση «κίνηση εντυπωσιασμού».

Οι κάτοικοι των χωριών κατήγγειλαν πως η κατάσταση με τα νεκρά ζώα παραμένει τραγική, καθώς μόνο στον Κοσκινά σε μία χοιροτροφική μονάδα περίπου 5.500 νεκροί χοίροι δεν έχουν απομακρυνθεί. «Κουβαλάμε από τον Κοσκινά τα ζώα με τα χέρια», ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Υπάρχουν ζωντανά 1.000 γουρούνια που τρώει το ένα το άλλο. Χτες 15 γουρούνια μπήκαν μέσα στο χωριό, τα κυνηγήσαμε. Αυτό που ζητάμε είναι να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Δεν έχουμε περιουσία, ας σώσουμε τουλάχιστον τις ζωές μας». Η αντιπροσωπεία απαίτησε παράλληλα να προχωρήσουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, η επιδιόρθωση των αναχωμάτων που παραμένουν σε πολλά σημεία σπασμένα και η ενημέρωση των κατοίκων για την ασφαλή χρήση του νερού.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μετά το τέλος της παρέμβασης, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε την παραπάνω προκλητική αντιμετώπιση, χαρακτηρίζοντάς την «προσβλητική για όλο τον κόσμο που παλεύει μέσα στις λάσπες όλες αυτές τις μέρες».

Νωρίτερα, στην απεργιακή συγκέντρωση, την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει ο εγκαταλειμμένος από το κράτος λαός της περιοχής για να σταθεί στα πόδια του. Ανέδειξε την αξία της έμπρακτης ταξικής στήριξης και προσφοράς, το γεγονός ότι «τα εργατικά σωματεία μπήκαν μπροστά οργώνοντας την αλληλεγγύη και δημιούργησαν το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης, όπου καθημερινά συγκεντρώνουν βοήθεια από Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, από τον λαό κάθε περιοχής της Ελλάδας».

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Κώστας Τζέλλας, που στάθηκε μεταξύ άλλων στο μεγάλο πρόβλημα των νεκρών ζώων που παραμένουν σε μονάδες και χωράφια να σαπίζουν εδώ και 15 μέρες. «Κινδυνεύει η ζωή μας και δεν συγκινείται κανένας από το επιτελικό κράτος», είπε χαρακτηριστικά, «ένα κράτος που ή θα μας πνίξει, ή θα μας κάψει ή θα μας σκοτώσει με ασθένειες» αφού δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Και συνέχισε: «Εμείς θα παλέψουμε, είμαστε πνιγμένοι αλλά θα παλέψουμε να μείνουμε στα χωριά μας. Θα βγούμε στον δρόμο του αγώνα, θα διεκδικήσουμε, θα απαιτήσουμε και θα κερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμα ο Γιώργος Αλεξόπουλος, γραμματέας του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και η Πόπη Μπούτα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας ν. Καρδίτσας.

Η φωνή των πληγέντων ακούστηκε στα Τρίκαλα

Μαζικό ήταν το απεργιακό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα που οργάνωσαν τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Μισθωτών Λογιστών. Η κινητοποίηση στηρίχθηκε από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη», το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, τον Σύλλογο Γυναικών.

Τον τόνο στη συγκέντρωση έδωσαν οι χαιρετισμοί των πληγέντων.

Συγκεκριμένα, η Αθηνά Μπαλάφα, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, μετέφερε την απαίτηση να λυθεί το στεγαστικό, να προφυλαχθεί η υγεία με ψεκασμούς, απολυμάνσεις, να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.

Από τα Μεγάλα Καλύβια και την Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών μίλησε η Μαριλένα Χαχάμη, τονίζοντας ότι «μπροστά στην επιλεκτική αδιαφορία του κράτους, του δήμου και της Περιφέρειας οι κάτοικοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Το μισό χωριό έσωσε το άλλο μισό, μέσω συνελεύσεων και συντονιστικών επιτροπών οργανώθηκαν όλη η διάσωση, η επιβίωση, η υποδοχή της αλληλεγγύης, η διανομή προϊόντων... Δηλαδή ο λαός του χωριού έδειξε πως μπορεί να οργανώνει τη ζωή του».

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Χρήστο Μπιζιούρη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων με στάση στο δημαρχείο, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Το έξυπνο το κράτος βούλιαξε εδώ, μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Η πορεία κατευθύνθηκε και στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όπου οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ντίνο Μπαρδα, ο οποίος έδωσε αόριστες υποσχέσεις.

Βόλος: «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»

Στον Βόλο, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη σκιά των πρόσφατων εργοδοτικών εγκλημάτων με θύματα εργάτες στους χώρους δουλειάς. Εργατοϋπάλληλοι μαζί με αγρότες που κατέβηκαν από τα χωριά με τα οχήματά τους, γυναίκες, νέοι και συνταξιούχοι διατράνωσαν ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από τη συνέχιση αυτής της πολιτικής, παρά μόνο νέα εγκλήματα, αλλά και ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα μέσα από τον αγώνα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγετική ομάδα του Εργατικού Κέντρου Βόλου αρνήθηκε να πάρει απόφαση για απεργία.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν η Εύη Καρυδάκη, αντιπρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Γιώργος Νικολούλης, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου του Οικονομικού Τμήματος, η Μυρτώ Τσιαπλέ, μέλος του ΔΣ του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Βόλου, ο Χρήστος Πανταζόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Βόλου, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Κουτσινάρης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Με αφορμή τους 3 νεκρούς εργάτες μέσα σε 40 μέρες, η πορεία κατευθύνθηκε έξω από τα γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας. Εκεί ο Παναγιώτης Τσιτσιρίκης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, προειδοποίησε για τα αποτελέσματα που θα φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα: «Τα εργατικά ατυχήματα θα είναι προδιαγεγραμμένα εγκλήματα και με τη βούλα του νόμου, θα είναι η καθημερινότητα όπως σε κλάδους σαν το Μμέταλλο, αν περάσει το νέο νομοσχέδιο».

Η πορεία κατέληξε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, όπου απαιτήθηκε να παρθούν τώρα μέτρα για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και να δοθούν 100/% αποζημιώσεις στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Στα νησιά του Ιονίου

Μαζική και σε κλίμα μάχης κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα από το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Δυναμική κινητοποίηση οργανώθηκε και στη Λευκάδα, ενώ απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Ζάκυνθο με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, όπου το «παρών» έδωσαν μαθητές σχολείων του νησιού και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην Κεφαλονιά, το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στα πλοία της γραμμής με την Πάτρα, στο λιμάνι της Σάμης. Συνδικαλιστές και απεργοί εργαζόμενοι κάλεσαν να καταδικαστούν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργοδοτών, να δοθεί αποφασιστική απάντηση στα μέτρα τους.

Ακολούθησε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, μετά από κάλεσμα του ΕΚΚ-Ι και με τη συμμετοχή εργαζομένων από τράπεζες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Ξεσήκωσαν τον Βόλο με τη μηχανοκίνητη πορεία τους οι αγρότες του Πηλίου

Την πόλη του Βόλου ξεσήκωσαν χθες δεκάδες αγρότες του Πηλίου, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία που ξεκίνησε από τα χωριά τους και ενώθηκε με την απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων. Πρόκειται για την τρίτη κινητοποίηση των αγροτών του Πηλίου μετά τις δύο μαζικές συγκεντρώσεις στη Ζαγορά, απαιτώντας άμεσα να δοθούν αποζημιώσεις στο 100%.

Αλλωστε οι ζημιές που υπέστησαν είναι μεγάλες, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι η παραγωγή μήλων θα είναι μειωμένη κατά περίπου 40%, αφού μαζί με τις βροχοπτώσεις που επηρέασαν τα δέντρα παραμένουν σημαντικές ζημιές στους δρόμους του Πηλίου, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην μπορούν να φτάσουν στις καλλιέργειές τους. Οι μηλοπαραγωγοί εκτιμούν ότι φέτος αναμένεται να συγκεντρώσουν 6,5 με 8 χιλιάδες τόνους, ενώ πέρυσι είχαν συγκεντρώσει 22 χιλιάδες τόνους.

Μεγάλη είναι και η καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο, όπου υπολογίζεται σε περίπου 70%.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν παραγωγές και ζώα, δεν δόθηκε καμία αποζημίωση στους πληγέντες, ενώ ταυτόχρονα οι πλημμύρες άφησαν πίσω τους σαρωτικές καταστροφές σε παραγωγές, ζωικό κεφάλαιο, εξοπλισμό και σπίτια».

Τεράστια ζημιά στην κτηνοτροφία

Στις καταστροφές των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο Γιώργος Τερζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αισωνίας, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι πια ξεγεννούν τα ζώα τους έξω στις ελιές και στα χωράφια, τα ζώα είναι παρατημένα και ουσιαστικά αποτελούν ό,τι σώθηκε από τα κοπάδια. Κατήγγειλε μάλιστα ότι λόγω της καταστροφής του οδικού δικτύου υπάρχουν παραγωγοί που αναγκάζονται να περπατούν μία ώρα για να φτάσουν στο μαντρί να ταΐσουν τα ζώα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν γάλα, ούτε να τα ξεγεννήσουν, ούτε να τα κατεβάσουν στα χειμωνιάτικα μαντριά.

Αίσχος! Ζητάνε από πλημμυροπαθή 70 ευρώ για να του συνδέσουν το νερό!

Μια σοβαρή καταγγελία έγινε στην απεργιακή συγκέντρωση της Λάρισας, που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον κυνισμό του κρατικού μηχανισμού.

Συγκεκριμένα, ο Φ. Παπανικολάου ανέφερε ότι η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αρδευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) ζήτησε 70 ευρώ σαν εγγύηση (!) προκειμένου να γίνει η σύνδεση του νερού στο νέο σπίτι που βρήκε πλημμυροπαθής, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το παλιό, που πλημμύρισε.

«Εδώ και τώρα να σταματήσει αυτό το αίσχος! Να παρθούν όλα τα μέτρα που διεκδικούν οι πληγέντες για τη στήριξη και αποκατάστασή τους», απαίτησαν οι διαδηλωτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ