ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΚΝΕ
Απέτισαν φόρο τιμής στους υγειονομικούς του ΔΣΕ

Με ενθουσιασμό και σεβασμό στην ένδοξη Ιστορία της περιοχής οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνεχίζουν τις εκδηλώσεις τιμής στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην αιματοβαμμένη περιοχή του Γράμμου.

Την Κυριακή το απόγευμα άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο προαύλιο του Μουσείου - Μνημείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας Ιωαννίνων, που φέτος ήταν αφιερωμένη στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΕ Δημήτρη Γόντικα, Διαμάντω Μανωλάκου και Νεκτάριο Τριάντη, Γραμματέα της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Δημήτρης Σδούκος, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα σημείωσε ότι το Μνημείο - Μουσείο του ΔΣΕ στη Θεοτόκο είναι «καρφί στο μάτι» του ταξικού αντιπάλου. Οπως επισήμανε, το τελευταίο διάστημα «μέσω διαφόρων "συνδέσμων αποστράτων" θέλουν να βάλουν πόδι σε τούτο τον τόπο. Εφευρίσκοντας προφάσεις προσπαθούν να αναδείξουν σημεία που να μπορούν να μαζέψουν τη μαυρίλα του ντουνιά», υποστήριξε, με αφορμή την κατασκευή εκκλησίας στην περιοχή για τη νίκη του Εθνικού Στρατού στον Σταυρό του Γράμμου, στα εγκαίνια της οποίας βγήκε οχετός αντικομμουνισμού. Πρόσθετα, αναφέρθηκε σε αίτημα από άλλο σύνδεσμο απόστρατων για στήσιμο μνημείου με αφορμή το έπος του 1940 μέσα στο χωριό Κεφαλοχώρι λίγα μέτρα από το Μνημείο του ΔΣΕ, για να καταλήξει πως όσες προσπάθειες και αν κάνουν για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, αυτές δεν θα περάσουν.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, η οποία αναφερόμενη στη δράση του Υγειονομικού του ΔΣΕ υποστήριξε ότι «ο τιτάνιος αγώνας των λιγοστών γιατρών, των νοσοκόμων και τραυματιοφορέων αναδεικνύει πως όταν η επιστημονική γνώση συναντιέται με την πίστη στο δίκαιο του αγώνα του λαού, την αυτοθυσία και την επιμονή να κερδηθεί η ζωή, μπορεί να ξεπεράσει κάθε δυσκολία και εμπόδιο, μπορεί να ξεπεράσει τις πιο απίθανες προσδοκίες του ανθρώπινου νου». Το αποκαλούμενο «θαύμα του Γράμμου», η περίθαλψη χιλιάδων τραυματισμένων ανταρτών αλλά και στρατιωτών του εθνικού στρατού, συνάμα με την υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της περιοχής με ελάχιστα μέσα και υγειονομικούς, πηγάζει από το δίκιο του αγώνα και τον ίδιο τον χαρακτήρα του ΔΣΕ, «της νίκης επί των δυνάμεων της αστικής τάξης και του καπιταλιστικού συστήματος, που από τη φύση του δεν μπορεί να έχει την ανθρώπινη ζωή και την υγεία του λαού σε προτεραιότητα, γιατί μοναδική προτεραιότητα έχει τη διασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων», υπογράμμισε η ομιλήτρια.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Δυτικού Τομέα Αττικής του ΚΚΕ.

Ιστορικός περίπατος στο μεγάλο νοσοκομείο του Γράμμου


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ιστορικός περίπατος στο μεγάλο νοσοκομείο του Γράμμου στο ύψωμα Σκάλα στο Λιανοτόπι. Με πεζοπορία μέσα στο δάσος, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ επισκέφτηκαν τη μεγάλη ανταρτική νοσοκομειούπολη σε υψόμετρο 1.400 μέτρα, περιηγήθηκαν σε θαλάμους που έχουν το τελευταίο διάστημα ανασκαφεί. Εκεί ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με εκτενείς ιστορικές αναφορές για τη δράση του ΔΣΕ και τη συμβολή του Υγειονομικού ανέδειξε το μεγαλείο του ηρωικού αυτού αγώνα. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του στα στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τα αποτελέσματα της περίθαλψης και της θνησιμότητας που πέτυχαν οι υγειονομικοί του ΔΣΕ «για παράδειγμα οι θάνατοι από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ανέρχονταν σε ποσοστό 10% όσων περιθάλπονταν από τέτοια τραύματα, όταν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 20% με 25%», τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στα διδάγματα υποστήριξε ότι «και σήμερα απαιτείται πίστη σε κάθε στιγμή του αγώνα. Ανεξάρτητα αν τα αποτελέσματα έρχονται άμεσα, αυτά έρχονται, μένουνε, θα καρπίσουνε. Ο αγώνας, η ιστορία συνεχίζεται, θα εξελιχθούν τα πράγματα αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση με την ταξική πάλη. Τίποτα δεν μένει στάσιμο και τίποτα δεν είναι αιώνιο, όλα αλλάζουν με την πάλη, την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών».

Αποκατέστησαν την τιμητική πλάκα για τον Νίκο Μπελογιάννη

Τιμή στον Νίκο Μπελογιάννη απέτισαν ομάδα μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις ΟΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας και Δυτικής Μακεδονίας την Κυριακή το πρωί, όπου αντικατέστησαν την κατεστραμμένη τιμητική πλάκα που υπήρχε στο ύψωμα Γκόλιο στον Γράμμο σε υψόμετρο 1.919 μέτρα. Εκεί που το καλοκαίρι του 1948 τραυματίστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης και το 1952, μετά την εκτέλεσή του, η ΚΕ του ΚΚΕ πήρε την απόφαση πως, όταν στην Ελλάδα γίνει λαϊκή εξουσία, τότε η κορυφή Γκόλιο θα μετονομαστεί σε «Νίκος Μπελογιάννης», προς τιμήν του ήρωα κομμουνιστή. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική τιμητική πλάκα είχε τοποθετηθεί το 2009 από ομάδα μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο πλαίσιο του 18ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στο Νεστόριο.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΖΕΡΒΑΤΑ
Τίμησε τον αγώνα του ΔΣΕ στο πρόσωπο του Γ. Γρηγοράτου (Αστραπόγιαννου)

Αποκαταστάθηκε η προτομή του ηρωικού στελέχους του Κόμματος

Λειτούργησε έκθεση με σημαντικό αρχειακό υλικό

Με μια επιμελημένη σε κάθε λεπτομέρεια εκδήλωση, που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των Ζερβάτων Κεφαλονιάς και συνολικά του νησιού, η Τομεακή Επιτροπή Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ τίμησε τους κατοίκους του χωριού για την προσφορά τους στον ΔΣΕ, αλλά και τη μνήμη του Γεράσιμου Γρηγοράτου (Αστραπόγιανου), στελέχους του Κόμματος την ηρωική δεκαετία του 1940, αποκαθιστώντας την προτομή του.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με έκθεση που λειτούργησε στο σπίτι του αδελφού του Αστραπόγιαννου, Βαγγέλη Γρηγοράτου, στα Ζερβάτα, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα εκθέματα ήταν προσωπικά αντικείμενα του Αστραπόγιαννου, όπως δοχεία φαγητού, χειροποίητος μπερές φτιαγμένος από την αδελφή του Διονυσία και ταμπακιέρες με κρυψώνες για τη μεταφορά μηνυμάτων από τους αγωνιστές. Επίσης, γράμματα αγωνιστών, ανάμεσα στα οποία ένα του Αρη Βελουχιώτη που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση, προκηρύξεις και αφίσες, καθώς και εξοπλισμός (γερμανικά κράνη, χύτρα παρασκευής φαγητού, δοχείο αποθήκευσης πυρομαχικών). Συγκίνηση προκάλεσε η γυναικεία στολή μαχήτριας του ΔΣΕ. Πρόκειται για εκθέματα που δόθηκαν απότον αδελφό του Γεράσιμου Γρηγοράτου στην Βασιλική Κελαηδίτη, με την επιθυμία να δωριστούν στο Αρχείου του ΚΚΕ, όπως και θα γίνει.

Ακολούθησε το απόγευμα η αποκατάσταση της προτομής στο νεκροταφείο των Ζερβάτων. Το πρωτότυπο έργο του διεθνούς φήμης γλύπτη Μεμά Καλογηράτου είχε κλαπεί από τον ίδιο χώρο πριν μερικά χρόνια. Ξαναφτιάχτηκε από τον ίδιο, ο οποίος το δώρισε στο Αρχείο του ΚΚΕ, ενώ στον χώρο τοποθετήθηκε αντίγραφο.

Η ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον σπουδαίο γλύπτη αλλά και τον βοηθό του, Αρη Κιάτο, που φιλοτέχνησαν την προτομή, υπογραμμίζοντας ότι το έργο του Μεμά Καλογηράτου εμπνέεται από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά, τα προσωπικά του βιώματα από την Κατοχή, τον πατέρα του που βγήκε στο βουνό, το κάψιμο του πατρικού του σπιτιού από τους Γερμανούς, αλλά και τα χρόνια της προσωπικής του βιοπάλης. «Ο Μεμάς είναι ένα γέννημα - θρέμμα του λαού μας και με το έργο του αυτόν ακριβώς υπηρετεί», επισημάνθηκε.


Εκεί διαβάστηκε το βιογραφικό του Αστραπόγιαννου από την Αγγελική Κωνσταντοπούλου, στέλεχος του ΚΚΕ. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής, με κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στο βιογραφικό του Γεράσιμου Γρηγοράτου τονίστηκε μεταξύ άλλων: «Γεννήθηκε στα μαρτυρικά Μουζακάτα το 1919. Ηρθε σε επαφή με την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού στα 16 του χρόνια. Εγινε μέλος του ΚΚΕ στον Μεσοπόλεμο. Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940 υπηρετεί ως ασυρματιστής του Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρξε από τους ιδρυτές του ΕΑΜ Κεφαλονιάς και αναδείχθηκε καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Το ψευδώνυμο "Αστραπόγιαννος" του δίνεται όταν κατά την αποχώρηση των Γερμανών κατακτητών από τη Σάμη συγκρούεται με ομάδα τους, μετακινείται ταχύτατα από κτίριο σε κτίριο και από όπλο σε όπλο και τελικά, μαζί με τους υπόλοιπους ΕΛΑΣίτες, τους απωθεί. Είναι ο επικεφαλής όταν ο ΕΛΑΣ εισέρχεται στο Αργοστόλι και απελευθερώνει και την Κεφαλονιά. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, τις συλλήψεις και τους διωγμούς των αγωνιστών, ο Αστραπόγιαννος επικηρύσσεται με τεράστιο ποσό και έτσι μαζί με συντρόφους του ξαναβγαίνει στο βουνό, όπου αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικά πρόσωπα του ΔΣΕ. Στις 13/10/1949 συγκρούεται με πολυάριθμο τμήμα του αντιπάλου. Πολεμά γενναία μέχρι τέλους και σκοτώνεται μαζί με τους Διονυσία Γρηγοράτου, Ατζουλέτα Μερκούρη και Λεωνίδα Ζαχαράτο στη θέση Παχιά Πούντα της Αντίσαμου».


Με πορεία και φωνάζοντας το σύνθημα «Οι μαχητές του Αίνου δεν λύγισαν ποτέ - Δόξα και τιμή στον ΔΣΕ», οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία των Ζερβάτων, όπου έγινε η κεντρική ομιλία από τον Σπύρο Καμπίτση, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

«Με την εκδήλωση αυτή, στο πρόσωπο του Αστραπόγιαννου τιμάμε όλους τους συντρόφους μας αγωνιστές του ΔΣΕ, η θυσία των οποίων αποτελεί έμπνευση για τις νεότερες γενιές, για να παλέψουν για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», τόνισε και συνέχισε: «Το δίλημμα που τέθηκε και τότε μπροστά στον λαό είναι το ίδιο που τίθεται και σήμερα: Υποταγή και προσαρμογή στις αξιώσεις του κεφαλαίου ή ρήξη και ανατροπή του σάπιου αυτού συστήματος; Δίλημμα που επανέρχεται στο προσκήνιο με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις πολεμικές εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και τις εξελίξεις στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - Κίνας. Επανέρχεται επίσης σε περιόδους ειρήνης, με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των λαϊκών οικογενειών».

Τόνισε την ανάγκη ο λαός να γυρίσει την πλάτη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπά αστικά κόμματα και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ σε όλους τους αγώνες, και στις εκλογές, σημειώνοντας πως και από την εμπειρία του «μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό!».

Στον χώρο των εκδηλώσεων υπήρχαν έκθεση αφιερωμένη στον ΔΣΕ και στη δράση του στην Κεφαλονιά, αλλά και ταμπλό επιμελημένο από τον φωτογράφο Βαγγέλη Σάλτη, με σχετικό αρχειακό υλικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ