ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Οργανώνουν τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς

Από την παρέμβαση προχτές στο υπουργείο Εργασίας
Από την παρέμβαση προχτές στο υπουργείο Εργασίας
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις συνδικάτων, που αναδεικνύουν την έλλειψη και οργανώνουν τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε παρέμβαση στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων από το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων και δικαστικούς υπαλλήλους που συσπειρώνονται στην «Αγωνιστική Συσπείρωση» για την κατάσταση που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, με τα τεράστια κενά σε δικαστικούς υπαλλήλους και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Με αφορμή κρούσμα κορονοϊού που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο κτίριο 16 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι εκπρόσωποι των φορέων διαμαρτυρήθηκαν επειδή στην προκειμένη περίπτωση απολυμάνθηκε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο και δεν έκλεισε κανένα άλλο, όταν καθημερινά δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι μετακινούνται συνεχώς από το ένα κτίριο στο άλλο. Σε σχέση με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα κτίρια δεν υπάρχει ούτε σαπούνι στις τουαλέτες!

Για όλα τα παραπάνω σοβαρά και επείγοντα ζητήματα, προετοιμάζεται ήδη διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης την ερχόμενη Δευτέρα 28/9.

Κινητοποίηση στην ΕΥΔΑΠ

Κινητοποίηση έκαναν χτες και εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό, ύστερα από κάλεσμα του Συλλόγου Προσωπικού της εταιρείας ενάντια στους σχεδιασμούς της διοίκησης για «περιορισμό του λειτουργικού κόστους», που δημιουργούν συνθήκες συνωστισμού. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, το αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούνται όλο και λιγότεροι χώροι ως χώροι δουλειάς και έτσι οι εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε θαλάμους - κλουβιά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μετέφεραν συνδικαλιστές, σε ένα χώρο 20-25 τετραγωνικών μέτρων να δουλεύουν 12 εργαζόμενοι, όπου δεν χωράνε καλά - καλά τα γραφεία τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, εκπρόσωποι της οποίας αναγνώρισαν το πρόβλημα, χωρίς να δεσμευτούν για λύσεις. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις, ενώ απαίτησαν και επαναλαμβανόμενα τεστ.

Στους εργαζόμενους το κόστος των τεστ

Την απαράδεκτη απόφαση της δικηγορικής εταιρείας «Ν. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» να μεταφέρει την ευθύνη και το κόστος από τις συνέπειες της πανδημίας στους εργαζόμενους καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Χαρακτηριστικά, σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία εξαναγκάζει τους εργαζόμενους όταν γυρνάνε από άδεια να κάνουν τεστ, το οποίο πληρώνουν από την τσέπη τους. Επιπλέον, χάνουν μέρες άδειας από το υπόλοιπό τους «σε περίπτωση απουσίας τους, μέχρι να επιβεβαιώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Πρόσφατα μάλιστα απέλυσε εργαζόμενο "λόγω διαφωνίας του με την πολιτική της εταιρείας" επειδή δεν μπορούσε να κάνει ο ίδιος το τεστ μόνος του. Την ίδια στιγμή, τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική τήρηση αποστάσεων μεταξύ των εργαζομένων, έχουν πάει περίπατο μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Πώς μπορεί σήμερα ένας εργαζόμενος να αναλάβει αυτό το κόστος μόνος του; Τι θα γίνει με άτομα που τα ίδια ή ο περίγυρός τους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα να έχουν συχνότερη ανάγκη για ημερήσιες η ολιγοήμερες άδειες για εξετάσεις, φροντίδα άλλων ατόμων κ.λπ., και που θα δουν τον μισθό τους και τις άδειές τους να εξανεμίζονται εξαιτίας της "πολιτικής" της εταιρείας; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους γονείς που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και εξασφάλιση του μισθού τους, αν για παράδειγμα κλείσει το σχολείο του παιδιού τους λόγω κρούσματος ή αν εκείνοι πρέπει να μπουν προληπτικά σε καραντίνα; Η κυβέρνηση προτείνει αναπλήρωση με απλήρωτες υπερωρίες και η εργοδοσία επαυξάνει με τεστ πληρωμένο από τους εργαζόμενους μετά από κάθε απουσία.

(...) Κομμάτι της πολιτικής της συγκεκριμένης εταιρείας είναι χρόνια τώρα και η υποχρεωτική υπερωρία και το 9ωρο. Καλούμε την εργοδοσία να πάρει πίσω αυτό το απαράδεκτο "μέτρο". Να αναλάβει η ίδια το κόστος και να πάρει όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων (...)».

Διεκδικεί τη χορήγηση ΜΑΠ

Τέλος, την άμεση χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Καισαριανής. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, παρά τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (8μηνα), είτε μέσα από τα 4μηνα στην καθαριότητα (σχολεία και αποκομιδή απορριμμάτων), θα έχουν έγκαιρα όλα τα Μέσα Ατομικά Προστασίας για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειάς τους, αυτό δεν έχει γίνει πράξη. Ετσι, οι σχολικές καθαρίστριες «δεν έχουν γάντια, ποδιές», οι εργαζόμενοι στον οδοκαθαρισμό «έχουνε πάρει μόνο ένα ζευγάρι γάντια», οι εργάτες στην αποκομιδή απορριμμάτων «δεν έχουν πάρει άρβυλα ασφαλείας, φόρμες, αδιάβροχα».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ανυπαρξία ελέγχων στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης

Την ανυπαρξία μαζικών ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς και την υποβάθμιση του ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εν μέσω πανδημίας, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Στην Ερώτηση σημειώνει:

«Με τη δημοσιοποίηση της είδησης για κρούσμα Covid-19 στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας, αποκαλύφθηκε ο βαθμός υποβάθμισης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με ευθύνη του σημερινού υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Επί της ουσίας το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει καταργηθεί και μάλιστα εν μέσω πανδημίας!

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία πρόβλεψη για μαζικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς, δεν έχει γίνει καμία καμπάνια. Οι μόλις 750 υπάλληλοι που απέμειναν να το στελεχώνουν, ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε φορέα εξυπηρέτησης του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η προστασία της υγείας των εργαζομένων και συνολικά του λαού από την πανδημία Covid-19 επιβάλλει τη διενέργεια μαζικών ελέγχων στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου τα κρούσματα μέρα με τη μέρα αυξάνονται, όπως άλλωστε αποδείχθηκε από τη διασπορά στο νομό Πέλλας από το εργοστάσιο συσκευασίας στα Γιαννιτσά, στο Κορωπί και αλλού.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

  • Πόσοι έλεγχοι, σε πόσους χώρους δουλειάς έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΕΠΕ;
  • Τι πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις που ελλείψει μέτρων προστασίας θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;
  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας με μόνιμους διορισμούς, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες διαχρονικές ανάγκες;
  • Τι σχεδιασμός υπάρχει από το ΣΕΠΕ για μαζικούς ελέγχους;
  • Προτίθεται να καταργήσει το νόμο που κατέστησε το ΣΕΠΕ μια απλή διεύθυνση του υπουργείου, της οποίας ο επικεφαλής δεν έχει δικαιοδοσία ούτε για τις άδειες των υπαλλήλων;».
ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Το ... «πλάνο» της κυβέρνησης και η πραγματικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Με σατιρική διάθεση, το ΠΑΜΕ σχολιάζει με ένα σύντομο βίντεο (https://youtu.be/FnCSzo9k4Bg) τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) με πλάνα από την καθημερινότητα επιβατών και εργαζομένων σε αυτά, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο. Το βίντεο συνοδεύει το κείμενο:

«Στοιβαγμένοι σαν "σαρδέλες" επιβάτες και εργαζόμενοι... Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ιδίως τις ώρες αιχμής. Εδώ και τώρα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά οχημάτων για να καλύψουν τις ανάγκες σε όλη τη χώρα. Μείωση της τιμής των εισιτηρίων κατά 50%. Επίταξη των ΚΤΕΛ και άλλων ιδιωτικών μέσων για την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών στη μεταφορά».

Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες της κυβέρνησης

Η οργή και η αγανάκτηση που βιώνουμε πρέπει να στραφούν στους υπεύθυνους, που αδιαφορούν για την υγεία των εργαζομένων και των επιβατών, τόνισε στο μεταξύ ο Γιάννης Κιούσης, μέλος του ΔΣ στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», στην εκπομπή των δημοσιογράφων Ν. Μπογιόπουλου και Μ. Κοττάκη, όπου ανέδειξε τις κυβερνητικές ευθύνες για τις εικόνες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Δίνοντας την εικόνα του στόλου, ο Γιάννης Κιούσης ανέφερε ότι από τα 1.800 λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω βλαβών δεν κυκλοφορούν πάνω από 900 καθημερινά. Δηλαδή ο μισός στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος και αποδεκατισμένος, ενώ υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό και ανταλλακτικά. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Δεν θέλουν να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό, επεσήμανε, αλλά να του ρίξουν στάχτη στα μάτια, καθώς στοχεύουν στην είσοδο των ιδιωτών, αλλά και στο να αλλάξουν προς το χειρότερο τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων. Οπως υπογράμμισε, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το ΚΤΕΛ, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της πανδημίας, θα αναλάβει μέσα στον Οκτώβρη το συγκοινωνιακό έργο της Αττικής σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των γραμμών, που τις ονομάζει προαστιακές, λαμβάνοντας μάλιστα στην πρώτη φάση 50 εκατ. ευρώ. Σε βάθος χρόνου, το κόστος από την εμπλοκή των ιδιωτών θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ (για ανανέωση στόλου, leasing, ανταλλακτικά κ.λπ.). Αυτός ο σχεδιασμός, που επιταχύνεται τώρα με πρόσχημα την πανδημία, έχει ξεκινήσει από το 1992 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, απ' όλες τις κυβερνήσεις, σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ