ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Σωτήρες" κατόπιν εορτής

Σε σκηνοθετημένο "σενάριο" για να διασκεδαστούν οι αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε η στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν εξελίχθηκε η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τεσσάρων από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα

Η λαϊκή κατακραυγή, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση εξαιτίας της στάσης της στην υπόθεση Οτσαλάν, υπαγόρευσε τον υπέρμετρο ζήλο με τον οποίο επιχειρήθηκε χτες, με επιτυχία, η επιχείρηση απεγκλωβισμού των τριών συνεργατών του ηγέτη του ΡΚΚ και του ταγματάρχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών.

Στην επιχείρηση αυτή δεν υπήρχαν περιθώρια αποτυχίας για την ελληνική κυβέρνηση. Υπήρχαν ωστόσο, μεγάλα περιθώρια εκμετάλλευσης τα οποία αξιοποίησαν οι υπουργοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για την προσωπική προβολή τους και κατά δεύτερο λόγο για να ανορθώσουν, αν αυτό είναι δυνατό, το καταρρακωμένο γόητρο της κυβέρνησης.

Οι τρεις συνεργάτριες του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που βρίσκονταν στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι από τις 2 του Φλεβάρη, αναχώρησαν χτες λίγο πριν τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο της κενυατικής πρωτεύουσας για την Αθήνα, συνοδευόμενες από τον Ελληνα πρεσβευτή.

Οι τρεις γυναίκες επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με τον γενικό γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Παύλο Αποστολίδη, που έφθασε προχτές το βράδυ στο Ναϊρόμπι για να εξασφαλίσει την αναχώρησή με "απόλυτη ασφάλεια" των τριών γυναικών και του Ελληνα πρεσβευτή στην Κένυα Γιώργου Κωστούλα.Το αεροπλάνο, ένα "Φάλκον", μετέφερε επίσης και τον υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Σάββα Καλεντερίδη,ο οποίος είχε συνοδεύσει τη νύχτα της 1ης προς 2α του Φλεβάρη στο Ναϊρόμπι τον Οτσαλάν, που έμεινε στο κτίριο της ελληνικής διπλωματικής αποστολής μέχρι να συλληφθεί από Τούρκους πράκτορες, στις 15 του Φλεβάρη.

Οι διαβουλεύσεις του ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Π. Αποστολίδη με τις αρχές της Κένυας χτες το πρωί καρποφόρησαν και εξασφαλίστηκαν γραπτές εγγυήσεις πως: Πρώτον, θα επιτραπεί η έξοδος των τεσσάρων (κάποιοι από τους οποίους είχαν μπει παράνομα στη χώρα) από την Κένυα και, δεύτερον, ότι θα υπάρξει μέριμνα των αρχών για την ασφαλή μεταφορά των εγκλωβισμένων από την ελληνική πρεσβεία στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι.

Ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών παράλληλα με τις επαφές του με τις κενυατικές αρχές, ενημέρωσε τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ στην Κένυα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή κάποιων εξ αυτών στην πομπή της μεταφοράς των τεσσάρων προς το αεροδρόμιο. Ο Π. Αποστολίδης, όταν ολοκλήρωσε τον κύκλο των διαβουλεύσεων ενημέρωσε την Αθήνα πως είναι έτοιμος να προχωρήσει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν του δοθεί η άδεια από την κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, οι διαβουλεύσεις είχαν ξεκινήσει μια μέρα πριν. Την Τετάρτη, τη μέρα δηλαδή που αποφασίστηκε να αναχωρήσει ο Π. Αποστολίδης για την Κένυα, υπήρξε αποφασιστικής σημασίας συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ν. Μπερνς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα ζήτησε τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση της Κένυας για να υπάρξουν οι εγγυήσεις που τελικά δόθηκαν την επόμενη μέρα, χτες, στον Π. Αποστολίδη. Ο Ν. Μπερνς, πρέπει να σημειωθεί, ότι επισκέφτηκε και συνάντησε χτες το πρωί τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τηλεφωνικά τους υπουργούς Εξωτερικών και κάποιους Ευρωπαίους συναδέλφους του προσπαθώντας να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ανάμειξη της ΕΕ.

Αφού "ετοιμάστηκαν" όλα, άρχισε να έρχεται η ώρα για την εκμετάλλευση και τη μετατροπή της επιχείρησης απεγκλωβισμού σε "κολυμβήθρα του Σιλωάμ", στην οποία διαγκωνίζεται να βουτήξει ολόκληρη η κυβέρνηση προκειμένου να βγάλει από πάνω της την "ντροπή" της υπόθεσης Οτσαλάν.

Χτες το μεσημέρι, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Προεδρίας με τη συμμετοχή της Β. Παπανδρέου, της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Σε αυτή τη σύσκεψη, έπρεπε να ληφθεί η πολιτική απόφαση για να ξεκινήσει η επιχείρηση στην Κένυα.

Αφού, λοιπόν, συνεκτιμήθηκαν τα δεδομένα και εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή δημοσιότητα με την απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση της Κένυα, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός ο οποίος "άναψε το πράσινο φως". Την εντολή στον Π. Αποστολίδη για να ξεκινήσει η επιχείρηση, λέγεται ότι την έδωσε τηλεφωνικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Κρανιδιώτης και ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν οι υπέρμαχοι της άποψης να ολοκληρωθεί γρήγορα η επιχείρηση.

Οταν η επιχείρηση απεγκλωβισμού ολοκλήρωσε το πρώτο της σκέλος, δηλαδή όταν οι τέσσερις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι από την ελληνική πρεσβεία, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου άρχισε να "δρέπει" τις τηλεοπτικές δάφνες. Δεν "κουράστηκε" να κάνει δηλώσεις και να δίνει συνεντεύξεις μέχρι αργά το βράδυ...

Προηγουμένως, εκδηλώθηκε και η ευαισθησία της κυβέρνησης για την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και της Πολιτικής Ανοιξης Αντ. Σαμαρά. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης ενημέρωσε τηλεφωνικά την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ η υπουργός Προεδρίας Β. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο.

Οι τέσσερις εγκλωβισμένοι έφτασαν χτες το βράδυ στην Ελλάδα, όχι στο Ανατολικό Αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης είχε στηθεί ένα σκηνικό υποδοχής με κάμερες και πολύ κόσμο αλλά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Ο λόγος της "αλλαγής" του τόπου προσγείωσης, αποδόθηκε από την κυβέρνηση στους κανόνες ασφάλειας που θα έπρεπε να τηρηθούν.

Οι τέσσερις, λοιπόν, προσγειώθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το πόσο "είναι πια ελεύθεροι να κινηθούν όπως επιθυμούν" σύμφωνα με τους ισχυρισμούς παραγόντων της κυβέρνησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η μια από τις συντρόφους του Οτσαλάν, έχει ήδη λάβει πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Ασυλο έχει υποσχεθεί ότι θα δώσει η ελληνική κυβέρνηση και σε μια ακόμη. Η τρίτη συνοδός του Οτσαλάν έχει βελγικό διαβατήριο και πιθανότατα θα αναχωρήσει τις επόμενες μέρες για τις Βρυξέλλες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι σχέσεις με την Ελλάδα στο επίκεντρο

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας συνεδρίασε χτες στην Αγκυρα, υπό την προεδρία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και ιδιαίτερα τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Στη συνεδρίαση, εκτός της πολιτικής ηγεσίας, μετείχε και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και οι κυβερνήτες των περιοχών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, που τελούν υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Το ανώτατο πολιτικο-στρατιωτικό όργανο της Τουρκίας κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες - μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη, μετά από τη σύλληψη του ηγέτη τους. "Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, καλεί για μια ακόμα φορά τους νέους ανθρώπους, που έχουν πέσει θύματα της τρομοκρατίας, να παραδοθούν στη Δικαιοσύνη".

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά την πεντάωρη συνεδρίασή του, αναφέρεται: "Καμία χώρα και κανένας λαός δεν πρέπει να στηρίξει την τρομοκρατική οργάνωση (σσ: το PKK) που με τις ενέργειές της έχει αποδείξει ότι είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση". Εκφράζεται ακόμα η ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο ηγέτης του PKK Α. Οτσαλάν συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Τουρκία.

Ως προς τη δικαστική φάση του ζητήματος, υπογραμμίζεται ότι στη φάση αυτή το θέμα αφορά την τουρκική δικαιοσύνη και ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει πως η δίκη θα είναι δίκαιη.

Ψυχροπολεμικά μέτρα

Στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με τα όσα μετέδιδαν από χτες το πρωί τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για "προειδοποίηση στην Ελλάδα". Τόσο ο Τύπος όσο και τα τηλεοπτικά δίκτυα ανέφεραν ότι η Τουρκία προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων εναντίον της Ελλάδας, με πρώτο αυτό της επιβολής θεωρήσεων στα ελληνικά διαβατήρια. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις, αλλά δεν ανακοινώθηκαν. Η Αγκυρα διαμορφώνει κλίμα ριζικής επανεξέτασης της πολιτικής προς την Αθήνα, μετά από τα στοιχεία που "αποκαλύπτει" ο Οτσαλάν για ελληνική βοήθεια στο ΡΚΚ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκίνησε ήδη εκστρατεία, για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που παρέχουν υποστήριξη στην τρομοκρατία. Ετοιμάζει δε, ειδικό "φάκελο", με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να τον υποβάλει σε διεθνείς οργανισμούς, λένε οι εφημερίδες. Παράλληλα, η Αγκυρα μελετά τη δυνατότητα προσφυγών σε βάρος της Ελλάδας, για τη βοήθεια που παρείχε στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο καθηγητής Χασάν Ουνάλ δήλωσε στο πρακτορείο "Ανατολή" ότι η Τουρκία μελετά δυο δυνατότητες προσφυγής σε βάρος της Ελλάδας: την προσφυγή του τουρκικού κράτους, αλλά και την προσφυγή των οικογενειών των θυμάτων της σύγκρουσης.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, από τις Φιλιππίνες ήταν η πρώτη ένδειξη της νέας πολιτικής της Τουρκίας προς την Ελλάδα, εκτιμούν επίσης οι τουρκικές εφημερίδες, που θεωρούν ότι στόχος των δηλώσεων Ντεμιρέλ, δεν ήταν να απειλήσουν, αλλά να μεταδώσουν το μήνυμα ότι "πρέπει να σταματήσουν οι ελληνικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας". Πάντως αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντεμιρέλ είχε πάρει δημόσια ο στρατηγός Ατίλα Ατές, αρχηγός Στρατού, στο τουρκικό Επιτελείο. Ο τουρκικός Τύπος αναπαράγει συνεχώς τα όσα λέγονται από τους Ελληνες φίλους του ΡΚΚ και του Α. Οτσαλάν, αλλά και τις "ομολογίες" στις οποίες λέγεται ότι έχει προβεί ό Οτσαλάν, και παρουσιάζει όλο αυτό το υλικό ως απόδειξη της "επίσημης" ελληνικής συνεργασίας με το ΡΚΚ.

Απαγόρευση φιλοκουρδικού κόμματος

Ο προϊστάμενος της τουρκικής Εισαγγελίας, Βουράλ Σαβάς,ζήτησε χτες από το συνταγματικό δικαστήριο τον αποκλεισμό του κυριότερου νόμιμου φιλοκουρδικού Κόμματος Λαϊκής Δημοκρατίας (HADEP) από τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 18 Απρίλη.

Η ενέργεια του Σαβάς, σημειώνεται εν μέσω φημών, στηρίζεται στο ότι στη διάρκεια των ανακρίσεων, στις οποίες υποβάλλεται ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, συσχέτισε το HADEP με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ). Η προσφυγή του εισαγγελέα βασίζεται στο επιχείρημα ότι το HADEP πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές διότι αποτελεί το αντικείμενο ανακρίσεων για πιθανές σχέσεις του με το ΡΚΚ. "Εχουμε σοβαρές πληροφορίες ότι μαχητικά μέλη του ΡΚΚ έχουν αρχίσει να απειλούν τους πολίτες μας στις νοτιοανατολικές περιοχές, λέγοντας, αν δεν ψηφίσετε το HADEP θα κάψουμε τα χωριά σας και θα σας σκοτώσουμε όλους", αναφέρει ο Σαβάς στην προσφυγή του στο συνταγματικό δικαστήριο.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγαλειώδες συλλαλητήριο αλληλεγγύης

Περισσότεροι από 2.000 Ηρακλειώτες διαδήλωσαν υπέρ του αγώνα των Κούρδων και καταδίκασαν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τις ΗΠΑ

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και καταδίκης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία, αλλά και ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και την υποτελή στάση της κυβέρνησης στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πραγματοποίησαν χτες περισσότεροι από 2.000 Ηρακλειώτες χτες το βράδυ.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν και δίνουν το κλίμα του συλλαλητηρίου ήταν: Λευτεριά στον κουρδικό λαό, Σημίτη προδότη καταδότη, να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές τώρα, Δε σκύβουμε τη μέση στους ιμπεριαλιστές κ.ά.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, ανάμεσα στους άλλους: Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ΑΔΕΔΥ, Δικηγορικός Σύλλογος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΑΚ), Δήμος Ηρακλείου, ΕΕΔΥΕ, ΠΕΑΕΑ, Επιτροπές Αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, Επιτροπή Ειρήνης Ανωγείων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Δήμος Καζαντζάκη, Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών και πολλοί ακόμα μαζικοί φορείς.

Αίσθηση προκάλεσε το μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που έδιναν και τον τόνο στο συλλαλητήριο.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο ψήφισμα των συγκεντρωμένων, καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική της εξάρτησης και της υποτέλειας, στα πλαίσια της οποίας η κυβέρνηση παρέδωσε τον Οτσαλάν στην Τουρκία. Καταγγέλλεται η "νέα τάξη" των ιμπεριαλιστών. Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ. Αμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν. Διαδηλώνεται, επίσης, η υποστήριξη στον αγώνα του κουρδικού λαού για αυτοδιάθεση και αλληλεγγύη στην πάλη των λαών.

Οσον αφορά το κυβερνητικό έγκλημα, τονίζεται: Η κυβέρνηση Σημίτη, δουλοπρεπής και αμήχανη μπροστά στους Δυτικούς συμμάχους μετά τις "ευχαριστίες" στις ΗΠΑ και τους "S-300", προχώρησε στην τρίτη πράξη υποτέλειας με την εσκεμμένη παράδοση του Α. Οτσαλάν. Οι παραστάσεις μεταμέλειας, τώρα, της κυβέρνησης με εξαναγκασμό σε παραίτηση τριών υπουργών της, δεν πείθουν ούτε μεταστρέφουν την εδραιωμένη κοινωνική πεποίθηση για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, υπογραμμίζεται.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Στη λογική των ίσων αποστάσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη διεθνή διάσταση του κουρδικού προβλήματος και τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, με κοινή πρόταση ψηφίσματος που υιοθέτησε χτες το μεσημέρι η ολομέλειά του. Το Κοινοβούλιο, επίσης, αφού εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν έγκαιρα στην υπόθεση Οτσαλάν, ζητά από τα κράτη - μέλη της ΕΕ να διαμορφώσουν στο Κουρδικό - το συντομότερο δυνατό - κοινή θέση, καλεί τις τουρκικές αρχές να δεσμευτούν ότι θα επιδιώξουν πολιτική λύση του ζητήματος, ενώ απευθύνει την ίδια έκκληση και στις κουρδικές οργανώσεις.

Κατά την άποψη του Κοινοβουλίου, η πολιτική λύση του Κουρδικού πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας.

2. Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών.

3. Την αναγνώριση και παροχή εγγυήσεων για τα δικαιώματα (πολιτικά, πολιτιστικά, γλωσσικά, μορφωτικά) των Κούρδων.

4. Την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στην περιοχή και,

5. Την ελεύθερη συμμετοχή στις εκλογές του Απριλίου όλων των υπαρχόντων δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του HADEP, όπως επίσης και τον τερματισμό των παρενοχλήσεων και της φυλάκισης των ηγετών τους.

Στο ψήφισμα που υιοθέτησε η ολομέλεια του σώματος, καταδικάζεται, στα πλαίσια της λογικής των ίσων αποστάσεων, κάθε μορφή βίας, σύλληψη ομήρων και οι επιδρομές σε πρεσβείες και καλείται το ΡΚΚ και οι άλλες κουρδικές οργανώσεις να σεβαστούν την έννομη δημόσια τάξη στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οσον αφορά τη δίκη του Α. Οτσαλάν, το Κοινοβούλιο περιμένει από τις τουρκικές αρχές, να παράσχουν εγγυήσεις για την ανθρωπιστική μεταχείριση του Οτσαλάν, να διασφαλίσουν ότι θα διεξαχθεί δημόσια και δίκαιη δίκη, να προβλέψουν την παρουσία διεθνών παρατηρητών στη δίκη, ενώ ζητά από τις τουρκικές αρχές να επανεξετάσουν τη δυνατότητα της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού να ελέγξει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη φυλακή. Με το ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ζητά από τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στον Οτσαλάν να επιλέξει τους δικηγόρους της αρεσκείας του, ενώ υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τη μη επιβολή της θανατικής ποινής.

Υπό διωγμό και στη Γερμανία

Γερμανοί αξιωματούχοι ζήτησαν χτες το κόμμα του κρατούμενου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν να χαρακτηριστεί εκ νέου "τρομοκρατική οργάνωση" στη Γερμανία, προκειμένου να καταστεί δυνατή μια ευρείας κλίμακας κατασταλτική επιχείρηση εναντίον του. Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κατατασσόταν ως το 1998 στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά έπειτα από τη μείωση των επιθέσεών του εναντίον ιδιοκτησιών Τούρκων στη Γερμανία, αξιωματούχοι το "υποβίβασαν" σε "εγκληματική οργάνωση". Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης Ούλριχ Γκολ κατηγόρησε το PKK για μια σειρά επιθέσεων με εμπρηστικές βόμβες, απαγωγές και επιθέσεις εναντίον πρεσβειών μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν την περασμένη βδομάδα από την Τουρκία, και δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί και πάλι ως "τρομοκρατική οργάνωση".

Ετοιμάζεται το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο κατά του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πρέπει να είναι έτοιμο μέσα σε 45 μέρες, δηλαδή γύρω στις 10 Απρίλη, μετέδωσε χτες το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο διαρκούς ροής NTV. Οι εισαγγελείς του Κρατικού Δικαστηρίου Ασφάλειας της Αγκυρας, ενώπιον του οποίου θα παρουσιαστεί ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ολοκλήρωσαν την Τρίτη την πρώτη ανάκριση του Κούρδου ηγέτη.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν "είναι καλά", δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ένας εκ των ανακριτών του, ο Νουχ Μετέ Γιουκσέλ.Ο ίδιος αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινίσει την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει η δίκη του. Σύμφωνα με το NTV, ο Οτσαλάν παραδέχτηκε, κατά την ανάκρισή του, η οποία είχε ξεκινήσει την Κυριακή, ότι είχε δώσει εντολές στο ΡΚΚ για την ανάληψη ένοπλης δράσης, αλλά αρνήθηκε ότι η οργάνωσή του είχε ποτέ αναμειχθεί σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο κυβερνήτης της Προύσας, Ορχάν Ταζανλάρ,προειδοποίησε χτες τους δικηγόρους του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν να μην υπερβούν τα όρια του νομικού τους ρόλου για την υπεράσπιση του πελάτη τους. Η δήλωσή του αποτελεί προειδοποίηση προς τους δικηγόρους του Οτσαλάν, πολλοί από τους οποίους είναι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να μην κάνουν χρήση της θέσης τους για να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των Κούρδων ή να επικρίνουν την πολιτική της Τουρκίας στο κουρδικό ζήτημα.

Δύο συνήγοροι του Αμπντουλάχ Οτσαλάν μετέβησαν χτες στο νησί - φυλακή Ιμραλί του Μαρμαρά για μία πρώτη συνάντηση με τον φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Οι συνήγοροι Χατιτσέ Κορκούτ και Αχμέτ Ζεκί Οκτσούογκλου,συνοδευόμενοι από έναν δικαστή, μετέβησαν στο νησί αφού έλαβαν τη σχετική άδεια από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας.

Προειδοποιήσεις (!) απευθύνουν διάφοροι "επίσημοι" Τούρκοι στους δύο δικηγόρους του Οτσαλάν



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ