ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάη 2003
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Διαχειριστικές» επαφές

Το Κυπριακό παραμένει άλυτο πρόβλημα διαπίστωσαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κύπρου μετά τη συνάντησή τους

Αθήνα και Λευκωσία εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος, το οποίο δεν επιλύθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αντίθετα, όπως ομολογείται στους κυβερνητικούς και διπλωματικούς «διαδρόμους», η ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, οδηγεί ταχύτερα στην παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για τη «νομιμοποίηση» της διχοτόμησης.

Στο πλαίσιο της εμφάνισης μιας εικόνας «στενής συνεργασίας» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κύπρου επισκέπτεται την Ελλάδα και χτες πραγματοποίησε την τρίτη, σε διάστημα ενός μήνα, συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Στη συνάντηση, σύμφωνα με όσα δήλωσαν μετά ο Κ. Σημίτης και ο Τάσος Παπαδόπουλος, εξετάστηκε η στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και η ανάλυση της πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα και το ψευδοκράτος. «Θέλουμε μια ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε μετά το τέλος των συνομιλιών ο Κ. Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι κοινός στόχος των δυο κυβερνήσεων είναι να αποτελέσει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού.

Ελλάδα και Κύπρος καταλήγουν στην κοινή εκτίμηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ότι η μερική διευκόλυνση της διακίνησης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων από το ψευδοκράτος «δεν αποσκοπεί στη λύση του Κυπριακού αλλά συνιστά κινήσεις εντυπωσιασμού που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, στην άμβλυνση των πιέσεων που ασκούνται στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους» και «επιδιώκουν επίσης να απεμπλέξουν το Κυπριακό από το πλαίσιο του ΟΗΕ και να το αποδιεθνοποιήσουν σταδιακά».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν προσηλωμένες στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού και επιδιώκουν την επανάληψη των συνομιλιών στη βάση του «σχεδίου Ανάν» και του τελευταίου ψηφίσματος του Οργανισμού.

Ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο Κύπριος πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος, ενώ χαρακτήρισε λάθος τακτική την ανάληψη από τη Λευκωσία πρωτοβουλίας για την επανέναρξη των συνομιλιών εξηγώντας ότι επανέναρξη συνομιλιών χωρίς προηγούμενη μεταβολή της στάσης της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής πλευράς θα είχε ως αποτέλεσμα να εκφυλιστεί το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, εάν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις για να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς ενόψει του Μάη του 2004 - οπότε η Κύπρος καθίσταται πλήρες μέλος της ΕΕ - ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο της προετοιμασίας που γίνεται.

«Είναι ανάγκη να αλλάξουν και τα κείμενα που έχουν ετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνει προεργασία και επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα θα πει τη γνώμη της ενώ οι αποφάσεις θα ληφθούν από τη Λευκωσία.

Ο Ν. Αναστασιάδης πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Στις προχθεσινές εκλογές, στις οποίες, για πρώτη φορά, τα μέλη του κόμματος ΔΗΣΥ προσήλθαν απ' ευθείας στις κάλπες, ο κ. Αναστασιάδης επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για την επόμενη τετραετία, με ποσοστό 55%, έναντι 45% του Ιωάννη Κασουλίδη.

Αναπληρωτής πρόεδρος εκλέχτηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος επικράτησε του αντιπάλου του, Ουράνιου Ιωαννίδη, με 74%.

Στις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων εκλέχτηκαν ο Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Σωκράτης Χάσικος και η Καίτη Κληρίδη. Δεν εκλέχτηκαν ο Ρίκος Ερωτοκρίτου και ο Χρίστος Ρότσας.

Στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ με σειρά επιτυχίας εκλέχτηκαν οι εξής: Κατερίνα Παντελίδου, Χρίστος Τριανταφυλλίδης, Μάνθος Μαυρομμάτης, Ισίδωρος Μακρίδης, Γιάννης Ιωάννου, Νίκη Σαββίδου, Δημήτρης Ταλιαδώρος, Κυριάκος Αναστασιάδης, Σωτήρης Δράκος και Λία Γεωργιάδου.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογος εφ' όλης της ύλης των παραβιάσεων

Παπανδρέου και Γκιούλ έχουν συμφωνήσει για διμερή συζήτηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου

Μετά τις «αναβαθμισμένες» τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ποσοτική και ποιοτική αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ήρθε η σειρά της... αναβάθμισης και του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Χτες στην Κρήτη, στο περιθώριο της ευρωμεσογειακής διάσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών εμφάνισαν μια ακόμη συμφωνία για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, δημιουργώντας το κλίμα για να συνεχιστεί ο διμερής και εφ' όλης της ύλης διάλογος.

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, άλλωστε, οι Γ. Παπανδρέου και Αμπ. Γκιούλ είχαν προ δεκαπενθημέρου συμφωνήσει να τοποθετήσουν και το θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Μετά από αυτή τη συμφωνία δηλαδή, το αμφισβητούμενο - και από την Αγκυρα - εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις τακτικές συναντήσεις των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Φυσικά, δύο δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είναι οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, δεν είναι δυνατό να συζητήσουν επί συνοριακών διαφορών, όπως είναι το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου μέσα στο κλίμα έντασης που δημιουργούν οι παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών. Το απαραίτητο, τεχνητό κλίμα «καλής γειτονίας» και «συνεργασίας» προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» και να δικαιολογηθεί ο διάλογος επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, προσπάθησαν να το δημιουργήσουν τα ΜΟΕ που ανακοίνωσαν χτες στην Κρήτη οι δύο υπουργοί.

Ολα αυτά, όπως αποκωδικοποιούνται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα, σημαίνουν, πολύ απλά, ότι παρά τις τουρκικές, παραβιάσεις και τις ελληνικές διαμαρτυρίες και καταγγελίες, οι δύο χώρες βαδίζουν αταλάντευτα στη γραμμή που ορίζουν τα συμφωνηθέντα το Δεκέμβρη του 1999 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι. Δηλαδή, μέχρι το Δεκέμβρη του 2004 θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί οι συνοριακές και άλλες συναφείς διαφορές, πριν η Τουρκία γίνει δεκτή στην ΕΕ.

Ο... ρεαλιστής

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ' αυτήν ακριβώς τη «ρεαλιστική» γραμμή, κινήθηκαν χτες και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά με τις τουρκικές παραβιάσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο. Ο Κ. Σημίτης υπενθύμισε ότι «παραβιάσεις υπήρχαν από παλιά» γεγονός το οποίο, όπως είπε, δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο να αναστείλουμε τις προσπάθειές μας και να μεταβάλλουμε την πολιτική μας. Εάν η Τουρκία, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή πορεία της, πρέπει εγκαίρως να δώσει σαφή δείγματα γραφής. Δεν μπορεί να πει δυο μέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2004 "θα σκεφθούμε τι θα κάνουμε" αλλά πολύ νωρίτερα καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και αν δε θέλει να αποβούν σε βάρος της θα πρέπει εγκαίρως να συμμορφωθεί».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΕ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

Την τακτική του «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» επέλεξε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας διέξοδο από το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, μέσω της ανάδειξης, στη σημερινή σύνοδο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, άλλων «ανώδυνων» θεμάτων. Ετσι με βάση τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η σημερινή ΚΕ του ΠΑΣΟΚ θα ασχοληθεί με την Κύπρο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος και θα εκφωνήσει λόγο, το παρόν και του μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και το 2004 και τις «νέες προκλήσεις» στις οποίες απαντά η Ελλάδα.

Στην ουσία, η συγκεκριμένη σύνοδος αναμένεται να σηματοδοτήσει την προσπάθεια συσπείρωσης κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα προβάλει την τακτική των χαμηλών τόνων. Το στίγμα το έδωσε ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, ο οποίος στις χτεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της συνόδου θα είναι «συσπείρωση, ενιαία στάση, δουλιά και δράση της κυβέρνησης αλλά και ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ πάνω στα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία». Για να προσθέσει ότι «σκοπός δεν είναι να κατατρωγόμαστε σε επιμέρους προβλήματα ή εσωτερικές αντιπαραθέσεις» αλλά «να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Αναφορικά με τις αρνητικές για το κυβερνητικό κόμμα δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο στον Τύπο, ο Χρ. Πρωτόπαππας επισήμανε ότι «αποτελούν φωτογραφία της συγκεκριμένης στιγμής» και πως προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι πολίτες ζητούν τη λύση των προβλημάτων από την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, σχολίασε χτες ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται πως υπάρχει μία κρίση εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ