ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιθέσεις και προειδοποιήσεις «ευρείας επιχείρησης»

Το χτεσινό μακελειό που προκάλεσε η νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

Associated Press

Το χτεσινό μακελειό που προκάλεσε η νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Δύο επιθέσεις εξαπέλυσε, χτες, από εδάφους και αέρος ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για προετοιμασία ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε αυτοκίνητο στη συνοικία Ζαϊτούν της πόλης της Γάζας, όπου επέβαιναν μαχητές της «Χαμάς». Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δίνουν διαφορετικό αριθμό θυμάτων, καθώς τα περισσότερα αναφέρουν τρεις μαχητές νεκρούς και το «Ρόιτερς» αναφέρει πέντε.

Λίγο αργότερα, ισραηλινά πυρά έπληξαν σπίτι στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Γάζα, από όπου υποστήριξαν ότι εκτοξεύονταν ρουκέτες. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερα άτομα, εκ των οποίων οι τρεις τουλάχιστον ήταν πολίτες. Αρκετοί είναι οι τραυματίες και στις δύο επιθέσεις, χωρίς να υπάρχει σαφής αριθμός.

Τα δύο χτεσινά περιστατικά συνέπεσαν με την ανοιχτή προειδοποίηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, ότι όσο περνά ο καιρός και συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών, τόσο πλησιάζει το ενδεχόμενο ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Λωρίδας της Γάζας. Ο Μπαράκ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση και ότι μια τέτοια επιχείρηση είναι εξαιρετικά δύσκολη και γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί με τη λήψη περαιτέρω μέτρων, όπως είναι η κήρυξη της Λωρίδας της Γάζας ως «εχθρική οντότητα», απόφαση που επιτείνει τον οικονομικό της στραγγαλισμό.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαγδάτη - Αγκυρα συντονίζονται κατά ΡΚΚ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Συμφωνία για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ» θα υπογράψουν, σήμερα, στην Αγκυρα, οι υπουργοί Αμυνας Ιράκ - Τουρκίας. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα δίνει το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να επεμβαίνει στο βόρειο Ιράκ για να καταστείλει τη δράση του ΡΚΚ, αφού, πρώτα, θα έχει λάβει σχετική άδεια από την ιρακινή κυβέρνηση, ενώ οι δύο πλευρές θα δεσμεύονται να ανταλλάσσουν σχετικές πληροφορίες.

Κατά τα άλλα, εντός Ιράκ, σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας έπληξαν, χθες, κυρίως πόλεις του βορρά, όπως Σιρκάτ, Τικρίτ, Μοσούλη, αλλά και Βαγδάτη. Συνολικά, υπολογίζεται ότι σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, και τραυματίστηκαν 49. Η αιματηρότερη επίθεση σημειώθηκε στο Σιντζάρ, όπου στόχος φαίνεται να ήταν τοπικός σουνίτης φύλαρχος. Σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννιά, χωρίς να διευκρινίζεται η τύχη του φυλάρχου. Σκοτώθηκε, επίσης, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης. Ενώ διαιωνίζεται η ενδο-κοινοτική βία, ο θρησκευτικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας, Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, κάλεσε τους Ιρακινούς να μη γίνουν θύματα της διχαστικής προπαγάνδας και να διατηρήσουν την ενότητά τους.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος από χολέρα, μία μόλις μέρα μετά τις νέες προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για ξέσπασμα επιδημίας.

Τέλος, θόρυβο έχει προκαλέσει εντός και εκτός Ιράκ, δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», που βασίζεται στις μαρτυρίες τριών Αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται για «φαλκίδευση στοιχείων και ενοχοποίηση, μετά θάνατον, Ιρακινών».Οι στρατιώτες, που ανήκουν σε επίλεκτο σώμα ελεύθερων σκοπευτών, υποστηρίζουν ότι δεν έδρασαν με προσωπική πρωτοβουλία, αλλά στο πλαίσιο «μυστικού προγράμματος».

Αυτό προέβλεπε να τοποθετούνται εκρηκτικά σε διάφορα σημεία και να αναπτύσσονται πέριξ ελεύθεροι σκοπευτές, οι οποίοι σκότωναν όποιον Ιρακινό τα εντόπιζε και τα έπαιρνε μαζί του. Στη συνέχεια, τα εκρηκτικά αποδίδονταν στους Ιρακινούς που χαρακτηρίζονταν «τρομοκράτες». Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει κάνει σχόλιο.

Χθες εξάλλου ο δοτός πρόεδρος του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλικι, μιλώντας στη Σύνοδο του ΟΗΕ, υποστήριξε ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπάρξει σταθερότητα».

ΟΗΕ
Ομιλία με «αιχμές» από τον Ιρανό Πρόεδρο

Υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία, αλλά και ανιστόρητα συνέκρινε την ΕΣΣΔ με το Ισραήλ!

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν έχει κλείσει. Θα προχωρήσουμε στην εξέλιξή του και πλέον η επίβλεψή του αφορά τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας». Αυτό επανέλαβε, για πολλοστή φορά, στην ομιλία του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τονίζοντας ότι οι στόχοι του πυρηνικού προγράμματος «είναι αυστηρά ειρηνικοί».

Ο Ιρανός Πρόεδρος, αφού κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για «προκλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά» και αφού χαρακτήρισε, για άλλη μια φορά, τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του «παράνομες», προσφέρθηκε να «βοηθήσει το Ιράν όσες χώρες θέλουν να αποκτήσουν πυρηνική τεχνογνωσία για ειρηνικούς σκοπούς». Ο Αχμαντινετζάντ δεν παρέλειψε τη συνήθη επίθεσή του κατά του Ισραήλ, υποστηρίζοντας, μάλιστα εντελώς προκλητικά και ανιστόρητα, ότι «το Ισραήλ μπορεί να εξαφανιστεί από το χάρτη και χωρίς πόλεμο, μόνο με τη βούληση ενός λαού, όπως έγινε με τη Σοβιετική Ενωση, και όλα να είναι καλύτερα»!

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, από την αίθουσα εξήλθαν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ωρες αργότερα, στο θέμα επανήλθε ο Νίκολας Μπερνς, τρίτος σε ιεραρχία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι «το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος δεν έχει κλείσει σε καμία περίπτωση. Αν η ιρανική ηγεσία νομίζει ότι γλίτωσε, κάνει πολύ λάθος, αφού συνεχίζει να περιφρονεί σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ο Μπερνς επρόκειτο, αργά χτες, να δειπνήσει με τους εκπροσώπους, στον ΟΗΕ, των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ανάλογη συνάντηση θα έχει την Παρασκευή η Κοντολίζα Ράις με τους ομολόγους της, καθώς πιέζει για την υιοθέτηση νέων σκληρότερων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Νεκροί στις διαδηλώσεις

ΡΑΝΓΚΟΥΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν για ένατη μέρα, χτες στους δρόμους της Ρανγκούν, πρωτεύουσας της Μιανμάρ (Βιρμανίας), με επικεφαλής της πορείας βουδιστές μοναχούς, ζητώντας «εκδημοκρατισμό του καθεστώτος», με αφορμή κύμα αυξήσεων που έφερε ο διπλασιασμός της τιμής των καυσίμων. Το στρατιωτικό καθεστώς, μπροστά στις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών, επέλεξε τη βίαιη αντιμετώπιση των διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, αρκετοί να τραυματιστούν και πάνω από 200 να συλληφθούν.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν επενέβη ο στρατός και οι «δυνάμεις καταστολής ταραχών», επιτιθέμενοι με δακρυγόνα και πυροβόλα όπλα εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, βουδιστών μοναχών και πολιτών.

Οι κινητοποιήσεις κατά της χούντας - που στηρίχθηκε επί σειρά ετών από το δυτικό ιμπεριαλισμό - στη Βιρμανία προκάλεσαν διεθνείς αντιδράσεις, δεδομένης τόσο της έκτασης που πήραν, όσο και της ύπαρξης σαφών συμφερόντων στην περιοχή από τις χώρες της Δύσης.

Ουδέτερη στάση φαίνεται να κρατούν μέχρι στιγμής Ρωσία και Κίνα, που χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις εσωτερικό θέμα της χώρας, στο οποίο δεν πρέπει να υπάρξει ξένη επέμβαση.

Ωστόσο, χτες αργά το βράδυ συγκλήθηκε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για διαβουλεύσεις με θέμα την κατάσταση στη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων του σώματος, Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν αιτήματος «ευρωπαϊκών χωρών - μελών».

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να κάνουν λόγο για ανάγκη «εκδημοκρατισμού της χώρας», χαρακτηρίζοντας τις εξελίξεις «πολύ ανησυχητικές»...

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, είπε ότι θα ζητήσει από την ΕΕ να συνεδριάσει με θέμα τα γεγονότα στη Μιανμάρ και το ξέσπασμα της βίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εξακολουθούν οι σφαγές αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Λουτρό αίματος με θύματα δεκάδες αμάχους, προκάλεσαν οι σφοδρές μάχες μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν, με τον απολογισμό να ξεπερνά τους 170 νεκρούς, στις επαρχίες Χελμάντ και Ουρουζγκάν, του νότιου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με μαρτυρίες πρόκειται για μία από τις χειρότερες σφαγές στην περιοχή, ενώ η ISAF ισχυρίζεται ότι τα θύματα ήταν μαχητές των Ταλιμπάν και ένας στρατιώτης των δυνάμεων κατοχής.

Ισχυρισμοί που δεν επιβεβαιώνονται, καθώς κάτοικοι των περιοχών μιλούν για δεκάδες νεκρούς αμάχους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις προκάλεσαν την αντίδραση των κατοίκων, με αποτέλεσμα αποκλεισμό δρόμου στο νότιο Αφγανιστάν, ως διαμαρτυρία κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που κατηγορούνται και για το φόνο ενός μουλά και του αδερφού του χωρίς «καμία αφορμή», το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι τους.

Οπως δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές για τις «ειρηνευτικές δυνάμεις», που καταλήγουν να σκοτώνουν αμάχους και να τους χαρακτηρίζουν Ταλιμπάν, «είναι δυνάμεις εισβολής. Αν συνεχίσουν, δε θα έχουμε άλλη επιλογή από το να κινητοποιηθούμε εναντίον τους και να τους διώξουμε από τη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ