ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Κι άλλος νεκρός Παλαιστίνιος

Από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών

Η οργή ξεχείλισε στην κηδεία του 19χρονου
Η οργή ξεχείλισε στην κηδεία του 19χρονου
ΡΑΜΑΛΑ.--

Ενας ακόμα Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός, χτες, μετά από καταδίωξη Ισραηλινών στρατιωτών που εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια, κοντά στη Ραμάλα, για να συλλάβουν δύο «ακτιβιστές που ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία», όπως ισχυρίστηκαν εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αραβικών ΜΜΕ (όπως το «αλ-Αραμπίγια» και το «αλ-Τζαζίρα»), ένας 19χρονος, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη από τον ισραηλινό στρατό, ανέβηκε σε μια στέγη, όπου και τον πέτυχαν τα ισραηλινά πυρά. Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες τον πυροβόλησαν για να τον σταματήσουν, αλλά εκείνος συνέχισε να τρέχει, παραπάτησε και έπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Ωστόσο, κάτοικοι του καταυλισμού λένε - όπως μεταδίδει το «αλ-Αραμπίγια» - πως είδαν το 19χρονο να δέχεται απανωτά πυρά, ενώ το άψυχο κορμί του έμεινε για ώρα στη στέγη, μέχρι που το κατέβασαν οι στρατιώτες. Είναι ο τρίτος Παλαιστίνιος που πέφτει νεκρός από πυρά στρατιωτών στη Δυτική Οχθη, σε λιγότερο από ένα μήνα.

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε την Κυριακή και στο ιερό για τους Μουσουλμάνους τέμενος αλ-Ακσα (στην Πλατεία των Τζαμιών, στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ), όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο τέμενος, για να «ανοίξει δρόμο» σε Εβραίους που ήθελαν να επισκεφτούν το «Ορος του Ναού» (που βρίσκεται στην ίδια περιοχή), προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Δε συνηθίζεται στρατός να μπαίνει στο αλ-Ακσα (τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους Μουσουλμάνους μετά από Μέκκα και Μεδίνα). Τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιοι χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες, από τα δακρυγόνα αλλά και τα χτυπήματα των στρατιωτών, σύμφωνα με τις μουσουλμανικές αρχές που διαχειρίζονται το αλ-Ακσα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΜΕΡΟΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Προωθώντας τις μπίζνες του βρετανικού κεφαλαίου

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τετραήμερη περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ασία άρχισε χτες από την Ινδονησία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, με κύρια επιδίωξη την υπογραφή συμφωνιών για λογαριασμό βρετανικών μονοπωλίων ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Κάμερον συνοδεύεται και από 30 επικεφαλής βρετανικών εταιρειών διάφορων τομέων που ενδιαφέρουν το βρετανικό κεφάλαιο, όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια αλλά και το εμπόριο.

Βέβαια, ο Κάμερον αξιοποιεί επίσης για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων το ζήτημα της «αντιτρομοκρατικής πάλης». Ετσι, στη χτεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας, Τζόκο Ουιντόντο, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας για την αντιμετώπιση του «κοινού εχθρού των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». Αυτή περιλαμβάνει την εκπαίδευση 50 αστυνομικών και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ασφάλειας στα αεροδρόμια της Τζακάρτας και του Μπαλί.

Η Ινδονησία των 255 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, ενώ εκτιμάται ότι 500 υπήκοοί της συμμετέχουν στο «Ισλαμικό Κράτος» και πολεμούν στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για τη Μαλαισία.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του Βρετανού πρωθυπουργού θα είναι η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ και η Μαλαισία.

Ξανά ζήτημα δημοψηφίσματος στη Σκοτία

Το ζήτημα δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας επαναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός της, Αλεξ Σάλμοντ, επιβεβαιώνοντας τις επιδιώξεις τμήματος της αστικής τάξης της χώρας που επιθυμεί αποχώρηση από τη Μεγάλη Βρετανία, προκειμένου όμως να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την ένταξη στην ΕΕ. Το ζήτημα, βέβαια, της συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα την επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, ο Σάλμοντ, σήμερα βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας (SNP), μιλώντας στο BBC, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «αναπόφευκτο», εξαιτίας της πολιτικής του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και βρίσκεται «στα χέρια της Νίκολα Στέρτζον», της νυν πρωθυπουργού, που τον διαδέχτηκε όταν αυτός παραιτήθηκε, μετά το δημοψήφισμα του Σεπτέμβρη του 2014, όπου επικράτησε με 55% το «ναι» στην παραμονή της Σκοτίας στη Βρετανία.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τρία ζητήματα θεωρώ ότι οδηγούν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, με χρόνο διεξαγωγής που μένει να καθοριστεί. Το πρώτο είναι η άρνηση της κυβέρνησης Κάμερον να τηρήσει τη "δέσμευσή" του. Η "δέσμευση" αφορούσε την ανεξαρτησία, το λεγόμενο "devo max" (σ.σ. υπέρ-αποκέντρωση) κι αυτό δε συνέβη».

Το δεύτερο ζήτημα, είπε ο Σάλμοντ, είναι το ευρωπαϊκό ζήτημα, η περίπτωση κατά την οποία η Σκοτία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ (στο σχετικό δημοψήφισμα που έχει δεσμευτεί να διοργανώσει ο Κάμερον), αλλά θα βρεθεί εκτός χωρίς τη θέλησή της, εξαιτίας των ψήφων της Αγγλίας.

Ο τρίτος λόγος, είπε ο Σάλμοντ, είναι ότι, αντί για το «devo max», ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει στην πολιτική της λιτότητας.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία στην Ανατολική Αφρική

Με την επίσκεψή του στην Αιθιοπία χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ανατολική Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Το Σάββατο και την Κυριακή είχε βρεθεί στην Κένυα, πατρίδα του πατέρα του (πρώτη φορά ως Πρόεδρος). Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ουχούρου Κενυάτα, όπου τον κάλεσε να ενισχύσει τη δημοκρατία, να πατάξει τη διαφθορά και να τερματίσει τον αποκλεισμό με βάση το φύλο ή την εθνότητα. Επίσης, συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ, όπου μίλησε και για ζητήματα ασφάλειας. Την Κυριακή, προλογιζόμενος από την ετεροθαλή αδελφή του Αούμα, μίλησε σε αθλητικό κέντρο όπου ...εκθείασε τις δυνατότητες των Κενυατών να επιτύχουν, προβάλλοντας την «υγιή καπιταλιστική επιχειρηματικότητα». Εκανε, επίσης, αναφορά στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ισλαμιστικής οργάνωσης της Σομαλίας, "αλ Σαμπάμπ"» και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Κένυας ως «εταίρος».

Στην Αιθιοπία, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ, που τον παραίνεσε να «κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «να δώσει φωνή και σε αντιπολιτευτικές δυνάμεις». Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε το ρόλο της Αιθιοπίας στον αγώνα κατά των Σομαλών ισλαμιστών Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Η Αιθιοπία είναι σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Κέρας της Αφρικής, συμμετέχει στη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν, που βέβαια οι ΗΠΑ συνέβαλαν στη δημιουργία, με τη διχοτόμηση της ενιαίας χώρας. Ταυτόχρονα, το ταξίδι Ομπάμα έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τη δράση κινεζικών ομίλων που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα υποδομής στη συγκεκριμένη χώρα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για συνομιλίες που έγιναν «μέσα στο ίδιο καλό κλίμα», μίλησε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη σύντομη δήλωση που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι «αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση, εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση για πιθανή λύση μέσα σε μήνες, όχι χρόνια».

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, η χτεσινή συνάντηση ασχολήθηκε με το εδαφικό και το περιουσιακό, ενώ οι δύο άνδρες θα συναντηθούν πάλι την 1η Σεπτέμβρη. Ο Αϊντε υποστήριξε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί «συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο προς το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο», ενώ είπε πως όσον αφορά το περιουσιακό εξετάζεται σχέδιο που θα προβλέπει διάφορες επιλογές. Αυτές, συνέχισε, «περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στη Λευκωσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «ανταποδίδοντας» την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ. Στις διμερείς επαφές θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς και της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, όπως και ζητήματα «ασφάλειας» για τα οποία - έγραφαν χτες κυπριακά ΜΜΕ - «η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει διευκολύνσεις στους Ισραηλινούς». Επιπλέον, το ταξίδι Νετανιάχου συνδέεται και με την «πρωτοβουλία» που προωθεί ο Αναστασιάδης για την «επανέναρξη» των συνομιλιών Παλαιστινίων - Ισραηλινών με άμεση εμπλοκή της ΕΕ, αναδεικνύοντας ότι ο «ρόλος» της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ