ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τη μείωση της ειρηνευτικής δύναμης προτείνει ο Κ. Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, προτείνει τη μείωση της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς Οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) κατά το ένα τρίτο του αριθμού των μελών της, αλλά δεν εισηγείται αλλαγή των όρων εντολής για την αποστολή της στο νησί.

Στη 18σέλιδη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κ. Ανάν, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι έχουν περιοριστεί κατά πολύ οι πιθανότητες για εχθροπραξίες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση της ασφάλειας στο νησί έχει καταστεί αρκετά ήρεμη τα τελευταία χρόνια». Σύμφωνα με την πρόταση του Κ. Ανάν, θα υπηρετούν πλέον στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ 860 στρατιωτικοί και 40 παρατηρητές. Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, τονίζοντας ότι η παρουσία της Δύναμης «παραμένει αναγκαία» για τη διατήρηση κατάπαυσης του πυρός και για να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες με σκοπό τη συνολική λύση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στις ενθαρρυντικές προοπτικές που έχουν δημιουργηθεί λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για την ΕΕ και στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε με το άνοιγμα των διόδων μεταξύ των δύο πλευρών, τη μετακίνηση των πολιτών από το ένα μέρος στο άλλο και την αύξηση των δικοινοτικών επαφών.

Η έκθεση συντάχτηκε μετά από την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων στο νησί από τις 29 του Αυγούστου μέχρι τις 5 του Σεπτέμβρη, όπου είχαν επαφές με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ θα εξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, στις 11 του Οκτώβρη, και σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σώματος θα παρουσιαστεί για υιοθέτηση στις 28 του ίδιου μήνα. Πάντως, ο Κ. Ανάν αναφέρει ότι θα παρουσιάσει νέα έκθεση για το ρόλο και την αποστολή της Δύναμης στο νησί μέσα στο 2005.

Σταθερά προς ομοσπονδιακή λύση

O Πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» πρέπει να γίνει πιο λειτουργικό, αλλά διαβεβαίωσε ότι παραμένει δεσμευμένος σε μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό περιοδικό «Μπίζνες Γουίκ» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι δε γνωρίζει τι θα κάνει η Κύπρος όταν θα τεθεί το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τόνισε ότι το «βέτο» είναι για τις μεγάλες χώρες.

Είπε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να μην αναγνωρίζει άλλο κράτος-μέλος.

Σήμερα, πρόσθεσε, η Τουρκία δεν επιτρέπει στα κυπριακά πλοία να εισέρχονται στα τουρκικά λιμάνια, πράγμα που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς νόμου και της ελευθερίας στη ναυσιπλοΐα. «Οι Τούρκοι θα πρέπει να κάμουν κάτι, αλλά δε θέλω να ερμηνευτούν αυτά που λέω ότι αν η Τουρκία δεν ικανοποιήσει τις αξιώσεις της Κύπρου, τότε θα προβάλει "βέτο" στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε. Μιλώντας για την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό δεν προέβλεπε πραγματική επανένωση της Κύπρου, ενίσχυε το διαχωρισμό και δεν περιλάμβανε μεθόδους για παρεμπόδιση αδιεξόδων. Οι περισσότερες από τις πρόνοιες του «σχεδίου Ανάν», είπε ο Πρόεδρος, προέβλεπαν ξεχωριστά ιδρύματα στην ελληνοκυπριακή και στην τουρκοκυπριακή πλευρά και ανέφερε ως παράδειγμα την ανυπαρξία κοινής νομισματικής πολιτικής. Είπε ακόμα ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για το «σχέδιο Ανάν» δεν ήταν πραγματικές και πρόσθεσε ότι σ' αυτές οι Τουρκοκύπριοι πήραν ό,τι ήθελαν ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν πήραν τίποτε. Πολλές από τις πρόνοιες του «σχεδίου Ανάν», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αποτελούσαν συνταγή για συνεχές αδιέξοδο, ενώ προβλεπόταν η παραμονή για πάντα τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο είτε η Τουρκία ενταχθεί είτε όχι στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι το θέμα της ασφάλειας προκαλεί ανησυχίες σε πολλούς από τους Ελληνοκύπριους.

Δηλώσεις Χριστόφια

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, απέρριψε τις επικρίσεις ότι με τις δηλώσεις του για τους υπουργούς του ΑΚΕΛ ξεπερνά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι τις δηλώσεις του παρεξηγούν και παρερμηνεύουν όσοι θέλουν να το κάνουν αυτό.

Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει πλήρως τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και όταν εκφράζει στήριξη στους υπουργούς του ΑΚΕΛ, είναι βέβαιος ότι και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει την ίδια άποψη. Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα συμφωνούσε σε ανασχηματισμό, ο Δ. Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν θα γίνει ανασχηματισμός, θα γίνει με τη συνεργασία των κομμάτων της συμπολίτευσης, χωρίς, ωστόσο, να αμφισβητείται το αναφαίρετο δικαίωμα του Προέδρου να επιλέγει και να διορίζει τους υπουργούς του. Ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι είναι δικαίωμα των κομμάτων της συμπολίτευσης να πουν αν συμφωνούν και να εκφράσουν την κριτική τους.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Συνάντηση στην Κακαβιά για την Ειρήνη

Δεκατέσσερις του Γενάρη του 1994: Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, και σε συνεργασία, τότε, με την Επιτροπή ΑΚΕ και ΚΕΑΔΕΑ οργανώθηκε επίσκεψη στα ελληνοαλβανικά σύνορα και συνάντηση με φιλειρηνικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας.

Ακολούθησε σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες στο ελληνικό φυλάκιο της Κακαβιάς και στη συνέχεια επίσκεψη στο γειτονικό αλβανικό φυλάκιο, όπου υποδέχτηκε την ελληνική αντιπροσωπεία επιτροπή με επικεφαλής το δήμαρχο της περιοχής και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Αντικείμενο της συνάντησης η αναζήτηση κοινών σημείων για την ενίσχυση της ειρηνικής συνεργασίας των δυο λαών και βέβαια η στήριξη του ελληνικού στοιχείου στην Αλβανία.

Τότε η Κακαβιά άνοιξε τις πύλες της και από τις δυο πλευρές των συνόρων σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των προωθήσεων και των προστριβών. Ακολούθησε γλέντι, τα ποτήρια υψώθηκαν υπέρ της Ειρήνης, υποσχέσεις δόθηκαν για κοινές προσπάθειες και χορευτικά συγκροτήματα συμπλήρωσαν την εικόνα και την προσδοκία όπως την οραματιζόταν ο Ρήγας Φεραίος για τη φιλία και συνεργασία, μεταξύ των γειτόνων.

Τώρα ένας επικίνδυνος εθνικισμός καλλιεργείται, δέκα χρόνια από τη συνάντηση εκείνη. Ενας επικίνδυνος εθνικισμός, που καλλιεργείται έντεχνα και συνοδεύεται από προκλήσεις και επεισόδια. Μια κατάσταση που συνοδεύει τη «νέα τάξη» και ενισχύει αυταρχικά καθεστώτα και ολοκληρωτικές υστερίες.

Το «διαίρει και βασίλευε» σε βάρος των λαών αποτελούσε και αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Κλασικό παράδειγμα αποτελούν οι αραβικές χώρες των πετρελαίων (σ.σ. και τα τελευταία χρόνια οι βαλκανικές) όπου πέρα από τις ανοιχτές πολεμικές επιδρομές, εκατοντάδες πράκτορες, τύπου Λόρενς της Αραβίας, καλλιεργούσαν εμφύλιους πολέμους, αποσταθεροποιήσεις καθεστώτων και λεηλασία του εθνικού τους πλούτου, αρχίζοντας από τα πετρέλαια.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Εγκαίνια γραφείων

Αύριο Παρασκευή, η ΚΟΒ Ελληνορώσων του ΚΚΕ καλεί στα εγκαίνια των νέων της γραφείων στην οδό Πραντούνα 59. Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Βαγγέλης Τιρτιράκης, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ