ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πλειοδοτεί υπέρ νέων αντιλαϊκών μέτρων

Υποστηρικτικά στην κυβέρνηση, προτείνει και επιπλέον ανατροπές για το συμφέρον του κεφαλαίου

«Επιπλέον μέτρα», και μάλιστα άμεσα, ζητά η ΝΔ θεωρώντας ότι το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό «για να βγει η χώρα από την κρίση». Αν και χρησιμοποίησε σκόπιμα περίτεχνες και «αντιφατικές» διατυπώσεις, το μήνυμα που έστειλε ο Αντ. Σαμαράς σχολιάζοντας το νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης ήταν καθαρό. «Μας ρωτούν αν στηρίζουμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Απαντούμε: Εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε βοηθά να βγει ο τόπος από την κρίση», τόνισε, και συμπλήρωσε: «Αλλά αυτό το μείγμα πολιτικής που προτείνουν σήμερα, δε μας βγάζει από την κρίση. Θα απαιτήσει επιπλέον μέτρα».

Υπενθύμισε με νόημα ότι «ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησα υπεύθυνη στάση», η οποία έγκειται στο ότι αφενός «παρακίνησα έγκαιρα την κυβέρνηση να πάρει μέτρα» και αφετέρου «πρότεινα, πριν τρεις μήνες, διαφορετικό μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Το «άλλο μείγμα πολιτικής» που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι παρά ένα νέο πακέτο μέτρων, με έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων είτε με ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε μέσω της συμπίεσης του λεγόμενου εργατικού κόστους μέσω της ταχείας προώθησης των μεταρρυθμίσεων σε εργασιακές σχέσεις και Ασφαλιστικό. «Πάνω απ' όλα χρειάζονται μέτρα για την τόνωση της αγοράς σήμερα και την ανάπτυξη αμέσως μετά», τόνισε χαρακτηριστικά, αναμασώντας μέτρα που και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προωθεί.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης λήψης αυτών των μέτρων «τόνωσης της οικονομίας», επικαλέστηκε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση «θα βαθύνουν την ύφεση», θεωρώντας ως βέβαιο ότι «θα χαθεί το 25-30% της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών».

Στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας ο Αντ. Σαμαράς περιέλαβε ακόμα την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας που έχει απομείνει και επιπλέον περικοπές στην «κρατική σπατάλη» και στα «έξοδα του κράτους», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ζήτησε όμως κίνητρα για τον «επαναπατρισμό των κεφαλαίων» από το εξωτερικό, αλλά και ενίσχυση των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στη ναυτιλία.

Θέλει ταχύτερες ανατροπές

Η «κριτική» που άσκησε ο Αντ. Σαμαράς στην κυβέρνηση αφορά στην «αναποφασιστικότητα» και στην «καθυστέρηση» στην ανακοίνωση των μέτρων, εκφράζοντας τη διαφωνία του για ορισμένα από αυτά, για λόγους ψηφοθηρίας και εκμετάλλευσης της λαϊκής δυσαρέσκειας. Διαφώνησε με την αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και την περικοπή του 14ου μισθού, ενώ ταυτόχρονα δημαγώγησε εμφανιζόμενος ως προστάτης των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και της «μεσαίας τάξης».

Παραδέχθηκε ευθύνες και σφάλματα για την κυβέρνηση της ΝΔ, σπεύδοντας ωστόσο να εκδώσει αθωωτικό πόρισμα επειδή, όπως είπε, η ΝΔ πλήρωσε γι' αυτά, ενώ ο ίδιος δεν «απολογείται για κανέναν». Ανοιχτή στήριξη στα αντιλαϊκά μέτρα πρόσφερε η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας χτες στην Κύπρο για την οικονομική κρίση.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ» ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Στήριξη και συναίνεση άνευ όρων

Επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα φωτογραφίζει ο ΣΕΒ, επικαλούμενος την κρίση

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και εργατοπατέρες έχουν συναντίληψη για τη στρατηγική που πετσοκόβει τα εργατικά δικαιώματα

Eurokinissi

Κυβέρνηση, βιομήχανοι και εργατοπατέρες έχουν συναντίληψη για τη στρατηγική που πετσοκόβει τα εργατικά δικαιώματα
Καθώς ολόκληρη η χώρα βούιζε από οργή για τα αντεργατικά μέτρα, οι «κοινωνικοί εταίροι» έσπευσαν χτες το πρωί να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και προεξάρχοντος του ΣΕΒ κατέθεσαν την επί της ουσίας στήριξή τους στην αντιλαϊκή πολιτική.

Για «αναγκαία μέτρα», τα οποία πρέπει να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, έκανε λόγο ο ΣΕΒ, ζητώντας και νέα προνόμια. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρός του Χάρης Κυριαζής σημείωσε πως «τα νέα μέρα ήταν αναγκαία για να αποφύγει η χώρα μας τη χρεοκοπία». Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα θα επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα, υποστήριξε πως αν και «δεν ετέθη σήμερα τέτοιο θέμα, αλλά η κρίση όπως ξέρετε πλήττει εξίσου τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», δίνοντας έτσι το σύνθημα στους βιομηχάνους να πράξουν ακριβώς τα ίδια που έπραξε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα.

Στην ίδια γραμμή και η ηγεσία των μεγαλεμπόρων, η οποία διά στόματος του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη δήλωσε ότι «τα νέα μέτρα που μας ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό δεν επιδέχονται καμίας αντίδρασης, αφού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο».

Επιβεβλημένες χαρακτήρισε από την πλευρά του «τις περικοπές των δαπανών του δημόσιου τομέα» ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Παριστάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, ο οποίος είπε ότι «από αύριο θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι να μιλάμε - και κυρίως η κυβέρνηση - για ανάπτυξη και παραγωγή». Και αυτό, τη στιγμή που τα μέτρα τσακίζουν τους μικρομεσαίους, πνίγουν τους φτωχούς βιοτέχνες.

Τα μέτρα της κυβέρνησης άνοιξαν την όρεξη και των μεγαλοξενοδόχων. Σε ανακοίνωσή του το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, αφού δηλώνει ευθαρσώς πως «σ' αυτό το εγχείρημα είμαστε όλοι μαζί», ζητάει «νέα ρύθμιση για επιδότηση της εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για δύο έτη» και άρση του καμποτάζ.

Από κοντά οι εργατοπατέρες

Και ενώ τα μέτρα κατακρεουργούν το εργατικό εισόδημα, οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων, έσπευσαν να μπουν στο κάδρο της «εθνικής συναίνεσης».

Ο Γ. Παναγόπουλος, αυτό που βρήκε να πει μπροστά στη λαίλαπα είναι ότι «τα μέτρα είναι μονομερή», ενώ σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «είδε» μόνο «τους καρχαρίες των αγορών» και όχι την κυβέρνηση. Επιδιώκοντας μάλιστα να δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση και πολιτικό χρόνο για την επιβολή των μέτρων ισχυρίζεται ότι «η αποτελεσματικότητα θα κριθεί τους προσεχείς μήνες».

Την «κοινωνική συνοχή» επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, τη στιγμή που η κυβέρνηση λεηλατεί τους δημόσιους υπαλλήλους και όταν ακριβώς αυτή η γραμμή της πλειοψηφίας περί «κοινωνικής συνοχής» μεταφράζεται σε άρνησή της τόσα χρόνια να αντιταχθεί επί της ουσίας στην αντεργατική πολιτική και έφερε τα σημερινά οδυνηρά αποτελέσματα.

ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνία για την (καπιταλιστική) οικονομία

Η «στρεβλή ανάπτυξη» του ελληνικού καπιταλισμού και το «σημερινό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της ΕΕ» ευθύνονται, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το «δημοσιονομικό στραγγαλισμό της οικονομίας». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τα κυβερνητικά μέτρα εκφράζει την αγωνία του πως αυτά «θα βυθίσουν σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση τη χώρα», στηλίτευσε το «σημερινό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο της ΕΕ», εξωραΐζοντας για μια ακόμα φορά την πραγματική φύση του ευρωενωσιακού καπιταλισμού και κατήγγειλε τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών γιατί - όπως αναφέρει - «διέλυσαν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και βάθυναν τις στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης στον ρ/σ «Αθήνα 9,84» ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να πάρει τα μέτρα αυτά «υπό την πίεση της Κομισιόν» και τα χαρακτήρισε εκτός από άδικα «μονόπλευρα» και «αναποτελεσματικά». Συνεχίζοντας, την κατά μέτωπο επίθεση της άρχουσας τάξης την εκτίμησε σαν «χρεοκοπία ενός συστήματος διακυβέρνησης» και κατέληξε ευχόμενος «μακάρι αυτή η κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της συστημικής διαφθοράς, μέτρα έτσι ώστε να περιοριστεί ο πληθωρισμός κερδών».

ΛΑ.Ο.Σ.
«Να ματώσει» ο λαός!

Βασιλικότερος του βασιλέως ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης όχι μόνο υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά μέτρα αλλά επιχείρησε να ενοχοποιήσει το λαό και να τον παρουσιάσει σαν συνυπεύθυνο για την κατάσταση της οικονομίας που πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα της πλουτοκρατίας! Οπως προκλητικά είπε: «Ολα τα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, μεριμνούσαμε για τους Ελληνες και παραμελούσαμε την Ελλάδα. Σήμερα, την στιγμή της μεγάλης κρίσεως, πρέπει να μεριμνήσουμε για την Ελλάδα, δοκιμάζοντας τους Ελληνες. Κυβερνήτες και κυβερνώμενοι, συνδικαλιστές και λοιποί παράγοντες του δημοσίου βίου, υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια μάλλον κατώτεροι των περιστάσεων. Θα ιδρώσουμε, θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί». Με το φόβο του κινήματος έσπευσε να ολοκληρώσει τη δήλωσή του ζητώντας «κοινωνική ειρήνη», καλώντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους να ανοίξουν μόνοι τους το δρόμο στον οδοστρωτήρα κατεδάφισης των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ