ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Κινδυνεύει η ζωή του Μαντέλ Ισμα'ϊλοφ

ΜΟΣΧΑ

(Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή του ηγέτη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν Μαντέλ Ισμαϊλοφ, τον οποίο οι "δημοκρατικές" αρχές της χώρας έριξαν και πάλι στη φυλακή και συμπεριφέρονται απάνθρωπα απέναντί του. Αφορμή υπήρξε, τόσο η οργάνωση συγκεντρώσεων σε όλο το Καζαχστάν, με την ευκαιρία της επετείου του πανενωσιακού δημοψηφίσματος για τη διατήρηση της Σοβιετικής Ενωσης και το σεβασμό της βούλησης των λαών, όσο και η πραγματοποίηση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των ενοικίων και των δημοτικών τελών. Πέρσι, στις 7 Νοέμβρη, αμέσως μετά τη διαδήλωση προς τιμήν των 80χρονων της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε, τάχα, την τιμή και την αξιοπρέπεια του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συγκέντρωση και τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση. Στις 27 Φλεβάρη συνελήφθη πάλι, μισή ώρα μετά τη λήξη του ιδρυτικού Συνεδρίου του Λαϊκού Μετώπου, στο οποίο ο Μαντέλ εκλέχτηκε αντιπρόεδρος αυτής της νέας ενοποιημένης αντιπολιτευτικής οργάνωσης. Ηδη, για τρίτη βδομάδα συνεχίζεται στην Αλμά - Ατά η δίκη εναντίον του με ψεύτικες, κατασκευασμένες κατηγορίες. Στο μεταξύ, όμως, συνέβη κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για τη ζωή του. Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν Γιούρι Βινκόφ πληροφόρησε τηλεφωνικώς το "Ρ" ότι την περασμένη Κυριακή ανέβηκε απότομα ο πυρετός του Μαντέλ και πρόσθεσε: "Τη Δευτέρα, όταν τον έφεραν στην αίθουσα του δικαστηρίου, μόλις μπορούσε να καθίσει. Ζητήσαμε να εξεταστεί από γιατρό και να θεραπευτεί. Απέρριψαν το αίτημά μας, λέγοντας ότι πρόκειται για συνηθισμένη γρίπη, αλλά η κατάστασή του δεν έμοιαζε καθόλου με γρίπη. Πήγαμε την Παρασκευή, 3 Απρίλη στη φυλακή, αλλά ο Μαντέλ δεν ήρθε να μας δει, στέλνοντας ένα σημειωματάκι: "Παιδιά, δεν μπορώ να σηκωθώ". Ανησυχούμε τρομερά. Υποψιαζόμαστε ότι κάτι του κάνουν στη φυλακή, πιθανόν, να του δίνουν κάποια φάρμακα. Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινή γνώμη για βοήθεια. Η ζωή του ηγέτη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν Μαντέλ Ισμαϊλοφ κινδυνεύει!".

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνονται τα πνεύματα

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ - ΛΩΡΙΔΑ

ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

"Ανεβαίνει το θερμόμετρο" στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μία ημέρα μετά την κηδεία του αρχιβομβιστή της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Χαμάς", Μοχιγιεντίν Σαρίφ. Οπαδοί της "Χαμάς" ξεχύθηκαν, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων ζητώντας αιματηρή εκδίκηση για το θάνατο του Σαρίφ. Η Παλαιστινιακή Αρχή τηρεί "σιγήν ιχθύος", ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις.

Σε εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης προχώρησε, χτες, η "Χαμάς", σύμφωνα με σχόλια των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων,οι οπαδοί της οποίας πραγματοποίησαν ογκώδεις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις στη Νάμπλους, τη Χεβρώνα και την πόλη της Γάζας. Και στις τρεις διαδηλώσεις κυριάρχησαν τα αντιισραηλινά και αντιαμερικανικά συνθήματα, με την προτροπή "Χτυπήστε το Τελ Αβίβ" να ξεχωρίζει. Κάηκαν σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ και εκτοξεύτηκαν σκληρές απειλές κατά του Ισραήλ. Στη Γάζα πύρινο λόγο εκφώνησε ο τοπικός ηγέτης της "Χαμάς" Ισμαϊλ Χαντέχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι "η Χαμάς θα ανοίξει νέο κύκλο πολέμου όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εκδικηθεί το θάνατο του Σαρίφ". Ο Χαντέχ υπογράμμισε ότι η εκδίκηση για το θάνατο του Σαρίφ θα είναι κατά πολύ αιματηρότερη από τις βομβιστικές επιθέσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Γιεχία Αγιάς, το Γενάρη του 1996. Την ίδια, περίπου, ώρα ένας Ισραηλινός αυτοκινητιστής τραυματίστηκε σοβαρά από πέτρα, ενώ οδηγούσε έξω από τη Ραμάλα.

Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή έχει αποφύγει τις επίσημες εκτιμήσεις και δηλώσεις. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερακάτ, ανακοίνωσε ότι αξιωματούχοι της Παλαιστινιακής Αρχής βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την ηγεσία της "Χαμάς", προκειμένου να κατευναστούν τα πνεύματα και να αποφευχθούν ενδεχόμενες βομβιστικές επιθέσεις. Κανένα σχετικό σχόλιο δεν έκανε και ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος κάλεσε το Ισραήλ να εφαρμόσει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, για να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά την αποκλιμάκωση της έντασης. Από την πλευρά της, η παλαιστινιακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ο Σαρίφ να δολοφονήθηκε από Παλαιστίνιο, συνεργάτη του Ισραήλ.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε, για άλλη μια φορά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος διέψευσε, όπως αναμενόταν, ότι το Ισραήλ έχει την οποιαδήποτε σχέση με το θάνατο του Σαρίφ και εξέφρασε την άποψη ότι ο Γιάσερ Αραφάτ μπορεί να σταματήσει τυχόν βομβιστικές επιθέσεις. Προειδοποίησε, δε, ότι αν τελικά πραγματοποιηθούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ, τότε αποκλειστικός υπεύθυνος θα είναι ο Παλαιστίνιος ηγέτης,από τον οποίο ζήτησε να επέμβει για να σταματήσει η παραπληροφόρηση σχετικά με το θάνατο του Σαρίφ.

Παράλληλα, εντείνονται τα μέτρα που λαμβάνει ο ισραηλινός στρατός, τόσο στην περίμετρο των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών, όσο και στην Ιερουσαλήμ. Αλλεπάλληλοι είναι οι έλεγχοι των Ισραηλινών στρατιωτών σε στάσεις, σε αγορές και σε πολυκαταστήματα της Ιερουσαλήμ, ενώ έχουν ενισχυθεί οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις στις πόλεις και στα οδικά μπλόκα της Δυτικής Οχθης. Παρά τα οξυμένα πνεύματα, όπως έγινε γνωστό, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιηθεί μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στην Ιερουσαλήμ, τον επόμενο μήνα, στην επέτειο του εορτασμού συμπλήρωσης 50 χρόνων από την κατάκτηση της Ιερής Πόλης.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Αντιδράσεις στην πρόταση Μιλόσεβιτς για δημοψήφισμα

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Εντονα αντέδρασε χτες ο ηγέτης των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, στην πρόταση του Προέδρου της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με βασικό ερώτημα εάν οι πολίτες της Σερβίας συμφωνούν ή όχι με τη μεσολάβηση ξένων στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σέρβων και αλβανόφωνων...

"Δεν είναι σοβαρή η απόφαση για το δημοψήφισμα", είπε ο Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, υπογραμμίζοντας με σημασία πως η "καλύτερη λύση" είναι η... ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου! Με τον τρόπο αυτό, ο Ρουγκόβα όχι μόνον απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας - σε σχέση με το δημοψήφισμα... - αλλά και υπενθύμισε σε όλους τη σχεδόν πάγια πολιτική τακτική του "πάντα ζήτα κάτι παραπάνω... ποτέ αυτό που θες ακριβώς!".

Οσο για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Βελιγράδι, ο Ρουγκόβα έσπευσε να χαρακτηρίσει και αυτή την εξέλιξη ως "ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και για την αποτροπή ενδεχόμενης σύρραξης στην περιοχή".

Την ίδια ώρα, οι αρχές του Βελιγραδίου εργάζονταν πυρετωδώς σε μία προσπάθεια να υλοποιηθεί η πρόταση Μιλόσεβιτς για το δημοψήφισμα το νωρίτερο από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο νέος Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αντιδρούσε σ' αυτό, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση Μιλόσεβιτς "πολιτικό τέχνασμα".

Ετσι, μπορεί ο πρόεδρος του σερβικού Κοινοβουλίου, Ντράγκαν Τόμιτς, να ετοίμαζε χτες τη σχετική σύνοδο του Κοινοβουλίου ώστε να δρομολογηθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, όμως τίποτε δε σταματούσε τις αντιδράσεις της σερβικής αντιπολίτευσης.

Ο Βέσνα Πέσιτς δήλωσε πως το δημοψήφισμα "σημαίνει κάτι μόνο σε δημοκρατικές χώρες, και όχι στη Γιουγκοσλαβία, όπου τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης χειραγωγούνται και ελέγχονται από τον Μιλόσεβιτς".

Ενας άλλος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Ντράγκαν Βεσελίνοφ, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα Μιλόσεβιτς "δημοψήφισμα πολέμου", υποστηρίζοντας ότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος απαιτεί με αυτό τον τρόπο από τον "εξαθλιωμένο και εξαντλημένο σερβικό λαό να κάνει πόλεμο ενάντια στην Αμερική, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και στον υπόλοιπο κόσμο".

Σε εξίσου υψηλούς τόνους κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του νέου Μαυροβούνιου Προέδρου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως "το κάλεσμα για το δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα κακό μονοπάτι, μία ήδη πεπατημένη μέθοδος υποτίμησης των διεθνών δυνάμεων".

  • Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, χαρακτήρισε "ελιγμό" και "ένα ακόμη λάθος" την απόφαση του Προέδρου Μιλόσεβιτς για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.
ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οκτώβρη του '99 προτείνει ο Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πληροφορίες που "διέρρεε" χτες στενός συνεργάτης του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ, διευκρίνιζαν ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα που σκέφτεται να προτείνει, είναι ο Οκτώβρης του 1999.Ο Ογκιοπίρ Αξόζ, ηγετικό στέλεχος του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, του Γιλμάζ, διευκρίνισε πως τα μέλη του κυβερνώντος συνασπισμού θα περιμένουν πρώτα να δουν τα αποτελέσματα των προγραμματισμένων για το Μάρτη του 1999 τοπικών εκλογών, πριν καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών.

Στο μεταξύ, όσον αφορά το "σκάνδαλο Σουσουρλούκ", το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε ότι ο εισαγγελέας που ασχολείται με την υπόθεση προτίθεται να ζητήσει ποινή καθείρξεως άνω των 15 χρόνων για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Αγάρ και τον βουλευτή Σεντάτ Μπουτσάκ, μέλη του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Η ημερομηνία έναρξης της δίκης, πάντως, δεν έχει οριστεί.

Μαζικές οι συγκεντρώσεις των Παλαιστινίων

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνοριακές συγκρούσεις...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οι δύο χώρες έχουν διεξάγει τρεις πολέμους (τους δύο για το Κασμίρ), και χτες τα γεγονότα το θύμισαν στους κατοίκους τους: Οχτώ Ινδοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και έξι Πακιστανοί (τρεις γυναίκες μεταξύ αυτών) τραυματίστηκαν, σε ανταλλαγή πυρών πυροβολικού στη μεθόριο του κρατιδίου.

Την αφορμή για την ένοπλη σύγκρουση, κατά ειδησεογραφικά πρακτορεία, έδωσε η κατασκευή από την Ινδία παρατηρητηρίων και οχυρωματικών έργων στη μεθόριο.

Η εκλογή της εθνικιστικής κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ στην Ινδία δε συνοδεύτηκε από επανάληψη των συνομιλιών με το Ισλαμαμπάντ, πράγμα που δημιουργεί ασταθές υπόβαθρο. Εξάλλου, όπως σημείωνε χτες το Ασοσιέιτεντ Πρες, παρά τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την περιοχή της Ινδίας, το Πακιστάν έχει αναλογικά 1.500 στρατιώτες για κάθε 1.000 δασκάλους - κι ολόκληρη η νότια Ασία 5.600 στρατιώτες για κάθε 1.000 γιατρούς...

Η Ινδία ξοδεύει 9,4 δισ. δολάρια ετησίως (2,8% του ΑΕΠ) και το Πακιστάν 2,9 δισ. δολάρια (5,2% του ΑΕΠ). Ποσοστό, που ίσως αυξηθεί, αν οι δύο χώρες προχωρήσουν στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ