ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 2015
Σελ. /24
Η απεργία στη χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ που κράτησε 78 μέρες

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την αναφορά σε μεγάλους εργατικούς αγώνες στα πρώτα χρόνια της λεγόμενης «μεταπολίτευσης»

Στις 21/11/1975 ο «Ριζοσπάστης» αναγγέλλει τη νίκη των απεργών της ΜΕΛ και συναδέλφων τους σε άλλες επιχειρήσεις
Στις 21/11/1975 ο «Ριζοσπάστης» αναγγέλλει τη νίκη των απεργών της ΜΕΛ και συναδέλφων τους σε άλλες επιχειρήσεις
Συνεχίζοντας την αναφορά σε μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις που έγιναν τα πρώτα χρόνια της λεγόμενης «μεταπολίτευσης», σήμερα παρουσιάζουμε την απεργία που έγινε στη βιομηχανία χαρτιού ΜΕΛ στη Θεσσαλονίκη, στους τελευταίους μήνες του 1975. Οπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα για το διαχρονικό ρόλο του κράτους στο πλευρό της εργοδοσίας, για τις αντιαπεργιακές μεθοδεύσεις, αλλά και τη δύναμη που έχει η οργανωμένη πάλη να σκορπάει κάθε προσπάθεια υπονόμευσης.

Η απεργία των 400 εργατών και υπαλλήλων της βιομηχανίας χαρτιού ΜΕΛ στη Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε στη 1 Σεπτέμβρη 1975, με αίτημα την αύξηση των αποδοχών 20% - 40% και την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας 15%. Η απεργία κράτησε 78 μέρες.

Λίγους μήνες πριν, είχε δημιουργηθεί επιχειρησιακό σωματείο. Τον Ιούλη που έγιναν οι αρχαιρεσίες, η εργοδοσία απέλυσε τον αντιπρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, τον γενικό γραμματέα και τέσσερα ιδρυτικά μέλη του σωματείου. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με κινητοποιήσεις, ζητώντας την επαναπρόσληψή τους και προβάλλοντας άλλα αιτήματα, για τους μισθούς και το ωράριο. Γύρισαν στη δουλειά τους σχεδόν ένα μήνα μετά.

Οι συνθήκες δουλειάς είναι αυτές που οδήγησαν στην απεργία του Σεπτέμβρη. Τα μεροκάματα ήταν χαμηλά, οι Συλλογικές Συμβάσεις δεν εφαρμόζονταν με διάφορα τεχνάσματα. Αντρες και γυναίκες δούλευαν μέσα στη σκόνη, στη μούχλα και την υγρασία. Η εργοδοσία δεν έδινε το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο είχε καθιερωθεί στον κλάδο από το Σεπτέμβρη του 1974.

Η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε αυθαίρετα την απεργία παράνομη. Το απόγευμα της 16ης Σεπτέμβρη μεγάλη αστυνομική δύναμη έφθασε στην πύλη του εργοστασίου. Οταν οι απεργοί αποδοκίμασαν πέντε απεργοσπάστες, ο επικεφαλής της χωροφυλακής τους απείλησε ότι «αύριο θα φέρει χίλιους χωροφύλακες». Τη μέρα εκείνη επισκέφθηκε τους απεργούς αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και κατέθεσε το συμβολικό ποσό των 2.000 δραχμών για τη στήριξη του αγώνα τους.

Αντοχή και ταξική αλληλεγγύη

Την Κυριακή, 17 Σεπτέμβρη, στήθηκαν εκδηλώσεις έξω από το εργοστάσιο. Μεταξύ άλλων το Θεατρικό Εργαστήρι της Θεσσαλονίκης παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο «Απεργία» και το καλλιτεχνικό συγκρότημα της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης τραγούδησε τραγούδια εργατικών αγώνων. Λίγο πριν τη γιορτή επισκέφθηκε τους απεργούς η Μ. Γιάννου, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οταν οι εργάτες συμπληρώνουν 24 μέρες απεργίας, η εργοδοσία έκανε ακόμα εννιά απολύσεις και άσκησε πιέσεις για να τερματιστεί η κινητοποίηση, χωρίς αποτέλεσμα.

Στα τέλη Σεπτέμβρη, ένα Σάββατο απόγευμα όπου στο εργοστάσιο υπήρχαν 80 άτομα απεργιακή περιφρούρηση, κατέφθασε ένας λόχος 60 χωροφυλάκων με κράνη και γκλομπς. Η εταιρεία προσπάθησε να φυγαδεύσει δύο φορτηγά με προϊόντα της. Η περιφρούρηση ξάπλωσε στην είσοδο, ενώ άρχισαν να καταφθάνουν απεργοί μαζί με τις οικογένειές τους, ακυρώνοντας τις απεργοσπαστικές προσπάθειες.

Στις αρχές Οκτώβρη το Σωματείο κατήγγειλε ότι «άγνωστοι» συνέχιζαν να απειλούν από το τηλέφωνο μέλη της διοίκησης. Απειλητικά τηλεφωνήματα γίνονταν και σε εκπροσώπους άλλων σωματείων που συμπαραστέκονταν στον αγώνα τους. Στις 6 Οκτώβρη η εργοδοσία έκανε ακόμα 30 απολύσεις. Οι απεργοί πρόσθεσαν τα νέα αιτήματα: Επαναπρόσληψη των απολυμένων, απομάκρυνση του προσωπάρχη. Στα μέσα Οκτώβρη η εργοδοσία προσέφυγε στα δικαστήρια κατά του προέδρου και του γενικού γραμματέα του σωματείου, επιδιώκοντας να τους απολύσει.

Στις 30 Οκτώβρη οι απεργοί κατέβηκαν στην Αθήνα, κάνοντας συγκέντρωση στη Βουλή. Οπως κατήγγειλαν κατά την κάθοδό τους, αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες τούς σταμάτησαν στο δρόμο 12 φορές με διάφορα προσχήματα. Ακόμα, στην κινητοποίησή τους ορισμένοι συμπαραστάτες πήγαν να δημιουργήσουν σύγχυση με διάφορα συνθήματα...

Απεργοί της ΜΕΛ παρέμειναν στην Αθήνα και προχώρησαν σε κοινές κινητοποιήσεις με τους εργάτες της χαρτοποιίας ΕΓΛ της Πάτρας που επίσης είχαν έρθει στην Αθήνα.

Η απεργία σταμάτησε στις 20 Νοέμβρη. Οι εργάτες πέτυχαν αύξηση 20% για όσους είχαν υπηρεσία κάτω από δύο χρόνια και 26% για όσους είχαν υπηρεσία πάνω από δύο χρόνια. Ακόμα, αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων κατά 1.100 δραχμές στους μισθούς μέχρι 8.000, 800 δραχμές στους μισθούς των 10.000 και 600 δραχμές στους μισθούς άνω των 10.000 δραχμών. Καταβολή των ημερομισθίων και μισθών της απεργίας, επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων, να εξεταστεί από επιτροπή το θέμα του ανθυγιεινού επιδόματος και άλλα επιμέρους αιτήματα.

Εκθεση εντύπων στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Φύλλο της «Μαχήτριας», που ήταν Οργανο της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών
Φύλλο της «Μαχήτριας», που ήταν Οργανο της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη - Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ) «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) διοργανώνει έκθεση με πρωτοσέλιδα εντύπων που αφορούν στους διαχρονικούς αγώνες για την ισοτιμία της γυναίκας. Στις προθήκες του ΕΚΧΦ παρουσιάζονται πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα από μπροσούρες και βιβλία αφιερωμένα στους αγώνες για την ισοτιμία της γυναίκας, ακόμα και σε πολύ δύσκολες αλλά κορυφαίες περιόδους της ελληνικής ιστορίας (μεταξική δικτατορία, φασιστική Κατοχή, εμφύλιος, κ.λπ.). Τα εν λόγω έντυπα και πληθώρα άλλων παρόμοιων βρίσκονται σε ηλεκτρονική μορφή στο Αρχείο του ΕΚΧΦ και είναι προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 6 έως τις 13 Μάρτη, τις μέρες και ώρες λειτουργίας του ΕΚΧΦ (Δευτέρα - Παρασκευή 9 π.μ. έως 5 μ.μ.). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν νωρίτερα με το Κέντρο στο τηλέφωνο 210.6851.129. (Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.ekxf.gr).

Αφιερωμένο στην 8η Μάρτη το Δελτίο της ΟΓΕ

Το εξώφυλλο του τεύχους
Το εξώφυλλο του τεύχους
Αφιερωμένο στην 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, είναι το πρώτο τεύχος του Δελτίου της ΟΓΕ για το 2015, που κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες. Το σύνθημα με το οποίο τιμά η ΟΓΕ τη φετινή 8η Μάρτη, βρίσκεται στο εξώφυλλό του: «Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει και μας στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις».

«Το μήνυμά μας πρέπει να φτάσει πλατιά στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, στις γειτονιές, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς. Κριτήριό μας είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν αυτές, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, του φυσικού και παραγόμενου πλούτου», αναφέρει σε σχετικό άρθρο η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη.

Στην επέτειο της 8ης Μάρτη είναι αφιερωμένες και οι σελίδες του Πολιτισμού, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε αυτή, αλλά και σε άλλους απεργιακούς αγώνες εργατριών και στη χώρα μας, στηριγμένη σε λογοτεχνικά κείμενα.

Ανάμεσα σε άλλα, το τεύχος περιλαμβάνει επίσης άρθρα για την Υγεία, το μητρικό θηλασμό, το δικαίωμα των γυναικών στη συνταξιοδότηση και την επίθεση που αυτό δέχεται. Επίσης, δημοσιεύεται μέρος των εισηγήσεων που έγιναν στην Ημερίδα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που οργάνωσε η ΟΓΕ τον περασμένο Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ