ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αφορμή ένα ρεπορτάζ

Στο λόγο της τιμής μου. Δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω αρκετά καλά την αποστολή και τους κανόνες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ως μηχανισμού διαμόρφωσης πολιτικής συνείδησης και κοινωνικής στάσης. Ως «Δούρειου Ιππου» που επιχειρεί να ευνουχίσει ό,τι απόμεινε όρθιο στο νου. Να χειραγωγήσει ό,τι ελπιδοφόρο ξεπηδά από την ψυχή. Ως τρωκτικού, που σε διατεταγμένη υπηρεσία προσπαθεί να ροκανίσει ό,τι πιο όμορφο φωλιάζει στη σκέψη.

Είμαι λοιπόν τουλάχιστον καχύποπτος όταν ενημερώνομαι. Και ειδικά όταν γνωρίζω εκ των προτέρων τι πρόκειται να παρακολουθήσω.

Προσπάθησα πολλές φορές, μα δεν τα κατάφερα. Τη στρατευμένη πληροφόρηση, ακολουθούσε σχεδόν πάντα η ανυπότακτη οργή. Και στη συνέχεια - ευτυχώς - η νηφάλια προσέγγιση. Αυτή τη φορά όμως τα «στοιχεία» και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ έκαναν την οργή, αηδία.

Μεσημέρι Σαββάτου. ΕΤ-1. Εκπομπή: «Με αρετή και τόλμη». Παραγωγή της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (λέγε με ΝΑΤΟ).

Αφιέρωμα στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας. Ο αντικομμουνισμός χυδαίος. Τα κείμενα θύμιζαν ΥΕΝΕΔ της «επταετίας». Και ο στόμφος στη φωνή του «δημοσιογράφου» που έκανε το ρεπορτάζ εμφυλιοπολεμική διακήρυξη μέσω της συχνότητας του ΕΙΡ. Εχασαν προφανώς οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης και τ' αφεντικά τους, την ψυχραιμία τους.

Ακρως διαφωτιστικό το ρεπορτάζ. Μάθαμε πόσο κακή ήταν η ΕΣΣΔ και πόσο καλές οι ΗΠΑ.

Ακούσαμε και άλλα ενδιαφέροντα.

Οτι «ο πόλεμος της Κορέας ήταν το θερμότερο επεισόδιο κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου». Αλλά «ευτυχώς η Ελλάδα συνέβαλε στην προάσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Μάθαμε ακόμη ότι «186 Ελληνες σκοτώθηκαν και 610 τραυματίστηκαν στον πόλεμο για την ελευθερία». Πως «κατά την επιστροφή του από την Κορέα, το ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα, έγινε δεκτό με τιμές».

Οχι, το ρεπορτάζ δεν ξεθάφτηκε από τα αρχεία της ΕΡΤ. Η παραγωγή ήταν νέα.

Και σας υπόσχομαι ότι έβλεπα και άκουγα καλά. Δε με είχε πειράξει η ζέστη, γιατί είμαι «προνομιούχος». Και ανήκω στα «ρετιρέ» και διαθέτω κλιματισμό στο σπίτι μου.

Μετά την οργή επανήλθε η νηφάλια και ψύχραιμη πολιτική προσέγγιση. Η προβολή του συγκεκριμένου ρεπορτάζ έγινε από το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης. Τον έλεγχο του οποίου - όπως και των υπολοίπων - έχει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός και πολλοί υπουργοί της οποίας - όπως και της προηγούμενης - έχουν πολλές φορές δηλώσει ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συμβάλλει στην προώθηση και εδραίωση δημοκρατικών μορφών διακυβέρνησης».

Και το απέδειξαν. Με την παραχώρηση όλων των στρατιωτικών διευκολύνσεων (λιμάνια Σούδας, Θεσσαλονίκης), τη συμμετοχή ελληνικών πληρωμάτων στα AWACS, τη λήψη μέτρων για την απρόσκοπτη μετακίνηση από το ελληνικό έδαφος νατοϊκών και αμερικανικών δυνάμεων στους «απελευθερωτικούς» πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Με τη συναίνεσή τους στο ομόφωνο ΝΑΙ για την αλλαγή του «αμυντικού» δόγματος του ΝΑΤΟ, την ώρα που δολοφονούνταν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας. (σ.σ. Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Μπορεί ο καθένας να προσθέσει τόσα άλλα).

Δηλώσεις και πράξεις που αποζημιώθηκαν. Τα συχαρίκια πολλά από τ' αφεντικά τους, που δηλώνουν: «Η Ελλάδα λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, την εκπαίδευση και τη δημοκρατική πολιτική ωριμότητα (sic), καθώς και τις οικονομικές της δυνατότητες, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση, στον εκδημοκρατισμό και την υγιή οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Σαφής στόχος του «ρεπορτάζ» η διαμόρφωση των συνειδήσεων και η προετοιμασία του εδάφους για την εναρμόνιση στον προσδιορισμό των επιχειρησιακών αναγκών της χώρας, σύμφωνα με τις αμερικανο-νατοϊκές επιδιώξεις.

Αλλωστε τα εθνικά κράτη - εν προκειμένω η Ελλάδα - και οι υπερεθνικοί σχηματισμοί (ΝΑΤΟ - ΕΕ) κινούνται ενιαία, αδιαίρετα και αλληλοδιαπλεκόμενα προς την ίδια κατεύθυνση, με ενίσχυση του ενός ή του άλλου, όπου υπάρχει αντίστοιχη ανάγκη του κεφαλαίου.

Χαμήλωσα και άλλο τη θερμοκρασία μέσω του κλιματιστικού και συνειδητοποίησα ότι ασφαλώς και δεν ήταν τυχαία η προβολή πριν από το ρεπορτάζ για την Κορέα, ενός άλλους, που έδειχνε τις «λαμπρές προοπτικές των επαγγελματιών οπλιτών».

Χωρίς την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα που πρέπει να αποκρυσταλλωθεί πολιτικά - στην Ελλάδα και διεθνώς - για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και κατά προέκταση για την εξάλειψη των αιτιών που γεννούν τον πόλεμο...

Χωρίς την αλλαγή στο συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και την ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που υπηρετεί πιστά και αταλάντευτα την υπόθεση της ενότητας δράσης, της συμπόρευσης και της συνεργασίας των ταξικών και ριζοσπαστικών αριστερών δυνάμεων...

Τότε είναι πολύ πιθανό οι επαγγελματίες οπλίτες, που χαμογελούσαν είτε από άγνοια είτε υπακούοντας σε διαταγές που ορίζουν ότι τα πρόσωπα έπρεπε να είναι φωτεινά και αισιόδοξα, να γίνουν και αυτοί δολοφόνοι επί πληρωμή, όπως οι άλλοι που έφυγαν τόσα χρόνια πριν για την Κορέα...

Αλλωστε τ' αφεντικά στη χώρα, παρέμειναν τα ίδια. Οπως επίσης και οι πολιτικοί εκφραστές τους.


Γ. Π.


ΤΟΝΙ ΜΠΛΕΡ
Προς ριζική αναθεώρηση των δαπανών στην ΕΕ

Η Ευρώπη οφείλει να «εκσυγχρονίσει» το κοινωνικό της μοντέλο και να «αναθεωρήσει εκ βάθρων τις δαπάνες της», επαναλαμβάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, επικρίνοντας το υπερβολικό κόστος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) σε άρθρο που εμφανίστηκε χτες, Δευτέρα, στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό». «Εχουμε ανάγκη μια κοινωνική Ευρώπη», εξηγεί ο Μπλερ, που ανέλαβε την Παρασκευή την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Αλλά πρέπει επίσης να λειτουργήσει, να μην είναι ένα μοντέλο που θεωρεί αποδεκτά 20 εκατομμύρια ανέργους και ρυθμούς παραγωγικότητας κατώτερους εκείνων των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε. «Θα πρέπει λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο».

Ο Μπλερ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την πρόθεσή του να οργανώσει μια ανεπίσημη σύνοδο κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης, το φθινόπωρο στο Λονδίνο, με ομολογημένο σκοπό την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ο Μπλερ συνιστά στο άρθρο του «πιο σαφή και πιο ταχεία» δράση σε τομείς όπως η απασχόληση, η συμμετοχή στην αγορά εργασίας, η εκπαίδευση και η έρευνα. «Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε έναν προϋπολογισμό που θα μεταφράζει αυτές τις πραγματικότητες. Ενας σύγχρονος προϋπολογισμός δεν είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος σε δέκα χρόνια θα είναι ακόμη αφοσιωμένος στο ύψος ενός 40% για την ΚΑΠ», αναφέρει.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε εκ βάθρων τις δαπάνες μας. Είπα πως η επιστροφή που μας έχει δοθεί βρίσκεται επί τάπητος στο πλαίσιο αυτής της εκ βάθρων αναθεώρησης» των ευρωπαϊκών δαπανών, εξηγεί ο Μπλερ.

«Σε κάθε κρίση, υπάρχει μια ευκαιρία που περιμένει να την αρπάξεις. Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ για την Ευρώπη», εκτιμά ο ίδιος. «Κουράγιο, ας την αρπάξουμε!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ