ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Νέο» όραμα - εφιάλτης για τους πολλούς
  • «Σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό χώρο επενδύσεων»
  • «Προωθούμε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση των αγορών, διαρθρωτικές αλλαγές»

Λιτότητα, γνήσιες αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, φορολογικά και «αναπτυξιακά» κίνητρα στο κεφάλαιο... Αυτό είναι το «νέο ελληνικό όραμα» του Κ. Καραμανλή, όπως το περιέγραψε στη χτεσινοβραδινή ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», επιβεβαιώνοντας απλά ότι το όραμά του δε διαφέρει πουθενά από αυτό του προκατόχου του περί «ισχυρής Ελλάδας». Οσο για το «κοινωνικό πρόσωπο» της πολιτικής του, αυτό παραπέμπεται στο τέλος της τετραετίας, όταν θα αποδώσουν τα μέτρα περιστολής της κρατικής σπατάλης και θα έχει ενισχυθεί η ανάπτυξη...

«Σχεδιάζουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ελκυστικό χώρο επενδύσεων», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου «προωθούμε γνήσιες αποκρατικοποιήσεις και απελευθέρωση των αγορών». Στο πλαίσιο αυτό «το κράτος περιορίζει τον επιχειρηματικό ρόλο και αναβαθμίζει τις ρυθμιστικές αρμοδιότητές του». Στο ίδιο μήκος κύματος τόνισε ότι «βασικό στη Νέα Οικονομική Πολιτική είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, που στοχεύουν στη βελτίωση της μικροοικονομικής ανταγωνιστικότητας και την επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης». Δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και του ρόλου του ιδιωτικού τομέα».

Παρόλο που φρόντισε να κινηθεί σε γενικόλογο επίπεδο, το στίγμα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα εφαρμόσει ήταν κάτι παραπάνω από πεντακάθαρο. Περισσότερο συγκεκριμένος έγινε παρουσιάζοντας τους άξονες του νέου φορολογικού συστήματος, που εγγυάται γρήγορα και χειροπιαστά κίνητρα στο κεφάλαιο και γενικόλογες υποσχέσεις για «προοδευτικότητα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο, θα περιλαμβάνει μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 25% για τα αδιανέμητα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ, μείωση στο 20% του συντελεστή για τις προσωπικές εταιρίες, παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις και περιορισμό της προκαταβολής φόρου στο μισό για τα πρώτα χρόνια των νεοϊδρυμένων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι με τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης μπορεί να εξοικονομήσει ετησίως πόρους που θα φθάνουν το 1%, ενώ η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής θα «δώσουν» επιπλέον ένα 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Ετσι, σύμφωνα με τους μετέωρους πρωθυπουργικούς υπολογισμούς, στο τέλος της τετραετίας θα έχουν εξοικονομηθεί πόροι της τάξης του 4%-4,5% του ΑΕΠ ή 6,5-7,5 δισ. ευρώ. Από αυτούς τους, καθ' όλα αβέβαιους, πόρους σχεδιάζει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος!

Προκειμένου να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης η κυβέρνηση θα τονώσει «το δυναμισμό τομέων (όπως ο κατασκευαστικός) που συντηρούν την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια», αλλά θα δώσει και «νέο δυναμισμό σε τομείς όπου η Ελλάδα, παρά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, εξακολουθεί να υστερεί», όπως ο τουρισμός, η βιομηχανία, το εμπόριο, η παραγωγή ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και η αγροτική ανάπτυξη.

Προσδιορίζοντας το ρόλο της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, ο Κ. Καραμανλής ταύτισε την τύχη της με την ΕΕ - «βάση του νέου ελληνικού οράματος είναι η νέα μεγάλη Ευρώπη των "25"» -, ενώ τάχθηκε και υπέρ της «αναβάθμισης» - κι άλλο; - «της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ». Για το Παλαιστινιακό κράτησε «ίσες αποστάσεις» - αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αλλά και εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ - ενώ στα Βαλκάνια στόχος είναι «η προώθηση της οικονομικής παρουσίας και η δημιουργία ενεργειακών και οδικών δικτύων».

Επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στις προσπάθειες της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για σύγκλιση με το κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι στρατηγική επιδίωξη είναι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Αναφορικά με το Κυπριακό, εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια «συμφωνημένη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν», ενώ εκτίμησε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «μπορεί να προσδώσει μια νέα δυναμική προσέγγισης και αρμονικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Διπλωματία των ... επιχειρηματιών!

Ομιλία του Ελληνα ΥΠΕΞ στο συνέδριο του Economist

Το στίγμα μιας εξωτερικής πολιτικής, που θα βασίζεται στην οικονομική διπλωματία και θα ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση που υποδεικνύουν ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και ενώσεις, έδωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, μιλώντας στη συζήτηση που διοργάνωσε το Economist με θέμα: «Αρχές και προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Είναι, βέβαια, γνωστό πως ο στόχος της διασφάλισης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης διαπερνά όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου, μηδέ εξαιρουμένης της εξωτερικής πολιτικής. Είναι, όμως, συγχρόνως και στόχος που ακυρώνει τις ευχές για ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία που περίσσεψαν στην ομιλία του υπουργού Εξωτερικών.

Η συγκεκριμένη αναφορά του Π. Μολυβιάτη είχε ως εξής: «Μαζί με την παραδοσιακή πολιτική διπλωματία δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικονομική διπλωματία και στην προβολή και προώθηση διεθνώς της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Ενώ, μιλώντας για τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, ανέφερε: «Η ανάπτυξη των οδικών και ενεργειακών δικτύων και η προώθηση της ελληνικής οικονομικής παρουσίας βρίσκονται επίσης υψηλά στις προτεραιότητές μας».

Κατά τ' άλλα, χαιρέτισε τη διεύρυνση της ΕΕ ως ελπιδοφόρο γεγονός. Ενέταξε στις προτεραιότητες της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής την αντιμετώπιση της διεθνούς (!) τρομοκρατίας. Επανέλαβε το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στην ενεργό συμμετοχή της χώρας στον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ και δεν απέφυγε να εκθειάσει, αφ' ενός την ΕΕ και αφ' ετέρου τις φιλικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Εξέφρασε ακόμα τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Μάλιστα, διαπίστωσε πως η γειτονική χώρα καταβάλλει ουσιαστικές προσπάθειες για την ικανοποίηση των κριτηρίων ένταξης. Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτίμησε πως αναπτύσσονται σε ένα καινούριο περιβάλλον και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ για την Κύπρο, αφού χαιρέτισε την ένταξή της στην ΕΕ, επανέλαβε πως η επανένωση του νησιού παραμένει μεγάλος και σταθερός στόχος.

Σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες εστίασε στο θέμα της ασφάλειας, δικαιολογώντας στο όνομά της την επιλογή να δαπανηθούν «πολλά χρήματα», καθώς και του να ζητηθεί η συνδρομή «φίλων και συμμάχων χωρών αλλά και του ΝΑΤΟ».

Μια τέτοια εξωτερική πολιτική που θα στηρίζει τους λίγους χρειάζεται την ανοχή αν όχι τη στήριξη των πολλών. Γι' αυτό και ο Π. Μολυβιάτης δεν παρέλειψε να ζητήσει «αρραγές εθνικό μέτωπο, εθνική συναίνεση και ομοψυχία».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Επεσε όρθιος απροσκύνητος

Στις 11 του Σεπτέμβρη του 1973 η χούντα της Χιλής βομβάρδιζε το προεδρικό μέγαρο και το ραδιοφωνικό σταθμό. Ολες οι αντιδραστικές δυνάμεις μαζί, με επικεφαλής τις μυστικές αμερικανικές υπηρεσίες, ένωσαν τις μαύρες δυνάμεις τους για να γκρεμίσουν τη χιλιανή δημοκρατία και να εγκαταστήσουν τον αιμοσταγή Πινοσέτ.

Τότε εκεί, στη θύρα του προεδρικού μεγάρου, στάθηκε όρθιος, αταλάντευτος, ο λαϊκός ηγέτης, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε. Και σ' αυτήν ακριβώς τη δραματική στιγμή και με απόλυτη αντίληψη του τέλους, εκφώνησε ένα από τα συγκλονιστικότερα κείμενα της νεότερης παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας. Λίγο μετά έπεφτε νεκρός.

Λίγα από τα λόγια του που είπε εκείνη την ύστατη ώρα:

«Σ' αυτήν την κορυφαία θέση όπου με τοποθέτησε η ιστορία, θα πληρώσω με τη ζωή μου το χρέος απέναντι στο λαό μου (...)

Το ξένο κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός, μαζί με τη χιλιανή αντίδραση δημιούργησαν το κλίμα που επέτρεψε στις Ενοπλες Δυνάμεις να καταργήσουν βίαια το συνταγματικό πολίτευμα της χώρας μας (...). Απευθύνομαι στη νεολαία, σ' εκείνους που τραγουδούσαν και μας πρόσφεραν τη χαρά τους και το αγωνιστικό τους πνεύμα (...).

Απευθύνομαι στον άνθρωπο της Χιλής, στον εργάτη, στον χωρικό, στον διανοούμενο, σ' αυτούς που θα καταδιωχτούν, γιατί στη χώρα μας ο φασισμός είναι παρών στο πρόσωπο εκείνων που από καιρό οργανώνουν τρομοκρατικές πράξεις (σ.σ. προβοκάτσιες), εκείνων που ανατινάζουν γεφύρια, κόβουν τις σιδηροδρομικές γραμμές, καταστρέφουν πετρελαιαγωγούς επωφελούμενοι από τη σιωπή όσων είχαν την υποχρέωση να τα υπερασπίζονται (...).

Είμαι βέβαιος πως η θυσία μου δε θα είναι μάταιη, είμαι βέβαιος πως θα είναι, το λιγότερο, ένα ηθικό μάθημα για να τιμωρήσει τη δολιότητα, τη δειλία και την προδοσία».


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ