ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Επιθετικό δόγμα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών

Την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στο νεοταξικό επιθετικό δόγμα περί προληπτικού πολέμου, σηματοδοτεί η αναπροσαρμογή του αμυντικού δόγματος της χώρας και η μετατροπή του από καθαρά «αμυντικό» σε «αμυντικό αποτρεπτικό», θέμα το οποίο μαζί με άλλα συζητήθηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, με αντικείμενο τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων. Της συνεδρίασης προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Μεϊμαράκη με τους υπουργούς Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη όπου συζητήθηκαν σχετικά ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομίας. Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από το ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει προσεχώς.

Με όσα δήλωσε χτες, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Ε. Μεϊμαράκης απέφυγε να εξηγήσει τον όρο «αποτρεπτικό», ωστόσο επιβεβαίωσε έμμεσα ότι πρόκειται για επιθετικό δόγμα ΝΑΤΟικών προδιαγραφών, που προϋποθέτει ευρύτερες αναπροσαρμογές στο χώρο του στρατεύματος. «Εχω δηλώσει - είπε ο υπουργός Αμυνας - κατ' επανάληψη ότι το δόγμα της χώρας, από καθαρά αμυντικό, γίνεται αμυντικό - αποτρεπτικό με στόχο να γίνει πλήρως αποτρεπτικό. Αμυντικό δόγμα σημαίνει ότι δέχομαι μια επίθεση και αμύνομαι και άρα πρέπει να έχω πολύ καλή άμυνα. Αποτρεπτικό σημαίνει ότι έχω τις "αποτρεπτικές" εκείνες Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και την ισχυρή διπλωματική θέση, ώστε να αποτρέπεται όποιος σκεφθεί μια επιθετική κίνηση. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι, στην κατεύθυνση προς το δόγμα αυτό, πρέπει να προσαρμοστούν και οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα οπλικά συστήματα και όλο γενικά το σύστημα».

Ο όρος «αμυντικό - αποτρεπτικό» δόγμα, στην ουσία αποτελεί το όχημα για να διαπεράσει πλήρως τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα και ο επιθετικός του χαρακτήρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο σχεδιασμού, εξοπλισμών και προσωπικού. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνεται η μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ιμπεριαλιστικές ανάγκες και στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις λίγες μέρες μετά την 11 Σεπτέμβρη 2001 και την κήρυξη του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» εκ μέρους των ΗΠΑ, ο τότε υπουργός Αμυνας της Ελλάδας είχε σπεύσει - ο πρώτος ανάμεσα στους άλλους ΝΑΤΟικούς συναδέλφους του - να εξαγγείλει την αναθεώρηση του αμυντικού δόγματος και την ένταξη της «τρομοκρατίας» στις απειλές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, στα πλαίσια της θεωρίας περί «ασύμμετρων απειλών».

Επίσης ο Ε. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε χτες ν' αναφερθεί στη «νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η οποία είναι σε εξέλιξη και υπό συζήτηση». Επισημαίνοντας ότι έχει ληφθεί η γενική απόφαση στο Βουκουρέστι και ότι «η ελληνική πλευρά έχει επιμείνει στη διατήρηση του στρατηγείου της Λάρισας». Σε ό,τι αφορά τη θητεία, υπενθύμισε ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει ότι στα 19 είναι η υποχρεωτική στράτευση και θέτει τις προϋποθέσεις για τις αναβολές, ενώ επισήμανε ότι το Σύνταγμα προβλέπει υποχρεωτική θητεία και δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Σε σχέση με το θέμα της στράτευσης στα 18, είπε ότι είναι μία άποψη που έχει κατατεθεί στο τραπέζι που συζητείται και δεν έχει υιοθετηθεί.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Αμυνας είπε ότι είναι δεδομένο και δεν αλλάζει και πρόσθεσε ότι ο χρόνος παραμονής στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι τα 35 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων ετών. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των στελεχών στις Ενοπλες Δυνάμεις, είπε ότι προσεχώς θα γίνει αναλυτική παρουσίαση του νομοσχεδίου, αλλά προανήγγειλε τη δημιουργία παράλληλης επετηρίδας μέχρι και του βαθμού του ταξιάρχου, ώστε να μην αποστρατεύονται όσο δεν προάγονται.

«Συμπόσιο» Μητσοτάκη

«Συμπόσιο», με θέμα «Από τον Ανένδοτο στη Δικτατορία (1961 - 1967)» διοργανώνει από χτες το Ιδρυμα «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ», επιχειρώντας τη δική του προσέγγιση στα ζητήματα της περιόδου εκείνης που χαρακτηρίστηκαν και από τη λεγόμενη αποστασία.

Τις εργασίες του «Συμποσίου» άνοιξε ο ίδιος ο Κων. Μητσοτάκης, μιλώντας για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ακροθιγώς έκανε αυτοκριτική σε ό,τι αφορά τις δικές του κινήσεις τότε, ωστόσο περίπου τις δικαιολόγησε ότι, τρόπον τινά, πιέστηκε από την ταχύτητα των γεγονότων εκείνων των ημερών. Αλλωστε, μακρολόγησε περί των ενεργειών των τότε κορυφαίων παραγόντων του αστικού πολιτικού κόσμου, αλληλοσυγκρουόμενες με βάση τα συμφέροντα μικρότερα ή μεγαλύτερα που καθένας τους εξυπηρετούσε, φυσικά πέρα και μακριά από τα δίκαια του λαού. Διόλου τυχαία, σε αποστροφή του λόγου του, μίλησε για προετοιμασία τότε χούντας των στρατηγών «με την ευλογία και της κυβέρνησης και του βασιλέα».

Σ' αυτό το πλαίσιο, επέρριψε ευθύνες στους Γ. και Ανδρ. Παπανδρέου, στον Αθανασιάδη - Νόβα, στον τέως βασιλιά, στον Παν. Κανελλόπουλο.

Περιγράφοντας τη στάση της «Αριστεράς» εκείνης της εποχής και υπό το βλέμμα των παρευρισκόμενων στο «Συμπόσιο» Λεων. Κύρκου και Μαν. Γλέζου, είπε ότι από την ΕΔΑ ο Γ. Πασαλίδης είχε εισηγηθεί στον τότε βασιλιά το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία ο Κωνσταντίνος δέχτηκε. Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε συνάντηση που είχε με τους Ηλία Ηλιού και Αντ. Μπριλάκη και ότι του ζήτησαν να ψηφίσουν την τότε κυβέρνηση Κανελλόπουλου.

Τέλος, σχεδόν έβγαλε λάδι τους βασιλείς από το 1946 μέχρι τη δικτατορία σχετικά με ό,τι έκαναν, λέγοντας ότι ο τότε πολιτικός κόσμος είχε αποδεχτεί και επιζητούσε ενεργή ανάμειξη του παλατιού στα πολιτικά πράγματα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Συμβιβάστηκαν με Επιτροπή Πολιτικής Τεκμηρίωσης

Σε μια συμβιβαστική λύση κατέληξε η ΠΓ του Συνασπισμού χτες και έκανε κατά πλειοψηφία δεκτή τη σύσταση όχι Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού αλλά... Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης. Υπενθυμίζουμε ότι η σύσταση της Γραμματείας, την οποία επιδίωξε ο πρόεδρος του κόμματος Αλ. Τσίπρας, συναντούσε έντονες διαφωνίες από αρκετά στελέχη, μέλη της ΠΓ, όλων των τάσεων, που εκτιμούσαν ότι ένα τέτοιο όργανο αυτομάτως θα υποβάθμιζε την αποστολή και τον ρόλο της ΚΠΕ και της ΠΓ.

Ο Αλ. Τσίπρας, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις και μπροστά στον κίνδυνο να απορριφθεί η πρότασή του, αντιπρότεινε τη σύσταση Επιτροπής Πολιτικής Τεκμηρίωσης, η οποία θα αποτελείται από 8 μέλη. Παρόλα αυτά διατήρησαν τις ενστάσεις και μειοψήφησαν τα μέλη της ΠΓ που πρόσκεινται στην «Ανανεωτική Πτέρυγα» καθώς και ένα μέλος προερχόμενο απ' το «αριστερό ρεύμα».

Οι διαφωνούντες επιμένουν ότι η αλλαγή της ονομασίας του νέου οργάνου μικρή σημασία έχει και σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τους λόγους της διαφωνίας τους. Επισημαίνουν δε ότι πολλαπλά κέντρα αποφάσεων δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ' όσα υποτίθεται ότι θέλουν να λύσουν.

Σε ανακοίνωση της ΠΓ αναφέρεται ότι η Επιτροπή θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο «με στόχο την καλύτερη διάταξη και αξιοποίηση των στελεχών για τη μελέτη πολιτικών και κοινωνικών στάσεων, μεταβολών και ανακατατάξεων σε βάθος χρόνου ώστε να είναι σε θέση τα αποφασιστικά όργανα να κρίνουν με επάρκεια τις επόμενες κινήσεις του κόμματος».

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των υπόπτων

Αλλα δύο πρώην στελέχη του ΟΤΕ (ο ένας εκ των οποίων πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού) καλούνται από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου για την υπόθεση του Siemens. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των υπόπτων εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος της έρευνας (που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα) θα φτάσει τους είκοσι, ενώ τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας τού επιτρέπουν να προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά παντός υπευθύνου.

Στο μεταξύ χτες κατέθεσαν στον εισαγγελέα μέλη του ΔΣ εταιρείας ηλεκτρολογικών ειδών, της οποίας ο πρόεδρός της εμπλέκεται με τον επίμαχο λογαριασμό τράπεζας του Μονακό, που φαίνεται να σχετίζεται με πρώην στέλεχος της Siemens. Σήμερα, έχουν κληθεί σε κατάθεση ως ύποπτοι ένα νυν και δύο πρώην στελέχη της Siemens, ενώ για αύριο Πέμπτη τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

ΝΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο

H NE Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή της Ειρήνης και της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, το Σάββατο, 10 Μάη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 8 μ.μ.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Πολιτισμού - Αθλητισμού. Στη συνέχεια θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός.

Θα ακολουθήσει η ορχήστρα από τους Αλεξανδροπούλου Υπαπαντή, Κρασοπούλου Μαρία, Παλαιολόγου Κατερίνα, Σταθέα Τάκη και Τσούλο Γιώργο που θα αποδώσει μελοποιημένα ποιήματα. Επίσης, ποιήματα του κορυφαίου δημιουργού θα απαγγείλουν η Μαρία Τούμπουρου, η Σοφία Ουλή και ο Βασίλης Κολοβός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ