ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στα «ήρεμα νερά» της «νέας τάξης»
  • Περίσσεψαν οι φιλοφρονήσεις, το «καλό κλίμα» και η επίδειξη της «προσωπικής φιλίας» στην επίσκεψη Ερντογάν
  • Ούτε μισό βήμα στην επίλυση των «διαφορών» στο Αιγαίο
  • Κ. Καραμανλής: Το Κυπριακό έχει λυθεί στο πλαίσιο της ΕΕ!

Eurokinissi

Την απουσία ουσιαστικής προόδου στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση επιχείρησαν να αποκρύψουν με τις γενναιόδωρες φιλοφρονήσεις και την επίδειξη των καλών προσωπικών σχέσεων οι Κ. Καραμανλής και Τ. Ερντογάν.

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, που ολοκληρώνεται σήμερα με την «ιδιωτική» επίσκεψη στη Θράκη, επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών κινούνται στα «ήρεμα νερά» της «νέας τάξης», με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη «διευθέτηση» των «διαφορών».

Η ειδυλλιακή εικόνα που καλλιεργήθηκε και η υπερπροβολή του «καλού κλίματος» και της «αμοιβαίας βούλησης» των δύο πρωθυπουργών για λύση των διμερών προβλημάτων δε στάθηκαν ικανές να διασκεδάσουν τις σοβαρές ενστάσεις για την πορεία πλεύσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η «νέα τροχιά», για την οποία έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Κ. Καραμανλής, δεν είναι παρά η «τροχιά» που ακολουθούσε και η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία περνά μέσα από τη σχεδόν άνευ όρων στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, την «αποσύνδεση» του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παραπομπή επίλυσης των «διαφορών» στο Αιγαίο στο απώτερο μέλλον, με τη (φρούδα) ελπίδα ότι οι ηγεμόνες της «νέας τάξης» θα εκτιμήσουν τη συμπεριφορά «καλού παιδιού» στη «λύση» που θα θελήσουν να επιβάλουν. Παράλληλα, ενισχύονται οι «μπίζνες» των κεφαλαιοκρατών, ως δήθεν μοχλός για ειρηνική λύση των προβλημάτων.

Από τις δηλώσεις που έκαναν μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Καραμανλής και Ερντογάν προκύπτει ότι στην πράξη δεν έγινε ούτε μισό βήμα στις διμερείς σχέσεις όσον αφορά στην επίλυση των «διαφορών» στο Αιγαίο. Προκειμένου μάλιστα να διαφυλαχτεί το «καλό κλίμα», δεν έγινε καμία συζήτηση για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ενώ το Κυπριακό μπήκε στο «ράφι», παρά τα αντιθέτως λεγόμενα. Ετσι, στις συνομιλίες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν θέματα οικονομίας, τουρισμού, εμπορικών συναλλαγών και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας!

Ειδικότερα:

- Ο Κ. Καραμανλής διαπίστωσε «σύμπτωση απόψεων» για τη «νέα τροχιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και επιβεβαίωση της πολιτικής βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας αξιοποιώντας την «υπάρχουσα θετική δυναμική», όπως είπε. Ομως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό όσον αφορά στις συνομιλίες για τις «διαφορές» στο Αιγαίο: «Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει αν θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον», είπε και πρόσθεσε: «Εχουμε την πολιτική βούληση να συνεχιστούν, ελπίζουμε να καταλήξουν σε αποτέλεσμα».

Για το Κυπριακό, το οποίο, ας σημειωθεί, δεν απασχόλησε καθόλου τις επίσημες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, ο Κ. Καραμανλής έκανε ένα βήμα πιο πίσω, αφού αποφάνθηκε ότι έχει λυθεί στο πλαίσιο της ΕΕ! «Η ΕΕ - είπε - στην ουσία εντάσσει ολόκληρη την Κύπρο, βεβαίως με ένα ειδικό καθεστώς για το βόρειο τμήμα της. Κατά συνέπεια το θέμα για μας έχει λυθεί και έχει αντιμετωπιστεί»!

Ο Κ. Καραμανλής επαναβεβαίωσε την «υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που προωθεί ο κ. Ερντογάν». Μάλιστα, φέρεται να είπε ότι αυτή η υποστήριξη είναι «ενισχυτικό υλικό για το κτίσιμο των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες». Κάλεσε επίσης τους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από το «ικανοποιητικό επίπεδο συνεργασίας» και να ενδυναμώσουν τις επαφές τους, αναζητώντας «νέα επίπεδα δράσης».

- Ο Τ. Ερντογάν φρόντισε να εντάξει την επίσκεψή του στο πλαίσιο της «προσέγγισης» που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια μεταξύ των δύο χωρών με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προχωρεί πολύ ικανοποιητικά». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να «πάρει πίσω» καμία από τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο, ενώ θεώρησε αυτονόητη και δεδομένη την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης «να στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν θα άρει το «casus belli» (αιτία πολέμου) που έχει «θεσπίσει» η τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ο Ερντογάν παρέπεμψε στους τεχνοκράτες που συζητάνε τα διμερή θέματα, αποφεύγοντας να πάρει θέση. Κληθείς να σχολιάσει την κρίση των Ιμίων, περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτό που λέμε είναι να στραφούμε στο μέλλον». Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε φράση που είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που προηγήθηκαν, ότι δηλαδή «το Αιγαίο δεν πρέπει να είναι χώρος σύγκρουσης συμφερόντων αλλά θάλασσα ειρήνης».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν προχώρησε ούτε στην πολυαναμενόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου «χειρονομία καλής θέλησης» όσον αφορά στην επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης, παρόλο που πιέζουν και οι ΗΠΑ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιορίστηκε να πει ότι είναι ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και που μπορούν τάχιστα να επιλυθούν. Αντίθετα, εξήρε την «αξιοσημείωτη προσπάθεια του κ. Καραμανλή να στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού και χαρακτήρισε την προσωπική τους φιλία «σπόνσορα» των σχέσεων των δύο χωρών.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η βούληση των δύο πρωθυπουργών για πιο συντονισμένη δράση για την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών στη βάση της υπάρχουσας επαίσχυντης συμφωνίας.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Σαφής θέληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Θεμέλιο η φιλία των λαών και ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκατέρωθεν

Τη σαφή θέληση του ΚΚΕ να βελτιωθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, στη βάση της φιλίας των δύο λαών αλλά και του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκατέρωθεν, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Τούρκο πρωθυπουργό, Τ. Ερντογάν, στη σύντομη συνάντηση που είχαν χτες.

Οπως δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα αμέσως μετά τη λήξη της συζήτησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό, επισήμανε στον Τ. Ερντογάν την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας, αλλά και να λυθεί το Κυπριακό, στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν παρέλειψε, βεβαίως, να σταθεί στην κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολιτικές ελευθερίες στη γειτονική χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα του ΚΚΕ πως το νέο σύνταγμα θα απαλείψει άρθρα που θέτουν εκτός νόμου οργανώσεις που χρησιμοποιούν τον όρο «κομμουνιστικό».

Ολόκληρη η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Δηλώσαμε τη σαφή θέληση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Θεμέλιο αυτών των σχέσεων για μας είναι η φιλία ανάμεσα στους δυο λαούς. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει για εμάς, δηλαδή μόνο το θέμα της υφαλοκρηπίδας, και να υπάρξει αμοιβαία φιλία και συνεργασία στη βάση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αμοιβαίο βεβαίως χαρακτήρα, παίρνοντας υπόψη ότι το Αιγαίο πραγματικά είναι μία διεθνής θάλασσα, και μπορεί οι δύο χώρες να υπάρξουν με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναπτύξαμε τις θέσεις μας, πολύ σύντομα βέβαια, για το Κυπριακό, ότι ακριβώς στοχεύουμε και στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που κατά τη γνώμη μας είναι ο καλύτερος δρόμος σ' αυτό που είναι το ζητούμενο: η προσέγγιση, η βιωσιμότητα και η λειτουργικότητα της Κύπρου.

Τέλος, εκφράσαμε την αισιόδοξη ελπίδα, ότι τελικά, με το νέο σύνταγμα στην Τουρκία θα απαλειφθούν άρθρα τα οποία ανοίγουν το δρόμο στη δικαιοσύνη να απαγορεύουν τη χρήση του όρου Κομμουνιστικό Κόμμα σε μια πολιτική οργάνωση».

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Πανάκεια» η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Την επιμονή του ΠΑΣΟΚ ότι η «ευρωπαϊκή προοπτική» της Τουρκίας θα αποτελέσει ουσιαστικά την εγγύηση για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών επανέλαβε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση και κυρίως, εξυπηρετώντας ποια συμφέροντα, θα γίνει αυτό.

Ο Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν, σημείωσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ωφελήσει τη χώρα μας, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, θέλουμε να δούμε μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μας συμφέρει ως χώρα».

Παρουσίασε το σημερινό επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων ως επίτευγμα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ παρατήρησε ότι τα χρόνια της «καχυποψίας» έχουν παρέλθει, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν τεθεί πλέον σε «ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, αλλά είμαστε σε μια πορεία που πιστεύουμε πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες, ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό», δήλωσε, μην κατορθώνοντας να εξαφανίσει τα υπαρκτά προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσο κι αν κάτι τέτοιο ήταν στις επιδιώξεις του. Κι αυτό καθώς, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει άρει το «casus belli», o Γ. Παπανδρέου περιορίστηκε στα εξής: «Εγώ τόνισα ότι πρέπει να υπάρξει μια θετική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αρχές, στο διεθνές δίκαιο. Μόνο έτσι, μπορούμε να καλυτερέψουμε τις σχέσεις μας σε μια μόνιμη βάση. Του τόνισα επίσης ότι και το Κυπριακό πρέπει να λυθεί, παρά το ότι το δημοψήφισμα δεν είχε την κατάληξη υπέρ του σχεδίου Ανάν. Μόνο πρέπει να προχωρήσει στην επίλυση αυτού του προβλήματος και η Τουρκία, να συμβάλλει. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν, βεβαίως είπε ότι εφόσον υπάρχει απ' την άλλη πλευρά η απόρριψη, δεν είναι η τουρκική πλευρά που έχει την ευθύνη. Αυτή ήταν η άποψή του, αλλά εγώ τόνισα ότι υπάρχει ανάγκη να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε μια προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος».

Λύση των προβλημάτων εντός πολιτικού πλαισίου ΕΕ

«Θέλουμε αυτή η πολιτική της συνεργασίας να είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο, Ελλάδα και Τουρκία θα δημιουργήσουν το κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλουν. Με ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική προκοπή», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος.

Τόνισε ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει την «ανάγκη ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της Τουρκίας. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας οριοθετεί, βέβαια, και το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο ο ΣΥΝ εντάσσει τη «δίκαιη και ουσιαστική επίλυση όλων των προβλημάτων» των δύο χωρών, ώστε η Ελλάδα και η Τουρκία να αναδειχτούν στον 21ο αιώνα, σε παράγοντες σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός βέβαια ότι η ΕΕ δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός - που επιβεβαιώνεται από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του, ενώ ο ΣΥΝ εμμένει συνειδητά να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις πως μπορεί να αποκτήσει «ανθρώπινο» χαρακτήρα - αναιρεί στην πράξη όσα ο Ν. Κωνσταντόπουλος τόνισε ως δυνατή εξέλιξη στη βάση του «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» της Τουρκίας: «... μαζί με την Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, να δημιουργήσουν αυτό το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, με δημοκρατία, κοινωνική προκοπή και ισόρροπη μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών. Ετσι ώστε, να μπορέσουν, χάριν της κοινωνικής προόδου, να διατεθούν μεγάλα κονδύλια που σήμερα σπαταλιούνται στη λογική της έντασης».

Ο Μαρξ ήταν κακός μαρξιστής;

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος (Ν. Κ.), σε ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, υποστήριξε ότι «το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που θέτει ως στόχο όχι την αλλαγή, αλλά τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το μόνο που θέτει ως στόχο την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ και το μόνο που καλλιεργεί έναν νέο εθνικισμό» («Ελευθεροτυπία» 29 Απρίλη 2004). Και σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η φιλοδοξία του ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς είναι «η θεσμική εξέλιξη της ΕΕ στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής, κοινωνικής, ειρηνικής και οικολογικής Ευρώπης» («Ριζοσπάστης» 7/5/2004).

Κατ' αρχάς ο μαρξισμός διδάσκει ότι ο ιμπεριαλισμός δεν αλλάζει, δε διορθώνεται, αλλά ανατρέπεται. Και αυτό γιατί οι κύριες αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν την ποιότητα ιμπεριαλισμός είναι η αντίθεση εργασίας και κεφαλαίου, ιμπεριαλιστικών και εξαρτημένων χωρών. Ετσι, για να αλλάξει ο ιμπεριαλισμός, πρέπει να καταργηθούν οι αντιθέσεις. Αυτό όμως δεν είναι αλλαγή, εκδημοκρατισμός, αλλά ανατροπή. Απ' αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Ν. Κ. είναι σαν να ισχυρίζεται ότι «ο Καρλ Μαρξ ήταν κακός μαρξιστής και δεν πολυκαταλάβαινε από μαρξισμό».

Ο Β. Ι. Λένιν υποδεικνύει ότι οι κομμουνιστές δεν αγωνίζονται για να επιστρέψουν οι χώρες τους στον προμονοπωλιακό καπιταλισμό, δηλαδή τον καπιταλισμό του ελεύθερου εμπορίου, αλλά για να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό. Ετσι το ΚΚΕ σωστά απορρίπτει την ΕΕ στο σύνολό της ως ένωση του κεφαλαίου, ως ιμπεριαλιστική δύναμη που επιδιώκει να υποτάξει τους λαούς, να παρεμποδίσει την ομαλή οικονομική, κοινωνική, πολιτική ανάπτυξη των χωρών - μελών και να διατηρήσει αδιατάρακτη την κυριαρχία του κεφαλαίου.

Αμεσος, βέβαια, στόχος είναι η απόκρουση των αρνητικών συνεπειών απ' την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Στρατηγική, όμως, επιδίωξη είναι η ανατροπή, η διάλυση της ΕΕ και η οικοδόμηση στο σύνολο της ή σε ένα μέρος των χωρών της του σοσιαλισμού και η εξασφάλιση ισότιμων, αμοιβαία επωφελών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτό είναι απόρροια της βασικής θέσης ότι στην ίδια ολοκλήρωση δεν μπορούν να μετέχουν χώρες με διαφορετικό κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Οταν, λοιπόν, ρωτιόμαστε αν εγκαθιδρύσετε στην Ελλάδα λαϊκή εξουσία, τι θα κάνετε με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ, απαντάμε ότι το κομμουνιστικό κίνημα είναι διεθνές και για να γίνει δυνατή η νίκη της λαϊκής εξουσίας στην Ελλάδα, θα έχουν δημιουργηθεί σε όλες ή πολλές χώρες της ΕΕ συνθήκες για διάλυση ή ανατροπή της. Αυτό είναι βασικό ζήτημα και δεν έρχεται σε αντίθεση με τη δράση του νόμου της ανισόμετρης ανάπτυξης. Το 1917-1919 έγινε επανάσταση όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Αλλωστε ο Β. Ι. Λένιν το 1918 υπογράμμισε: «Η επανάσταση θα περάσει ίσως βασανιστικές περιόδους, γιατί μπορεί να νικήσει οριστικά μόνο σε διεθνή κλίμακα και μόνο με τις κοινές προσπάθειες των εργατών όλων των χωρών» (Β. Ι. Λένιν, «Απαντα» τόμ. 36, σελ. 335, εκδ. «Σύγχρονη Εποχή»).

Κατά συνέπεια, η λαϊκή εξουσία θα οικοδομηθεί μέσα σε συνθήκες ανατροπής και διάλυσης της ΕΕ και μέσα σ' αυτές τις συνθήκες θα γίνει και η αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Ετσι είναι φανερό ότι δεν είμαστε εθνικιστικές, αλλά διεθνιστές, που επιδιώκουμε την ανατροπή της ΕΕ και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Οι ακροδεξιοί που είναι κατά της ΕΕ ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις, από τον ψεύτικο πατριωτισμό και τη δήθεν εθνολογική καθαρότητα. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να ταυτίζει τους κομμουνιστές με τους ακροδεξιούς, εφαρμόζοντας την τυπική λογική, τη «λογική της κουζίνας», ότι και οι μεν και οι δε είναι ενάντια στην ΕΕ, άρα είναι ίδιοι.

ΥΓ 1. Ο Κ. Μητσοτάκης (Κ. Μ.) σε συνέντευξή του στην Ελλη Στάη (3/5/2004) ζήτησε από τους Ελληνες να δουλέψουμε περισσότερο (από τους αγρότες, τους εργάτες κλπ.). Ο Κ. Μ. δεν καταλαβαίνει ότι έτσι μας προκαλεί; Δεν ξέρει με βάση τα στοιχεία της ΕΕ ότι οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο από όλους τους πολίτες της ΕΕ, ότι κάνουν δυο και τρεις δουλιές; Τελευταία δημοσίευσε στοιχεία η «Καθημερινή» (18/4/2004) με τον εύγλωττο τίτλο «Πρωταθλητές στην εργασία οι Ελληνες».

ΥΓ 2. Πολλοί πολιτικοί παράγοντες και μέσα δημοσιότητας ζητούν να επαναληφθεί το δημοψήφισμα για το Κυπριακό. Δεν κατάλαβα, όποιος χάνει τις εκλογές, μπορεί να ζητάει να ξαναγίνουν για να τις κερδίσει; Δημοψήφισμα μπορεί να γίνει, μόνο αν αλλάξει ουσιαστικά το «σχέδιο Ανάν» και καλλιεργηθούν μέτρα εμπιστοσύνης. (Κοινά κόμματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κοινά συνδικάτα, κοινοί συνεταιρισμοί, κοινοί σύλλογοι, διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας στα ελληνοκυπριακά σχολεία και της ελληνικής στα τουρκοκυπριακά κλπ.).


Κ. ΚΑΠΠΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ