ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση!

Σε θέσεις μάχης ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία

Μία από τις κινητοποιήσεις με αφορμή την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου
Μία από τις κινητοποιήσεις με αφορμή την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου
Τη μάχη ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών, εργαζομένων που αγωνίζονται και διεκδικούν, δίνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς. Σε μια περίοδο που η εργοδοσία έχει τα χέρια της λυμένα από τους αντεργατικούς νόμους και ιδιαίτερα από τον πιο πρόσφατο απ' αυτούς, τον νόμο Χατζηδάκη, ώστε να προχωρά σε απολύσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών, Ομοσπονδίες, σωματεία και επιτροπές υψώνουν τείχος αγωνιστικών πρωτοβουλιών απέναντι στο κύμα των συνδικαλιστικών διώξεων.

Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την απόλυση του συνδικαλιστή

Στις αρχές Αυγούστου, η επιχείρηση «Up Press» στη Μεταμόρφωση απέλυσε τον πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου και γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας του κλάδου, Θανάση Φωτόπουλο. Η εταιρεία προχώρησε σε εμπορική συμφωνία για την πώληση του εκτυπωτικού τμήματος σε άλλη εταιρεία του κλάδου, την «Ink, Paper & Print». Η συμφωνία μεταπώλησης προέβλεπε ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα προσλάμβανε όσους εργαζόμενους ήθελε. Στην πράξη, οι εργαζόμενοι είτε μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία είτε συνεχίζουν να εργάζονται σε άλλο πόστο στον προηγούμενο εργοδότη, με μοναδική και ...συμπτωματική εξαίρεση τον συνδικαλιστή. «Παρά τις προσπάθειες και συναντήσεις του Συνδικάτου με τους ιδιοκτήτες και των δύο επιχειρήσεων, η εργοδοσία αρνήθηκε κάθε πρόταση», αναφέρει ο Θανάσης Φωτόπουλος, καθώς στόχος της ήταν με τη συγκεκριμένη μεθόδευση να ξεφορτωθεί τον συνδικαλιστή, να βάλει εμπόδια στην παρέμβαση του Συνδικάτου.

Από τη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» ενάντια στις απολύσεις
Από τη στάση εργασίας και τη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο «Παπαστράτος» ενάντια στις απολύσεις
Αντίστοιχα, το υπουργείο Εργασίας «ένιψε τας χείρας του» και προσπάθησε να αποφύγει κάθε ανάμειξη. Στη συνάντηση που έγινε κάτω από την πίεση του Συνδικάτου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν μπορεί να παρέμβει» στην απόφαση του κάθε επιχειρηματία για το ποιους εργαζόμενους θα προσλάβει και ποιους θα απολύσει.

«Η εξέλιξη αυτή έχει αντίκτυπο σε όλους τους συναδέλφους, καθώς στρώνει το έδαφος για όξυνση της επίθεσης στα δικαιώματά τους», επισημαίνει ο Θ. Φωτόπουλος. Ετσι, παρά τον φόβο και την τρομοκρατία, στήριξαν την παρέμβαση του Συνδικάτου με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου υπενθυμίζει ότι η δική του δεν ήταν η μόνη απόλυση που έγινε μέσα στον Αύγουστο, καθώς στην ανεργία πετάχτηκαν άλλες δύο εργαζόμενες, πρωτοπόρα μέλη του Συνδικάτου, σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συνεχίζουμε να παλεύουμε σε κάθε χώρο εργασίας για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις, πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Καλούμε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη, να οργανωθούν στο Συνδικάτο, να βάλουμε εμπόδια στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης», τονίζει.

«Κοινός παρονομαστής στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η επίθεση στους εργαζόμενους, οι μειώσεις στους μισθούς, οι ατομικές συμβάσεις, οι συνδικαλιστικές διώξεις. Οι απολύσεις βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της εργοδοσίας», διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, Παναγιώτης Κατάρας.

Στον αντίποδα, συνεχίζει, «οι εργαζόμενοι έχουμε το δικό μας όπλο, την οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς. Σε αυτή βρίσκεται η δύναμή μας». Και υπενθυμίζει ότι στον κλάδο υπάρχει η πείρα από τη δεκαήμερη απεργιακή κινητοποίηση με την οποία οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», πριν λίγο καιρό, επέβαλαν την επιστροφή στη δουλειά απολυμένου συναδέλφου τους και εκλεγμένου συνδικαλιστή. «Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την πρόσφατη απόλυση. Θα δώσουμε τη μάχη για να επιστρέψει στη δουλειά, κλιμακώνοντας τις πρωτοβουλίες μας», υπογραμμίζει ο Π. Κατάρας.

Διώξεις για να διαλυθεί η Επιτροπή των εργολαβικών

Σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόλυση ενός και στη μετακίνηση άλλων δύο συναδέλφων τους βρίσκονται και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της εταιρείας «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο. Με τις εκδικητικές της ενέργειες η εργολαβική εταιρεία «Active Business Services» (ABS) στρέφεται ενάντια στη Σωματειακή Επιτροπή που έχουν δημιουργήσει οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην επιχείρηση, με τη βοήθεια του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Οι εργολαβικοί αποτελούν σημαντικό μέρος του προσωπικού. Απασχολούνται σε θέσεις στην παραγωγή και στις αποθήκες, σημαντικοί κρίκοι στη λειτουργία ενός εργοστασίου που διαφημίζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις ως «πρότυπος» χώρος δουλειάς, πάντα με τα σχετικά εγκώμια στον ιδιοκτήτη του. Βέβαια, τώρα η «πρότυπη» αυτή εργοδοσία πετάει το μπαλάκι στην εργολαβική εταιρεία.

«Οι συνάδελφοι δημιούργησαν τη Σωματειακή Επιτροπή τον περασμένο Ιούνη. Εκαναν συνέλευση, συζήτησαν γύρω από το πλαίσιο αιτημάτων τους και εξέλεξαν την Επιτροπή τους», αναφέρει ο Γιάννης Ανδρεόπουλος, συνδικαλιστής της ΔΑΣ εκλεγμένος στο ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι με τη συγκεκριμένη εργασιακή σχέση αντιμετωπίζουν μια σειρά από ζητήματα και έχουν αντίστοιχες διεκδικήσεις. Παλεύουν για αυξήσεις στους χαμηλούς μισθούς που παίρνουν, διεκδικούν να τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, αναδεικνύουν τα προβλήματα της εντατικοποίησης και των εργατικών «ατυχημάτων». Ετσι, η δημιουργία της Επιτροπής ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης των εργαζομένων να εκφράσουν τα αιτήματά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους με καλύτερους όρους.

Η εργολαβική εταιρεία, «ενοχλημένη» από την παρέμβαση της Επιτροπής, «ξήλωσε» με την απόλυση και τις μετακινήσεις τα τρία τακτικά της μέλη, προκαλώντας τη δικαιολογημένη αντίδραση των εργαζομένων. Μόλις μαθεύτηκε η συγκεκριμένη εξέλιξη, τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν το Σωματείο και τους συναδέλφους τους. Την ίδια κιόλας μέρα ξεκίνησαν παρεμβάσεις στην πύλη του εργοστασίου, που συνεχίστηκαν τις επόμενες. Το βράδυ της Δευτέρας έγιναν Γενική Συνέλευση και προειδοποιητική στάση εργασίας στη βραδινή βάρδια, με αίτημα να ανακληθούν τόσο η απόλυση όσο και οι μετακινήσεις.

«Στους συναδέλφους επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς καταλαβαίνουν ότι με τις ενέργειές της η εταιρεία προσπαθεί να διαλύσει αυτό που οι ίδιοι έφτιαξαν», υπογραμμίζει ο Γ. Ανδρεόπουλος. «Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει», ξεκαθαρίζει και προσθέτει ότι οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, μαζί με το κλαδικό και το επιχειρησιακό Σωματείο.

Τουρισμός: Στην ανεργία εργαζόμενοι παρά τα παράπονα για τις «ελλείψεις προσωπικού»

Από το κύμα απολύσεων δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού. Σε μια χρονιά που οι τουριστικές αφίξεις, οι εισπράξεις και τα κέρδη των επιχειρήσεων καταγράφουν νέα ρεκόρ, το τοπίο της εντατικοποίησης και των χαμηλών μισθών συμπληρώνουν οι απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις. Μπορεί οι ξενοδόχοι να παραπονιούνται σε κάθε ευκαιρία για τις ελλείψεις προσωπικού, την ίδια στιγμή όμως έχουν συνεχώς στο στόχαστρο τους εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και το προσωπικό που έχει σχετικά καλύτερους όρους δουλειάς, λόγω πολύχρονης απασχόλησης στα ξενοδοχεία.

Την περασμένη Δευτέρα η ξενοδοχειακή μονάδα «Grand Resort Lagonissi» απέλυσε συνδικαλιστή, πρώην πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου και μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του κλαδικού Συνδικάτου. Την ίδια μέρα, οι εργαζόμενοι στο «Τιτάνια» έκαναν 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους, καθώς και στα σχέδια για ανακαίνιση της μονάδας που αφήνουν «στον αέρα» το σύνολο του προσωπικού. Οι προθέσεις της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τις φωνές αγώνα και διεκδίκησης επιβεβαιώθηκαν και από την απόλυση μετανάστριας εργολαβικής εργαζόμενης που πήρε μέρος στην κινητοποίηση.

Η ...συνταγή της επίθεσης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με πρόσχημα την ανακαίνιση είναι γνωστή στους εργαζόμενους και από την περίπτωση του «Hilton». Η ξενοδοχειακή μονάδα, που βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης, έχει ήδη ξεφορτωθεί με τη διαδικασία των «οικειοθελών αποχωρήσεων» τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ώστε να απαλλαγεί από τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα, τη Συλλογική Σύμβαση και να επεκτείνει μετά την ανακαίνιση τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Προχτές έκανε το επόμενο βήμα, απολύοντας τους λιγοστούς εργαζόμενους που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν «οικειοθελώς» την καταδίκη τους, ανάμεσα σ' αυτούς και εκλεγμένους συνδικαλιστές.

«Η εργοδοσία, σε μια περίοδο επαναφοράς των εσόδων και των κερδών της, απολύει εργαζόμενους που παλεύουν για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για εργασιακά δικαιώματα. Το πρόβλημα των ξενοδόχων δεν είναι η έλλειψη προσωπικού. Οπως αποδεικνύεται, είναι διατεθειμένοι να απολύσουν έμπειρο προσωπικό, με χρόνια δουλειάς στον κλάδο, προκειμένου να βάλουν εμπόδια στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση, να δυσκολέψουν τους αγώνες, να επιδεινώσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας», σημειώνει ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στο φόντο αυτό, επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΤ), η οποία με την έναρξη της τουριστικής σεζόν «σφύριξε το τέλος του αγώνα και των κινητοποιήσεων», ενώ μια σειρά σωματεία συνέχιζαν να δίνουν τη μάχη για την υπογραφή Συμβάσεων. «Αποκορύφωμα της στάσης αυτής είναι η τοπική Σύμβαση που υπογράφηκε στη Ρόδο», σχολιάζει, μια Σύμβαση που υπογράφηκε πίσω από την πλάτη των εργαζομένων, μειώνοντας τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Απέναντι στις απολύσεις το Συνδικάτο δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Σε κάθε συνδικαλιστική δίωξη, σε κάθε επίθεση σε εργαζόμενο που αγωνίζεται, δίνει απάντηση με παρεμβάσεις στην εργοδοσία, με κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν την οργάνωσή τους, να πάρουν θέση στον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, με διασφάλιση του 5ήμερου - 8ωρου.

Να ακυρωθεί η τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου στη ΣΕΚΑΠ

Για στοχοποίηση και απόλυση εργαζόμενου από την εργοδοσία της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη κάνει λόγο η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ξανά το «άλλο πρόσωπο» μιας ακόμα «πρότυπης επιχείρησης». Αλλωστε η Ενωση θυμίζει ότι και η συγκεκριμένη επιχείρηση «μπορεί να προβάλλεται από τα τοπικά ΜΜΕ ως το πρότυπο εταιρείας στην αειφόρο ανάπτυξη, στην περιβαλλοντική πολιτική, στην επενδυτική στρατηγική, ως ο κορυφαίος εργοδότης μέσω του προγράμματος "Top Employers Institute", με συνεχείς δωρεές σε δημόσιους φορείς ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο της πανδημίας, χτίζοντας ένα "κοινωνικό" προφίλ, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι τελείως διαφορετική».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση κάνει λόγο για βαθιά εκμετάλλευση εργαζομένων μέσω εταιρειών διαχείρισης - ενοικίασης προσωπικού με συμβάσεις ενός μήνα, εντατικοποίηση της εργασίας που συνοδεύεται με σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» (όπως ο ακρωτηριασμός δαχτύλου εργάτη πριν 10 μήνες περίπου).

Και προσθέτει: «Κάθε χώρος δουλειάς πρέπει να γίνει μετερίζι αντίστασης και αγώνα, κάθε απόλυση, κάθε πρόβλημα, κάθε εργατικό "ατύχημα" δεν πρέπει να μένει κλειστό μέσα στα ντουβάρια ενός εργοστασίου. Να βγαίνει απ' αυτά, να συζητιέται μέσα στα σωματεία και να γίνεται υπόθεση όλων των εργατών του νομού, να οργανώνεται η απάντηση, η διεκδίκηση, είτε αυτό λέγεται στάση εργασίας είτε απεργία, μέσω της αλληλεγγύης εργαζομένων και συνδικάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ