ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνέδριο αισιοδοξίας για τις γυναίκες του μόχθου

Αφετηρία για νέους αγώνες, που θα προασπίζουν την ειρήνη, την ισότητα, τη δημοκρατία αλλά και υπόσχεσης ότι οι γυναίκες δε θα σιωπήσουν, δε θα αδρανήσουν και θα δρουν οργανωμένα, φιλοδοξεί να αποτελέσει το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας που ξεκίνησε χτες το απόγευμα στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Η χτεσινή μέρα - Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας αποτελούσε και μέρα τιμής για τις ράπτριες της Ν. Υόρκης που πριν 144 χρόνια ξεσηκώθηκαν και διεκδίκησαν ίσα δικαιώματα. Και εκεί από το βήμα του 8ου Συνεδρίου έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα σε όλες τις γυναίκες του μόχθου και του μεροκάματου, στις άνεργες, στις αγρότισσες, στις μητέρες, στις νέες, στις γυναίκες όλου του κόσμου ότι «διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, το σεβασμό στην αξιοπρέπειά μας», αλλά και ότι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να χτυπήσουν τις πολιτικές που τις γυρίζουν στο σύγχρονο μεσαίωνα.

Το 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ έχει, όμως, και διπλή σημασία, αφού συμπίπτει και με τα 25 χρόνια ύπαρξης, δράσης και πάλης της Ομοσπονδίας, η οποία «γεννήθηκε» από τη γυναικεία λαϊκή βάση που την πίεζαν συσσωρευμένα προβλήματα. Προβλήματα που συσπείρωσαν τις γυναίκες στις γραμμές της ΟΓΕ, για να δώσουν από κοινού μάχες για: Ειρήνη, να φύγουν οι ξένες βάσεις, εργασία, ίση αμοιβή για ίση δουλιά, κοινωνικές παροχές, μητρότητα, επιδόματα, οικογενειακό δίκαιο, υγεία, παιδεία, πολιτισμό, ναρκωτικά κ.ά. Αλλωστε, δεν υπάρχει κατάκτηση της τελευταίας 25ετίας που να μη συναντήθηκαν οι αγώνες του μαζικού λαϊκού κινήματος της χώρας με τους αγώνες του γυναικείου κινήματος.

Ετσι και με το Συνέδριο φιλοδοξία είναι να χαραχτούν και να αποφασιστούν οι στόχοι της οργάνωσης, στις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα από την πολιτική της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα, για το επόμενο διάστημα.

Στη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου - το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο - το άνοιγμα έκανε η πρόεδρος του ΔΣ της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Στην εισήγησή της έκανε μια ιστορική αναδρομή στα 25χρονα της Ομοσπονδίας, ενώ έκανε μεγάλη αναφορά στη «νέα τάξη πραγμάτων», το ΝΑΤΟ και το νέο δόγμα του, στην ΟΝΕ, στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, αλλά και σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η γυναίκα. «Με την ιστορική ευθύνη που μας επιβάλλουν τα 25 χρόνια της συνεχούς και μαχητικής μας πορείας, αλλά και η προηγούμενη αγωνιστική κληρονομιά, μέσα από το 8ο Συνέδριό μας θα ανασυνταχτούμε και θα προχωρήσουμε σε όλα εκείνα τα οργανωτικά και άλλα μέτρα, ώστε να απλωθούμε στις γυναίκες», είπε η Κ. Μπουντούρογλου.

Επισήμανε δε ότι «είναι η ώρα μηδέν να πούμε ένα νέο ΟΧΙ στους επιδρομείς των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων μας. Είναι η ώρα για μια σύγχρονη 8 Μάρτη. Αν τους επιτρέψουμε σήμερα να υλοποιήσουν τα βάρβαρα σχέδιά τους υποθηκεύονται τα δικαιώματα και των παιδιών μας σε βάθος χρόνου. Είναι η ώρα να βάλουμε το δικό μας μεράδι σε αυτό το ποτάμι που έχει ανάγκη η πατρίδα μας, για να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας προς όφελος των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών. Δεν είμαστε μόνες».

Αγωνιστικό μήνυμα έστειλε στο Συνέδριο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Μήνυμα, επίσης, διαβάστηκε και από το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας. Χαιρετισμό απηύθυνε στο Συνέδριο και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, η οποία αναφέρθηκε στις ιμπεριαλιστικές βαρβαρότητες και τα σχέδια του ΝΑΤΟ, ενώ στη συνέχεια κάλεσε όλες τις γυναίκες να δράσουν και να αγωνιστούν συντονισμένα, να μπουν μπροστά στον αγώνα. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «οι γυναίκες πρέπει να μπουν μπροστά, να τους "χαλάσουν τα μούτρα" και να αγωνιστούν, για να σώσουν τα αγόρια και τους άντρες τους».

Στη συνέχεια αγωνιστικό χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν οι: Εφη Μπέκου, γενική γραμματέας Ισότητας, η Μέλια Αβραάμ, αντιπρόσωπος από την ΠΟΓΟ Κύπρου, η Μπάι Μέι, αντιπρόσωπος από την Εθνική Ομοσπονδία Γυναικών Κίνας, η Μ. Ματθαίου, από τον Τομέα Ισότητας του ΔΗΚΚΙ, η Χρύσα Πετράκη, από τη γραμματεία γυναικείων θεμάτων της ΝΔ, η Κ. Κωσταβάρα, από το Λόμπι Γυναικών, η Β. Νικολαΐδου, από τη Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ, η κ. Νταϊφά - Φραντζεσκάκη, από την Πανελλαδική Παναθηναϊκή Επιτροπή Γυναικών, η Δ. Ποιμενίδου, από την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών και ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Επίσης, το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, η Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΓΕΑλεξάνδρα Δεμερούκα, η Πρέσβειρα της Κούβας, Αννα Μαρία Γκονζάλες, ο Β. Κολοβός πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Θεάματος και Ακροάματος, ο Μ. Βαρδάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 74, ο Δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο Επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, η Ελ. Παπαδοπούλου, δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου, καθώς και πλήθος αντιπροσώπων γυναικείων οργανώσεων, ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων, συνδικαλιστικών, μαζικών και κοινωνικών φορέων.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, του οποίου την ευθύνη είχε ο Γρηγόρης Λαμπριανίδης. Τραγούδησαν η Μαρία Δημητριάδη και ο Γ. Λάρδης.

Οι ξένες αντιπροσωπείες

Οι αντιπροσωπείες από χώρες του εξωτερικού που λαμβάνουν μέρος στο 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ είναι: από τη Γιουγκοσλαβία, το γυναικείο Μέτωπο από το Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα, από τη Γερμανία, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων, από τη Σουηδία, η Σουηδική Ομοσπονδία Αριστερών Γυναικών, από τη Γαλλία οι Αλληλέγγυες Γυναίκες, από την Κούβα η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας, από την Κύπρο η ΠΟΓΟ, από την Κίνα, η Εθνική Ομοσπονδία Γυναικών Κίνας, από την Κορέα η Δημοκρατική Ενωση Γυναικών Κορέας, από τη Δανία το Κίνημα Ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την Αλβανία ο Σύλλογος Γυναικών Αυλώνας, από το Σουδάν η Ενωση Γυναικών Σουδάν και από την Πορτογαλία η Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών. Επίσης, λαμβάνουν μέρος αντιπροσωπείες των Συλλόγων της ΟΓΕ από τις Βρυξέλλες και την Αυστραλία.

«Καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας»

«Ασυμβίβαστα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας». Με το σύνθημα αυτό, που ήταν γραμμένο στο πανό της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, σύσσωμες οι γυναίκες που παρευρίσκονταν στο Συνέδριο, μετά τη λήξη των εργασιών της χτεσινής πρώτης μέρας, πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Βουλή, όπου και επέδωσαν ψήφισμα.

«Θέλουν τη γυναίκα ανασφαλή δεύτερο πολίτη για αναπαραγωγή», «Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», «Την πολιτική σας την αντεργατική θα την ανατρέψουν μ' αγώνες οι λαοί». Αυτά ήταν μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι γυναίκες καθόλη τη διάρκεια της πορείας. Μετά το τέλος της πορείας, οι σύνεδροι ανανέωσαν το «ραντεβού» για σήμερα, όπου και θα συνεχιστούν οι εργασίες του Συνεδρίου με ομιλίες των αντιπροσώπων από όλη την Ελλάδα.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το 8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 8-10 Μάρτη του 2001, αποτελούμενο από αντιπροσώπους που εκπροσωπούν συλλόγους - μέλη της πανελλαδικά, κατέγραψε την αγωνία και την αγανάκτηση των γυναικών για το πού οδηγεί ο μονόδρομος της ΕΕ.

Καταγγέλλουμε:

Τη σύγχρονη βαρβαρότητα, που πλήττει τους εργαζόμενους και ειδικά τις γυναίκες. Βαρβαρότητα, που οδηγεί στην πιο άγρια εκμετάλλευση.

Διαπιστώνουμε ότι:

  • Τα εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες σαρώνονται. Ο εργαζόμενος είναι πια έρμαιο στα χέρια του κεφαλαίου, απροστάτευτος από το κράτος. Με νόμους και με μεθοδεύσεις οδηγείται σε ένα νέο μεσαίωνα. Ωράρια, αποζημιώσεις, συνθήκες εργασίας, κοινωνική προστασία, επιδόματα, άδειες, μπαίνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κεφαλαίου και κράτους, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων.
  • Τον παραγόμενο πλούτο οικειοποιούνται οι λίγοι που διαθέτουν το κεφάλαιο, ενώ εκείνοι που το παράγουν παίρνουν ψίχουλα.
  • Η νέα τεχνολογία, αντί να οδηγήσει στη βελτίωση συνθηκών και στη μείωση ωρών εργασίας, γίνεται κτήμα των ολίγων, ενώ εκείνοι που αγωνίστηκαν να τη δημιουργήσουν αμείβονται με ανεργία. Πρωταγωνίστριες, οι γυναίκες.
  • Η Κοινωνική Ασφάλιση, ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, χάνει το δημόσιο - κοινωνικό χαρακτήρα της και σιγά - σιγά περνά στα χέρια των μεγάλων Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιριών. Με τον ίδιο ρυθμό αποσύρεται το κράτος, που αφήνει τους εργαζόμενους χωρίς καμιά προστασία και ασφάλεια.
  • Η κοινωνική πολιτική περιορίζεται σε εξαθλιωμένα άτομα και ο εθελοντισμός που προορίζεται κύρια για τη γυναίκα παίρνει όλο και μεγαλύτερη έκταση για περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις χρεώσεις και υποχρεώσεις της ΟΝΕ.

Διαπιστώνουμε επίσης ότι:

  • Η γυναίκα μέσα στη ζούγκλα της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της ελεύθερης αγοράς, μετατρέπεται σε θαυματοποιό. Περιφέρεται από εργοδότη σε εργοδότη, ενώ τις ελάχιστες ελεύθερες ώρες της τις εξαντλεί στις οικογενειακές υποχρεώσεις. Οσο για τις άνεργες, καταφεύγουν αναγκαστικά σε εργασίες υποαπασχόλησης για να εισπράξουν τα ψίχουλα των προγραμμάτων της ΕΕ ή τις εξευτελιστικές αμοιβές των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ).
  • Η θέση της ΕΕ ότι "μόνο οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αφήσουν ήσυχο το κράτος" περνά αργά, αλλά σταθερά στις συνειδήσεις των εργαζομένων και κύρια των γυναικών, από τους εκφραστές της.
  • Η προώθηση του τρομο-νόμου, που φτιάχτηκε με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, έχει ως σκοπό να πλήξει τις αναμενόμενες αντιδράσεις των εργαζομένων για την έφοδο κατά των στοιχειωδών δημοκρατικών κατακτήσεων.
  • Η πολιτική των "ίσων ευκαιριών" για τη γυναίκα σε όλους τους τομείς που επαγγέλλεται η ΕΕ, με τα τέσσερα προγράμματα που ήδη εφαρμόστηκαν και το πέμπτο θα μπει τώρα σε εφαρμογή, αποδείχτηκαν απάτη, γιατί όλη η φιλοσοφία της ήταν να μετατρέψει την εργαζόμενη σε "απασχολήσιμη" και σε βοηθητικό προσωπικό, που θα καλύψει με ελάχιστη αμοιβή εργασίες που έχει υποχρέωση να καλύψει το κράτος.
  • Η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων, γιατί βέβαια το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα οικονομικό αντίκτυπο. Φυσικά, δεν είμαστε αντίθετες σε αυτό, μεγάλη όμως σημασία έχει για μας το ποιες γυναίκες φτάνουν μέχρι εκεί.

Υποστηρίζουμε ότι:

Η γυναίκα πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει εργασία, κατοικία, κοινωνική προστασία, παιδεία και προστασία των παιδιών, οικονομική ανεξαρτησία, συνείδηση του κοινωνικού της ρόλου και μετά να ασχοληθεί με αυτήν τη δραστηριότητα.

Καταγγέλλουμε όλες τις πολιτικές που προαναφέραμε.

Δηλώνουμε ότι:

  • Θα συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας πανελλαδικά.
  • Θα ενημερώσουμε με κάθε τρόπο τις εργαζόμενες.
  • Θα τις ευαισθητοποιήσουμε.
  • Θα τις στρατεύσουμε σε ένα διαρκή αγώνα, ώστε μέσα από την πάλη να ανατραπούν όλα αυτά που μας πισωγυρίζουν».
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες σας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έστειλε το ακόλουθο μήνυμα προς το 8ο Συνέδριο της ΟΓΕ.

«Αγαπητές φίλες και συναγωνίστριες

Λυπάμαι που ανειλημμένες υποχρεώσεις δε μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ στην πρόσκληση να παρευρεθώ στο Συνέδριό σας.

Η 25χρονη αγωνιστική παρουσία της ΟΓΕ στον τόπο μας εγγυάται ότι το Συνέδριο θα καταλήξει σε εκείνα τα συμπεράσματα και σε εκείνες τις αποφάσεις που θα ενισχύσουν το ζητούμενο, που είναι η πιο μαζική ενωτική αντίδραση κατά της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών.

Εχει ξεχωριστή σημασία σήμερα, το μαχητικό Γυναικείο Κίνημα να απλωθεί στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου και να συσπειρώσει όλες τις ασυμβίβαστες κοινωνικές δυνάμεις που έχουν τη θέληση να παρεμποδίσουν την αντιλαϊκή επέλαση και να συμβάλουν στην πάλη για κατακτήσεις που απαιτούν οι καιροί.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

Να είστε σίγουρες ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει και τους μελλοντικούς σας αγώνες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ