ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Νέο δόγμα» (;) με αφορμή τη σφαγή στο Μπεσλάν

Από το βίντεο που πρόβαλε το ΝΤV

Associated Press

Από το βίντεο που πρόβαλε το ΝΤV
ΜΠΕΣΛΑΝ, ΜΟΣΧΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ρώσος στρατηγός έκανε χτες λόγο για ένα νέο «στρατηγικό δόγμα» -- αντίστοιχο με εκείνο που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ --, δηλώνοντας ότι θα αναλαμβάνεται στο εξής «αντιτρομοκρατική προληπτική δράση». Ο Ρώσος Α/ΓΕΣ, στρατηγός Γιούρι Μπαλουέφσκι, είπε ότι «θα λάβουμε όλα τα μέτρα για να εξαλείψουμε τρομοκρατικές βάσεις σε κάθε περιοχή του κόσμου», εξαιρουμένων μόνο «πυρηνικών πληγμάτων». Επίσης, χτες, οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν πως επικήρυξαν για 300 εκατομμύρια ρούβλια (10 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τις δύο σημαντικότερες μορφές του τσετσένικου αποσχιστικού κινήματος, τους Ασλάν Μασχάντοφ και Σαμίλ Μπασάγιεφ, που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η κυβέρνησή του θεωρούν «πολιτικούς και ηθικούς αυτουργούς» της σφαγής στο σχολείο νούμερο 1 του Μπεσλάν στη Βόρεια Οσετία την 3η Σεπτέμβρη.

Η νέα «γραμμή» της ρωσικής ηγεσίας δημιουργεί ανησυχίες για γενικευμένη ανάφλεξη στον Καύκασο. Ο Πούτιν, στην προσπάθειά του να ταυτίσει το Τσετσενικό με τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αποδίδει εξ άλλου «συναυτουργία» σε χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν, από τον «πρόεδρο» του οποίου, στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, ζήτησε τηλεφωνικά κατά πληροφορίες «συνεργασία» για την εξάλειψη «βάσεων» και «χρηματοδοτικής υποστήριξης» στην «τσετσενική τρομοκρατία».

Στο Βλαντικαφκάζ, πρωτεύουσα της Βόρειας Οσετίας, χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την τραγικά ανεπαρκή -- όπως αποδείχτηκε -- αντίδραση του προέδρου της περιφέρειας, Αλεξάντερ Ντζασόκοφ, ο οποίος προανήγγειλε διάλυση της κυβέρνησης και δική του παραίτηση εντός των ημερών.

Ερωτήματα δημιούργησε η προχτεσινοβραδινή προβολή από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV (επεξεργασμένου) βίντεο διάρκειας 1' από το εσωτερικό του σχολείου, πριν την αιματηρή κατάληξη της κρίσης. Ανταποκριτές άφηναν να εννοηθεί ότι ο πιθανότερος τρόπος που το απόσπασμα βρέθηκε στη διάθεση του σταθμού και από εκεί στις οθόνες των διεθνών δικτύων ήταν να «διέρρευσε» από την FSB.

Ο επίσημος απολογισμός της σφαγής στο σχολείο, κατά τον εισαγγελέα Βλαντίμιρ Ουστίνοφ, αναθεωρήθηκε «προς τα κάτω», με 326 νεκρούς ομήρους (από 335), 31 νεκρούς «τρομοκράτες» και 727 τραυματίες -- πάνω από 100 σοροί δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (παρά τη συνταύτιση, κατ' ουσία, της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας με τις θέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όσον αφορά στη «διεθνή ισλαμική τρομοκρατική απειλή») διαφοροποιήθηκε όσον αφορά στην ακολουθητέα ρωσική πολιτική: «Θεωρεί» ότι η κρίση της Τσετσενίας «θα λυθεί μόνο με πολιτικά μέσα», κι άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει «συναντήσεις με Τσετσένους ηγέτες», όπως, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, «και πολλές φορές στο παρελθόν». Αυτό μία ημέρα αφ' ότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρομοίαζε ενδεχόμενες ρωσικές συνομιλίες με τους Τσετσένους με το να προσκαλούνταν «ο Οσάμα μπιν Λάντεν στο Λευκό Οίκο».

Το ΑΡ μετέδωσε οργισμένες ρωσικές αντιδράσεις, με τον ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ, να δηλώνει πως «λύνουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα μόνοι μας... δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αναζητήσουμε μια αμερικανική πορεία για μια πολιτική εξομάλυνση στην Τσετσενία» και τον εκπρόσωπο του ΥπΕξ Γιακοβένκο να χαρακτηρίζει τις επαφές ΗΠΑ - Τσετσένων στις οποίες αναφέρθηκε ο Μπάουτσερ «εντελώς απαράδεκτες».

Από το Λονδίνο -- η Βρετανία «φιλοξενεί» πολιτικούς συμμάχους του Μασχάντοφ και δε μοιάζει καθόλου πρόθυμη να τους εκδώσει αν της ζητηθεί κάτι τέτοιο, πράγμα που υπονόησε την Τρίτη η Μόσχα --, ο Αχμέντ Ζακάγεφ, εκπρόσωπος του Μασχάντοφ, χαρακτήρισε τις νέες ρωσικές κινήσεις «απειλή προς την Ευρώπη». Προειδοποίησε για επιχειρήσεις αντίστοιχες με «εκείνες στο Κατάρ», χώρα που καταδίκασε δύο Ρώσους πράκτορες για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Τσετσένος πρώην ηγέτης Ζέλιμχαν Γιαντερμπίγεφ (Φεβρουάριος).

Η ΕΕ συνολικά και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χωριστά -- Γαλλία, Ολλανδία -- επίσης επιχείρησαν να «δώσουν άλλον τόνο» στην αντιμετώπιση του ζητήματος της Τσετσενίας, συμφωνώντας, πάντως, ότι «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μας αφορά όλους» (επίτροπος για τις Διεθνείς Σχέσεις της ΕΕ, Κρις Πάτεν), και «αποτελεί προτεραιότητα» (γαλλική κυβέρνηση). Αξιοσημείωτα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε την ευρωπαϊκή θέση περί «πολυμερούς» και όχι «μονομερούς» δράσης --μια φράση που παραπέμπει στην πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Κυνικές ομολογίες

Από τον πρόεδρο της Γερμανο-Καυκασιανής Εταιρίας

Η «Νόιες Ντόιτσλαντ» (7/9) ρώτησε τον πρόεδρο της Γερμανο-Καυκασιανής Εταιρίας, Εκερχαρντ Μάας, τι έχει να απαντήσει στην κατηγορία του Ρώσου πρέσβη στο Βερολίνο ότι η εταιρία του υποστηρίζει Τσετσένους τρομοκράτες.

Μάας: «Ενοχλεί προφανώς τη ρωσική κυβέρνηση ότι εμείς τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου με δημοκράτες Τσετσένους πολιτικούς και ότι δίνουμε σ' αυτούς τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν επαφές με Γερμανούς πολιτικούς». Η Γερμανία «πρέπει να αποκαταστήσει τους δημοκράτες πολιτικούς της Τσετσενίας, όπως τον εκλεγμένο Πρόεδρο Ασλαν Μασχάντοφ από την εσφαλμένη μορφή της τρομοκρατίας και να τους συμπεριλάβει στο διάλογο. Μόνο μ' αυτούς μπορεί να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση στην Τσετσενία... Ιδιαίτερα απειλούνται Τσετσένοι πολιτικοί στο εξωτερικό. Γι' αυτό απαιτούμε από τη γερμανική κυβέρνηση, κατά το πρότυπο της Μεγάλης Βρετανίας, η Γερμανία να δώσει στους Τσετσένους πολιτικούς που ζουν πρόσφυγες (εδώ) τη δυνατότητα να ζουν με καμουφλαρισμένα ονόματα, για την ασφάλειά τους».

Κατά τη γνώμη του, η γερμανική πολιτική μιλάει όπως αρέσει στη ρωσική κυβέρνηση. Αυτό, είπε, «είναι μεν κατανοητό, επειδή στο ρωσικό έδαφος υπάρχει ένα πλήθος κοιτασμάτων πρώτων υλών, αλλά είναι εξαιρετικά μυωπικό. Γιατί αυτή η πολιτική της ανοχής απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση οδηγεί σε διαρκώς ισχυρότερη δεξιά εξέλιξη στη Ρωσία».

Εξάλλου, στην ίδια εφημερίδα, ο απεσταλμένος της στη Μόσχα αναφέρει διάφορες γνώμες Ρώσων για τα δραματικά γεγονότα στο σχολείο και γράφει ανάμεσα σε άλλα: «Από τον Wladimir Lukin, τον εντεταλμένο για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον Πρόεδρο (Πούτιν), ακούσαμε ότι στη σοβιετική εξουσία δεν υπήρξε καθόλου ή σχεδόν καθόλου τρομοκρατία».

Μια άλλη γνώμη ήταν του «πρώην Ρώσου κορυφαίου ανθρώπου για την αμυντική βιομηχανία συνταγματάρχη Βιτάλι Σλίκοφ, που θεωρεί ότι με το στρατό δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία». Υπενθύμισε το σύστημα της πολιτοφυλακής του Μιχαήλ Φρούντζε στη δεκαετία του 1920. Ο «εξοπλισμός του λαού. Αυτό ήταν αποτελεσματικότερο, απ' αυτό που γίνεται σήμερα».


Θ. Β.

Η εξουσία γέννησε τα προβλήματα

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ

Ανακοίνωση για τα αιματηρά γεγονότα στο Μπεσλάν εξέδωσε στις 6 του Σεπτέμβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

«Η ΚΕ του ΚΚΡΟ εκφράζει το θυμό και την αγανάκτησή της για το νέο κύμα της τρομοκρατίας και της βίας που αναπτύσσεται στη Ρωσία. Οι Ρώσοι κομμουνιστές εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το χαμό αθώων ανθρώπων και την αληθινή τους συμπόνια στους συγγενείς των νεκρών. Οσοι ευθύνονται γι' αυτή τη μαζική δολοφονία ανθρώπων, από αυτούς που την παράγγειλαν και την εμπνεύστηκαν, μέχρι αυτούς που εκτέλεσαν αυτό το αιματηρό έγκλημα, θα πρέπει να βρουν σκληρή τιμωρία.

Η ΚΕ του ΚΚΡΟ θεωρεί πως η αποκατάσταση της ειρήνης, η εξασφάλιση της ηρεμίας και της ασφάλειας των πολιτών της χώρας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ακριβή διευκρίνιση των βαθύτερων αιτιών. Η εξουσία δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο και δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια τέτοια ανάλυση, κάτι που μαρτυρά και το διάγγελμα του Προέδρου Πούτιν. Τις ρίζες της τραγωδίας πρέπει να τις ψάξουμε όχι τόσο στη "διεθνή" τρομοκρατία, η οποία αποτελεί βολικό άλλοθι των πραγματικών αιτιών, όσο στο εσωτερικό της χώρας.

Η διάλυση της οικονομίας, που έχει συσσωρεύσει φορτίο κοινωνικών προβλημάτων, την ανεργία, τη φτώχεια, την αύξηση του εγκλήματος, τη διαφθορά της εξουσίας και των οργάνων ασφαλείας, την ατελείωτη και απερίσκεπτη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας, την όξυνση των διεθνικών προβλημάτων, το αδυνάτισμα των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας, τα λάθη που έγιναν στην Τσετσενία. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες των τραγικών γεγονότων.

Η σημερινή εξουσία, που γέννησε όλα αυτά τα προβλήματα, δεν είναι σε θέση να τα λύσει κι ενδιαφέρεται μόνο για τη διατήρησή της. Ολες τις δυνάμεις του το καθεστώς Πούτιν τις κατεύθυνε στον αγώνα ενάντια στην αντιπολίτευση, στην καταστολή των ανεξάρτητων ΜΜΕ, στην εξασφάλιση του "αναγκαίου εκλογικού αποτελέσματος", στην οικοδόμηση μιας "σκληρής κατακόρυφης εξουσίας", η οποία σε αυτή την κατάσταση έμεινε αβοήθητη. Τα όργανα ασφαλείας έχουν μετατραπεί σε εργαλείο εκτέλεσης των πολιτικών παραγγελιών της εξουσίας.

Για να μπει τέλος στην αυθαιρεσία της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας πρέπει αναπόφευκτα να μπει τέλος στη σημερινή κοινωνικο-οικονομική και πολιτική γραμμή, να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι αναγκαίο σε σύντομο χρονικό διάστημα και παντού να εξαλειφθεί η οικονομική βάση του εγκλήματος, να κλείσουν τα κανάλια οικονομικής και στελεχικής ενίσχυσης των ενόπλων.

Ακόμη και σ' αυτές τις τραγικές μέρες ο Πρόεδρος Πούτιν για άλλη μια φορά αρνητικά τοποθετήθηκε για τη Σοβιετική Ενωση. Κι όμως, ακριβώς η σοβιετική εξουσία έδειξε αρκετές φορές την ικανότητα να διατηρεί και να ενισχύει την ειρήνη στο πολυεθνικό μας κράτος, εξασφαλίζοντας την υπεράσπιση των πολιτών του.

Η ασφάλεια των πολιτών βρίσκεται στα χέρια του λαού, αφού ο λαός εκλέγει αυτούς που εξασφαλίζουν την ασφάλειά του. Είμαστε πεισμένοι πως μετά από αυτή τη σειρά των τρομερών τραγωδιών η κοινωνία επιτέλους θα δει το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας και θα επιβάλει την αλλαγή της ηγεσίας της χώρας».


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ