ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Στιγματίζοντας υποψήφιες για επίθεση χώρες

«Γεράκια» και το φερόμενο ως «περιστεράκι» την ώρα της ανακοίνωσης της λίστας του FBI

Associated Press

«Γεράκια» και το φερόμενο ως «περιστεράκι» την ώρα της ανακοίνωσης της λίστας του FBI
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΑΓΑ.-

Μετά από 4 ημέρες ανηλεών βομβαρδισμών εναντίον του Αφγανιστάν, τόσο η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και οι εκδηλωμένοι στρατηγικοί σχεδιασμοί της καταδεικνύουν ένα και μόνο: Οτι η Ουάσιγκτον αναζητά «νέα όπλα», «νέες συμμαχίες», «νέα στοιχεία», «νέα μέτωπα επίθεσης» καθώς ήδη σχεδιάζονται επί χάρτου οι επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα που την ονόμασαν «καμπάνια κατά της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι ΗΠΑ εισήλθαν «σε έναν πόλεμο που η διάρκειά του είναι αβέβαιη, αλλά είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμά του», δήλωσε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον 20 χιλιάδων ατόμων σε τελετή μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας στο Πεντάγωνο. «Ορκίζομαι ότι η Αμερική δε θα καμφθεί ποτέ στον πόλεμο αυτό κατά της τρομοκρατίας», τόνισε ο Μπους και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν στιγμές δράσης δραματικής και γρήγορης από τη μια και από την άλλη πρόοδος σιωπηλή και μόνιμη. Αλλά με τον καιρό, με υπομονή και επιμονή, οι τρομοκράτες θα καταδιώκονται, απομονωμένοι και περικυκλωμένοι έως ότου δε θα μπορούν πια να διαφύγουν», ενώ υποσχέθηκε στους στρατιωτικούς αξιωματούχους ότι θα τους διατεθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση της νίκης κατά της τρομοκρατίας.

Σε ανάλογο ύφος και οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος λίγο νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της ίδιας τελετής, είχε διαβεβαιώσει ότι «χάρη στην αφύπνιση του έθνους... είναι εγγυημένος ο αφανισμός των τρομοκρατών» και επιπροσθέτως ότι η κινητοποίηση αυτή «μπορεί να σώσει εκατομμύρια θύματα των όπλων μαζικής καταστροφής» στο μέλλον.

Στιγματίζοντας...

Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά μέσα από τις γραμμές, όλα τα ενδεχόμενα είναι πια ανοιχτά.

Εξάλλου, οι δηλώσεις έχουν ως μοναδική αναφορά τη λίστα που δημοσιοποίησε το FBI. Στο νέο κατάλογο των 22 «πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών» τονίζονται οι υποτιθέμενοι δεσμοί των ανδρών αυτών με το Ιράν, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από το Αφγανιστάν, όπως υποστήριζαν Αμερικανοί ειδικοί, κατά τη διάρκεια δηλώσεών τους αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας.

Από τους υπόπτους τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη λίστα πιστεύεται ευρέως ότι εφτά βρίσκονται στο Ιράν, ένας στο Ιράκ και οι υπόλοιποι στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον Βινς Κανιστράρο, που υπήρξε επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της CIA από το 1988 μέχρι το Σεπτέμβρη του 1990. Με την άποψη αυτή συμφώνησε και ο Πάτρικ Κλόουσον, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Μικρασιατικής Πλιτικής της Ουάσιγκτον. Οπως είπε, επτά καταζητούμενοι ενδέχεται να ζουν στο Ιράν και ένας, ο Αμπντέλ Ραχμάν Γιασίν, στο Ιράκ.

«Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό τρομοκρατών που πιστεύεται ότι είναι στο Ιράν», είπε ο Κένεθ Κάτζμαν, ειδικός στις ισλαμικές αντάρτικες οργανώσεις της μη κομματικής Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. «Δεν υποδηλώνει για μένα ότι η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδιο για να κυνηγήσει το Ιράκ ή το Ιράν» στην επόμενη φάση της στρατιωτικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας, πρόσθεσε πάντως.

... το Ιράν...

Αλλοι τέσσερις καταζητούμενοι, για τους οποίους πιστεύεται ότι βρίσκονται στο Ιράν, κατηγορούνται από τις αρχές της Βιρτζίνια για την τοποθέτηση βόμβας στους Πύργους Χομπάρ το 1996, όπου σκοτώθηκαν 19 Αμερικανοί στρατιώτες. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι ο Σαουδάραβας Αχμέντ Ιμπραχίμ Αλ Μουγκάσελ, ο θεωρούμενος ως πρωταίτιος της επίθεσης στο Χομπάρ. Στις 21 Ιουνίου η αμερικανική κυβέρνηση απήγγειλε κατηγορίες για συνωμοσία και φόνο εναντίον 13 Σαουδαράβων και ενός Λιβανέζου, αγνώστων στοιχείων για την ίδια υπόθεση.

Τρεις από τους καταζητούμενους θεωρούνται μέλη της οργάνωσης «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου και κατηγορούνται στις ΗΠΑ για την αεροπειρατεία ενός αεροσκάφους της εταιρείας TWA τον Ιούνιο του 1985, που κατέληξε στο φόνο του Αμερικανού πεζοναύτη Ρόμπερτ Στίθεμ. Ο φερόμενος ως ιδρυτής της «Χεζμπολάχ» και ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης αυτής, Ιμάντ Μουγκνίγια, ήταν «όργανο των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών» υποστήριξε ο Κανιστράρο.

Η Λόρι Μιλρόι, συγγραφέας του βιβλίου «Μελέτη Εκδίκησης: Ο Ατελείωτος Πόλεμος του Σαντάμ Χουσεΐν κατά της Αμερικής», υποστήριξε πάντως ότι ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ βρέθηκε στο Κατάρ μετά το σχέδιο που συνέταξε και οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να πείσουν την κυβέρνηση της χώρας να τον παραδώσει.

...και το Ιράκ

Ο μοναδικός που είναι γνωστό και θεωρείται δεδομένο ότι βρίσκεται στο Ιράκ είναι ο Γιασίν, ένας γεννημένος στην Ιντιάνα Αμερικανο-ιρακινός, που κατηγορείται από τις αρχές της Νέας Υόρκης για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Γουόρλντ Τρέιντ Σέντερ, στις 26 Φλεβάρη 1993, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι. Ο Γιασίν, που έχει διπλή υπηκοότητα, έφυγε από τις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στο Ιράκ, αφού ανακρίθηκε από το FBI για την υπόθεση αυτή. Ο συνήγορός του, Στίβεν Σόμερσταϊν, είπε ότι ο πελάτης του, που αρνείται κάθε ανάμειξη στην επίθεση, ζει μια «πολύ φυσιολογική ζωή με την οικογένειά του» στο Ιράκ.

Πάντως, εκτός αυτών των στοιχείων, μία ακόμη πολύ σκοτεινή υπόθεση είδε το φως τη δημοσιότητας χτες. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», σύμφωνα με δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της τσέχικης κυβέρνησης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, Ιρακινός διπλωμάτης, ο Αχμάντ Χαλίλ Ιμπραήμ Σαμίρ Αλ Ανί είχε τον Ιούνιο συναντήσεις με το Μοχάμεντ Ατα - τον άνθρωπο που φέρεται ως κύριος οργανωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ένας εκ των αεροπειρατών. Σύμφωνα με τον Τσέχο αξιωματούχο, «συναντήθηκαν περισσότερες από μία φορές», αλλά δε δώσαμε σημασία τότε «μέχρι την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου». Για ποιο λόγο γινόταν η παρακολούθηση του Ιρακινού διπλωμάτη; Κατά τον Τσέχο αξιωματούχο, η παρακολούθηση γινόταν εξαιτίας των φόβων ότι μπορεί να είχε ανάμειξη με το σχεδιασμό επίθεσης κατά του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη», που έχει την έδρα του στην Πράγα. «Ο Ατα δεν ήταν μέρος της εικόνας», όταν ο Αλ Ανί βρισκόταν υπό παρακολούθηση, θα συμπληρώσει ο Τσέχος αξιωματούχος. Πάντως, οι δηλώσεις αυτές έρχονται να επιβεβαιώσουν ανάλογες Αμερικανών που έφεραν τους αεροπειρατές να έχουν συναντηθεί με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Συνολικά πάντως, όλα τα δημοσιεύματα τα περί του δικτύου της διεθνούς τρομοκρατίας εδώ και ένα μήνα, με συχνές ή αραιές αναφορές τους, έχουν περιπλέξει εκτός από τις άνω πέντε χώρες, τη Συρία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη, τα Βαλκάνια - κυρίως Βοσνία, Κόσσοβο, Αλβανία - αλλά και χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Μαλαισία. Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά το Πακιστάν, παρά τον «ξαφνικό έρωτα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ