ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
«Υπερέβη εαυτόν» στηριγμένο στην πολιτική του ΚΚΕ

Τη σημαντική συμβολή του δημοσιοϋπαλληλικού εργατικού κινήματος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αλλά και την αγωνιστική του δράση για τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων στην περίοδο της Κατοχής, ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε, την περασμένη Τετάρτη, η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Ν. Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρουσιάζοντας την εικόνα του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, τόνισε ότι «όπως και το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, εισέρχεται σχετικά αποδυναμωμένο στην περίοδο που εξετάζουμε, καθώς έχει υποστεί σοβαρότατα πλήγματα από την τρομοκρατία και τα μέτρα καταστολής της δικτατορίας Μεταξά». Τρομοκρατία που ασκήθηκε στα πλαίσια των αντικομμουνιστικών διώξεων και οι οποίες μόνο αρχικά έπληξαν αποκλειστικά τους κομμουνιστές και ύστερα «επεκτάθηκαν σε όλο το φάσμα του συνδικαλιστικού και πολιτικού κινήματος, ακόμα και αυτού που προσανατολιζόταν μόνο σε κάποιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες».

Παρ' όλ' αυτά, αυτό το αποδυναμωμένο κίνημα «"υπερέβη εαυτόν" σε μια περίοδο πολλαπλά δυσκολότερη από αυτή του Μεταξά, καθώς στην τρομοκρατία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ντόπιας αστικής τάξης προστέθηκαν οι κατοχικές φασιστικές δυνάμεις». Η υπέρβαση των δυσκολιών παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του γεγονότος «ότι η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων παρέμενε μέχρι τότε προσκολλημένη (ως αποτέλεσμα βεβαίως και των αντικομμουνιστικών διώξεων) στους πολιτικούς εκπροσώπους της αστικής τάξης», η οποία κήρυττε το ανώφελο κάθε μορφής αντίστασης.


Αυτές τις δύσκολες συνθήκες ξεπέρασε το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, στηριγμένο στην πολιτική του ΚΚΕ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το ΚΚΕ πριν συγκροτήσει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο σε συμμαχία με άλλα μικρότερα κόμματα (27 Σεπτέμβρη 1941), ακριβώς επειδή θεωρούσε την εργατική τάξη ως τη βασική συνιστώσα του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα, πρωτοστάτησε αρχικά στη συγκρότηση του Εργατικού ΕΑΜ (16 Ιούλη 1941). Στο Εργατικό ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) ανήκε και η «Πανυπαλληλική Επιτροπή» (που επανιδρύθηκε την ίδια περίοδο με την ίδρυση του ΕΕΑΜ) και αφού ελάχιστο χρόνο νωρίτερα είχε ιδρυθεί η «Εθνική Αλληλεγγύη» (28 Μάη 1941), ως συνέχεια και μετεξέλιξη της προπολεμικής «Εργατικής Βοήθειας».

Από τα πρώτα μαζικά αντιστασιακά κινήματα

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τον Πειραιά, το καλοκαίρι του 1941 ξεκίνησε ο μεγάλος λιμός, απόρροια της πολιτικής των κατοχικών δυνάμεων και των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης της χώρας, που συνεργάστηκαν μαζί τους. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ κάλεσαν το λαό σε οργανωμένη πάλη, για την επιβίωσή του. Κατόρθωσαν να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν τους έφεδρους πολεμιστές, τους ανάπηρους πολέμου και τους δημόσιους υπάλληλους, στον αγώνα για την επίλυση των οξύτατων οικονομικών τους προβλημάτων.


Η «Πανυπαλληλική Επιτροπή» κατάφερε να οργανώσει την αποφασιστική μάχη των δημοσίων υπαλλήλων, «τη μεγάλη απεργία που ξεκίνησε στις 12 Απρίλη 1942 από το Κεντρικό Ταχυδρομείο της Αθήνας και επεκτάθηκε, πολύ σύντομα, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Αθήνας, του Πειραιά, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Στο αποκορύφωμά της, η απεργία αγκάλιασε πάνω από 50 χιλιάδες υπαλλήλους και υποχρέωσε την κατοχική κυβέρνηση να δεχτεί τα αιτήματα των απεργών, στις 21 Απρίλη 1942». Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν καθ' όλο το έτος τον αγώνα τους για την επιβίωση μέσα από το κοινό μέτωπο όλων των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, που προωθούσε η δράση του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Σημαντική συμβολή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανέφερε ο Ν. Παπαγεωργάκης, δεν περιορίστηκαν μόνο σε αγώνες για τα δικαιώματά τους. Συνέβαλαν, συνέχισε, σημαντικά και στο γενικότερο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, αναφέροντας μια σειρά παραδειγμάτων: «όπως με την παρεμπόδιση της διαδικασίας συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής για τα κατοχικά στρατεύματα, με την παροχή πολύτιμων πληροφοριών στις ΕΑΜικές οργανώσεις για τα σχέδια των κατακτητών και των ντόπιων οργάνων τους και άλλα, και βεβαίως συμμετέχοντας και στην ένοπλη πάλη μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ».

Ορόσημο για τον ενιαίο αγώνα των δημοσίων υπαλλήλων με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα αποτέλεσε το έτος 1943. Από τις αρχές του έτους, οι κατακτητές προσπάθησαν να επιστρατεύσουν Ελληνες και να τους στείλουν στα εργοστάσια της Γερμανίας. Οταν το σχετικό διάταγμα της επιστράτευσης «στάλθηκε το βράδυ της 22ης Φλεβάρη 1943, για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι οργανώσεις των εργατοϋπαλλήλων του Εθνικού Τυπογραφείου ήταν αυτές που ειδοποίησαν την ηγεσία του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Ετσι, το ΕΑΜικό κίνημα βρέθηκε σε ετοιμότητα για να αποτρέψει τον τεράστιο κίνδυνο που απειλούσε το λαό».

Ενώ χάρη και στη μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 1943 ανήκουν: α) Η διαδήλωση στην Αθήνα εκατοντάδων χιλιάδων λαού στις 5 Μάρτη 1943, ενάντια στην πολιτική επιστράτευση που στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Ανάγκασε τον Χίτλερ να πάρει πίσω τη διαταγή και γκρέμισε την κυβέρνηση Λογοθετόπουλου. β) Η διαδήλωση στην Αθήνα εκατοντάδων χιλιάδων λαού στις 22 Ιούλη 1943, ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων. Και αυτή ματαίωσε τα σχέδια των κατακτητών και των συνεργατών τους. Τέτοιες διαδηλώσεις ήταν μοναδικές στην κατεχόμενη Ευρώπη.


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Περιοδεία του βουλευτή Μπ. Χαραλάμπους

Με την «Κίνηση Πολιτών» και εκπροσώπους της κοινότητας Πέρδικας στη Θεσπρωτία, που αντιδρούν στη διέλευση αγωγού και κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου, συναντήθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ και ο βουλευτής του κόμματος Μπάμπης Χαραλάμπους. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στις περιοχές από όπου θα διέλθει ο αγωγός, όπου και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για περιοχές με πλούσιο φυσικό κάλλος και έντονη τουριστική δραστηριότητα που θα επιβαρυνθούν από το πέρασμα του αγωγού. Η κατηγορηματική αυτή αντίθεση στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη διατάραξη του κοινωνικοοικονομικού ιστού των περιοχών εκφράστηκε και σε πρόσφατο δημοψήφισμα των κατοίκων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων και ανέδειξε, μεταξύ άλλων, και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς και τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται και στον ενεργειακό τομέα από τα ντόπια και ξένα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να καταδικάσουν την πολιτική και τους εκπροσώπους της που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα κατοχυρώνει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό.


Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα Σάββατο

-- Η ΚΟΒ «ΣΟΦΤΕΞ» του ΚΚΕ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη), στον 5ο όροφο με θέμα: «Η Διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές και η πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ». Η παρουσίαση θα γίνει από τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Θέρμου, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές.

-- Η ΚΟ Οινοφύτων του ΚΚΕ διοργανώνει στις 7 μ.μ., στα ΚΑΠΗ, συζήτηση για την Παιδεία, με ομιλητή τον εκπαιδευτικό Γ. Ηρακλέους.

Αύριο Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Εργαζομένων στα Φορτηγά (Κολωνός), θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη - συζήτηση για τα λαϊκά προβλήματα και τις θέσεις του ΚΚΕ, που διοργανώνει η Αχτίδα Μεταφορών της ΚΟΑ. Θα μιλήσει η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 15/9

-- Στις 7.30 π.μ. στον Οργανισμό Δημοσιογραφικού Χάρτου.

-- Στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΕΗ στην Καλλιθέα και στις κεντρικές υπηρεσίες της ΔΕΗ.

-- Στις 6 π.μ. η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του Δήμου Δραπετσώνας και στις 9 π.μ. στο 1ο Ειδικό Σχολείο Κερατσινίου.

Την Τρίτη 16/9

-- Στις 8 π.μ. στην FIRST DATA.

-- Στις 6 π.μ. η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στους εργαζόμενους του Δήμου Κορυδαλλού και στις 9 π.μ. στο 1ο Ειδικό Σχολείο Κορυδαλλού.

-- Η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις 9.30 π.μ. στο Ειδικό Σχολείο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ