ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Γιγαντιαία απαγωγή υπό το «βλέμμα» κατοχικών και ιρακινών δυνάμεων

Ο θρήνος στο Ιράκ είναι καθημερινός, όπως γλαφυρά δείχνει το παιδάκι, που το σπίτι του σε συνοικία της Βαγδάτης βομβαρδίστηκε από τους Αμερικάνους

Associated Press

Ο θρήνος στο Ιράκ είναι καθημερινός, όπως γλαφυρά δείχνει το παιδάκι, που το σπίτι του σε συνοικία της Βαγδάτης βομβαρδίστηκε από τους Αμερικάνους
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πιθανότατα η μεγαλύτερη απαγωγή από την έναρξη του πολέμου σημειώθηκε, χθες το πρωί, στο κέντρο της πρωτεύουσας και μάλιστα εντός του υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνών. Σουνίτες και σιίτες ανταλλάσσουν κατηγορίες για το συμβάν, που σε συνδυασμό με τις πολύνεκρες επιθέσεις που σημάδεψαν και τη χθεσινή ημέρα, ανέβασε περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ασαφείς παρέμεναν οι ακριβείς συνθήκες της γιγαντιαίας απαγωγής. Ομως, οι περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν ότι τουλάχιστον 80 ένοπλοι με στολές κομάντος της αστυνομίας έφθασαν με 20 λεωφορεία στο κτίριο, όπου έλεγξαν τις ταυτότητες υπαλλήλων και επισκεπτών και απήγαγαν μόνο τους σουνίτες. Δεν ήταν σαφές, μέχρι το βράδυ, πόσοι απήχθησαν αφού αρχικώς αναφέρθηκαν 100 - 150 άτομα, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο επέμενε για 70. Αργά το απόγευμα, πληροφορίες ανέφεραν 20 απελευθερωθέντες.

Ο υπουργός Εκπαίδευσης, μέλος του ισχυρού σουνιτικού συνασπισμού «Μέτωπο Ομονοίας», διέταξε να κλείσουν τα πανεπιστήμια μέχρις ότου «τα υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών ελέγξουν την κατάσταση, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον απώλειες εκπαιδευτικών». Από την έναρξη της κατοχής, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 155 πανεπιστημιακοί. Λίγο αργότερα, συνελήφθησαν 5 ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας, υπεύθυνοι για την περιοχή της απαγωγής.

Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι υποστήριξε ότι «η απαγωγή είναι αποτέλεσμα αντιπαράθεσης ενόπλων οργανώσεων», ενώ ορισμένοι σιίτες βουλευτές επέρριψαν την ευθύνη στις κατοχικές δυνάμεις. Τα σουνιτικά κόμματα κατηγόρησαν τις κατοχικές δυνάμεις, αλλά και τις σιιτικές πολιτικές δυνάμεις ότι «κάνουν τα στραβά μάτια, αφού μια τέτοια απαγωγή έγινε υπό το βλέμμα εκατοντάδων αστυνομικών που δεν αντέδρασαν».

Αιματηρό 24ωρο

Τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εντοπίστηκαν νεκροί χθες στο Ιράκ. Αμερικανικές χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές στο Ραμάντι σκότωσαν 30 Ιρακινούς και τραυμάτισαν 110, κυρίως πολίτες, καταστρέφοντας και 20 σπίτια. Μεταξύ των χειρότερων επιθέσεων, συγκαταλέγονται η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βαγδάτης, με 10 νεκρούς και 25 τραυματίες, στη σιιτική Σαντρ Σίτι με 7 νεκρούς και 25 τραυματίες και η επίθεση ενόπλων σε λεωφορείο στη Μπαακούμπα, με 8 πολίτες νεκρούς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενδο-παλαιστινιακών συνομιλιών συνέχεια

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

«Στόχος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι η άρση του οικονομικού αποκλεισμού» διεμήνυσε ο Πρόεδρος Αμπάς. Την ίδια ώρα, στελέχη της «Χαμάς», όπως ο ΥΠΕΞ, Μαχμούντ Ζαχάρ, δήλωναν ότι «η οργάνωση δεν προτίθεται να αναγνωρίσει το Ισραήλ ή τη λύση των δύο κρατών» και ότι «δεν υπάρχει πρόβλεψη για υιοθέτηση τέτοιας θέσης στην προγραμματική διακήρυξη της κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, «Χαμάς» - «Φατάχ» συμφώνησαν να αναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ ο Αμπάς και η ΟΑΠ, ενώ η κυβέρνηση θα ασχολείται με καθημερινά εσωτερικά ζητήματα. Η «Χαμάς», νικήτρια των εκλογών, θα επιλέξει 9 υπουργούς, η «Φατάχ» 6, 4 μικρότερες παρατάξεις της ΟΑΠ ισάριθμους και άλλοι 5 θα είναι ανεξάρτητοι. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι έτσι, η «Χαμάς», τυπικά, θα έχει το περιθώριο να επιμείνει στην άρνησή της για αναγνώριση του Ισραήλ χωρίς, όμως, να δεσμεύει το χειρισμό των διαπραγματεύσεων από την ΟΑΠ.

Για την πορεία των συνομιλιών, αναμένεται να ενημερώσει εκπροσώπους του Κουαρτέτου που μεταβαίνουν σήμερα στο Κάιρο ο Αμπάς. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, πάντως, σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, προετοιμάζει για σκληρή κριτική «αφού το Κουαρτέτο απέτυχε στο έργο του».

Από την άλλη, ο επικεφαλής των ισραηλινών εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών δήλωνε ότι θα πρέπει να προετοιμαστεί «ευρείας κλίμακας επιχείρηση» στη Γάζα, αν «δεν επικρατήσουν μετριοπαθείς» ενώ ο ισραηλινός στρατός σκότωνε νεαρό μέλος του ενόπλου σκέλους του «Λαϊκού Μετώπου» στη Νάμπλους.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να πιέζει για σχηματισμό «νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας» επανέλαβε, μιλώντας σε πλήθος χιλιάδων κατοίκων των κατεστραμμένων νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ». Ο Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ υποστήριξε ότι μετά την παραίτηση 6 υπουργών (5 σιιτών των «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ» και ενός χριστιανού), η κυβέρνηση Σινιόρα δεν είναι νόμιμη να αποφασίζει, όπως έπραξε με την έγκριση του σχεδίου του ΟΗΕ για σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους δράστες της δολοφονίας Χαρίρι.

Ο σιίτης ηγέτης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της χώρας για ανοικοδόμηση», μετά τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς του καλοκαιριού, αντιπαραθέτοντας το γεγονός ότι η οργάνωσή του έχει, ήδη, βοηθήσει με 300 εκατομμύρια δολάρια χιλιάδες πληγέντες και προτίθεται να συνεχίσει. Παρά τους υψηλούς τόνους, ο Νασράλαχ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση εμφύλιας σύρραξης» και ότι «παρά τις αντιπαραθέσεις ο λιβανικός λαός είναι ενωμένος».

Η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της (μεταξύ αυτών και χριστιανικές πολιτικές δυνάμεις) πιέζουν για σχηματισμό νέας κυβέρνησης «ενότητας», όπου η συμμετοχή τους θα είναι αυξημένη σε σχέση με τα εκλογικά τους ποσοστά, ενώ θα έχουν και δικαίωμα βέτο στα σημαντικά ζητήματα. Προς το παρόν, ο πρωθυπουργός Σινιόρα αρνείται να δεχτεί τις παραιτήσεις των υπουργών και απαντά ότι «δεν μπορεί η κοινοβουλευτική μειοψηφία να επιβάλλει τις απόψεις της».

«Επανεκτίμηση»... από Μπλερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προς «επανεκτίμηση» της κατάστασης στο Ιράκ, προσανατολίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ - μετά και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ - προφανώς και κάτω από τις αντιδράσεις για την εμπλοκή της χώρας στην κατοχή.

Τη Δευτέρα, ο Μπλερ στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, διεύρυνε την ατζέντα. Ετσι, εκτός της «διαμόρφωσης» νέας στρατηγικής για το Ιράκ έκανε λόγο και για νέα στρατηγική ευρύτερα για τη Μ. Ανατολή, με επίκεντρο την «ειρηνευτική διαδικασία», μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τόνι Μπλερ επισήμανε ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια «νέα συνεργασία» με τη Συρία και το Ιράν, υπό όρους. Κατά τον Μπλερ αρκεί οι δύο χώρες να εγκαταλείψουν την πολιτική της υποστήριξης της τρομοκρατίας και ειδικότερα στην περίπτωση του Ιράν να παραιτηθεί των πυρηνικών φιλοδοξιών του...

Εν τω μεταξύ, χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλυσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις απόψεις του αυτές στη διακομματική επιτροπή των ΗΠΑ, που εξετάζει την αλλαγή στρατηγικής για το Ιράκ. Η Ομάδα Μελέτης για το Ιράκ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ και τον βετεράνο των Δημοκρατικών Λι Χάμιλτον, σύμφωνα με τις διαρροές, έχει καταλήξει σε κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις με πιθανότερη αυτή της «εμπλοκής» της Συρίας και του Ιράν στην προσπάθεια σταθεροποίησης του Ιράκ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μήνυση στον Ράμσφελντ για εγκλήματα πολέμου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μήνυση για εγκλήματα πολέμου κατέθεσαν νομικοί εναντίον του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η πρώτη προσπάθεια δίωξης του Ράμσφλεντ το 2004 είχε πέσει στο κενό, αλλά σήμερα οι νομικοί θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, ενώ έχουν και έναν εξαιρετικά δυνατό «μάρτυρα».

Συγκεκριμένα, ομάδα διεθνών δικηγόρων σε συνεργασία με το αμερικανικό «Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα» (Center for Constitutional Rights) κατέθεσε μήνυση 220 σελίδων στην Μόνικα Χαρμς, ομοσπονδιακή γενική εισαγγελέα της Γερμανίας, για βασανιστήρια και θηριωδίες Αμερικανών στρατιωτικών έναντι 11 Ιρακινών κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ και ενός κρατούμενου Σαουδάραβα στη ναυτική βάση των Αμερικανών στο Γκουαντάναμο.

Η μηνυτήρια αναφορά καλεί την Χαρμς να διατάξει άμεση έρευνα και κατόπιν προσφυγή σε δίκη του Ράμσφελντ, αλλά και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, για εγκλήματα πολέμου στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ, ο Τζον Μπέλιντζερ, κύριος νομικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάλεσε μέσω συνέντευξής του στο βρετανικό BBC τις ξένες κυβερνήσεις να σταματήσουν να κάνουν εκκλήσεις για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο και αντ' αυτού να ξεκινήσουν επιτέλους να στηρίζουν το πρόγραμμα επαναπροώθησης των κρατουμένων στις χώρες τους, κάτι που για καιρό προσπαθεί η αμερικανική κυβέρνηση, αλλά συναντά την άρνηση των ξένων κυβερνήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ