ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Τα κρούσματα ξεπερνάνε γρήγορα τα 2 εκατομμύρια

Copyright 2020 The Associated

Τα δύο εκατομμύρια πλησίαζαν σε όλο τον κόσμο χτες, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα κρούσματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, σε 210 χώρες του πλανήτη είχαν επιβεβαιωθεί 1.957.584 κρούσματα και τα θύματα (των οποίων ο θάνατος είχε επιβεβαιωθεί ότι οφείλεται στην ασθένεια Covid-19) ήταν 124.556.

Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί καταγράφονταν σε πάνω από 465.566.

Εικόνες με ομαδικούς τάφους έκαναν και χτες το γύρο του κόσμου από τις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα έφταναν τις 598.737 και τα θύματα τις 24.770.

Στην Ισπανία κρούσματα και θύματα είχαν φτάσει αντίστοιχα σε 172.541 και 18.056.

Στην Ιταλία 162.488 και 21.067.

Στη Γαλλία 143.303 και 15.729.

Στη Γερμανία 131.100 και 3.261.

Στη Βρετανία 93.873 και 12.107.

Στην Ολλανδία 27.419 και 2.945.

Στο Βέλγιο 31.119 και 4.157.

Εκτός από τις ΗΠΑ, σημαντική ήταν η αύξηση των νεκρών σε Βρετανία (όπου το τελευταίο 24ωρο είχαν αυξηθεί κατά 778), Ιταλία (602), Ισπανία (300), Βέλγιο (254). Επίσης, συνεχίστηκαν και χτες δημοσιεύματα για θύματα που εντοπίζονταν μέρες μετά την κατάληξή τους, εκτός νοσοκομείων, π.χ. σε γηροκομεία (στην Ιταλία διατάχτηκαν έρευνες για την απόκρυψη στοιχείων σε τρίτο τέτοιο ίδρυμα), προκαλώντας πολλά ερωτήματα για το κατά πόσο μεγαλύτερος ήταν ο πραγματικός αριθμός των νεκρών.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα τα κρούσματα έφτασαν τις 82.249 και τα θύματα παρέμειναν στις 3.341 (το τελευταίο 24ωρο δεν υπήρξε νέο).

Στο Ιράν 74.887 και 4.683.

Στη Ρωσία 21.102 και 170.

Στη Βραζιλία 24.169 και 1.378.

Στην Ινδία 10.941 και 368.

  • Απαραίτητη διόρθωση: Εκ παραδρομής στο χτεσινό φύλλο τα νούμερα για τα κρούσματα και τα θύματα από την πανδημία του κορονοϊού παγκοσμίως δεν ανανεώθηκαν σωστά. Ειδικά στον αριθμό των ανθρώπων που «έφυγαν», εσφαλμένα ήταν μόνο αυτός από τις ΗΠΑ. Ζητάμε συγνώμη από τους αναγνώστες.
ΓΑΛΛΟΙ ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν νέες ανατροπές σε χρόνο και μέρες εργασίας

Ο πρόεδρός τους ζήτησε να επανεξεταστεί πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι, «με λίγη παραπάνω δουλειά» για «πρόσθετη ανάπτυξη»

Σύνθημα για άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης έδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Ενωσης των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), Ζοφρί ντε Ρου ντε Μπεζιέ, π οποίος έθεσε μια σειρά από ζητήματα στο τραπέζι που θα στηθεί για την «επανεκκίνηση της οικονομίας».

Μιλώντας στη «Φιγκαρό», ο ντε Μπεζιέ κάλεσε σε όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επαναλειτουργία των βιομηχανιών που έχουν σταματήσει μερικώς ή ολικώς να παράγουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και ισχυρίστηκε ότι «αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί φυσικά να τεθεί το ερώτημα τι θα γίνει με το χρόνο εργασίας, τις μέρες των διακοπών και τις αμειβόμενες αργίες για να υποστηριχτεί η επανεκκίνηση και να διευκολυνθεί, με λίγη παραπάνω δουλειά, με τη δημιουργία πρόσθετης ανάπτυξης».

Ζητώντας ουσιαστικά νέες ανατροπές σε μια σειρά από εργασιακά ζητήματα, ο επικεφαλής των μεγαλοβιομηχάνων ισχυρίστηκε ότι «είναι η δημιουργία πλούτου που θα επιτρέψει την αύξηση της φορολογικής βάσης και επομένως τα έσοδα, και έτσι την εξόφληση του χρέους που σωρεύτηκε στη διάρκεια της κρίσης». Περιγράφοντας την ανησυχία της τάξης του για τη θέση από την οποία θα αναμετρηθεί με τους ανταγωνιστές της, ο ντε Μπεζιέ είπε μεταξύ άλλων ότι «ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν είχαμε ποτέ κρίση όπου έπρεπε να κλείσουμε την οικονομία, σχεδόν σε κάθε χώρα την ίδια στιγμή, σε οκτώ μέρες». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με την κρίση που ξέσπασε το 1929, ούτε με αυτή που ξέσπασε το 2008, και πρόσθεσε πως σήμερα καταγράφεται στη Γαλλία μία οικονομική ύφεση της τάξης του 30% - 40% ανάλογα με τον κλάδο.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε χτες ότι όπως επίσημα εκτιμάται, φέτος η γαλλική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 8%, από 6% που εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν αναφέρει την Πέμπτη. Ακόμα, ο υπουργός Προϋπολογισμού Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο μεταπολεμικό επίπεδο ρεκόρ του 9% του ΑΕΠ.

Με το βλέμμα στους Γερμανούς ανταγωνιστές

Ενδεικτικές ήταν όμως και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ενωσης των Γάλλων αυτοκινητοβιομηχάνων (PFA), Λικ Σατέλ. Αφού είπε ότι «κάθε μέρα που περνά, με έναν βιομηχανικό εξοπλισμό που παραμένει σε στασιμότητα, διευρύνει τους κινδύνους που βαραίνουν έντονα τον βιομηχανικό ιστό και την απασχόληση στην καρδιά της χώρας», πρόσθεσε με νόημα: «Τη στιγμή που η γερμανική βιομηχανία επιταχύνει, σε συμφωνία με την κυβέρνησή της, την προετοιμασία της γοργής επανεκκίνησης, του εξοπλισμού και των πωλήσεών της, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί μια διασκορπισμένη ανάκαμψη και ως εκ τούτου η γαλλική βιομηχανία μένει πολύ πίσω, με βαριές συνέπειες».

Οι μονάδες του κλάδου στην πλειοψηφία τους έχουν κλείσει εδώ και κάποιες βδομάδες, ενώ ήδη η συγκεκριμένη αγορά μετρούσε μεγάλη υποχώρηση, εξαιτίας και των διαστάσεων της επιδημίας στην Ασία. Μόνο για το μήνα Μάρτη οι Γάλλοι αυτοκινητοβιομήχανοι μετρούν «καθίζηση» της τάξης του 72%. Οι επιπτώσεις από την πανδημία όμως οξύνουν και μια αναμέτρηση που στον κλάδο είχε ξεσπάσει πολύ καιρό πριν, εξαιτίας - μεταξύ άλλων - της μαζικής στροφής στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία π.χ. οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα.

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφάσισε τον ... έλεγχο της ιδιωτικής Υγείας

Μετά από ένα μήνα πανδημίας και πάνω από 18.000 νεκρούς...

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ακόμη 567 νεκροί από κορονοϊό προστέθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη μακρά λίστα των θανάτων στην Ισπανία, ενώ από την περασμένη Παρασκευή ο ημερήσιος αριθμός θανάτων παραμένει περίπου στους 600, με μικρές διακυμάνσεις, επιβεβαιώνοντας μια πτωτική τάση. Συνολικά οι επιβεβαιωμένοι και επίσημοι θάνατοι της πανδημίας ξεπέρασαν χτες τις 18.000.

Παράλληλα, τα νέα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 3.000, ενώ οι θεραπευμένοι ανήλθαν χτες σε 2.777 (συνολικά 67.504 άτομα). «Τα επιθυμητά δεδομένα δεν έχουν ακόμη παραχθεί, δηλαδή οι ημερήσιοι θεραπευμένοι να ξεπερνούν τα νέα κρούσματα», εξήγησε ο επικεφαλής επιδημιολόγος, Φερνάντο Σιμόν. Ο ίδιος ανέφερε ότι «οι ΜΕΘ είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση».

Μετά από έναν μήνα «έκτακτης ανάγκης» και τουλάχιστον 18.000 νεκρούς η σοσιαλδημοκρατική ισπανική κυβέρνηση PSOE - «Ουνίδας Ποδέμος» αποφάσισε μόλις χτες οι δομές, υπηρεσίες και το προσωπικό της ιδιωτικής Υγείας να ελέγχονται από τις κρατικές και τις κοινότητες με στόχο, ανάμεσα σε άλλα, να επιταχυνθούν και τα διαγνωστικά τεστ, μέσω των οποίων θησαυρίζει η ιδιωτική Υγεία στη χώρα...

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση, οι αυτόνομες κοινότητες της χώρας «θα έχουν στη διάθεσή τους τις υπηρεσίες, τα Κέντρα Υγείας, τις κλινικές και τα διαγνωστικά εργαστήρια που είναι ιδιωτικής ιδιοκτησίας και δεν παρέχουν υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς και το προσωπικό τους». Επίσης, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας θα πρέπει να ενημερώνουν τις υγειονομικές αρχές των αυτόνομων κοινοτήτων για τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώθηκαν με τεστ στα εργαστήριά τους.

Δηλαδή, μέχρι σήμερα ούτε καν ο ακριβής αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν είναι γνωστός, ως αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία...

ΙΤΑΛΙΑ
Σταδιακή χαλάρωση περιορισμών αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις

Οι ιταλικές αρχές άρχισαν να χαλαρώνουν σταδιακά - αλλά μόνο για τις επιχειρήσεις - μια σειρά από περιορισμούς που είχαν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ συνεχίζονται οι απαγορεύσεις για μετακινήσεις, συναθροίσεις κ.τ.λ.

Μετά το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία μεγάλων βιομηχανιών με χιλιάδες εργαζόμενους - όπου η εργοδοσία αποκάλυψε από την πρώτη στιγμή το αληθινό της πρόσωπο αδιαφορώντας ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας - χτες το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι στις περισσότερες περιφέρειες άρχισαν να επαναλειτουργούν μέχρι και πολυκαταστήματα με βιβλία, ρούχα κ.τ.λ.

Ακόμα, σε κανονικούς ρυθμούς «επιστρέφουν» και τομείς της βιομηχανίας όπως αυτοί που αφορούν την παραγωγή υπολογιστών. Επίσης, ξεκινούν πάλι τα ταξίδια για επιστροφές Ιταλών στη χώρα, αλλά και τα επαγγελματικά ταξίδια, με περιορισμούς, όπως την απαγόρευση για όποιον έχει πυρετό.

Μεταξύ άλλων το πρακτορείο μετέδωσε ότι τα σούπερ μάρκετ θα παρατείνουν το ωράριο λειτουργίας τους, με το επιχείρημα ότι αυτό απαιτεί η μείωση των μεγάλων ουρών αναμονής έξω από αυτά.

Την ίδια στιγμή, η ανησυχία των εργαζομένων μεγαλώνει, καθώς η εμπειρία όλων των τελευταίων βδομάδων και τα χιλιάδες θύματα επιβεβαίωσαν τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής που θεωρεί κόστος την ασφάλεια των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Χτες, έγινε κινητοποίηση στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με πρωτοβουλία της Ενωσης Συνδικάτων Βάσης (USB) που σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση Κόντε επιτρέπει στους μεγαλοεπιχειρηματίες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ