ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προπαγάνδα υπέρ του ξεπουλήματος

Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην επιθετική υπεράσπιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο προχωρά η κυβέρνηση, αποσκοπώντας, μεταξύ άλλων, και στην ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους.

Αξιοποιώντας το γεγονός ότι οι επιλογές της δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κινούνται στη λογική του «ευρωμονόδρομου», η κυβέρνηση επιδιώκει να τις παρουσιάσει όχι μόνο ως «νομοτελειακή» εξέλιξη, αλλά και «συμφέρουσες» για το λαό.

Στην αιχμή του δόρατος βρίσκεται η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, για την οποία η κυβέρνηση έχει οργανώσει μια προπαγανδιστική εκστρατεία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να εμφανίζει μια εικόνα «ενότητας» και «συσπείρωσης» στο εσωτερικό της.

Την «κωδικοποιημένη» επιχειρηματολογία της κυβέρνησης παρουσίασε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται «για μια επωφελή συμφωνία» για το Δημόσιο και τον πολίτη, η οποία, όπως είπε, «δεν είναι άνευ όρων συμφωνία». Καυχήθηκε για την πολιτική «εξυγίανσης» που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΟΤΕ (εθελούσια έξοδος, εξαγορά εταιρειών κ.ά.), χάρη στην οποία όπως είπε Οργανισμός έγινε ελκυστικός από την «Ντόιτσε Τέλεκομ». Στα «οφέλη» της συμφωνίας ο Θ. Ρουσόπουλος συμπεριέλαβε «την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία»(!), το γεγονός ότι ο ΟΤΕ «γίνεται μέρος μιας μεγάλης ευρωπαϊκής επιχείρησης», καθώς και ότι αποσοβήθηκε μια επιθετική εξαγορά του από ξένα fund αφού το 66% των μετοχών βρισκόταν στο χρηματιστήριο.

Ανοιχτό, πάντως, άφησε το ενδεχόμενο το ποσοστό του δημοσίου να συρρικνωθεί ακόμα και στο 5%, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση που ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης. «Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε, την ευρωπαϊκή νομολογία και τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε σχέση με αυτή... Είναι λοιπόν ένα ερώτημα το θέμα του ποσοστού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πλάτες για να περάσει η συμφωνία ξεπουλήματος βάζουν και οι δήθεν «διαφωνούντες» βουλευτές. Ο Μ. Εβερτ, για παράδειγμα, άφησε στην άκρη τις επιφυλάξεις του, δηλώνοντας ότι βρήκε «ικανοποιητικές» τις κυβερνητικές ανακοινώσεις και «μη επιζήμια» τη συμφωνία. Από κοντά ο Γ. Μανώλης, περιορίστηκε να δηλώσει ότι θεωρεί τη συμφωνία «συμφέρουσα αν μείνει στο 25-25%». Αν αλλάξει, συμπλήρωσε, τότε θα «είναι ευθέως πώληση και δεν είναι συμμαχία».

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι «αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού», αλλά την ίδια στιγμή επιτέθηκε στον Γ. Σουφλιά «γιατί δεν έχει το θάρρος το πολιτικό να πει αυτό το οποίο σκέφτεται».

«Να τοποθετηθεί. Τα μισόλογα δε μου αρέσουν, ούτε οι διαρροές, ούτε οι υπόγειες διαδρομές. Ο πολιτικός πρέπει να έχει το θάρρος και την καθαρότητα των σκέψεών του και το σεβασμό στον ελληνικό λαό να πει αυτό το οποίο πιστεύει», δήλωσε με έμφαση (στην ΕΡΑ).

ΠΑΣΟΚ
Ανούσια κριτική για τον ΟΤΕ

Με «άσφαιρα» και «αποπροσανατολιστικά πυρά», που επί της ουσίας υποβοηθούν την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να ασκήσει... κριτική για την εκποίηση του ΟΤΕ και την παράδοσή του σχεδόν ολοκληρωτικά στη γερμανική πολυεθνική.

Με προσχήματα και αναζητώντας «φύλλα συκής» που θα συγκαλύψουν ότι η πώληση του ΟΤΕ από τη ΝΔ αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι θα «προσπαθήσουν να μην επικυρωθεί η συμφωνία», αναζητώντας τις «ποινικές ευθύνες» της «εκχώρησης». Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή δήλωση του Θ. Πάγκαλου στο ραδιόφωνο «City Fm», ο οποίος δήλωσε ότι «κάποιος θα πάει στη φυλακή» και ότι «η συμφωνία αυτή θα στοιχίσει τη θέση ενός υπουργού». Συγκεκριμένα ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι κάποιος από όλους θα πάει φυλακή διότι πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο με πρωτοφανείς επιπτώσεις», συμπληρώνοντας ότι αναφέρεται «σε πολιτικό πρόσωπο».

Συγχρόνως το ΠΑΣΟΚ με έντεχνο τρόπο αποφεύγει μετά τη «συμφωνία» να δεσμευτεί ακόμα και για την επαναφορά του 33% στο ελληνικό Δημόσιο, όπως κατά καιρούς δήλωναν κορυφαία στελέχη του.

Χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε πως «Θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμική δυνατότητα ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης της ύπαρξης απιστίας, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ» και συγχρόνως υποστήριξε: «Ως αυριανή κυβέρνηση, έχουμε υποχρέωση να εξαντλήσουμε αύριο κάθε δυνατότητα να επανέλθει δημόσιος έλεγχος»...

Ο ίδιος πάντως με νόημα δήλωσε ότι μετά την πώληση του ΟΤΕ «τα δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου περιορίζονται πλέον στην άσκηση διαφόρων βέτο με χρονικούς και άλλους περιορισμούς»... Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας πρόσθεσε ότι «δε γνωρίζουμε για το αν υπάρχουν ρήτρες που να απαγορεύουν την αύξηση του ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου», ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν είναι σήμερα η στιγμή να καταστροφολογήσουμε, αλλά σίγουρα δεν είναι η στιγμή για να συγχαρούμε οποιονδήποτε».

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί

Την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για τη συμφωνία της «Ντόιτσε Τέλεκομ» και της ελληνικής κυβέρνησης για τον ΟΤΕ, εξέφρασε με δηλώσεις του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με εκτενή και θετική αρθρογραφία, κάνουν λόγο για «επεκτατική κίνηση» του γερμανικού κολοσσού.

Θετική απήχηση είχε αυτή η «επεκτατική κίνηση» και στους υπόλοιπους μεγαλομετόχους της ΝΤ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής Ρενέ Ομπερμαν, στη χτεσινή του ομιλία προς τη γενική συνέλευση των μετόχων στην Κολονία, ανακοίνωσε ότι το εποπτικό συμβούλιο της ΝΤ επικύρωσε «τα σχέδια συμμετοχής της εταιρείας στον ΟΤΕ». Επισήμανε ότι η ΝΤ βρήκε «έναν ισχυρό εταίρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προσβλέπει σε μία καλή συνεργασία...», προσθέτοντας ότι η συμφωνία με τον ΟΤΕ εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική επέκτασης της γερμανικής πολυεθνικής στις διεθνείς αγορές. Σημείωσε ακόμα ότι η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση «συνιστά ένα νέο σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη της εταιρείας μας στο εξωτερικό» και καταλήγοντας ανέφερε ότι το 2007 πάνω από το 50% του τζίρου της ΝΤ προήλθε για πρώτη φορά από τις ξένες αγορές. Κατά τον Ρ. Ομπερμαν ο ΟΤΕ έχει χτίσει μια ισχυρή θέση στην εγχώρια ελληνική αγορά, καθώς και στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ κατέχει ηγετική θέση στην κινητή τηλεφωνία, παρ' όλο που δε δραστηριοποιείται μόνο στον κλάδο αυτό, με ισχυρή παρουσία μέσα από θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ και Αλβανία». Για τους λόγους αυτούς τον θεωρεί «έναν ακόμα σημαντικό εταίρο του ομίλου της ΝΤ.

Σε άρθρο της εφημερίδας «Spiegel» αναφέρεται ότι με την είσοδο της ΝΤ στον ΟΤΕ πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα στην επεκτατική στρατηγική της που στοχεύει κυρίως στην κινητή τηλεφωνία. Ο ΟΤΕ παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι «προσφέρει πρόσβαση στην αγορά κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Αλβανία και ΠΓΔΜ». Μέσω του ΟΤΕ, η ΝΤ μπορεί να ολοκληρώσει την επέκτασή της στην Ανατολική Ευρώπη όπου ήδη είναι παρούσα σε Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία και Μαυροβούνιο.

Νομοσχέδιο για το «απόρρητο της τηλεφωνικής επικοινωνίας»

Τη στιγμή που ο ιδιωτικοποιημένος, ούτως ή άλλως, ΟΤΕ παραδίδεται σχεδόν ολοκληρωτικά στο κεφάλαιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Χατζηγάκης, ξανάφερε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας»! Με το νομοσχέδιο αυστηροποιούνται οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για την παραβίαση του απορρήτου και θεσμοθετείται το Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Επικοινωνιών. Παράλληλα, με το άρθρο 10 του νομοσχεδίου μετατρέπεται σε κακούργημα η χρήση αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων που στη συνέχεια δημοσιοποιούνται στα μέσα ενημέρωσης, ενώ το συγκεκριμένο υλικό δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη σε ποινική διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ