ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Στις 31 Μάρτη σταματούν τη δουλειά και τη διανομή

Στάση εργασίας και μοτοπορεία οργανώνει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31/3 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα «για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας».

«Σταματάμε τη δουλειά και τη διανομή», τονίζει το Συνδικάτο, που έχει προκηρύξει και τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), ενώ οργανώνει μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα. «Παλεύουμε για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

«Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στη μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων», σημειώνει το Συνδικάτο και προσθέτει: «Ενα χρόνο τώρα, μέσα στην πανδημία, οι εταιρείες μαζικής εστίασης και διανομής φαγητού έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους διαλύοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, αξιοποιώντας τους νόμους όλων των κυβερνήσεων». Στο έδαφος αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι είτε έχουν ήδη αντιμετωπίσει την απόλυση και την ανεργία, είτε καλούνται να επιβιώσουν με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού και τους πετσοκομμένους μισθούς του προγράμματος «Συν-Εργασία». Την ίδια στιγμή, συνάδελφοί τους δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, με εξαντλητικά 10ωρα, χωρίς ρεπό.

Ξεχωριστή αναφορά κάνει το Συνδικάτο στις συνθήκες δουλειάς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς στον χώρο της εστίασης. Οπως εξηγεί, με τα περιοριστικά μέτρα σε ισχύ, «η παραγωγή δεν σταμάτησε, η κατανάλωση μεταφέρθηκε από το κατάστημα στο σπίτι», η ζήτηση για υπηρεσίες διανομής αυξήθηκε, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δουλεύουν «σε ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες, κάτω από τεράστια πίεση».

Οι διανομείς υποχρεώνονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να δουλεύουν με τα δικά τους οχήματα και να επωμίζονται τα έξοδα για την απαραίτητη συντήρησή τους. Η προμήθεια των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας γίνεται συχνά με δική τους ευθύνη και κόστος. Ετσι, το μεροκάματο που κινείται σε χαμηλά επίπεδα υπονομεύεται ακόμα περισσότερο. Η εντατικοποίηση και η εργοδοτική πίεση και ασυδοσία αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα που ευθύνεται για τα συχνά «ατυχήματα». Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να παραδώσουν παραγγελίες, βρίσκονται στο δρόμο ακόμα και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, δουλεύουν με την πίεση του «χρονόμετρου» και των επιπλήξεων της εργοδοσίας. «Πόσους ακόμη συναδέλφους διανομείς θα θρηνήσουμε;», είναι το ερώτημα που θέτει το Συνδικάτο, βάζοντας στην πρώτη γραμμή της δράσης του την πάλη για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη

Χτες, κινητοποίηση πραγματοποίησαν για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατοχύρωση των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, με μπροστάρηδες τους διανομείς, με πρωτοβουλία του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά από την Καμάρα και από εκεί ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, αφού προηγούμενα πέρασαν από χώρους δουλειάς, μεταφέροντας στους συναδέλφους τους το κάλεσμα οργανωμένης πάλης.

Οπως σημειώνουν, ο κλάδος τους έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία, με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και πολλά δυστυχήματα, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς. Κατήγγειλαν ότι κουράστηκαν να είναι οι αναλώσιμοι και κάθε μέρα να μετράνε νέους σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους και απαίτησαν ολοκληρωμένα δικαιώματα.

Νέες μορφές εκμετάλλευσης για τους διανομείς στις «ψηφιακές πλατφόρμες»

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι νέες μορφές εκμετάλλευσης που έχουν εισάγει οι ψηφιακές πλατφόρμες που κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στον χώρο της διανομής. Με τον αριθμό των διανομέων που δουλεύουν ως υπάλληλοι των συγκεκριμένων εταιρειών να αυξάνεται, μια σειρά προβλήματα έχουν βρεθεί με οξύ τρόπο στο προσκήνιο: Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες - πλατφόρμες επιβάλλουν το «μοντέλο» του «συνεργάτη», δεν προσλαμβάνουν το προσωπικό τους με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά με σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι οι διανομείς να αμείβονται με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης) και να θεωρούνται ...ελεύθεροι επαγγελματίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Ως «συνεργάτες» δεν έχουν ωράριο, μέρες ανάπαυσης, συγκεκριμένο μισθό. Δεν έχουν ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη, με αρνητικές επιπτώσεις σε μια σειρά παροχές, από την πρόσβαση στο επίδομα ανεργίας όταν βρεθούν χωρίς δουλειά, μέχρι την προστασία τους σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος».

Την ίδια στιγμή που οι ψηφιακές πλατφόρμες ισοπεδώνουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας, η ΕΕ διαφημίζει την «αυξημένη ευελιξία», τις «ευκαιρίες απασχόλησης» και τα «πρόσθετα έσοδα» που υπόσχεται η συγκεκριμένη εργασιακή σχέση. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης που ξεκίνησε πρόσφατα με τους «κοινωνικούς εταίρους» γύρω από το ζήτημα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για κατάργηση των «περιορισμών» στην οργάνωση της εργασίας και περισσότερες «επιλογές» στους εργαζόμενους να ρυθμίζουν τον χρόνο, τον τόπο, τη διάρκεια της δουλειάς τους.

Με ανάλογο τρόπο απευθύνονται οι ίδιες οι επιχειρήσεις στους υποψήφιους εργαζόμενους: «Θα αποφασίζεις εσύ το ωράριό σου», διατείνεται ψηφιακή πλατφόρμα μέσα από την ιστοσελίδα της και υπόσχεται στους διανομείς «ελευθερία και ευελιξία». Οι ...επιλογές επεκτείνονται και στο μεροκάματο, το οποίο είναι συνάρτηση των δρομολογίων και των αποστάσεων που καλύπτει ο εργαζόμενος. «Εσύ αποφασίζεις πόσα χρήματα θα κερδίζεις. Περισσότερες διανομές, μεγαλύτερες απολαβές. Οσο πιο μακρινή η διανομή, τόσο υψηλότερη η αμοιβή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η δραστηριοποίηση πλήθους τέτοιων επιχειρήσεων σε μια σειρά χώρες έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής για τις «επιλογές» και την «ελευθερία» που απολαμβάνει το προσωπικό τους: Οι εργαζόμενοι δέχονται πιέσεις να δουλέψουν όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες, ενώ μένουν χωρίς μεροκάματο όταν αυτή περιορίζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μη ανταπόκριση στην απαίτηση του εργοδότη να δουλέψουν επιφέρει την «τιμωρία» τους, δηλαδή τη στέρηση αντικειμένου εργασίας και μεροκάματου. Ο εντατικός ρυθμός δουλειάς, η έλλειψη διαλειμμάτων, η ψηφιακή «επιτήρηση» και οι ανάλογες μέθοδοι «αξιολόγησης» αυξάνουν τα «ατυχήματα» και τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

«Μας λένε ότι είμαστε συνεταίροι και πληρωνόμαστε ανά παραγγελία, για να κρύψουν την εκμετάλλευση, την εξαρτημένη σχέση και τις ευθύνες για τις επικίνδυνες συνθήκες όταν είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στο δρόμο χωρίς προστασία», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη στάση εργασίας και την κινητοποίηση, διεκδικώντας:

-- Ενταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-- Υποχρεωτική κλαδική Σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα. Σταθερή εργασία 5ήμερο - 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

-- Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον Επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του '21.

-- Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς. Μέτρα προστασίας της υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

ΡΟΔΟΣ
Παρέμβαση στη ΔΕΗ ενάντια στη διακοπή ηλεκτροδότησης

Μαζική παρέμβαση στη ΔΕΗ, με αίτημα την επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης σε άνεργο ξεναγό, έκανε χτες η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό Ρόδου. Ενώ ο εργαζόμενος έχει μείνει χωρίς μεροκάματο εδώ και ενάμιση χρόνο, σε μια ειδικότητα την οποία η κυβέρνηση έχει αφήσει χωρίς στοιχειώδη μέτρα ενίσχυσης, η ΔΕΗ τού έκοψε το ρεύμα και ζητά να εισπράξει το ένα τρίτο της οφειλής για να γίνουν διακανονισμός και επανασύνδεση.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή, για μια ακόμα φορά οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ περιορίστηκαν σε προτάσεις για «διακανονισμούς», οι ασφυκτικοί όροι και προϋποθέσεις των οποίων τους κάνουν αδύνατους για τα λαϊκά νοικοκυριά. «Η περίπτωση του άνεργου συναδέλφου είναι ο κρίκος σε μια ασήκωτη αλυσίδα διακοπών ρεύματος που υπολογίζονται σε πάνω από 400.000 τον χρόνο, εκατοντάδες από αυτές στην περιοχή μας. Το ζούμε καθημερινά με τις απανωτές εντολές διακοπής και με προσωρινούς συμβιβασμούς που μας φέρνουν ξανά και ξανά μπροστά στο γκισέ του ταμείου», σημειώνει η Επιτροπή και διεκδικεί: Καμιά διακοπή σε σπίτι ανέργου, χαμηλόμισθου, χαμηλοσυνταξιούχου, απαλλαγή από δημοτικά, ανταποδοτικά και κάθε είδους τέλη, αναστολή της πληρωμής των λογαριασμών όσο διαρκεί η κρίση.

Στο δρόμο σε όλη τη χώρα στις 9 Απρίλη

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στον Επισιτισμό στην Αττική, στις 31/3, θα δώσει τη σκυτάλη σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στις 9/4, μπροστά στην έναρξη των τουριστικής σεζόν, σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε όλη τη χώρα συντονίζουν τα βήματά τους και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό διαδηλώνουμε σε όλη τη χώρα! Ολοι στη δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση 21 κλαδικά σωματεία. Καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να διαδηλώσουν στέλνοντας σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα στους εργοδότες και στην κυβέρνηση: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!».

Την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν τα κλαδικά Σωματεία στον Επισιτισμό και στον Τουρισμό Αττικής, Κέρκυρας, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κω, Ζακύνθου, Θήρας, Ικαρίας - Φούρνων, Λήμνου, Λασιθίου («Τάλως»), Σάμου, Λευκάδας, Κεφαλληνίας - Ιθάκης, Μεσσηνίας, Χανίων, Κάστρου Αμαλιάδας, Εβρου, Λέσβου, Καβάλας - Θάσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ