ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
Σελ. /40
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Γυρνάει την πλάτη και σφυρίζει αδιάφορα...

Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρνείται να πάρει θέση για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στις 24 Γενάρη. Αρνούμενος να πάρει θέση ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ουσιαστικά νομιμοποιεί τις κινήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και δίνει το «πράσινο φως» για την ύπαρξη τέτοιων κειμένων και στα όργανα της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιορίστηκε να υπενθυμίσει στους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το άρθρο 6 της λειτουργίας της ΕΕ, που ορίζει ρητά σεβασμό στα δημοκρατικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένα ξεχωριστό θεσμικό όργανο, το οποίο δεν υπάγεται στην ΕΕ, επομένως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι σε θέση και δε δικαιούται να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, παρεμβαίνοντας είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες άνθρωποι και προσωπικότητες καταδικάζουν το μνημόνιο και ζητούν την απόσυρσή του. Πρόκειται για ένα κείμενο φασιστικής έμπνευσης, το οποίο επιχειρεί να εξισώσει τον κομμουνισμό με το ναζισμό, παραποιώντας την Ιστορία και προσβάλλοντας τη μνήμη εκατοντάδων κομμουνιστών, που έδωσαν τη ζωή τους στους λαϊκούς αγώνες. Είναι ένα κείμενο που ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα. Απαιτούμε από το Συμβούλιο να πάρει σαφή θέση».

Η απάντηση του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ποσώς διαφοροποιήθηκε από την προηγούμενη, αφού περιορίστηκε να πει «ό,τι είχα να πω, σας το είπα και πριν, δεν απαντώ»...

Η στάση του Συμβουλίου, αλλά και της ΕΕ ως θεσμός κατ' επέκταση, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν φυσικά πρόθεση να καταδικάσουν ένα κείμενο, που στην ουσία τούς εξυπηρετεί και όταν πιέζονται για να πάρουν θέση «σφυρίζουν αδιάφορα», νομίζοντας ότι έτσι θα ξεφύγουν από τις σοβαρότατες ευθύνες που τους βαραίνουν. Αποδείχνεται έτσι ότι η ΕΕ μόνο για τη δημοκρατία και την ελευθερία της έκφρασης δε νοιάζεται, καθώς η υπεράσπιση των δικαιωμάτων του κεφαλαίου, που η Ενωση εκφράζει, δεν αφήνει πολλά τέτοια περιθώρια...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΩΝΙΩΤΑΚΗΣ

Πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ)

Eurokinissi

«Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια επιχειρείται από ορισμένους να ξαναγραφτεί η Ιστορία με μια αντίληψη τελείως ισοπεδωτική, που εξομοιώνει διαφορετικά μεταξύ τους ιστορικά φαινόμενα και αμφισβητεί την ιστορική αλήθεια και την ίδια τη λογική.

Για τους αναθεωρητές ιστορικούς το ολοκαύτωμα με τα εκατομμύρια νεκρούς στα κρεματόρια ουδέποτε έγινε, η Γαλλική Επανάσταση μόνο κακό προκάλεσε, ο ναζισμός και ο κομμουνισμός ήταν ίδια φαινόμενα...

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ιστορικός για να καταδικάσει τις γελοίες αυτές αντιλήψεις και να καταλάβει τις προθέσεις που τις υπαγορεύουν.

Ούτε είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η επιχειρούμενη κατεδάφιση της ιστορικής αλήθειας συμπληρώνεται με μια προσπάθεια αποκατάστασης του Χίτλερ και αποενοχοποίησης του χιτλερισμού. Οσο "φιλότιμα" όμως και αν πασχίζουν οι αναθεωρητές ιστορικοί, οι προσπάθειές τους είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, γιατί η ιστορική μνήμη δεν παραχαράσσεται, οι λαοί ξέρουν και θυμούνται την ιστορία τους, παραδειγματίζονται και εμπνέονται απ' αυτήν. Στο "πνεύμα" της αναθεώρησης της Ιστορίας είναι και η επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που χωρίς αμφιβολία όλος ο δημοκρατικός κόσμος καταδικάζει σαν ανιστόρητη και σαν μια ακόμη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

Βουλευτής Ευβοίας ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

«Το "Μνημόνιο" του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ένα βαθιά αντιδραστικό κείμενο, που προσβάλει την ιστορική μνήμη των λαών της, με την επιχειρούμενη σκόπιμη και συνειδητή διαστρέβλωση της Ιστορίας.

Πίσω από τις γραμμές του κρύβονται οι επιδιώξεις ακραίων συντηρητικών και αντιδραστικών δυνάμεων της Ευρώπης, να δυσφημήσουν στις συνειδήσεις των λαών της, τους αγώνες των κοινωνικών κινημάτων για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί, ότι τέτοιες προσπάθειες αποτελούν το προανάκρουσμα, για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς και την ένταση της καταστολής ενάντια στους αγώνες των λαών για υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.

Γι' αυτό και πρέπει να καταδικαστούν κατηγορηματικά και να αποκρουστούν αποφασιστικά από κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη της χώρας μας, που έχει οδυνηρές εμπειρίες από ανάλογες πρακτικές στο παρελθόν».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

Ανεξάρτητος βουλευτής

Motion Team

«Ηχεί περίεργα αυτή η σύσταση, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, Ευρωπαϊκής και Εθνικών Επιτροπών που θα διερευνήσουν τα εγκλήματα του σοβιετικού κλπ. καθεστώτων.

Τα μετακομμουνιστικά καθεστώτα των επιμέρους κρατών αν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα θα είχαν τα 15 αυτά χρόνια προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες χωρίς να αναμένουν κανένα Συμβούλιο της Ευρώπης να τα προωθήσει. Προφανώς ενσυνείδητα αρνήθηκαν και ορθώς να μετατρέψουν τις χώρες τους σε απέραντο δικαστήριο και να διχάσουν τις κοινωνίες τους.

Το ζητούμενο πάντως είναι έργο της ιστορίας και των αδέκαστων κριτών της. Και η ιστορία "εν καιρώ τω δέοντι" θα επιτελέσει το καθήκον της αποδίδοντας "εκάστω το ίδιον" όπως μόνο αυτή γνωρίζει».

ΗΛΙΑΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

Μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ

«Το Μνημόνιο που πρόκειται να κατατεθεί για ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί κείμενο που διαπνέεται από εμπάθεια και μισαλλοδοξία. Μήπως κρύβει σκοπιμότητες; Μήπως έχει άλλο σκοπό εκτός από την επιλεκτική προβολή κάποιων γεγονότων του παρελθόντος με την οπτική γωνία που θέλουν να επιβάλλουν οι εμπνευστές του; Κατά την άποψη των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων των λαών της Ευρώπης η απάντηση είναι ναι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δυστυχώς προέβλεψαν πολλοί, εξελίσσεται σε ένα μηχανισμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολυεθνικών μεγάλων επιχειρήσεων, των μεγιστάνων του πλούτου, γενικά του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαών και των εργαζομένων.

Υπάρχει, λοιπόν, σε εξέλιξη ένα αριστοτεχνικά οργανωμένο σχέδιο κάμψης κάθε εστίας αντίδρασης τωρινής ή μελλοντικής, και ιδιαίτερα των πιο "σκληρών" απ' αυτές τις εστίες. Σε πρώτο στάδιο λοιπόν καταρτίστηκε το Ευρωσύνταγμα. Σε δεύτερο στάδιο και σε πρώτη φάση κατατίθεται η φιλοσοφία του Μνημονίου, για να καλλιεργήσει στους λαούς της Ευρώπης μια αντικομμουνιστική συνείδηση, ένα αντικομμουνιστικό δέος, ώστε σε δεύτερη φάση να κηρυχτούν, νομοθετικά και συνειδησιακά, παράνομα τα κομμουνιστικά κόμματα, αν δεν αποκηρύξουν την ιδεολογία τους και δε συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Συμπερασματικά, η φιλοσοφία του Μνημονίου είναι η παγκοσμιοποίηση της "ελεύθερης" αγοράς με χτύπημα του λαϊκού κινήματος. Αρα, η καταδίκη της φιλοσοφίας του Μνημονίου δεν είναι υπόθεση μόνο των κομμουνιστών, αλλά όλων των μη προνομιούχων λαϊκών στρωμάτων της Ευρώπης και των πνευματικά σκεπτόμενων ατόμων που αντιτίθενται στο πνεύμα χάλκευσης δεσμών για όλους τους μη προνομιούχους, αλλά και σε όλους αυτούς που δε θα θέλουν στο μέλλον, όταν θα προβάλλουν αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα να βαπτίζονται "κομμουνιστές" και να διώκονται με ψευδονόμους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ